A cóż to za absurd - katolewica
Z mojego doświadczenia pracy księgarskiej - Żmigrodzki to jedna z kilku osób, specjalizujących się w dość dziwnych publikacjach z cyklu spiskowej teorii dziejów, powszechnego żydostwa itp.
Cytuj:
Opinia-zarzut ks. kardynała Dziwisza
Nie ma to, jak obiektywizm - podsumowanie w pierwszym zdaniu.
Cytuj:
Opinia-zarzut ks. kardynała Dziwisza, jakoby Radio Maryja "dzieliło Kościół", nie jest niczym nowym: stanowi emanację poglądów kościelnej katolewicy, które słyszymy i czytamy od dawna w wypowiedziach progresywnych biskupów i księży, sprzyjających politycznym partiom liberałów i pragnących narzucić polskim katolikom tzw. nową wiarę, "unowocześnioną" na wzór zachodni, według propagowanego pod fałszywym pretekstem "zmian posoborowych" modelu.
I teraz - niech ktoś powie, że lewica czy Urban czy ktokolwiek inny stara się szkodzić Kościołowi, wprowadzając jakiś podział na "kościół toruński" i "kościół łagiewnicki" (czy jakoś tak).
Bzdura. tego typu wymysły i de facto wprowadzanie podziałów - to właśnie efekt tego typu artykułów, które - pogrubione i na na samym początku - od stwierdzenia (nie zasugerowania, propozycji) się zaczynają. Czyli - własnie tacy fanatyczni zwolennicy RM propagują wprowadzanie jakś absurdalnych podziałów.
Podziałów - których nie ma. Kościół jest jeden. Głosem Kościoła w Polsce - Episkopat, a nie jeden (nie wiedzieć czemu - niezdyscyplinowany i niewychowany) zakonnik, który wszystko robi po swojemu. A cała grupa ludzi, którzy uważają każdy KONSTRUKTYWNY komentarz dot. RM za atak, spisek itp - to po prostu hałaśliwa mniejszość, która niestety dużo krzyczy i wygraża się, obrażając przy tym. I nic więcej. A nie żaden podział.
Kolejne zdanie:
Cytuj:
W istocie to oni dzielą i różnicują Kościół od lat 90., wyznaczając zwolennikom religijnej tradycji rolę "jamników, co siedząc pod szafą światła nie widzą" ("efektowne" określenie o. M. Zięby).
O. Zięba - modernista

Co to znaczy - zwolennicy religijnej tradycji

Konkret, konkret. Ale po co, prawda

Łatwiej ogólnikami walić.
Jestem ciekaw, czy autor sięgnął po jakąkolwiek książkę o. Zięby.
Cytuj:
"Kościół jagielloński"
Znowu - a co to jest
Cytuj:
odsyłam do wydanej w 1998 r. mojej książki "Meandry nowej wiary, czyli inwazja katolewicy")
Sam tytuł jasno pokazuje, że książka na pewno jest... oryginalna. Obiektywna zapewne w równym stopniu, co ciekawa.
Cytuj:
Czyniąc Radiu Maryja niesłuszny zarzut, ks. Kardynał, wieloletni sekretarz Ojca Św. Jana Pawła, ujawnił się ewidentnie jako "człowiek postępu w Kościele".
To jest zarzut, to zdanie

Bynajmniej. Co najwyżej - przejaw tego, że kard. Dziwisz, spędziwszy już nieco czasu w Polsce, widzi co i jak wygląda. I nie zamierza bez sensu popierać działań kogoś, kto już dawno powinien przestać być szefem RM.
Postępowość - rozumiana jako brak zgody na robienie wszystkiego pod etykietką "katolickie" (np. RM) - to cecha jak najbardziej porządana.
Cytuj:
Walka z Radiem Maryja, prowadzona zażarcie i nieustannie przez środowiska postkomunistyczne i liberalne
Nie wiedziałem, że jestem postkomunistą.
Sporo ludzi krytykujących sensownie RM i działania Rydzyka - na pewno również.
Cytuj:
Księża biskupi w rodzaju T. Pieronka, J. Życińskiego i T. Gocłowskiego, najgorliwiej w tym kierunku zaangażowani, lekceważą sobie zdanie społeczności katolików świeckich, nie mówiąc już o chrześcijańskim, ewangelicznym obowiązku świadczenia prawdy.
Wybiórcza ta "społeczność". Jakoś, pomimo oczywistych wrzasków niezadowolenia, gdy któryś z w/w wypowie się na temat RM, sporo ludzi popiera te głosy i wręcz jest wdzięcznych, że są biskupi którzy nie boją się otwarcie mówić o tym, że Rydzyk jest dla Kościoła problemem, nie udają że sprawy nie ma.
Cytuj:
Sprawą szczególnie oburzającą jest wykorzystywanie swego hierarchicznego autorytetu do narzucania własnych poglądów duchowieństwu diecezji, propagowania "miłych sercu" liberalnych polityków oraz ich partii przy absolutnym nieliczeniu się z opinią wiernych.
Schizofrenia, nie powiem... A co, przepraszam, promuje Kaczor

A kogo - jak nie jedną słuszną partię - propaguje na swych falach i na łamach ND Rydzyk
Czym się to różni od tego, co zarzuca autor biskupom (którzy swoich rozglośni ani gazet nie mają - a więc nie mają środków do owego promowania, które się im zarzuca)
Cytuj:
PS: Dzielenie Kościoła uprawiają od lat: "Tygodnik Powszechny", KAI, "Więź, "Znak", "W drodze", "Gość Niedzielny".
Bo, oczywiście, takie RM nie robi nic innego, tylko jednoczy - prawda
Prośba - nie podawajcie na przyszłość linków do takich artykułów... Szkoda czasu