Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 22:55

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 DO POLSKICH KOBIET- Apel Barbary Giertych 
Autor Wiadomość

Post DO POLSKICH KOBIET- Apel Barbary Giertych
Zwracam się z apelem do wszystkich Polek, aby przyłączały się do mojego listu skierowanego do Marszałka Sejmu.

Mój list był podyktowany bezprzykładną próbą zawłaszczenia stanowiska kobiet w sprawie życia dzieci przez grupę skrajnie lewicującą.

Problemem polskich kobiet nie jest prawo do aborcji! Takie tezy świadczą o tym, że osoby, które je formułują, w ogóle nie znają naszych prawdziwych problemów.

Prawdziwe problemy mają związek z możliwościami ekonomicznymi, z brakiem równych szans na rynku pracy i z niesprawiedliwym podejściem państwa, które kobiety tak naprawdę karze, jeżeli chcą posiadać dzieci. Jeżeli panie dziennikarki chcą się zająć prawdziwymi problemami kobiet niech piszą o warunkach pracy, o braku pieniędzy na utrzymanie rodziny, o trudnym powrocie do zawodu po urodzeniu dziecka. Samo przedłużenie urlopu macierzyńskiego wiele tutaj nie zmieni.

Natomiast jeżeli chodzi o życie, musimy być solidarne w jego obronie. Jeżeli nosimy pod własnym sercem dziecko, to przecież my jako kobiety najlepiej wiemy, że nie jest to żaden płód, tylko bezbronne dziecko, dla którego matka jest pierwszym obrońcą! Każde dziecko ma prawo do życia! Brak ochrony tego życia w naszym prawie jest hańbą, którą trzeba szybko zmazać.

(-) Barbara Maria Giertych

Apel poparły już:

Jadwiga Orzechowska, Janina Ciągło, Elżbieta Jarota, Joanna Murzyn, Magdalena Wiechecka, Antonina Zadora, Marta Bałażak, Barbara Teresa Fedorowicz, Jadwiga Kołodziej, Dorota Poniatowska-Mańka, Elżbieta Wierzejska, Marlena Pawłowska, Aleksandra Przespolewska-Parda, Agnieszka Pawłowiec, Elżbieta Wilczyńska - wiceminister gospodarki.

http://www.apel.lpr.pl/

Pt mar 09, 2007 23:12
A z mojej strony wstawiam list Pierwszej Damy IV RP, Marii Kaczyńskiej.

http://www.dziennik.pl/Default.aspx?Tab ... leId=34583

Cytuj:
Żona prezydenta Maria Kaczyńska uważa, że konstytucja wystarczająco chroni życie poczęte. Dlatego podpisała apel do parlamentarzystów, by nie zmieniali ustawy zasadniczej tak, by w konsekwencji wprowadzić całkowity zakaz aborcji. Apel jest pomysłem dziennikarki Moniki Olejnik. PiS nie chce komentować tej sprawy.

Inicjatywę podpisania takiego apelu zgłosiła Monika Olejnik na spotkaniu dziennikarek z Marią Kaczyńską w Pałacu Prezydenckim. Zaproponowała, aby zamiast zastanawiać się nad tym, czy kobiety są dyskryminowane, zająć się czymś naprawdę poważnym. I rzuciła pomysł napisania apelu do parlamentarzystów.

"Z pełnym przekonaniem podpisałam. Przecież konstytucja życie chroni życie. Po co więcej?" - powiedziała Maria Kaczyńska. Uważa, że przed parlamentem stoi wiele innych, bardzo ważnych problemów do rozwiązania. "A my będziemy się teraz zastanawiali, czy chronić od poczęcia, czy nie?" - dodała.

"Pomysł apelu powstał zupełnie spontanicznie. Wszystkie obecne panie się podpisały, z panią Marią Kaczyńską na czele. Linia Pałacu Prezydenckiego została więc zachowana, bo pan prezydent również uważa, że w tym zakresie konstytucji nie należy zmieniać, a przepisy dotyczące aborcji powstały w wyniku konsensusu" - mówi dziennikowi.pl Monika Olejnik.

Poseł PiS Artur Zawisza jest tak zaskoczony podpisem prezydentowej na apelu, że odmawia komentarza w tej sprawie. "Posłowie PiS zajmują się sprawami publicznymi i nie komentujemy aktów prywatnych podejmowanych przez jakiekolwiek osoby, w tym małżonkę prezydenta" - mówi Zawisza dziennikowi.pl.

Apel trafił do kancelarii prezydenta i zostanie umieszczony na stronie internetowej Marii Kaczyńskiej.

Źródło: jw.

Jakkolwiek z Kaczyńskimi się rzadko zgadzam, tak ich zdanie w tej kwestii jest dla mnie najrozsądniejsze :)

Pomijając fakt, że z apelem wyszła Monika Olejnik, został on oczywiście skrytykowany przez RM i Rydzyka, ale pozytywnie przyjęty przez większość posłów PiS.

http://www.gazetawyborcza.pl/1,76842,3974991.html
http://www.gazetawyborcza.pl/1,75478,3977594.html

So mar 10, 2007 2:34

Cytuj:
Zwracam się z apelem do wszystkich Polek, aby przyłączały się do mojego listu skierowanego do Marszałka Sejmu.

JA zwracam sie do wszystkich rozsądnych Polek czytających to forum aby nigdy , przenigdy nie czytały takich listów jakie piesze żona wicepremiera..!! A podpisanie się pod taka lista to jest szczyt głupoty i pieniactwa w wydaniu Giertychów i Ojca Tadeusza. Który s wyrasta nam na Trzeciego bliźniaka. !! Niesłychane aby klecha publicznie pouczał prezydenta kraju.. Ni e jestem za Kaczyńskimi ale to do czego się dopuszcza Ojciec dyrektor.. jest przerażające.. I w innym cywilizowanym kraju za coś takiego dawno by Ojca dyrektora wyniesiono na śmietnik historii

Zgodzę sie tu całkowicie z prezydentem IV najjaśniejszej.. .
Jest wile ważniejszych spraw niż pieniactwo w s prawie aborcji rozpoczęte Prze ojca dyrektora i LPR..!!
Ale z drugiej strony to dzięki RM PiS dzisiaj jest u władzy. i płaci za to wysoką cenę.. Dodam haniebną cenę

So mar 10, 2007 10:27

Niesłychane aby klecha publicznie pouczał prezydenta kraju

A co w tym złego? Abstrahując od tego konkretnego prezydenta i tego konkretnego "klechy", to co w tym złego? Św. Paweł pisał, że chrześcijanie maja się nawzajem napominać. Absolutnie właściwe zatem jest, aby każdy dowolny ksiądz, jak i każdy zwykły wierny, mógł napomnieć każdego dowolnego innego wiernego, w tym i prezydenta

So mar 10, 2007 10:37

Szkoda, że nie jestem kobietą, bo bym się pod tym podpisał.

So mar 10, 2007 12:13
Kamyku, w tym momencie wydaje mi się, że nad tą chrześcijańską zasadą góruje fakt, że Kaczyński jest, jakby nie było, prezydentem tego kraju. Rydzyk może publicznie skrytykować decyzję, robiąc to jako osoba medialna - ok. Ma do tego takie same prawo jak Rokita, itp, itd, etc. Natomiast pouczanie jest tutaj nie na miejscu. Jako chrześcijanin może pouczać prezydenta, jasne. Ale prywatnie.

Crosis

So mar 10, 2007 12:56

Giertych i jego środowisko podjęli walkę o utrzymanie się na forum politycznym. Wiadomo przecież, że wszelka zmiana w Konstytucji wymaga zgody dwóch trzecich głosująych parlamentarzystów. W tej chwili nie ma najmniejszych szans na osiągnięcie takiej większości w sprawie zaostrzenia przepisów antyaborczyjnych. Jest to po prostu Giertychowa batalia, o której z góry wiadomo, że zostanie przegrana. Takich batalii rozsądny polityk nie podejmuje.

So mar 10, 2007 13:01

@Crosis - ja jednak uważam, że reprymenda publiczna, nawet w mediach, nie jest niewłaściwa

So mar 10, 2007 13:03

Jest to po prostu Giertychowa batalia, o której z góry wiadomo, że zostanie przegrana. Takich batalii rozsądny polityk nie podejmuje.

Zastanawia mnie tylko, co chce ugrać Marek Jurek.

So mar 10, 2007 15:54
Jeżeli panie dziennikarki chcą się zająć prawdziwymi problemami kobiet niech piszą o warunkach pracy, o braku pieniędzy na utrzymanie rodziny, o trudnym powrocie do zawodu po urodzeniu dziecka. Samo przedłużenie urlopu macierzyńskiego wiele tutaj nie zmieni.

No nie... :sciana:
Czy pani Giertychowa mysli, ze problemem wszystkich kobiet są dzieci?
Ze albo wszystkie myslimy o dzieciątku albo właśnie jestesmy w ciązy albo po porodzie?

Czy problemy kobiet= problem z dzieciaczkami??

Cytuj:
Jadwiga Orzechowska, Janina Ciągło, Elżbieta Jarota, Joanna Murzyn, Magdalena Wiechecka, Antonina Zadora, Marta Bałażak, Barbara Teresa Fedorowicz, Jadwiga Kołodziej, Dorota Poniatowska-Mańka, Elżbieta Wierzejska, Marlena Pawłowska, Aleksandra Przespolewska-Parda, Agnieszka Pawłowiec, Elżbieta Wilczyńska - wiceminister gospodarki.

Ktos zna te osobistosci?? :?

So mar 10, 2007 16:10

Teresse, ja nie znam, ale niektóre nazwiska wydają się znajome... Wiechecka, Wierzejska... :D

So mar 10, 2007 17:04

Giertych i jego środowisko podjęli walkę o utrzymanie się na forum politycznym. Wiadomo przecież, że wszelka zmiana w Konstytucji wymaga zgody dwóch trzecich głosująych parlamentarzystów. W tej chwili nie ma najmniejszych szans na osiągnięcie takiej większości w sprawie zaostrzenia przepisów antyaborczyjnych. Jest to po prostu Giertychowa batalia, o której z góry wiadomo, że zostanie przegrana. Takich batalii rozsądny polityk nie podejmuje.

Myślę, że to nie do końca tak.
Po pierwsze dlatego, że jeżeli mądrze skonstruuje się tę zmianę, to Platforma może ją poprzeć, i będzie 2/3+1.
Po drugie dlatego, że tu chyba chodzi o coś więcej: o to, aby UE maksymalnie uniemożliwić zmuszenie nas do zmiany, do liberalizacji ustawy aborcyjnej.

So mar 10, 2007 18:45

Myślę, że to nie do końca tak.
Po pierwsze dlatego, że jeżeli mądrze skonstruuje się tę zmianę, to Platforma może ją poprzeć, i będzie 2/3+1.

Po obecnej rozgrywce wydaje mi się to bardzo wątpliwe. Sprawa została postawiona w ten sposób, aby oddzielić ziarno od plewów i trudno będzie zbudować porozumienie z "partiami nieprawdziwie polskimi", a może nawet "partiami prawdziwie niepolskimi".

So mar 10, 2007 23:16

Cytuj:
A co w tym złego? Abstrahując od tego konkretnego prezydenta i tego konkretnego "klechy", to co w tym złego?
PAn Dyrektor poucza i to w imieniu narodu kościoła etc.. Kto mu do tego dał prawo..?

Takie nauczanie to podburzanie swoich wiernych pretorian.!!
A jego pretorianie na ingresie biskupa w Warszawie pokazali swoje miłosierdzie do myślących inaczej..
JA co prawda nie głosowałem n ap rezydenta.. ale szanuję demokratyczny wybór.. Ale każdy obywatel RP powinien uznawać demokratycznie wyrażoną wolę narodu.
Naród zdecydował ci a ci rządzą ci a ci są w opozycji i ci ostatni mają konstytucyjne prawo do krytykowania władzy rządzącej..
Jakiż to mandat ma Ojciec dyrektor..!!??
Zazwyczaj nie zgadzam sie z Leszkiem Janem ale doskonale to ujął..
cytat
Cytuj:
Szkoda, że nie jestem kobietą, bo bym się pod tym podpisał.
Ja gdy bym był kobieta podpisałbym sie pod listem pierwszej damy.. . Ty też..?
Czy pod listem pieniackim pani Gertychowej..??

Cytat
Cytuj:
Czy pani Giertychowa mysli, ze problemem wszystkich kobiet są dzieci?

Zapytajmy ile to dzieci wychowała ta pani..??
Według mojej wiedzy chyba jedno.. A jej rodzina do biednej nie należy...
Moze usunęła z kilka ciąż i teraz ja sumienie gryzie...
cytat
Cytuj:
o pierwsze dlatego, że jeżeli mądrze skonstruuje się tę zmianę, to Platforma może ją poprzeć, i będzie 2/3+1.
Czy uważasz Platformę za głupców.?? Którzy strzelą sobie samobója..??

N mar 11, 2007 8:11
http://wiadomosci.onet.pl/1500814,11,item.html

Cytuj:
Wojciech Wierzejski pisze, że strona Barbary Giertych, zawierająca ów apel w obronie życia, zdobywa coraz więcej wpisów z poparciem. Podpisała się pod tym apelem m.in. posłanka Anna Sobecka oraz żony znanych polityków LPR.

Anna Sobecka - autorytet moralny, kobiecy odpowiednik Ojca Dyrektora :)

Pod tym apelem nikt inteligentniejszy się nie podpisze.

N mar 11, 2007 9:10
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona