Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 6:30

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1386 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 93  Następna strona
 Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli 
Autor Wiadomość
Post Re: Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli
Cytuj:
Osiris, własnie pominąłes kancelarię prezydenta - a wczesniej wyklazałam Ci, ze to oni w głównym stopniu powinni zając się organizacja wyprawy. To oni opóźnili lot o godzinę uniemozliwiając tym samym lądowanie na lotnisku awaryjnym bez straty czasowej i spóźnienia. To oni zaprosili na pokłąd taki skład delegacji.

Jesteś osoba mądrą i dorosłą więc myśl logicznie a nie propagandowo.
Na różnych stronach jest publikowana cała korespodencja Kancelarii z MSZ gdzie nie stwierdziłem żadnych uchybień organizacyjnych z ich strony to primo.
Wszystko przebiegło standardowo i wręcz wzorowo.
Secundo, a gdyby przyspieszyli o godzinę wylot i doszło do katastrofy to też byś podnosiła ten fakt, że niepotrzebnie zmienili godziny wyloty bo gdyby.................etc?
Ustalono wiele faktów, gdzie winą za brak dostatecznego szkolenia pilotów, niefrasobliwość pilotów, fatalny stan lotniska, niedyspozycja kontrolerów lotu, nie przestrzeganie procedur w lotnictwie i zmniejszenie rangi wizyty przez MSZ a co za tym idzie i środków bezpieczeństwa nie może być obarczany Prezydent ani też jego kancelaria.
Jeżeli był to zamach, awaria samolotu, fatalny błąd pilotów, złe naprowadzanie kontrolerów lotu...........itp. to nie ponosi za to winę ani Prezydent ani jego kancelaria.

Cz cze 10, 2010 18:52
zbanowana na stałe

Ukyo napisał(a):
Julka, a po co mam w kółko pisac to samo, jak Ty tego w ogóle nie czytasz, nie rozumiesz albo udajesz ze nie czytasz lub nie rozumiesz?

doprawdy,jeśli tylko na tyle Cię stać, to odpuść sobie jakiekolwiek dyskusje..

Cz cze 10, 2010 19:20
osiris napisał(a):
Secundo, a gdyby przyspieszyli o godzinę wylot i doszło do katastrofy to też byś podnosiła ten fakt, że niepotrzebnie zmienili godziny wyloty bo gdyby.................etc?
Ustalono wiele faktów, gdzie winą za brak dostatecznego szkolenia pilotów, niefrasobliwość pilotów, fatalny stan lotniska, niedyspozycja kontrolerów lotu, nie przestrzeganie procedur w lotnictwie i zmniejszenie rangi wizyty przez MSZ a co za tym idzie i środków bezpieczeństwa nie może być obarczany Prezydent ani też jego kancelaria.
Jeżeli był to zamach, awaria samolotu, fatalny błąd pilotów, złe naprowadzanie kontrolerów lotu...........itp. to nie ponosi za to winę ani Prezydent ani jego kancelaria.

gdyby przyspieszyli o godzinę wylot i doszło do katastrofy to szukano by innych (jeszcze) powodow. Zreszta dalej sie szuka.
Faktem jest, ze wylot mial byc wczesniej, byl pozniej (nie z winy MSZ), pogoda sie popsula (tez nie z winy MSZ, oczywiscie prezydenta i jego Kancelarii tez nie) i jak to sie mowi "nastapil tragiczny zbieg okolicznosci", ktory w sumie doprowadzil do katastrofy. I moim zdaniem, bedzie trudno powiedziec, ktora akurat okolicznosc byla decydujaca. Po prostu wszystko w sumie skonczylo sie tragicznie.
Ale warto oczywiscie znac wszystkie okolicznosci, ktorych suma doprowadzila do katastrofy. Przy czym za jedne "odpowiada" MSZ, za inne Kancelaria, za inne cechy osobowosci osob na pokladzie, a za reszte Pan Bog i sily natury.

Cz cze 10, 2010 19:32

Cytuj:
Johhny, prezydent był pasażerem, a pasażerowie rzadko kiedy zdają sobie sprawę z zagrożenia w takich sytuacjach. Jesli wylądowaliby na innym lotnisku prawdopodobnie nikt oprócz samych opilotów nie zdawałby sobie sprawy w jakim byli niebezpieczeństwie. Wówczas największym problemem byłoby gigantyczne spóźnienie, chaos i nerwy tym spowodowane.
Zreszta, znowu odsyłam do Gruzji - tam głowa państwa była na tyle odwazna, ze nie bała się rakiet. Czy tutaj miałaby bac się... mgły?

Każdy pasażer zdaje sobie sprawę z tego, że samolot może spaść i takie wypadki zazwyczaj źle się kończą. Już pisałem, że prawdopodobnie Kaczyński mówił coś o tym, że trzeba lądować, bo inaczej się spóźnią. Absurdem jest jednak wskazywanie tego jako przyczynę katastrofy. Czym innym jest obawa o spóźnienie, a czym innym życie własne, żony i pozostałych pasażerów. Choćby nie wiem jak nie wiem kto mnie naciskał, i tak bym nie wleciał w drzewa samolotem. W Gruzji Kaczyński nie miał się czego obawiać, doskonale wiedział, że włos mu z głowy nie spadnie. Nie ma sensu porównywać.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt cze 11, 2010 7:29
Cytuj:
W Gruzji Kaczyński nie miał się czego obawiać, doskonale wiedział, że włos mu z głowy nie spadnie. Nie ma sensu porównywać.

Podczas lotu do Gruzji był nieporównalnie sytuacja niebezpieczniejsza.
Prowadzone były działania wojenne, przestrzeń powietrzna nad Gruzją kontrolowana była przez samoloty rosyjskie wojskowe, a wojsko ma zadanie strzelać do każdego wroga.
A tak mogło potraktowac nieznany samolot, który wtargnął do opanowaniej przestrzeni.
Prezydent Francjii Sarkozy gdy odbywał w tym czasie podróż do Gruzji, leciał z Moskwy z obstawą rosyjskich myśliwców.
Przejawiasz ponadnaturalne zaufanie do Rosjan, pisząc o braku zagrożenia w czasie wojny :o

Pt cze 11, 2010 8:04

Cytuj:
pisząc o braku zagrożenia w czasie wojny

To proste - gdyby było rzeczywiście zagrożenie, Kaczyńskiego by tam nie było. Halo, myślimy rozsądnie, a nie dajemy się porwać propagandzie robiącej z Kaczyńskiego wariata gotowego narażać życie dla politycznych celów.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt cze 11, 2010 8:12
Cytuj:
To proste - gdyby było rzeczywiście zagrożenie, Kaczyńskiego by tam nie było. Halo, myślimy rozsądnie, a nie dajemy się porwać propagandzie robiącej z Kaczyńskiego wariata gotowego narażać życie dla politycznych celów.

Konflikt rosyjsko-gruziński to propaganda?
Pierwszy pilot też nie wie co mówi?
http://wyborcza.pl/1,75478,7821881,Incy ... ilota.html

Ostatnio edytowano Pt cze 11, 2010 8:51 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt cze 11, 2010 8:44
Cytuj:

Niestety, ale GW oraz PO widząc zagrożenie ze strony JK będzie lansować do bólu tezę nacisków jak i tzw. "incydentu gruzińskiego"
Syndrom furiata bardzo pasuje poplecznikom PO, bo przy okazji dezawuuje bliźniaka Jarosława gdzie łatwo można przyczepić tą łatkę także i jemu.
Źle się dzieje w sprawie śledztwa gdzie są pewne oczekiwania, które właśnie spokojnie można nazwać naciskami.
Tak jak piloci tak też prokuratorzy czują na plecach oddech swoich zwierzchników gdzie dokładnie wiedzą na co oni czekają.
Prawda jest tu mało istotna, ważne są wyniki "zgodne z oczekiwaniami"

Pt cze 11, 2010 8:48
Cytuj:
Niestety, ale GW oraz PO widząc zagrożenie ze strony JK będzie lansować do bólu tezę nacisków jak i tzw. "incydentu gruzińskiego"

Do incydentu gruzińskiego jako przeciwnika śp. L. Kaczyńskiego musisz dołączyć jeszcze ochronę prezydenta Ukrainy, gdyż to oni także zadecydowali o odmowie lotu do Tbilisi.
Incydentu gruzińskiego nikt nie traktuje jako dowodu winy śp. L. Kaczyńskiego, ale nie można udawać, że nic się nie stało, a tylko propaganda wyolbrzymia.
Nigdy nie ma dymu bez ognia.

Pt cze 11, 2010 8:56
Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
pisząc o braku zagrożenia w czasie wojny

Johnny99, widze, ze dla zwolennikow panow Kaczynskich wszystko jest proste. Po prostu oni nie moga sie mylic. To co robia, jest z gory sluszne. Rewelacja. Wreszcie nieomylni przywodcy.
Czyli pan prezydent mial racje, wrzeszczac na pilota, ktory byl taki tchorzliwy, ze nie odwazyl sie leciec nad obszarem dzialan wojennych z trzema prezydentami na pokladzie? A pilot mial obowiazek spelnic zachcianke pana prezydenta, ktory postanowil, ze tam nie ma dla niego zadnego zagrozenia?

To wyjasnia wprost, dlaczego pilot ladowal: on wiedzial, ze pan prezydent ma zawsze racje, wiec nie mozna go zawiesc. I ze jezeli prezydent postanowil wyladowac w Smolensku, to nie ma tam rzeczywistego zagrozenia.

Cbdu. Dziekuje.

Pt cze 11, 2010 9:00

Cytuj:
Konflikt rosyjsko-gruziński to propaganda? Pierwszy pilot też nie wie co mówi?

Powtarzam: ani Kaczyński nie poleciałby do Gruzji, ani nikt by mu tam nie pozwolił lecieć, nawet gdyby się wyrywał - gdyby istniało realne zagrożenie. Ale rozumiem, że zaraz zacznie się sugerowanie, iż PiS, Jarosław i Kancelaria Prezydenta też naprawdę byli gotowa narazić jego życie w imię celów politycznych.. a może Kaczyńscy chcą zabić swoich przeciwników politycznych ? Pamiętamy przecież incydent w windzie, a przecieć ów delikwent też na pewno "wiedział co mówi". No, dalej, przyznajcie - trzeba zdelegalizować PiS a Kaczyńskich zamknąć, prawda ?

Cytuj:
Johnny99, widze, ze dla zwolennikow panow Kaczynskich wszystko jest proste.

Widzę, że dla zwolenników Bronisława Tuska wszystko jest proste - krytykujesz PO ? To jesteś za PiS. Nie chcesz przyznać, że Lech Kaczyński to morderca ? Więc na pewno jesteś bezkrytycznym fanatykiem Kaczorów. Ech, ludzie, co te media z Wami zrobiły :( Dla jasności: NIE JESTEM ZWOLENNIKIEM PANÓW KACZYŃSKICH. I jednocześnie jestem zdecydowanym przeciwnikiem wygadywania dowolnych bzdur, byle tylko uderzały w znienawidzonych Kaczorów.

Cytuj:
To wyjasnia wprost, dlaczego pilot ladowal: on wiedzial, ze pan prezydent ma zawsze racje, wiec nie mozna go zawiesc. I ze jezeli prezydent postanowil wyladowac w Smolensku, to nie ma tam rzeczywistego zagrozenia.

I naprawdę jesteś gotowa uwierzyć w coś tak bzdurnego ? Dlaczego ? Co się z Wami dzieje ? :(

Pt cze 11, 2010 9:12
Cytuj:
Powtarzam: ani Kaczyński nie poleciałby do Gruzji, ani nikt by mu tam nie pozwolił lecieć, nawet gdyby się wyrywał - gdyby istniało realne zagrożenie. Ale rozumiem, że zaraz zacznie się sugerowanie, iż PiS, Jarosław i Kancelaria Prezydenta też naprawdę byli gotowa narazić jego życie w imię celów politycznych.. a może Kaczyńscy chcą zabić swoich przeciwników politycznych ? Pamiętamy przecież incydent w windzie, a przecieć ów delikwent też na pewno "wiedział co mówi". No, dalej, przyznajcie - trzeba zdelegalizować PiS a Kaczyńskich zamknąć, prawda ?

Więc nie pozwolono lecieć, a współdecydowała o tym ochrona prezydenta Ukrainy - chyba nie zrobili tego na złośc polskiemu prezydentowi.
Głupotą także byłoby twierdzić, że śp. L. Kaczyński, J. Kaczyński czy ktokolwiek z załogi Tu154 ryzykowaliby własnym życiem, gdyby znali rzeczywiste zagrożenie.
Zresztą jak wynika z czarnych skrzynek, nie było decyzji o lądowaniu, ale próba lądowania.
Coś zniwelowało te plany - złe odczyty wysokości, za późno wyłączony autopilot, nieporozumienie z obsługą lotnictwa, nieznajomośc topografii...jedna przyczyna, albo wszystkie razem.

Pt cze 11, 2010 9:23
Johnny99 napisał(a):

(...)
Widzę, że dla zwolenników Bronisława Tuska wszystko jest proste - krytykujesz PO ? To jesteś za PiS. Nie chcesz przyznać, że Lech Kaczyński to morderca ? Więc na pewno jesteś bezkrytycznym fanatykiem Kaczorów. Ech, ludzie, co te media z Wami zrobiły :( Dla jasności: NIE JESTEM ZWOLENNIKIEM PANÓW KACZYŃSKICH. I jednocześnie jestem zdecydowanym przeciwnikiem wygadywania dowolnych bzdur, byle tylko uderzały w znienawidzonych Kaczorów.

I naprawdę jesteś gotowa uwierzyć w coś tak bzdurnego ? Dlaczego ? Co się z Wami dzieje ? :(

Johnny99, mysle,ze my wszyscy powinnismy przestac pisac w tym watku na przynajmniej miesiac.

Jeszcze raz: ty uwazasz, ze nie bylo zagrozenia dla Kaczynskiego? Czy ze bylo i dlatego nie mogl wyladowac w Gruzji, co zreszta w ogole nie bylo przewidziane. Bo my nie piszemy o locie do Gruzji ze slynnym zamachem, tylko o locie ktory byl zaplanowany do Azerbejdzanu, mimo ze chodzilo o poparcie dla Gruzji
http://wyborcza.pl/1,76842,5705983,Meda ... e_bal.html

Moj "wniosek", byl pomyslany jako ironiczny dowod nie wprost na teorie, wg ktorej to presja psychiczna na pilota byla jedna z przyczyn tragedii. Niestety nie wiem, jak podkreslic, ze jest to forma ironii.
Ja wbrew pozorom nie wierze, ze pan Kaczynski chcial ladowac za wszelka cene, ale przychylam sie do teorii Alus, ze pilot wolal miec solidne argumenty na to, ze akurat jemu sie nie uda wyladowac. W tym probe ladowania, ktora niestety z roznych powodow skonczyla sie tragicznie.

No i pana Bronislawa Tuska nie znam. Ale to na pewno nie byla zlosliwosc z twojej strony, bo przeciez jestes obiektywny.
Dla wyjasnienia: nie jestem fanem PO i Komorowskiego, ale dla wielu osob na forum istniejae tylko opcja: albo jestes za PiSem albo jestes za PO.

Pt cze 11, 2010 9:37

Cytuj:
Więc nie pozwolono lecieć, a współdecydowała o tym ochrona prezydenta Ukrainy - chyba nie zrobili tego na złośc polskiemu prezydentowi.

Prezydent Ukrainy w ogóle prawdopodobnie nie miał ochoty tam lecieć, bo nie leżało to w jego interesie (co widać teraz) - potrzebował jednak pretekstu, bo wtedy jeszcze działała iluzja pojednania polsko-ukraińskiego..

Cytuj:
Coś zniwelowało te plany - złe odczyty wysokości, za późno wyłączony autopilot, nieporozumienie z obsługą lotnictwa, nieznajomośc topografii...jedna przyczyna, albo wszystkie razem.

O, i to jest właśnie rozsądna opinia. O tym można rozmawiać (choć np. nieznajomość topografii odpada od razu, piloci znali to lotnisko).

Cytuj:
Jeszcze raz:

Z tego artykułu niewiele wynika - wszyscy mówią co innego. Nawet jeśli przyjmiemy wersję przeciwników PiS, to i tak sytuacja bardzo się różni: BEZPOŚREDNIEGO niebezpieczeństwa wtedy nie było. Przeciwnicy na pewno łatwo się zresztą zgodzą, że Lech taki odważny był tylko we własnym pojęciu, gdyby zorientował się, że naprawdę mogą go zestrzelić, kazałby zwiewać gdzie pieprz rośnie - no powiedz, nie tak by było ? ;)

Cytuj:
Dla wyjasnienia: nie jestem fanem PO i Komorowskiego, ale dla wielu osob na forum istniejae tylko opcja: albo jestes za PiSem albo jestes za PO.

No niestety, tak się składa, że jeżeli ktoś przychyla się do wersji z winą Kaczyńskiego, to zazwyczaj w innym miejscu deklaruje głosowanie na Komorowskiego - nawet jeśli nie ze szczerego przekonania, to przynajmniej po to, by "zatrzymać powrót IV RP".

Pt cze 11, 2010 9:46
zbanowana na stałe

wywiad z J.K

Cytuj:
Czy według pana, ze stenogramów wynika dlaczego doszło do tragedii? Jaki scenariusz się panu wyłania?

- Same stenogramy do końca niczego nam nie wyjaśnią. Potrzebne są też parametry lotu. Nie wierzę, że załoga postradała zmysły. Według ekspertów, i polskich i rosyjskich, załoga mogła mieć błędne dane co do odległości od lotniska, więc mogli być błędnie poinformowani.

- Przez kogo załoga został błędnie poinformowana?

- To pytanie do prowadzących śledztwo. Dziś nie można wykluczyć, że błąd leżał po stronie kontrolerów lotniska.

- Czyli po stronie rosyjskiej.

- Powtarzam, nie można wykluczyć, że wieża błędnie ich poinformowała. Nie chcę dalej spekulować, to nie służy wyjaśnieniu przyczyn tej tragedii. Ciągle zadaję sobie pytanie, dlaczego lądowali, jeśli nie było ku temu warunków?

- Pan rozmawiał z bratem kilkanaście minut przed katastrofą. Czy brat informował pana, że są złe warunki atmosferyczne?

- O niczym mnie nie informował, poza stanem zdrowia naszej mamy. Powiedział mi, że z rozmowy z lekarzem wynika, że stan mamy jest stabilny. Brat powiedział mi jeszcze, żebym się przespał.

- O niczym więcej panowie nie rozmawiali?

- O niczym. Gdyby wiedział, że coś jest nie tak z pogodą, na pewno by mi o tym wspomniał.

- Czy dopuszcza pan do siebie myśl, że piloci mogli być pod presją pana prezydenta lub pod pośrednią presją wywieraną przez osoby trzecie?

- Absolutnie tego nie dopuszczam.

- W stenogramie padają słowa dyrektora Kazany, który na 11 minut przed katastrofą mówi, że nie ma jeszcze decyzji prezydenta co dalej, a 8 minut później padają słowa "Wkurzy się, jeśli jeszcze...". Pamiętając sytuację z lotu do Tbilisi, czy dopuszcza pan do siebie myśl, że pan prezydent chciał, żeby pilot lądował mimo zagrożenia.

- Nie przyjmuję do wiadomości, że pilot słucha polecenia, które grozi katastrofą, a ktoś z pasażerów mu takie polecenie wydaje. Tam lecieli poważni, dorośli ludzie, którzy na pewno nie byli samobójcami.

Pilot w Tbilisi odmówił wtedy za względów politycznych, a nie z powodu kwestii bezpieczeństwa?

- Z tego co wiem, to w sprawie tamtego lądowania pilot konsultował się z MON. Koniec końców sam podjął decyzje, gdzie lądować.

Kogo podejrzewa pan o wydanie tych rozkazów?

- To już naprawdę nie ma żadnego znaczenia. Niestety, mam wrażenie, że te loty łączą ze sobą ludzie, którzy do końca nie mają dobrej woli. Kolejny raz chcę podkreślić, że absolutnie nie biorę pod uwagę możliwości, w której mój brat, wiedząc, że jest niebezpiecznie, nakazywałby lądowanie lub je sugerował.

- Ale piloci wcześniej mówili, że jest zła pogoda. A słowa pana Kazany…

- Słowa pana Kazany – o ile to on je wypowiedział, bo co do tego są również wątpliwości - mogły znaczyć bardzo wiele rzeczy, jak np., że prezydent nie podjął jeszcze decyzji czy lądować w Witebsku czy w Mińsku.

- Mógł się tam znaleźć na żądanie prezydenta?

- Próby sugerowania, że prezydent jest odpowiedzialny za katastrofę, są rodzajem najskrajniejszej podłości .

i ja się z tym zgadzam..

Pt cze 11, 2010 14:47
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1386 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 93  Następna strona