Autor |
Wiadomość |
SweetChild
|
 Re: Nergal uniewinniony
osiris napisał(a): Możemy zmieniać prawo demokratycznie, albo przeciwstawiając się w sposób niedemokratyczny (anarchistyczny) jak to właśnie próbujesz czynić. Nawoływanie do niepłacenia abonamentu jest podżeganiem do łamania prawa. Przy czym musimy uczciwie zaznaczyć, że ta wypowiedź pojawiła się w kontekście nawoływania do niepłacenia abonamentu przez TUSKA, bo ma to zasadnicze znaczenie 
|
Cz wrz 08, 2011 10:05 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Johnny99 napisał(a): Oj, daj spokój. Po pierwsze - nie ma żadnych przesłanek by sądzić, że Nergal podarł Biblię z intencją znieważenia właśnie judaizmu i Żydów. Jest oczywiste, że chodziło mu o katolików. Johnny99 napisał(a): Gest Nergala został więc powszechnie odczytany jako skierowany do chrześcijan (a właściwie do katolików) Jeśli ktoś sprofanowałby krzyż z intencją obrażenia katolików, to czy niektórzy niekatoliccy chrześcijanie, dla których krzyż byłby równie ważny jak dla katolików, czuliby się obrażeni bezpodstawnie? Johnny99 napisał(a): Po drugie - Tanach jest wprawdzie świętością dla żydów i chrześcijan, ale Nowy Testament i cała "Biblia" (rozumiana jako Stary i Nowy Testament łącznie) jest świętością jedynie dla chrześcijan. Podarto Biblię i potraktowano ją jako całość, dlatego ten gest odnosi się do każdej jej części. Chyba nie sądzisz, że Nergal miał zamiar sprofanować tylko te części Pisma, które wydarł? W takim razie nie sprofanowałby Biblii, tylko najprawdopodobniej kilka rozdziałów z listów Pawła (bo mniej więcej na tych stronach zostały wydarte kartki). Stary Testament jest wprawdzie świętością również dla protestantów, ale Stary Testament rozumiany jako księgi protokanoniczne i deuterokanoniczne nie jest przez nich uznawany. Czy zbezczeszczenie Biblii zawierającej deuterokanoniczne księgi ST powinna być odebrana ze spokojem i bez emocji przez chrześcijan nieuznających tych ksiąg za natchnione? Johnny99 napisał(a): A oto, co powiedział na koncercie w Gdyni: To piosenka z naszego nowego albumu The Apostasy, która opowiada o naszej wizycie w tak zwanym Świętym Mieście, Jerozolimie. Pojechaliśmy tam, aby osobiście rozprawić się z mitem, który pokutuje już od dwóch tysięcy pieprzonych lat. Mitem, którego głównym bohaterem jest człowiek ukrzyżowany między dwoma zbrodniarzami. Mitem, którego bohaterem jest największa, najbardziej zbrodnicza sekta, jaka istniała na ziemi.
Dalej więc twierdzisz, że darcie Biblii było jedynie darciem Biblii i nie ma nic wspólnego ze stosunkiem Nergala do chrześcijaństwa i Kościoła? Dlaczego głosisz tak absurdalne tezy? Zauważmy: Nergal, mówiąc o Jerozolimie, słowem nie odnosi się do judaizmu i islamu (a dla obu tych religii to również jest Święte Miasto). Mówi "od dwóch tysięcy lat" i "człowiek ukrzyżowany między dwoma zbrodniarzami". Wyraźnie odwołuje się WYŁĄCZNIE do chrześcijaństwa. To co powiedział na koncercie - tak. Ale sam przytaczasz inne jego słowa: Cytuj: Ostatecznie znam dość dobrze - i to nie tylko w literackim wydaniu - chrześcijańską mitologię i nie znajduję tam nic dobrego, kreatywnego czy pięknego. Czytałem lepsze książki niż Biblia, czytałem tez mądrzejsze. Wojna, krew, szantaż, gwałty, kazirodztwo, pedofilia, zoofilia, kolaboracja, zdrada... zło wyziera z każdej strony. Czy odnosi się do treści Nowego czy Starego Testamentu?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz wrz 08, 2011 10:27 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Nergal odniósł się jednak tylko do katolicyzmu. Prawdopodobnie o niczym innym nawet nie pomyślał. Wniosek ten wynika z faktu, że w Polsce nic innego nie byłoby dla niego korzystne, ponieważ inne wyznania to jakiś margines, który niewielu interesuje (a już z pewnością nie media masowe).
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Cz wrz 08, 2011 16:25 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Soul33 napisał(a): Nergal odniósł się jednak tylko do katolicyzmu. Czyli taki np. prawosławny oburzony podarciem Biblii nie powinien tego gestu brać do siebie? Soul33 napisał(a): Prawdopodobnie o niczym innym nawet nie pomyślał. To co pomyślał to jedno, a to co zrobił to drugie.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Cz wrz 08, 2011 17:09 |
|
 |
Elbrus
|
distinct napisał(a): Nie dziękuję, z Wikipedii nie korzystam, gdyż jest to pseudonaukowy portal.
Wolę posiłkować się literaturą politologiczną, którą miałem przyjemność studiować. Polecam więc prace: - Gaetano Mosci - Roberta Michelsa - Giovaniego Sartoriego
... i wielu innych, którzy pisali o różnych odmianach demokracji. Którzy więc pisali o odmianie demokracji, w której prawo działa wstecz i jak ta odmiana została określona? distinct napisał(a): Tak nawiasem dodam, że możemy oczywiście się wykłócać o to, w czym żyjemy, ale pod kątem prawnym istnieje w Polsce system konstytucyjny sprzeczny w sobie i nie realizowany, co łatwo udowodnić. I co z tej konstytucyjnej sprzeczności wynika w związku z incydentem w Gdyni?
|
Cz wrz 08, 2011 17:34 |
|
|
|
 |
tadeuszek
|
Sadząc po symbolice, niektórych utworach, po tym kto jest ich autorem sadze, ze Nergal nie jest zadnym satanistą. Bardziej podchodzi pod Thelemę. Zresztą brał teraz udział w konferencji wydawnictwa Lashtall Press z wykładem/rozmowa pt. "Magia, wolnośc, sztuka". samo wydawnictwo wydaje ksiązki m.in. Aleistera Crowleya i jest związane z zakonem O.T.O.
W 1904 roku Crowley otrzymał przekaz od "istoty" o imieniu Aiwass, tzw Liber AL, Ksiega Prawa.
Jest tam taki fragment:
49. Jestem w tajemnym poczwórnym słowie, bluźnierstwie przeciw wszystkim bogom ludzkości. 50. Przeklęci! Przeklęci! Przeklęci! 51. Swą sokolą głową wydziobuje oczy Jezusa gdy wisi on na krzyżu. 52. Skrzydłami smagam twarz Mahometa i do oślepiam. 53. Szponami wyrywam ciało Hindusów i Buddystów, Mongołów i Dinów. 54. Bahlasti! Ompehda! Pluje na wasze nędzne wyznania! 55. Niechaj niepokalana Maria będzie łamana na kołach: niechaj ze względu na nią wzgardzone pośród was zostaną wszystkie cnotliwe kobiety! 56. Również przez wzgląd na miłość i piękno!
Być może celem nie było obrażanie kogokolwiek (był zakaz nagrywania konceru) a tylko zrobienie performance'u w okreslonych klimatach.
|
Cz wrz 08, 2011 17:36 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Ło matko!! Ten Crowley był pewnie koszmarem niejednego ówczesnego psychiatry. Nergal też pewnie ma coś z deklem, no bo jak można taką muzykę tworzyć? Co to w ogóle jest i jak można tego słuchać??!
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Cz wrz 08, 2011 17:43 |
|
 |
tadeuszek
|
Crowley był mistrzem szachowym szkocji, alpinistą, himalaistą, wspinał się na K-2, wchodził tam gdzie nikt przed nim. Niektóre jego rekordy zostały pobite wiele lat po później. Sam wspinał się w czasach gdy nie używano masek tlenowych. Był poetą, mistykiem, okultystą. Studiował w Cambridge. Napisał dziesiatki książek z zakresu filozofii, religii, mistycyzmu, magii, napisał wiele tomów poezji, setki instrukcji i artykułów. Przejechał niemal cały swiat od Europy po Amerykę, Azję i Afrykę. Na saharze przebywał wsród różnych plemion i tam poznawał ich praktyki religijne. Buddyzm studiował w Cejlonie. Zdobywał doswiadczenie i wiedzę wsród mistyków sufizmu. W chinach poznawał Taoizm. Ponadto był członkiem Hermetycznego Zakonu Złotego Brzasku później Ordo Templi Orientis. Był na bierząco z "nowinkami" ówczesnej nauki... A Beatlesi umieścili jego podobizne na swej płycie Sgt. Pepper's Lonely Hearts, spiewał o nim Ozzy. Od niego pochodzi Thelema wraz z hasłem/mottem Cel religii, metoda nauki
|
Cz wrz 08, 2011 17:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
tadeuszek napisał(a): Sam wspinał się w czasach gdy nie używano masek tlenowych. To może tłumaczyć powstanie takiej "perełki"jak umieszczona wyżej 
|
Cz wrz 08, 2011 19:18 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
gargamel napisał(a): Nergal też pewnie ma coś z deklem, no bo jak można taką muzykę tworzyć? Co to w ogóle jest i jak można tego słuchać??! Ja też tego nie rozumiem, nie lubię, nie słucham, podobnie jak disco-polo czy innego umpa-umpa. Ale sądzę, że każdy ma prawo wyrażać swe uczucia jak potrafi (pod warunkiem, że nie szkodzi innym, a Nergal chyba nikomu nie zaszkodził jeszcze).
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt wrz 09, 2011 9:30 |
|
 |
chris198s
|
Nergal to brudas nie zasluguje na zaden szacunek. Obraza kościół i pali biblie, kiedys sie jego spali na stosie.
|
Pt wrz 09, 2011 11:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Każdemu należy sie szacunek,w kazdym człowieku,bliznim jest obecny Chrystus..pewnie nieraz bardziej umęczony grzechem człowieka(ohydą tego grzechu)niż na krzyżu.Gardzenie kimkolwiek może być owocem pychy.
|
Pt wrz 09, 2011 12:00 |
|
 |
tadeuszek
|
chris198s napisał(a): Nergal to brudas nie zasluguje na zaden szacunek. Obraza kościół i pali biblie, kiedys sie jego spali na stosie. No nareszcie prawdziwy katolik na forum.
|
Pt wrz 09, 2011 12:12 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): A gdy płacono ludziom, którzy usilnie dowodzili, że kto nie z jedynie słuszną partią, to niechybnie stoją tam gdzie ZOMO było okey? A kiedy coś takiego miało miejsce? Cytuj: Śmieszą te apele o nie płacenie abponamentu. W ustach Donalda Tuska jednakowoż z pewnością nie śmieszyły. Cytuj: Rację ma szyszkownik - to woda na młyn PR "artystom" w rodzaju Nergala, Nieznalskiej. Jak rozumiem, gdyby np. mieli ochotę sprofanować Hostię i dostać za to prezesurę TVP, to też należy im pozwolić, żeby nie dawać im "wody na młyn". Jest w ogóle coś takiego, przeciwko czemu wolno byłoby nam protestować? Elbrus napisał(a): to czy niektórzy niekatoliccy chrześcijanie, dla których krzyż byłby równie ważny jak dla katolików, czuliby się obrażeni bezpodstawnie? A co mnie do tego? Cytuj: powinna być odebrana ze spokojem i bez emocji przez chrześcijan nieuznających tych ksiąg za natchnione? Ale co mnie obchodzi to, jak to potraktują inni? Nie zauważyłem jednak, by protestował ktokolwiek poza katolikami. Czyli zarówno chrześcijanie niekatoliccy, jak i żydzi odebrali gest Nergala jako skierowany przeciwko wyłącznie katolikom. Cytuj: Czyli taki np. prawosławny oburzony podarciem Biblii nie powinien tego gestu brać do siebie? Ale dlaczego pytasz nas, co powinien zrobić prawosławny?? Niech robi co uważa, a my będziemy robić co uważamy. Na razie nic mi nie wiadomo o tym, by którykolwiek prawosławny skomentował gest Nergala. Widocznie darcie Biblii i obrzucanie pomyjami chrześcijaństwa im nie przeszkadza. Jak mówię, mnie nic do tego.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
So wrz 10, 2011 10:21 |
|
 |
Witold
|
Johnny99 napisał(a): Na razie nic mi nie wiadomo o tym, by którykolwiek prawosławny skomentował gest Nergala. Widocznie darcie Biblii i obrzucanie pomyjami chrześcijaństwa im nie przeszkadza. Jak mówię, mnie nic do tego. Byc może ma to coś wspólnego z tym, że prawosławnych w Polsce jest około 1% społeczeństwa i nie mają żadnej szerzej znanej reprezentacji.
Ostatnio edytowano So wrz 10, 2011 11:37 przez Witold, łącznie edytowano 1 raz
|
So wrz 10, 2011 11:23 |
|
|
|