Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 07, 2025 15:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Polskę znów dotknęło straszne nieszczęście 
Autor Wiadomość
Post Polskę znów dotknęło straszne nieszczęście
Zwykle nie czytuję portalu wp, ale szukając czegoś innego, natrafiłem na taki sympatyczny felietonik, którym postanowiłem się podzielić: Polskę dotknęło straszne nieszczęście

Interesuje mnie, co sądzicie na temat myśli przewodniej, ujętej na stronie w gustowny cudzysłów:

"Mamy, jako społeczność, dziwne zamiłowanie do kataklizmów, a nasza władza (każda) - do nadmiernej kontroli."

Pn sty 03, 2011 12:52
Post Re: Polskę znów dotknęło straszne nieszczęście
Wiesz liam, pomijajac to, ze o malo zawalu nie dostalam kiedy zobaczylam ten tytul, mysle, ze to takze prasa potrzebuje katastrof. Namnozylo sie jej w ostatnim dwudziestoleciu a musza przeciez teraz przezyc i czyms swoje istnienie uzasadnic,
Bo o czym mieli by pisac tak, zeby akurat ich ktos chcial kupowac?

Pn sty 03, 2011 12:59
Tytuł jest intrygujący, ale po dalszej lekturze okazuje się że jest też niezwykle sarkastyczny.
Nie lubię Środy ale chyba po tym felietonie zmienię zdanie.
Niezwykle trafnie scharakteryzowała polskie społeczeństwo na czele z władzą.

Pn sty 03, 2011 13:13
Mało, że kochamy narzekać, to jeszcze tworzy się sytuacje.....od lat wiadomo, ze Polacy masowo spędzają sylwestra w Zakopanym.....no to sprawimy im krzywdę i temat do utyskiwań dla wszystkich....i podstawimy 3-4 wagony na trasie Zakopane-Białystok.
A niech się ludziska tratują.....ale newsy prasa ma na 2-3 dni.
Pociąg relacji Przemyśl-Kielce- Katowice-Wrocław, trzy wagony, w Kielcach nie wsiadło 2/3 pasażerów.....a co niech się cieszą, że wsiadła 1/3 pasażerów.
Debilizm do potęgi entej......spółek kolejowych namnożone, tylko rozumu kolejarzom nikt nie przyspożył...

Pn sty 03, 2011 13:31

nic Polaka nie skłoni do zmian..jeśli nie dostanie w dupę--tak już mamy

Pn sty 03, 2011 13:36
osiris napisał(a):
Niezwykle trafnie scharakteryzowała polskie społeczeństwo na czele z władzą.

Cóż, proszę koleżeństwa. Jak ja się już z osirisem jestem zmuszony zgodzić, to... dyskusji nie będzie. :D

Swoją drogą to reakcja forumowa też jest ciekawa: odsłon tematu kilkadziesiąt już po paru godzinach, a wypowiedzi kilka. Jakby... rozczarowanie? Czy my naprawdę jesteśmy tacy łasi na te nieszczęścia?

Pn sty 03, 2011 20:00
Cytuj:
Czy my naprawdę jesteśmy tacy łasi na te nieszczęścia?

Nie tyle łasi co sam temat niezbyt emocjonujący czy też kontrowersyjny.
Wątek pt. "A to Polska właśnie", więc jaki koń jest każdy widzi dlatego nic odkrywczego nie ma w tym artykule.

Cytuj:
Cóż, proszę koleżeństwa. Jak ja się już z osirisem jestem zmuszony zgodzić, to...

........... już koniec świata blisko! ;)

Pn sty 03, 2011 20:12
zbanowany na stałe

Katolik wierzy w opatrznosc Boga i wydumanymi nieszczesciami sie nie przejmuje

Pn sty 03, 2011 20:14
hominis3 napisał(a):
Katolik wierzy w opatrznosc Boga i wydumanymi nieszczesciami sie nie przejmuje

Wydumane czy nie ale MY zapłacimy za nie ponieważ po 10 czy 20 latach np. anormalnej, ciepłej, bezśnieżnej zimy to i nasza władzuchna, jaka by nie była, nie przeznaczyła na to odpowiednich środków.
Praktycznie skonsumowano już więcej jak połowę tychże na walkę z zimą (jeśli w ogóle trzeba z nią walczyć) a zima dopiero się zaczęła.
Mamy raczej kataklizm bezmyślności i braku zapobiegliwości na zasadzie, że jakoś to będzie.
Jedna z głównych zasad funkcjonowania naszego narodu, bo nie tylko państwa jako struktury.

Pn sty 03, 2011 20:19
osiris napisał(a):
Cytuj:
Czy my naprawdę jesteśmy tacy łasi na te nieszczęścia?

Nie tyle łasi co sam temat niezbyt emocjonujący czy też kontrowersyjny.

No właśnie. Ale w przeciwieństwie do tytułu i to mnie zastanawia. Bo nudnego tematu na ogół w ogóle się nie otwiera...
osiris napisał(a):
Cytuj:
Cóż, proszę koleżeństwa. Jak ja się już z osirisem jestem zmuszony zgodzić, to...

........... już koniec świata blisko! ;)

Właśnie też się boję. :)

Pn sty 03, 2011 20:30

liam napisał(a):
Swoją drogą to reakcja forumowa też jest ciekawa: odsłon tematu kilkadziesiąt już po paru godzinach, a wypowiedzi kilka. Jakby... rozczarowanie? Czy my naprawdę jesteśmy tacy łasi na te nieszczęścia?

Jeśli mogę być szczery, to dla mnie felieton prof. Środy to same ogólniki. Gdyby były jakieś konkrety (np. liczba wiadomości "katastroficznych" w TV w stosunku do wszystkich wiadomości na tle innych krajów europejskich) to byłaby jakaś obiektywna baza do dyskusji n temat "czy my naprawdę jesteśmy tacy łasi na te nieszczęścia?" A tak to mamy tylko odczucia prof. Środy, a z tymi, tak jak z gustami, trudno dyskutować.

Wt sty 04, 2011 9:45

liam napisał(a):
Swoją drogą to reakcja forumowa też jest ciekawa: odsłon tematu kilkadziesiąt już po paru godzinach, a wypowiedzi kilka.

O, tu mamy szansę na jakieś twarde dane. Rzućmy okiem na "TOP 11" aktywnych wątków (oczywiście lista będzie się zmieniać w czasie, poniższa jest z 10:33):
Kod:
1.  Ateizm jako najwyższa forma miłości bliźniego:           427 /   43 =   9,93
2.  jak zacząć wierzyć?                                      586 /   35 =  16,74
3.  Jestem homo z przegranym życiem na starcie              8154 /  346 =  23,57
4.  Jasnowiedzenie a wróżenie                               1387 /   32 =  43,34
5.  Człowieka nie można dokońca zrozumieć bez Chrystusa..    277 /   23 =  12,04
6.  Poznaj Słowo Boże!                                       207 /   14 =  14,79
7.  Czy dusza ma plec?                                        54 /    2 =  27,00
8.  Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje     6012 /  392 =  15,34
9.  Czy Bóg kocha naprawdę wszystkich?                       364 /   19 =  19,16
10. Swieta Rita                                           114009 / 1100 = 103,64
11. Polskę znów dotknęło straszne nieszczęście               128 /   10 =  12,80

Pierwsza liczba to liczba odsłon, druga to liczba wypowiedzi, trzecia to ich proporcja (czyli nasza miara rozczarowania). Jak widać, ten wątek z rozczarowaniem równym 12,80 nie odbiega znacząco od innych w podobnym wieku. Co ciekawe, bardzo kontrowersyjny wątek "Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje" jawi się jako bardziej rozczarowujący niż "Polskę znów dotknęło straszne nieszczęście", chociaż tutaj zapewne dochodzi czynnik wieku wątku (niemal historyczna już "Swieta Rita" jest tu zdecydowanie najbardziej rozczarowująca).

Wniosek: w przypadku bieżącego wątku trudno mówić o jakimś szczególnym rozczarowaniu.

Oczywiście można by pokusić się o lepsze zestawienia, np. wątków w podobnym wieku i o podobnej tematyce (np. tylko z tego działu).

Wt sty 04, 2011 11:02

A weź Ty jeszcze pod uwagę datę zapoczątkowania tych wątków, albo poczekaj z miesiąc. Bo jakoś mi się widzi, że ten jest jednym z najmłodszych póki co...

A co do konkretnych danych o "piśmiennictwie katastroficznym" to sam jestem ciekawy. Wiadomo, że na całym świecie istnieją tabloidy, żerujące wyłącznie na sensacji. Ale zastanawia mnie ogólny ton wypowiedzi i w głównych pismach, dziennikach, itd. Dobry temat na magisterkę zapewne.

Wt sty 04, 2011 11:19

Post Re:
liam napisał(a):
A weź Ty jeszcze pod uwagę datę zapoczątkowania tych wątków, albo poczekaj z miesiąc. Bo jakoś mi się widzi, że ten jest jednym z najmłodszych póki co...

Zgadza się, dlatego pisałem, że można by pokusić się o lepsze zestawienia, np. wątków w podobnym wieku i o podobnej tematyce (np. tylko z tego działu). Ale wpadłem na to dopiero, jak już moje zestawienie było prawie gotowe, a robić nowego mi się nie chciało ;)

liam napisał(a):
A co do konkretnych danych o "piśmiennictwie katastroficznym" to sam jestem ciekawy. Wiadomo, że na całym świecie istnieją tabloidy, żerujące wyłącznie na sensacji. Ale zastanawia mnie ogólny ton wypowiedzi i w głównych pismach, dziennikach, itd. Dobry temat na magisterkę zapewne.

Z kolei jeśli chodzi o subiektywne odczucia, to miałem okazję przez pewien czas oglądać wiadomości u zachodnich sąsiadów i nie dostrzegłem różnicy w naładowaniu tematyką katastrof naturalnych.
Katastrofa smoleńska to moim zdaniem inna historia, porównywałbym ją raczej z zamachem na WTC (nie dlatego, że to i to zamach, ale dlatego, że jedno i drugie ma znaczenie polityczne).

Wt sty 04, 2011 11:43
SweetChild, TY na prawdę nie masz co z czasem robić jak widzę niektóre Twoje wpisy. ;)

Wt sty 04, 2011 16:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona