Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 13, 2025 15:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1294 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 87  Następna strona
 Łamanie Konstytucji 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Łamanie Konstytucji
Jak wyjaśniłem w innym poście, szKODniki źle i pewnie celowo przetłumaczyły:

Nie było
To są wartości, na którym Stanom Zjednoczonym bardzo zależy
Ale
To są wartości, na którym Prezydentowi (w domyśle Dudzie) bardzo zależy

N lip 10, 2016 15:06
Zobacz profil WWW

No proszę. Okazuje się, że Washington Post wstąpił do KODu :D

A tu więcej zagranicznej prasy przechwyconej przez KOD:
http://natemat.pl/184721,czy-w-polsce-w ... tego-pewne

Obama nie owijał w bawełnę, stojąc obok Andrzeja Dudy. Zagraniczne media o wystąpieniu przywódcy USA piszą jedno: to upomnienie. Kryzys konstytucyjny, zaskakująca reakcja na opinię Komisji Europejskiej, niechęć do rozwiązania politycznych konfliktów - czytamy w tekstach "New York Times'a", "EU Observer", Reutersa i "Wall Street Journal". Trudno wskazać medium, które nie odnosi się do paraliżu TK i ustawie jego dotyczącej, przyjętej nocą, chwilę przed szczytem NATO.

Ostatnio edytowano N lip 10, 2016 15:29 przez Acro, łącznie edytowano 1 raz

N lip 10, 2016 15:19
Moderator

Washington Post wydrukował prawidłową wersję.
SzKODniki w Polsce rozpowszechniają błędne tłumaczenie.
Mam nadzieję, że policzone mi będzie, że cię doszkoliłem.
https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2016/07/08/remarks-president-obama-and-president-duda-poland-after-bilateral
gdzie napisano:
Cytuj:
And it's in that spirit that I expressed to President Duda our concerns over certain actions and the impasse around the Poland’s Constitutional Tribunal. I insisted that we are very respectful of Poland's sovereignty, and I recognize that Parliament is working on legislation to take some important steps, but more work needs to be done. And as your friend and ally, we've urged all parties to work together to sustain Poland’s democratic institutions. That’s what make us democracies -- not just by the words written in constitutions, or in the fact that we vote in elections -- but the institutions we depend upon every day, such as rule of law, independent judiciaries, and a free press. These are, I know, values that the President cares about. These are values that are at the heart of our alliance, which was founded, in the words of the North Atlantic Treaty, “on the principles of democracy, individual liberty, and the rule of law.”

Zupełnie inaczej niż zacytowałeś po polsku.
Prawda?
Nie wstyd ci, że dajesz sobą manipulować?
Nawrócisz się, czy będziesz trwał w błędzie?
Możesz sprawdzić i potem pokutować.
;-)

N lip 10, 2016 15:26
Zobacz profil WWW

Ktoś chyba niezręcznie przyjął, że Obama mówiąc "prezydent" mówi o sobie. W niczym nie zmienia to faktu, że wszyscy (poza PiSuarami oraz Dziennikiem telewizyjnym) odebrali wystąpienie Obamy jako połajankę. I tak to jest opisywane w świecie. Plus artykuł WP o propagandzie TVPiS. Face it, a nie ekscytuj się nieważnymi szczegółami.

N lip 10, 2016 15:33
medieval_man napisał(a):
Washington Post wydrukował prawidłową wersję.
SzKODniki w Polsce rozpowszechniają błędne tłumaczenie.
Mam nadzieję, że policzone mi będzie, że cię doszkoliłem.
https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2016/07/08/remarks-president-obama-and-president-duda-poland-after-bilateral
gdzie napisano:
Cytuj:
And it's in that spirit that I expressed to President Duda our concerns over certain actions and the impasse around the Poland’s Constitutional Tribunal. I insisted that we are very respectful of Poland's sovereignty, and I recognize that Parliament is working on legislation to take some important steps, but more work needs to be done. And as your friend and ally, we've urged all parties to work together to sustain Poland’s democratic institutions. That’s what make us democracies -- not just by the words written in constitutions, or in the fact that we vote in elections -- but the institutions we depend upon every day, such as rule of law, independent judiciaries, and a free press. These are, I know, values that the President cares about. These are values that are at the heart of our alliance, which was founded, in the words of the North Atlantic Treaty, “on the principles of democracy, individual liberty, and the rule of law.”

Medieval, pozwole sobie wytluscic to, co swiat zrozumial.
Gdyby Obama chalil dude, to ten nie mialby tak skrzywionej miny.

To zdanie o prezydencie w tym kontekscie, jest jak zdanie pedagoga o uczniu, ktory lekcji nie odrabial i po rozmowie w cztery oczy slyszy: "Jasiu, jak ufam, przyklada sie do wypelnienia moich oczekiwan".
Dyplomacja z najwyzszej polki to nie przemowy pisowskich politykow o gorszym sorcie ze wskazaniem nazwisk.
To sztuka najwyzszego lotu i dla wtajemniczonych. USA zaklada, ze prezydenci panstw tez sa z tej polki i rozumieja w lot takie niunse.
Jest to podobne do pisania swiadectw pracy: liczy sie nawet interpunkcja. Malo kto napisze o pracowniku, ze to obibok i dyletant. Przynajmniej na zachodzie nie.

N lip 10, 2016 15:40
Moderator

Kael napisał(a):
Medieval, pozwole sobie wytluscic to, co swiat zrozumial.
Gdyby Obama chalil dude, to ten nie mialby tak skrzywionej miny.

A miał?
Bo nie widziałem tej miny w trakcie mowy Obamy.
Ta niby skwaszona mina Dudy jest w ogóle z innego momentu konferencji.
Ale co tam?
Twórcy memów nie dbają o takie szczegóły
Kael napisał(a):
To zdanie o prezydencie w tym kontekscie, jest jak zdanie pedagoga o uczniu, ktory lekcji nie odrabial i po rozmowie w cztery oczy slyszy: "Jasiu, jak ufam, przyklada sie do wypelnienia moich oczekiwan".

A dla mnie jest jak zdanie:
Spokojnie... wy się niepotrzebnie niepokoicie, ale ja wiem, że Prezydentowi zależy
Rozumiem jednak, że wybierasz inną interpretację, choć jest ona dla mnie dziwna.

N lip 10, 2016 15:52
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
A dla mnie jest jak zdanie:
Spokojnie... wy się niepotrzebnie niepokoicie, ale ja wiem, że Prezydentowi zależy

Nawet jesli, to akurat w Polsce prezydent niewiele ma do gadania, a ten juz na pewno. Tu rządzi Kaczyński i rządem i prezydentem.

N lip 10, 2016 15:55
Moderator

Co nie zmienia sensu przesłania Obamy.
Powiedział, że wie, że są problemy z TK.
Że wszyscy powinni zaangażować się w pozytywne rozwiązanie tego problemu, aby demokracja nie została naruszona.
I że wie, że Prezydentowi Dudzie też na tym zależy.

Innymi słowy powiedział: Dajcie sobie spokój z jątrzeniem.

N lip 10, 2016 15:57
Zobacz profil WWW

Duda ma ładnie stać - to i jakoś próbuje wystać. Choć, jak na stanie, to za dużo chyba klęczy

N lip 10, 2016 15:59
I Macierewicz...
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju, ... 59900.html

O zaslugach prezydenta Dudy trzeba bylo prezesowi (znowu) przypomniec. Ot, takie przejezyczenia.

Ale poniewaz wszyscy wiemy, ze prezes to swoj chlop i zadne tam tajniki dyplomacji (czyli o kim sie na pewno pamieta, a kogo sie pomija) nie sa dla niego wazne, wiec nie traktujemy tego, jako jakiegos statementu, kto jest w Polsce i dla Polski wazny.
W koncu prezes w polskiej polityce jest ....zwyklym poslem i niewazne co mowi. Takze do kamer.

Twoje tlumaczenie medieval pokazuje, ze nie interesuje ciebie wielka polityka i jej reguly, tylko kazdy ma gadac prosto w oczy co mysli. Jak Chruszczow.

N lip 10, 2016 16:01

medieval_man napisał(a):
Że wszyscy powinni zaangażować się w pozytywne rozwiązanie tego problemu, aby demokracja nie została naruszona.

Och, ja wiem, że nic was nie przekona, że białe jest białe...
Jeden nadpapież Terlikowski wie lepiej, co papież mówi.
Teraz mamy speca od światowej dyplomacji, dzielnego następcę Waszczykowskiego, który nawet nie wie, jaką robotę dostał, bo o sobie mówi, że nie jest dyplomatą. Niestety, faktycznie nim nie jest, już mu przewodniczący Komisji WEneckiej na głupie teksty odpowiedział "ja w tej dyskusji pozostanę dżentelmenem". No, ale Waszczykowski jest za głupi żeby zrozumieć, że w języku dyplomacji oznacza to "jesteś chamem".
No więc to, co powiedział Obama, to była połajanka - w języku dyplomacji. I tak to odebrał świat, tak opisały światowe media. I polskie, te prawdziwe, a nie pisowska gadzinówka. Przyjmij to wreszcie, prawda cię wszak wyzwoli.

N lip 10, 2016 16:07
Moderator

Widzę, że mamy na forum samych specjalistów od dyplomacji
:mrgreen:

Wolę jednak myśleć samodzielnie (niezależnie od tego, co w języku dyplomacji to dla Ciebie znaczy ;-) )

N lip 10, 2016 16:22
Zobacz profil WWW
Jesteś pewien, że myslisz samodzielnie? :-) :x

N lip 10, 2016 16:25
medieval_man napisał(a):

Opozycja nie rozumie co to znaczy "wszyscy".
Inna rzecz, że oni nie muszą nic rozumieć. Prawie za nic od pół roku nie odpowiadają.

Natomiast jeśli udają, że popierają Prezydenta Obamę, to nie powinni sypać piasku w proces demokratycznych przemian w Polsce i rzeczowego uregulowania sprawy Trybunału Konstytucyjnego.
Taki jest wydźwięk słów Prezydenta Obamy.

N lip 10, 2016 16:25
Moderator

Helenka napisał(a):
Jesteś pewien, że myslisz samodzielnie? :-) :x

A sugerujesz coś innego?
:(

N lip 10, 2016 16:27
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1294 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 87  Następna strona