Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 21:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Następna strona
 FILM "SOLIDARNI 2010" 
Autor Wiadomość
Post Re: FILM "SOLIDARNI 2010"
Cytuj:
bonament nie blokuje mi klawiszy, ale opróżnia kieszenie. Przełączam, nie oglądam, ale płacę dalej.

To jak z ZUS. Praktycznie wszystkim się nie podoba, ale płacimy dalej.
I co z tym wszystkim w związku z tym chcesz zrobić.
Możesz wskazać gdzie mamy pierwsze zebranie pospolitego ruszenia.
Ciekawe jest to, że ZUS ściąga np. po 850zł/miesiąc i w zamian daje marne, głodowe emerytury ludziom którzy zebrali składkami milion czy dwa i nie wiadomo czy dożyją do tego świadczenia.
Nikt się nie buntuje.
Za to jak TVP ściąga po (uwaga tu padnie straszna kwota która powali nie jednego z nóg) 17 zł/miesiąc to się takie larum podnosi, że aż strach.
Ja wiem SweetChild dlaczego tak jest a TY wiesz?

Pt kwi 30, 2010 17:07

http://www.youtube.com/watch?v=vUykltcEqNU

So maja 01, 2010 10:51
Marian17 napisał(a):
http://www.youtube.com/watch?v=vUykltcEqNU

A co ten "videoclip" ma do omawianego filmu?
Chciałbym wiedzieć, bo nie wiem co skomentować.

So maja 01, 2010 11:09
Cytuj:
A co ten "videoclip" ma do omawianego filmu?
Chciałbym wiedzieć, bo nie wiem co skomentować.

To preludium procesu beatyfikacyjnego.

So maja 01, 2010 11:41
osiris napisał(a):
Film musiał być jednostronny (wybrane odpowiedzi promujące wygodne tezy) ponieważ TVP musiała dać odpór stacjom komercyjnym które grają w jednej tuskowej orkiestrze z jednej napisanej przez PO partytury.

Veto. To PO gra w partyturze napisanej przez kogoś innego. I na nich moze przyjść kryska- wtedy prawdziwy pupil układu w postaci Demokratów.pl czy jak ten klon UD się teraz nazywa zostanie wypromowany.
Chyba nie wierzysz, że to Tusk czymkolwiek kieruje ?

Film- wspaniały. Trzy razy obejrzałam.

So maja 01, 2010 21:42

osiris napisał(a):
To jak z ZUS. Praktycznie wszystkim się nie podoba, ale płacimy dalej.
I co z tym wszystkim w związku z tym chcesz zrobić.
Możesz wskazać gdzie mamy pierwsze zebranie pospolitego ruszenia.
Ciekawe jest to, że ZUS ściąga np. po 850zł/miesiąc i w zamian daje marne, głodowe emerytury ludziom którzy zebrali składkami milion czy dwa i nie wiadomo czy dożyją do tego świadczenia.
Nikt się nie buntuje.

850zł/miesiąc to jak się domyślam dla osób opłacających składkę za siebie? Wówczas jest w tym również składka na NFZ i FGŚP, a na ubezpieczenia społeczne trafia ok 500 zł. A w tych 500 zł mamy jeszcze ubezpieczenie wypadkowe i rentowe. Nie pamiętam ile to, ale szacowałbym, że składki emerytalnej zostanie jakieś 400 zł/miesiąc, co daje 4800 zł/rok. Przez 40 lat uzbiera się jakieś 192 tyś, a więc do miliona czy dwóch daleko.

Ale niezależnie do rachunków, ja się przy każdej okazji buntuje na ZUS.

osiris napisał(a):
Za to jak TVP ściąga po (uwaga tu padnie straszna kwota która powali nie jednego z nóg) 17 zł/miesiąc to się takie larum podnosi, że aż strach.
Ja wiem SweetChild dlaczego tak jest a TY wiesz?

Nie lubię się wypowiadać za innych, więc napiszę za siebie: uważam, że ZUS jest jednak jakoś przydatny społecznie, a TVP stanowi głównie tubę propagandową tych, którzy aktualnie położyli na nią łapę.

So maja 01, 2010 22:06
Cytuj:
a TVP stanowi głównie tubę propagandową tych, którzy aktualnie położyli na nią łapę.

Jak sam widzisz, kij ma dwa końce.
Daje sobie głowę uciąć, że jak PO przejmie TVP to tendencyjność nie zniknie z tego medium.
Wtedy to (Tobie i ALUS podobni) będą piać z zachwytu a MY będziemy ubolewać, że z nasze, społeczne pieniądze uprawiana jest partyjna agitka.
Nic się w tym wszystkim nie zmieni a nastąpi jedynie zmiana miejscami.
Konkluzja jest więc taka, że nie ma co złorzeczyć na TVP, bo to nie instytucja jest zła, tylko ludzie ją tworzący a wymiana na innego zarządzającego niczego w jej działalności nie zmieni.
Dalej będzie tubą władz, jak to zawsze od wieków bywało.

Cytuj:
850zł/miesiąc to jak się domyślam dla osób opłacających składkę za siebie? Wówczas jest w tym również składka na NFZ i FGŚP, a na ubezpieczenia społeczne trafia ok 500 zł. A w tych 500 zł mamy jeszcze ubezpieczenie wypadkowe i rentowe. Nie pamiętam ile to, ale szacowałbym, że składki emerytalnej zostanie jakieś 400 zł/miesiąc, co daje 4800 zł/rok. Przez 40 lat uzbiera się jakieś 192 tyś, a więc do miliona czy dwóch daleko.

Te moje rewelacje nie wynikały ze swoich własnych obliczeń, lecz z duskusji w TV ekonomistów.
Skąd oni wzięli te liczby - nie wiem. (no może przedobrzyłem z 2 mln ale było coś o milionie)
Nie bierzesz jednak pod uwagę tego, że jedni mają na łapkę 1000 brutto a inni 10000 i choćby fakt, że gdyby te pieniądze inaczej zainwestować to dały by krocie a ZUS przejada na bieżąco naszą kasę.

N maja 02, 2010 6:41

osiris napisał(a):
Konkluzja jest więc taka, że nie ma co złorzeczyć na TVP, bo to nie instytucja jest zła, tylko ludzie ją tworzący a wymiana na innego zarządzającego niczego w jej działalności nie zmieni.
Dalej będzie tubą władz, jak to zawsze od wieków bywało.

Dlatego uważam, że TVP należy zlikwidować. W USA nie ma telewizji publicznej i demokracja działa nie gorzej niż u nas.

Cytuj:
Te moje rewelacje nie wynikały ze swoich własnych obliczeń, lecz z duskusji w TV ekonomistów.
Skąd oni wzięli te liczby - nie wiem. (no może przedobrzyłem z 2 mln ale było coś o milionie)
Nie bierzesz jednak pod uwagę tego, że jedni mają na łapkę 1000 brutto a inni 10000 i choćby fakt, że gdyby te pieniądze inaczej zainwestować to dały by krocie a ZUS przejada na bieżąco naszą kasę.

Jak ktoś dostaje 10000 zł i od tego opłaca składki, to emerytury też nie będzie miał głodowej. A jak coś wiesz o inwestycjach, które przynoszą krocie, to daj znać na PW ;)

Pn maja 03, 2010 20:33

Obejrzałem ten film i nic specjalnie kontrowersyjnego w nim nie zauważyłem. To, że pewne środowiska nie potrafią pogodzić się z tym, że nie wszyscy padają przed nim na kolana i nie wszyscy wykonują ich polecenie nienawidzenia i gardzenia braćmi Kaczyńskimi, mało mnie obchodzi.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt maja 04, 2010 8:47
Johnny99 napisał(a):
Obejrzałem ten film i nic specjalnie kontrowersyjnego w nim nie zauważyłem. To, że pewne środowiska nie potrafią pogodzić się z tym, że nie wszyscy padają przed nim na kolana i nie wszyscy wykonują ich polecenie nienawidzenia i gardzenia braćmi Kaczyńskimi, mało mnie obchodzi.

Obligatoryjnie musi zaistnieć kultowe "nienawidzieć"?...nie wystarczy nie lubić? :)

Wt maja 04, 2010 10:39

Może być nie lubić, wszystko jedno ;)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt maja 04, 2010 10:47
Cytuj:
Może być nie lubić, wszystko jedno ;)

Między "nienawiedzieć" a "nie lubić" jest różnica jak między Łysicą szczytem Gór Świętokrzyskich a K2....napewno nie są to tożsame uczucia :)

Wt maja 04, 2010 10:53

Pewnie że nie i dla mnie zdecydowanie bardziej pasuje "nienawiść", ale chcę uniknąć sporu o słowa.

Wt maja 04, 2010 10:57
Cytuj:
Pewnie że nie i dla mnie zdecydowanie bardziej pasuje "nienawiść", ale chcę uniknąć sporu o słowa.

Nienawiść dla chrzescijanina jest grzechem ciężkim, a więc przypisywanie jej komuś też wyczerpuje znamiona grzechu cięzkiego.
Przy czym nalezy pamiętać, że w 90% u podłoża zrodzenia uczucia nienawiści leży doznanie krzywdy.
Więc może lepiej być bardziej wstrzemięźliwym w szafowaniu tym słowem.

Wt maja 04, 2010 11:04

Alus, kłócenie się o słowa niczego nie da ani nie zmieni, nie rozumiem co chcesz osiągnąć..

Wt maja 04, 2010 11:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Następna strona