Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 9:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Droga Mleczna z belką w środku 
Autor Wiadomość
Post Droga Mleczna z belką w środku
http://serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148, ... ss&wv=0000
Obrazek
W centrum naszej Galaktyki zwanej Drogą Mleczną znajduje się... poprzeczka - odkryli astronomowie z Uniwersytetu Wisconsin-Madison w USA

Do tej pory kwestia dokładnego kształtu Galaktyki była nierozstrzygnięta. Wiadomo było tylko, że Droga Mleczna jest galaktyką spiralną, tj. ma kształt spłaszczonego dysku złożonego z kilku spiralnych ramion, m.in. Strzelca, Oriona (w nim znajduje się Słońce) oraz Perseusza, które wychodzą z gęstego centrum. Ale trudno było dostrzec samo centrum ukryte za pyłami i gazami, które przesłaniają widok z Ziemi. Inne spiralne galaktyki, jakie podpatrzono w naszym sąsiedztwie, mają w środku albo zgrubienie w kształcie kuli, albo wydłużoną poprzeczkę łączącą główne ramiona. Niektóre obserwacje - m.in. polskich astronomów z zespołu OGLE z Obserwatorium Uniwersytetu Warszawskiego - wskazywały, że Droga Mleczna również ma taką poprzeczkę. Teraz dzięki obserwacjom w podczerwieni za pomocą kosmicznego teleskopu Spitzera amerykańscy astronomowie przeniknęli zasłonę z gazów i pyłów, wytropili blisko 30 mln gwiazd w centrum galaktyki i wykreślili kształt jej centralnego zgrubienia. - Nie mamy już wątpliwości, że Droga Mleczna należy do dość rzadkiego typu galaktyk spiralnych z poprzeczką - mówi Robert Benjamin, główny autor opracowania, które ukaże się w "Astrophysical Journal Letters". Poprzeczka mierzy 27 tys. lat świetlnych długości (jest o 7 tys. lat świetlnych dłuższa niż wcześniej podejrzewano) i jest ułożona pod kątem 45 stopni do linii łączącej Układ Słoneczny ze środkiem Drogi Mlecznej.

Cz sie 18, 2005 11:27

Dla mnie to super odkrycie i ważna informacja.

:o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o

PTRqwerty - czy mógłbyś pisać tu o wszelkich nowinkch i odkryciach związanych z wszechświatem. Widzę że się tym interesujesz, mnie zawsze to pasjonowało, innych można tym zainteresować. Słyszałem ostatnio o odkrtciu kolejnej nowej planety. :co:

Obrazek

Jeżeli zło nie jest napiętnowane rozzuchwala się.

Cz sie 18, 2005 23:22
eee... ja się tym interesuje tyle i o ile... po prostu czytam nowinki ;-)

Pt sie 19, 2005 9:05
Ja nie będę tu kopiował wszystkich możliwych nowinek jakie się nawiną, bo 1) jestem leniwy; 2) w sumie forum nie jest serwisem informacyjnym.
Natomiast spróbuj tego: http://www.astronomia.pl Jest tam w połowie strony coś takiego jak "Informacje o nowościach". Podajesz e-mail i, z tego co się domyślam, przychodzą do Ciebie nowinki astronomiczne.

Pozdrawiam :)

Pt sie 19, 2005 9:27

W Gazecie Wyborczej w czwartki w dziale nauka chyba są zamieszczane teksty o niezwykłych odkryciach - super. :) :buja:

Kurcze... taka poprzeczka - czy ona nie jest dla naszej kochanej galaktyki niczym belka w oku człowieka ?

Ale skoro jest już tak dawno, a tylko my nie umieliśmy tego zobaczyć - to może JĄ nie uwiera boleśnie :) ?

Pt sie 19, 2005 13:00
Ta belka to reklama pewnego politka :D :-D :biggrin:

Pt sie 19, 2005 13:02

Jeju, ale ma wysokie wejścia :) - to dlatego chylił się i chylił a się jednak ostał :)
Poza tym- ja to poważnie , z troską o oko galaktyki a Ty zaraz wskakujesz na politykę - a FE :lol:

Pt sie 19, 2005 13:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]