Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 07, 2025 11:20

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1995 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 133  Następna strona
 Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce 
Autor Wiadomość

Nie czytuję takiego g....a

Cytuj:
Czyniąc Radiu Maryja niesłuszny zarzut, ks. Kardynał, wieloletni sekretarz Ojca Św. Jana Pawła, ujawnił się ewidentnie jako "człowiek postępu w Kościele". Zaczynamy się zastanawiać, czy przypadkiem temu nie zawdzięczamy istnego "wysypu" delegowanych do Polski na wysokie stanowiska kościelne duchownych modernistów, co przysparza do dziś wielu trosk i kłopotów. To jest właśnie prawdziwa przyczyna owego „podziału”...

Takie słowa mógł napisać tylko stary zdewociały profesorek (ciekawe ile lat był w PZPR i czy współpracował jak Nowak?).

Ja mam pytanie dla PiSjanistów - Co było dzisiaj ważniejsze na Jasnej Górze? Msza i wspomnienie ks. Popiełuszki, czy kampania wyborcza Kaczystów?
Czy gdyby Kaczora tam nie było to też wszystkie stacje TV Publicznej transmitowałyby to?

N wrz 16, 2007 13:41
Oczywistym jest to, ze nie mozesz tego przeczytac. Czytasz tylko to Ci nakazuja.
I znow obrazanie innych w perfidny sposob.

N wrz 16, 2007 13:45
O wizji Kościoła prezentowanej przez Profosa i mojej, mówi Jan Paweł II:
- "Biorac pod uwagę oczekiwania współczesnego człowieka w stosunku do kapłana, widzimy, że sprowadzają sie one w istocie do jednego, wielkiego oczekiwania: pragnie on Chrystusa.
O wszystko to, czego potrzebuje w wymiarze ekonomicznym, społecznym i politycznym, może zwrócic sie do innych".
Nie jest jego głos słuchany przez wielu duchownych, a efekt taki jak w przedstawionym przeze mnie przypadku w Kałkowie...ludzie ostentacyjnie wychodzili.
Jeśli Kościoł nie pomny słów Papieża i nie zauważający reakcji wiernych, dalej będzie kroczył tą drogą to coraz bardziej będzie tracił :(

N wrz 16, 2007 14:01
Alus, warto abys przeczytal wszystkie listy Jana Pawla II skierowane do kaplanow, wtedy bedziesz mial pelnie obrazu.

N wrz 16, 2007 14:07
Czytałam Listy JP II i nigdzie nie wyczytałam aprobaty do politykierstwa w Kościele. wręcz odwrotnie, Jan Paweł II w Encyklice "Centesimus annus", 1991r, wskazuje i napomina:
- "Kościół respektuje słuszną autonomię porządku demokratycznego i nie ma tytułu do opowiadania się za takim albo innym rozwiązaniem instytucjonalnym czy konstytucyjnym".

N wrz 16, 2007 14:56

Czy gdyby Kaczora tam nie było to też wszystkie stacje TV Publicznej transmitowałyby to?

Oczywiście, że nie.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N wrz 16, 2007 15:07
Zobacz profil WWW

Ostry facio z tego prof. Zbigniewa Żmigrodzkiego :!:
Jezyczek, to on ma taki bardziej z forumowych pyskówek :razz:

Czy to on jest autorem tego prawdziwie chrześcijańskiego pojęcia "katolewica" :?: :razz:

Tak czy inaczej zrobiło ono prawdziwą karierę w środowiskach katorydzycy :razz: :razz: :razz:

N wrz 16, 2007 17:49

Z mojego doświadczenia pracy księgarskiej - Żmigrodzki to jedna z kilku osób, specjalizujących się w dość dziwnych publikacjach z cyklu spiskowej teorii dziejów, powszechnego żydostwa itp.

Cytuj:
Opinia-zarzut ks. kardynała Dziwisza

Nie ma to, jak obiektywizm - podsumowanie w pierwszym zdaniu.

Cytuj:
Opinia-zarzut ks. kardynała Dziwisza, jakoby Radio Maryja "dzieliło Kościół", nie jest niczym nowym: stanowi emanację poglądów kościelnej katolewicy, które słyszymy i czytamy od dawna w wypowiedziach progresywnych biskupów i księży, sprzyjających politycznym partiom liberałów i pragnących narzucić polskim katolikom tzw. nową wiarę, "unowocześnioną" na wzór zachodni, według propagowanego pod fałszywym pretekstem "zmian posoborowych" modelu.

I teraz - niech ktoś powie, że lewica czy Urban czy ktokolwiek inny stara się szkodzić Kościołowi, wprowadzając jakiś podział na "kościół toruński" i "kościół łagiewnicki" (czy jakoś tak).

Bzdura. tego typu wymysły i de facto wprowadzanie podziałów - to właśnie efekt tego typu artykułów, które - pogrubione i na na samym początku - od stwierdzenia (nie zasugerowania, propozycji) się zaczynają. Czyli - własnie tacy fanatyczni zwolennicy RM propagują wprowadzanie jakś absurdalnych podziałów.

Podziałów - których nie ma. Kościół jest jeden. Głosem Kościoła w Polsce - Episkopat, a nie jeden (nie wiedzieć czemu - niezdyscyplinowany i niewychowany) zakonnik, który wszystko robi po swojemu. A cała grupa ludzi, którzy uważają każdy KONSTRUKTYWNY komentarz dot. RM za atak, spisek itp - to po prostu hałaśliwa mniejszość, która niestety dużo krzyczy i wygraża się, obrażając przy tym. I nic więcej. A nie żaden podział.

Kolejne zdanie:
Cytuj:
W istocie to oni dzielą i różnicują Kościół od lat 90., wyznaczając zwolennikom religijnej tradycji rolę "jamników, co siedząc pod szafą światła nie widzą" ("efektowne" określenie o. M. Zięby).

O. Zięba - modernista :!: Co to znaczy - zwolennicy religijnej tradycji :?: Konkret, konkret. Ale po co, prawda :?: Łatwiej ogólnikami walić.

Jestem ciekaw, czy autor sięgnął po jakąkolwiek książkę o. Zięby.

Cytuj:
"Kościół jagielloński"

Znowu - a co to jest :?:

Cytuj:
odsyłam do wydanej w 1998 r. mojej książki "Meandry nowej wiary, czyli inwazja katolewicy")

Sam tytuł jasno pokazuje, że książka na pewno jest... oryginalna. Obiektywna zapewne w równym stopniu, co ciekawa.

Cytuj:
Czyniąc Radiu Maryja niesłuszny zarzut, ks. Kardynał, wieloletni sekretarz Ojca Św. Jana Pawła, ujawnił się ewidentnie jako "człowiek postępu w Kościele".

To jest zarzut, to zdanie :?: Bynajmniej. Co najwyżej - przejaw tego, że kard. Dziwisz, spędziwszy już nieco czasu w Polsce, widzi co i jak wygląda. I nie zamierza bez sensu popierać działań kogoś, kto już dawno powinien przestać być szefem RM.

Postępowość - rozumiana jako brak zgody na robienie wszystkiego pod etykietką "katolickie" (np. RM) - to cecha jak najbardziej porządana.

Cytuj:
Walka z Radiem Maryja, prowadzona zażarcie i nieustannie przez środowiska postkomunistyczne i liberalne

Nie wiedziałem, że jestem postkomunistą.

Sporo ludzi krytykujących sensownie RM i działania Rydzyka - na pewno również.

Cytuj:
Księża biskupi w rodzaju T. Pieronka, J. Życińskiego i T. Gocłowskiego, najgorliwiej w tym kierunku zaangażowani, lekceważą sobie zdanie społeczności katolików świeckich, nie mówiąc już o chrześcijańskim, ewangelicznym obowiązku świadczenia prawdy.

Wybiórcza ta "społeczność". Jakoś, pomimo oczywistych wrzasków niezadowolenia, gdy któryś z w/w wypowie się na temat RM, sporo ludzi popiera te głosy i wręcz jest wdzięcznych, że są biskupi którzy nie boją się otwarcie mówić o tym, że Rydzyk jest dla Kościoła problemem, nie udają że sprawy nie ma.

Cytuj:
Sprawą szczególnie oburzającą jest wykorzystywanie swego hierarchicznego autorytetu do narzucania własnych poglądów duchowieństwu diecezji, propagowania "miłych sercu" liberalnych polityków oraz ich partii przy absolutnym nieliczeniu się z opinią wiernych.

Schizofrenia, nie powiem... A co, przepraszam, promuje Kaczor :?: A kogo - jak nie jedną słuszną partię - propaguje na swych falach i na łamach ND Rydzyk :?:

Czym się to różni od tego, co zarzuca autor biskupom (którzy swoich rozglośni ani gazet nie mają - a więc nie mają środków do owego promowania, które się im zarzuca) :?:

Cytuj:
PS: Dzielenie Kościoła uprawiają od lat: "Tygodnik Powszechny", KAI, "Więź, "Znak", "W drodze", "Gość Niedzielny".

Bo, oczywiście, takie RM nie robi nic innego, tylko jednoczy - prawda :?:

Prośba - nie podawajcie na przyszłość linków do takich artykułów... Szkoda czasu :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N wrz 16, 2007 18:20
Zobacz profil WWW

Taaaaak......
demokracja jest zagrożona....
bijmy w dzwony i ratujmy demokrację....
najlepiej urządzając medialne hepeningi w cudoziemskich gazetach
vide: geremek, michnik, kwasniewski
OSTRZEJ Z TĄ POLSKĄ
trzeba
a ktos tu nie przylepia autorytarnej geby silnemu konserwatywnemu państwu?

Na razie trudno jeszcze ocenić, jakie państwo spłodzą nam kaczyści. Jednak sposób budowania IV RP przypomina bardziej poczynania Putina niż Reagana albo pani Thatcher. Ja jestem zwolennikiem silnego, konserwatywnego państwa, ale właśnie na wzór USA czy GB, a nie putinowskiej Rosji.

Pn wrz 17, 2007 10:43

Właśnie wróciłem na forum i widzę, że z wątku o polityce krajowej zrobił się wątek kościelno-rydzykowy. Ja rozumiem, że wielce popularny wątek o RM został zamknięty, ale to nie powód by o tym samym pisać tutaj.

Pn wrz 17, 2007 12:04
Paschalis - jeśli duchowni oddają ambony dla polityków w celu agitki politycznej, to i wątek zrobił się kościelny :D

Pn wrz 17, 2007 12:29

Ale, Bogu dzięki, ci duchowni nie posiadają jeszcze żadnych politycznych stanowisk.

Pn wrz 17, 2007 12:41
Ale wikłają Kościół w politykę - a wierni woleliby aby Kościół nie był wykorzystywany przez cynicznych polityków....cynicznych, bo nie kto inny ale Jezus powiedział "po owoce ich poznacie".
Owoce widać i czuć, tak w życiu politycznym jak osobistym...obrzydzenie czasem bierze - dopuszczanie ich do ambony to pomieszanie sacrum z profanum.....a przecież "co cesarskie oddajcie cesarzowi, a co Boskie Bogu" - zapomnieli??????

Pn wrz 17, 2007 13:09

t] Ale, Bogu dzięki, ci duchowni nie posiadają jeszcze żadnych politycznych stanowisk.

Formalnie niby nie..
Ale praktycznie taak skoro maja wpływ na układanie list wyborczych..
To podlegają ocenie.. takiej samej jak politycy..
ze tego nie mogą w żaden sposób zrozumie moderatorzy na tym forum.. tro już całkiem inny problem.. Albo im kazano
Saxonie (faktyczny admin forum) jak to jest..??

Pn wrz 17, 2007 13:40
Właśnie wróciłem na forum i widzę...

Skąd wróciłeś?

Cytuj:
Ale, Bogu dzięki, ci duchowni nie posiadają jeszcze żadnych politycznych stanowisk.

Już wiem...nie odpowiadaj. Najprawdopodobniej z Księżyca lub z jakiejś odleglejszej planety.
Dlatego masz problem ze zrozumieniem sytuacji, ale wiem, że jesteś inteligentny i w końcu zrozumiesz...

Cytuj:
Sam tytuł jasno pokazuje, że książka na pewno jest... oryginalna. Obiektywna zapewne w równym stopniu, co ciekawa.

Napisał ją stary dziad z tytułem profesorskim i rozmiękczonym mózgiem, taki co pewnie nieźle lizał stopy komuchom za swoich inteligentniejszych lat - tak jak Nowak.

Cytuj:
I teraz - niech ktoś powie, że lewica czy Urban czy ktokolwiek inny stara się szkodzić Kościołowi, wprowadzając jakiś podział na "kościół toruński" i "kościół łagiewnicki" (czy jakoś tak).

ToMu

Przecież nie od dziś wiadomo, że Rydzyk w swoim sekciarskim Imperium, otacza sie najgorszymi z najgorszych - bandą dewotów plus posłusznych każdej władzy "profesorków" posługujących się demagogi.ą, populizmem i kłamstwem. Na dodatek ma w swoich szeregach tych którzy jawnie współpracowali z komuszą władzą. To facet który zrobi wszystko dla kasy - sprzeda każdego - taki dzisiejszy Judasz (Judasz był Apostołem, a więc coś jakby księdzem)

Pn wrz 17, 2007 16:59
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1995 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 133  Następna strona