Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 16:28

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1386 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 93  Następna strona
 Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli 
Autor Wiadomość
No, ja właściwie też. Rozmawianie o tym z bratem zmarłego jest podłością. Co nie zmienia faktu, że to była pierwsza moja myśl, kiedy usłyszałem o katastrofie - właśnie w skojarzeniu z tamtym lotem w Tibilisi. To się nasunęło samo, bez żadnyh wpływów, bo z nikim o tym nie rozmawiałem.

Drugą myślą było że znowu ten grat zawiódł, a przecież było wiadomo na jakim sprzęcie latamy.

I trzecia, zaraz potem: to jak można było dopuścić do czegoś takiego po tak niedawnej katastrofie CASY

Pt cze 11, 2010 20:08
Post Re: Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli
Po dwóch miesiącach jestem za opcją że zawiniła obsługa lotniska i to zdecydowanie.
Samolot nie spadł i nie rozbił się na ścieżce zchodzenia tylko w całkiem innym miejscu.
Jeżeli zawiniliby tylko piloci to samolot powinien roztrzaskać się przed pasem dodatkowo w osi pasa a nie gdzieś całkowicie z boku.
Następną prawdopodobną opcją jest awaria jednego z silników.
Przypominam też że samolot nie lądował tylko się przymierzał do lądowania i miał odlecieć na inne lotnisko.

Pt cze 11, 2010 21:17
Cytuj:
Powinien lecieć rosyjski nawigator? Zasady.

Z informacji, do których dotarła „Rzeczpospolita”, wynika, że Dowództwo Sił Powietrznych 18 marca wysłało do Moskwy prośbę o wyznaczenie rosyjskiego nawigatora naprowadzania (tzw. lidera) lotów polskiego tupolewa 7 kwietnia i 10 kwietnia. Rosjan poproszono też o aktualną kartę podejścia do lądowania oraz o zgodę na lądowanie w Smoleńsku. Polacy nie otrzymali jednak ani karty, nie odpowiedziano też na prośbę o wyznaczenie nawigatora. Dlatego 36. Specjalny Pułk Lotnictwa Transportowego zdecydował się na takie skompletowanie załogi, by znalazła się w niej osoba mówiąca po rosyjsku. Stąd tupolewem leciał Arkadiusz Protasiuk (7 kwietnia jako drugi pilot, 10 kwietnia jako kapitan). To on kontaktował się z wieżą po rosyjsku. Specjaliści, z którymi rozmawiała „Rzeczpospolita” oceniają, że kapitan Protasiuk pracował feralnego dnia w ekstremalnej sytuacji - nie dość, że pilotował maszynę w bardzo trudnych warunkach, to na głowie miał jeszcze komunikację z wieżą. Nie wiadomo też, jak na katastrofę mógł wpłynąć brak nowej karty podejścia do lądowania. Byli lotnicy z 36. pułku podkreślają jednak, że kiedyś latanie do naszych wschodnich sąsiadów z rosyjskim nawigatorem naprowadzania było niemal regułą. Rosyjscy specjaliści mówią z kolei, że kodeks powietrzny Federacji Rosyjskiej wymaga wręcz, by na pokładzie obcej maszyny lądującej na rosyjskim lotnisku wojskowym znajdował się rosyjski nawigator.

A więc dlaczego w regule zrobiono wyjątek?
Dlaczego złamano kodeksowe ustalenie?
Dlaczego, dlaczego....................... i tak bez końca?

So cze 12, 2010 10:19

http://goscniedzielny.wiara.pl/?grupa=6 ... 1276080356

Tutaj też widać wiele dziwnych niewiadomych. Sytuacji, które mieć miejsca nie powinny, braku reakcji na pewne ostrzeżenia instrumentów czy okoliczności...

Co nie zmieni faktu, że gdybanie życia tym zmarłym nie przywróci.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt cze 15, 2010 14:06
Zobacz profil WWW
zbanowana na stałe

http://fakty.interia.pl/raport/lech-kac ... zi,1492929

Wt cze 15, 2010 19:18

Julka, po co dajesz ten link - zaślepieni dogmatem o "pojednaniu polsko-rosyjskim" i tak nie przyjmą tego do wiadomości, albo znajdą kolejne wytłumaczenie, najlepiej takie, z którego będzie wynikać, że to też nasza wina.

Ostatnią rzeczą, jaką powinien zrobić Miller, było potulne jechanie do Moskwy i ponowne kopiowanie zapisu (!!!). Może jeszcze zrobił to własnoręcznie ? Trudno sobie wyobrazić większą kompromitację. Dowiedliśmy jasno (zresztą, być może taki właśnie był zamiar Moskwy) że jesteśmy krajem niepoważnym, można sobie z nas robić jaja, można na nas pluć, a my będziemy mówić, że deszcz pada. I to w takiej kwestii, jak "największa tragedia powojennej Polski".

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr cze 16, 2010 7:36
Johnny99, jako potencjalny kandydat na prezydenta ;) na pewno masz lepszy pomysl na to co Miller powinien zrobic w tej sytuacji? Wyslac jednostki GROMu, zeby odbily czarne skrzynki? Zamknac sledztwo i powiedziec, ze nic sie nie da zrobic? Zastrzelic sie?
I co ty bys zrobil w tej sytuacji na jego miejscu?

Śr cze 16, 2010 7:49
Kamala napisał(a):
Johnny99, jako potencjalny kandydat na prezydenta ;) na pewno masz lepszy pomysl na to co Miller powinien zrobic w tej sytuacji? Wyslac jednostki GROMu, zeby odbily czarne skrzynki? Zamknac sledztwo i powiedziec, ze nic sie nie da zrobic? Zastrzelic sie?
I co ty bys zrobil w tej sytuacji na jego miejscu?

Do tego jeszcze musi wysłać jednostki specjalne w poszukiwaniu po Rosji świadków wypadku i siłą zmusić do zeznań - bo przecież obywatel rosyjski nie ma obowiązku składać zeznań prokuraturze obcego kraju

Śr cze 16, 2010 7:53

Cytuj:
na pewno masz lepszy pomysl na to co Miller powinien zrobic w tej sytuacji?

Przede wszystkim - nie doprowadziłbym do takiej sytuacji. Rząd Tuska zrobił natomiast wszystko, by do takiej sytuacji w końcu doszło. W tej sytuacji wystosowałbym oficjalne pismo do tego, kto tam tym wszystkim zawiaduje, z KATEGORYCZNYM ŻĄDANIEM NATYCHMIASTOWEGO wydania czarnych skrzynek, najlepiej jeszcze tego samego dnia. Następnie zwołałbym konferencję prasową, na której obwieściłbym, jak bardzo zawiedliśmy się na naszych przyjaciołach z Rosji, jak skandalicznie było do tej pory prowadzone śledztwo, oraz co zrobię, by ten stan rzeczy zmienić (na początek zażądam dymisji wszystkich odpowiedzialnych za te skandale po obu stronach - w tym Bogdana Klicha i Pawła Grasia). Tak mniej więcej.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr cze 16, 2010 8:28
Tyle, ze Komorowski prezydentem nie jest, wiec kto mialby zwolywac ta konferencje, zeby nie narazic sie na zarzut przekroczenia kompetencji? No i wyrzucenie odpowiedzialnych nie rozwiazuje problemu. Ktos jednak musi ta sprawe doprowadzic do konca. A az tak wielu prawdziwych specjalistow w temacie nie mamy. (Ty nie chcesz sie wychylac).
Jezeli wygra Kaczynski na pewno zrealizuje twoj pomysl.

Śr cze 16, 2010 8:32

Cytuj:
Tyle, ze Komorowski prezydentem nie jest, wiec kto mialby zwolywac ta konferencje, zeby nie narazic sie na zarzut przekroczenia kompetencji?

Nie jestem w nastroju do żartów.

Cytuj:
No i wyrzucenie odpowiedzialnych nie rozwiazuje problemu.

Oczywiście, to po prostu standardowa procedura.

Cytuj:
Jezeli wygra Kaczynski na pewno zrealizuje twoj pomysl.

Niestety, będzie już o wiele za późno i sądzę, że Kaczyński zdaje sobie z tego sprawę. Natomiast być może (podkreślam: być może, mimo wszystko ciężko mi wzbudzić w sobie zaufanie do pana Jarosława, choć się bardzo staram) skończy się przynajmniej ten festiwal hańby i ośmieszania naszego kraju, jaki serwuje nam Komorowski i s-ka. M.in. dlatego będę na niego - Kaczyńskiego - głosował, ale dopiero w drugiej turze.

Śr cze 16, 2010 8:38
Cytuj:
Przede wszystkim - nie doprowadziłbym do takiej sytuacji. Rząd Tuska zrobił natomiast wszystko, by do takiej sytuacji w końcu doszło. W tej sytuacji wystosowałbym oficjalne pismo do tego, kto tam tym wszystkim zawiaduje, z KATEGORYCZNYM ŻĄDANIEM NATYCHMIASTOWEGO wydania czarnych skrzynek, najlepiej jeszcze tego samego dnia. Następnie zwołałbym konferencję prasową, na której obwieściłbym, jak bardzo zawiedliśmy się na naszych przyjaciołach z Rosji, jak skandalicznie było do tej pory prowadzone śledztwo, oraz co zrobię, by ten stan rzeczy zmienić (na początek zażądam dymisji wszystkich odpowiedzialnych za te skandale po obu stronach - w tym Bogdana Klicha i Pawła Grasia). Tak mniej więcej.

Jednym słowem wojenka, uniemożliwiająca choć w drobnej części rozwikłanie przyczyn katastrofy.

Śr cze 16, 2010 8:49

Cytuj:
Jednym słowem wojenka, uniemożliwiająca choć w drobnej części rozwikłanie przyczyn katastrofy.

Żarty sobie stroisz. To ROSJANIE, ROSJANIE, ROSJANIE od samego początku robią wszystko - świadomie czy nie, nieistotne - by nie wyjaśniono tej katastrofy. Podjęcie zdecydowanych działań to jedyny sposób, by ją wyjaśnić.

Śr cze 16, 2010 8:52
Cytuj:
Żarty sobie stroisz. To ROSJANIE, ROSJANIE, ROSJANIE od samego początku robią wszystko - świadomie czy nie, nieistotne - by nie wyjaśniono tej katastrofy. Podjęcie zdecydowanych działań to jedyny sposób, by ją wyjaśnić.

Nie stroję żartów, to raczej Ty, dowodząc, że można prowadzić śledztwo na terytorium obcego kraju, obywając się bez zgody.

Śr cze 16, 2010 10:41
Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

A konkretnie, jakich "zdecydowanych" dzialan, ktore przyniosa konkretne (a nie medialne) efekty, oczekujesz, poza trzasnieciem piescia w stol przed kamerami?

Śr cze 16, 2010 11:03
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1386 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 93  Następna strona