Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
maly_kwiatek napisał(a): Dopóki Balcerowicz był w Rządzie, to gospodarka rosła. A teraz Rząd Tuska zadłużył Polskę na rekordowe od czasu Mieszka I sumy.
Żeby mogli to robić swobodnie i nie dostawały się szczegóły do wiadomości społecznej, to przypadkiem oczywiście, straciliśmy pod Smoleńskiem elity Narodu, które mogły mieć inne zdanie w sprawie zadłużania Państwa. A społeczeństwo goni się do jałowych dyskusji, w rodzaju niektórych dyskusji na forach internetowych. Zapomniałeś jakie zadłużenie zrobił rząd AWS?
|
Śr gru 15, 2010 13:02 |
|
|
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
AWS zadłużył Polskę, dlatego Naród zrobił coś na miarę katastrofy smoleńskiej, coś co praktycznie się nigdy, nigdzie nie zdarza. Naród wyciął AWS, jako partię rządzącą przez 4 lata, całkowicie usuwając ją z Parlamentu. Jedynym człowiekiem AWS funkcjonującym potem w polityce, był Prezes NIK, Pan Mirosław Sekuła, tylko dlatego, że kadencja na tej funkcji trwała 7 lat.
Ciekaw jestem co zostanie po rządach Tuska i jego partii?
A może nic się nie stanie. Wsiądą w samolot i tyle.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Śr gru 15, 2010 13:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Zapomniałeś jakie zadłużenie zrobił rząd AWS? A teraz Buzek jest "gwiazdą polityki europejskiej". Boki zrywać.
|
Śr gru 15, 2010 13:43 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Umiejętnie zwinął się, odczekał - i bryluje w UE.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr gru 15, 2010 13:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czy ktoś mi wytłumaczy co ta dyskusja ma wspólnego z katastrofą smoleńską?
|
Śr gru 15, 2010 14:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Czy ktoś mi wytłumaczy co ta dyskusja ma wspólnego z katastrofą smoleńską? Mniej więcej tyle samo, co Twój post tutaj: viewtopic.php?p=568147#p568147 z prezydentem Komorowskim. Ale jak widać według kolegi tematu należy trzymać się tylko tam, gdzie akurat nie da się nikomu personalnie dołożyć...  Ja poczekam aż moderacja wróci z pracy i poczyści te ostatnie "polityczne" wątki. Może ktoś jeszcze coś sensownego napisze.
|
Śr gru 15, 2010 14:10 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
liam napisał(a): Ale jak widać według kolegi tematu należy trzymać się tylko tam, gdzie akurat nie da się nikomu personalnie dołożyć...  Liam, ja Ci wybaczam ataki na mnie, choć ich przyczyn nie rozumiem. Jednak proszę Cię, byś nie zaogniał atmosfery na forum, pisząc takie insynuacje do innych forumowiczów. Jeśli chcesz i musisz, to wal we mnie. Ja sobie z tym poradzę. 
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Śr gru 15, 2010 14:15 |
|
 |
SweetChild
|
Marek MRB napisał(a): Tylko ze oni wpompowali duże sumy w gospodsrkę w czasie kryzysu. A my podnosimy podsatki Co rozumiesz przez "wpompowanie w gospodarkę"? Jednym z głównych zarzutów ekonomistów jest pompowanie dużymi sumami baniek spekulacyjnych na miedzi, ropie, złocie i generalnie surowcach. To nie jest korzystne dla gospodarki. Rekordowe ceny złota nigdy nie były objawem siły gospodarki, a odbiciem psucia pieniądza i obaw o inflację (ostatnie spektakularna zwyżka cen złota to lata 70 i czas dwucyfrowej inflacji w USA).
|
Śr gru 15, 2010 14:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Toteż nie mówię że robili dobrze - w tym akurat poparłem PO. Tyle że jak chcemy uwzględniać długi, to musimy wziąc pod uwagę te wydatki. Gdzie jeszcze w Europie bańska zbliża nam się do 55% ?
|
Śr gru 15, 2010 14:29 |
|
 |
SweetChild
|
Marek MRB napisał(a): Gdzie jeszcze w Europie bańska zbliża nam się do 55% ? Spojrzyj na tę mapkę: Kod: 2010 rok (prognoza): Niemcy - 78,8% PKB Wielka Brytania - 79,1% PKB Francja - 83,6% Hiszpania - 64,9% Włochy - 118,2%
Najlepiej pod względem zadłużenia prezentują się byłe demoludy. Jak widać w zestawieniu, to nie sam poziom zadłużenia jest problemem (Francja jest na poziomie Portugalii, a Hiszpania mniej zadłużona niż Niemcy).
|
Śr gru 15, 2010 15:17 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
SweetChild, kiedy Ty sie nauczysz nie przedstawiac dowodow w podobnych rozmowach. Wazniejsze sa uczucia rozumiesz, odczucia, "to chyba tak", "ja mysle ze" itd. Tabele? Tez cos, glupota prosze Ciebie. Przeciez moga byc sfabrykowane na uzytek nie?
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Śr gru 15, 2010 15:25 |
|
 |
SweetChild
|
Co ciekawe, też tak myślałem, że nie ma co się wysilać, bo adwersarze będą podważać wszelkie niewygodne dane jako "sfabrykowane". Ale tu się mile zaskoczyłem i mam więcej wiary w ludzi. Nie ma co się wzajemnie demonizować 
|
Śr gru 15, 2010 15:44 |
|
 |
zagubiona_21
|
Pamiętam jak czytałam art. w Rzeczpospolitej, gdy tworzono budżet na obecny rok. Pamiętam bunt PiSu przed propozycją PO i listę och wydatków, które nie znalazły się w planie np. finansowanie orkiestry Polskiego Radia i kilka innych absurdalnych pomysłów. Może ktoś się pokusi i zrobi jakąś symulację o poziomie zadłużenia, gdyby budżet wykreował PiS.
_________________ Szukaj mnie Bo sama nie wiem już Bo nie wiem kiedy sama się odnajdę.
|
Śr gru 15, 2010 17:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: finansowanie orkiestry Polskiego Radia i To może w ogóle nie finansować kultury, troglodyci przebrzydli?  Zalewa nas tandetna komercja ale WY się lubicie w tym taplać skoro śmieszy Was finansowanie orkiestry.
|
Śr gru 15, 2010 18:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zagubiona_21 napisał(a): Pamiętam jak czytałam art. w Rzeczpospolitej, gdy tworzono budżet na obecny rok. Pamiętam bunt PiSu przed propozycją PO i listę och wydatków, które nie znalazły się w planie np. finansowanie orkiestry Polskiego Radia i kilka innych absurdalnych pomysłów. Może ktoś się pokusi i zrobi jakąś symulację o poziomie zadłużenia, gdyby budżet wykreował PiS. Obawiam się że byłby większy. Choć z drugiej strony nie robiony by np. dwu olbrzymich stadionów w Wawie, w tym jeden dla zysku prywatnej spółki za pieniądze miasta. Cytuj: To może w ogóle nie finansować kultury, troglodyci przebrzydli?  Zalewa nas tandetna komercja ale WY się lubicie w tym taplać skoro śmieszy Was finansowanie orkiestry. Jakoś przez wieki państwo nie finansowało orkiestr i muzyka miała się lepiej. Od dłuższego czasu usiłuję pójść na coś sensownego w naszej Filharmonii. I co ? I wiadro.
|
Śr gru 15, 2010 19:52 |
|
|
|