Tusk szefem Rady Europejskiej
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Tusk szefem Rady Europejskiej
@Koziol ale z tego co pamietam najpierw byl w Stutthof a potem go zwolnili ( bo stamtad pragmatyczni Niemcy czasem zwalniali), dostal sie na Volksliste ( a po obozie i wiadomosciach z Piasnicy to byl zaden wybor) a potem automatycznie trafil do Wehrmachtu.
Zarzuty Kurskiego mozna by odwrocic: kazdy warszawiak ktory nie przechowywal w domu Zyda byl kolaborantem niemieckim...
|
Pt wrz 05, 2014 12:56 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael! Nie znam różnych kategorii Volkslist. Moi rodzice i rodzeństwo moich rodziców powiedziało Niemcom NIE, nikt nie podpisał volslisty i dlatego nikt nie służył w Wermachcie jak dziadek Tuska. Dzieci i wnuki rodziców, którzy podpisali te listy do dzisiaj mają miękkie kręgosłupy, podatne na różne układy. Tusk w RE będzie wasalem Angeli Merkel i to jest jasne.
|
Pt wrz 05, 2014 13:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): J. Kurski: Niczego nie wiem na pewno. Poważne źródła na Pomorzu mówią, że dziadek Tuska zgłosił się na ochotnika do Wehrmachtu. Na Pomorzu zdarzało się często wcielanie do Wehrmachtu, ale siłą. Cokolwiek było z jego dziadkiem nie winię za to Donalda Tuska. Winię go jedynie za tolerowanie plotek na ten temat. Powinien albo zaprzeczyć, albo potwierdzić, a nie milczeć. To już nie jest jego prywatna sprawa. Tusk nie kandyduje na prezydenta Sopotu, tylko prezydenta Polski[/i] http://beniowski.salon24.pl/176778,dzia ... o-naprawdeJohnny, myślisz że on powinien się tłumaczyć z błędów faktycznych czy urojonych swoich dziadów i pradziadów? Osobiście nie mam nawet przekonania, czy powinniśmy zaprzeczać każdej potwarzy rzuconej pod naszym adresem (a co dopiero naszych przodków, z jakiej racji mielibyśmy odpowiadać za ich winy); na pewnym etapie wpływów (tu akurat politycznych) to już chyba jest tak, że zaprzeczanie wszystkim plotkom na nasz temat zajmowałoby bardzo dużo cennego czasu i odciągało od spraw naprawdę istotnych. Niech potwarcy przedstawiają dowody lub zamilkną - nie tak powinno być?
|
Pt wrz 05, 2014 13:02 |
|
|
|
 |
MayKasahara
|
Kozioł napisał(a): DarekM napisał(a): Dla mnie... to jest chore, człowiek o kompetencjach pracownika marketu albo mcdonalda ma pelnić najważniejsze stanowisko w Unii Europejskiej - skończył historię, nie zna języków obcych, odpowiedzialny za wiele afer w Polsce... narazi tylko na śmieszność Polskę jako kraj gdzie ludzie nie znają języków, nie sa obyci i co najgorsze już media wyciagają, że Tusk miał dziadka nazistę - co tylko może utrwalić w oczach zachodu wizerunek Polaka pomagającego nazistom... Co jest oczywistą kpiną z historii... Faktycznie języki obce to nie jest jego mocna strona. Podobnie jak innych z naszej elity, szczegolnie z prawej strony (z lewej znaja rosyjski). Nie ma na zadnym uniwersytecie kierunku "premier", "prezydent", czy "przewodniczący". Co do "nazisty" Józefa Tuska, to proszę, takich kłamstw nie powielaj. J.Tusk to był "polski fanatyk, zagraża bezpieczeństwu Rzeszy". Był więziony, także w obozie koncentracyjnym w Neuengamme (nr obozowy 5939). Został zwolniony pod koniec 1943 roku. Do wermachtu został wcielony siłą, jak kazdy kaszub, latem 1944 roku. Co do wykształcenia Tuska - no ja nie wiem, poważnie uważasz, że osoby z wykształceniem historycznym, mówiące dwoma językami obcymi dobrze (u D. Tuska niemiecki i rosyjski) i komunikatywnie choć nie płynnie trzecim (angielski) mają kompetencje pracownika marketu? U Ciebie w markecie zatrudniają historyków? Poważnie? Ja wiem, że istnieją uczelnie, które produkują absolwentów, którzy nie umieją nic po żadnym kierunku, natomiast uważam, że dobry(!) historyk, który przeczytał tysiące książek o historii najnowszej będzie dysponował sporą wiedzą o prawie, o instytucjach unijnych, o ekonomii, a ewentualne braki szybko nadrobi. I nie zgadzam się z tym, by studia historyczne były studiami hobbystycznymi (jest dzisiaj taka tendencja, by mówić, że dzisiaj wszystkie humanistyczne są hobbystyczne, za wyjątkiem może prawa, ja się z tym nie zgadzam, co nie znaczy, że wszystkie kierunki są równie ciężkie i odpowiednio wykładane). Tak samo na przykład uważam, że dobrze wykładana politologia powinna dać kompetencje do uprawiania polityki na wysokich stanowiskach i są uczelnie, które w ten sposób uczą, a to, że istnieją też uczelnie, na których po takim kierunku nie umie się nic, to inna sprawa. I owszem, moglibyśmy mówić, że lepiej gdyby nasz premier miał tytuł doktora albo profesora, znał jeszcze ze trzy języki - ale też myślę, że nie musimy na tym tle mieć szczególnych kompleksów (większość polityków brytyjskich kończy edukację na poziomie licencjata). Cytuj: Kozioł:"Angielski zna słabo, ma czas podszkoli się", otóż to zamiast uczyć się angielskiego, aby nie kompromitować stanowiska szefa RE, będzie jeździł przed wyborami samorządowymi po Polsce i głosił, że Platforma jest najlepsza i najważniejsza. Gdy uczyłam j. angielskiego dzieci w szkole podstawowej twierdziłam:jeśli macie zamiar poświęcić na angielski jedną godzinę w tygodniu, za 60 lat nauczycie się angielskiego. Czy Tusk to rozumie??? Gito, szkoda, że nie odniosłaś się do wcześniejszych, kierowanych do Ciebie postów. Natomiast z tego co czytałam, Donald Tusk uczy się angielskiego, codziennie ma zajęcia z native speakerem, więc uwaga o jednej godzinie bez sensu.
Ostatnio edytowano Pt wrz 05, 2014 13:07 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
poprawione cytowanie
|
Pt wrz 05, 2014 13:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Cytuj: Czy idiota mógłby zdobyc najwyzsza władzę w Polsce, a teraz w Europie? Językowy? Oczywiście. Faktycznie. Niektórzy premierzy nie potrafili bankomatu obsłużyć, a swoje oszczędności trzymali w skarpecie....
|
Pt wrz 05, 2014 13:05 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Kozioł napisał(a): Sam wskazałeś, ze to Kurski wprowadził do mediów "dziadka z Wermachtu", dziadka ochotnika. Kael napisał(a): @Johnny99 no i? Typowe podle insynuacje Kurskiego Ależ on tylko odpowiedział na pytanie. Cytuj: Nie bede ci streszczac historii mojej jak najbardziej polskiej rodziny Babcia mojej żony opowiada, jak hajlowała Hitlerowi podczas jego przejazdu przez Kaszuby - bo tych, co nie hajlowali, zabierali.. więc dzięki, nie musisz MARIEL napisał(a): Johnny, myślisz że on powinien się tłumaczyć z błędów faktycznych czy urojonych swoich dziadów i pradziadów? Nie myślę. Ale dobrze byłoby wiedzieć, czy i jaki miało (ma) to wpływ na jego obecne poglądy, postawę, stosunek do Niemiec, Angeli Merkel itp. Oczywiście, od Merkel też bym tego oczekiwał. Kozioł napisał(a): Faktycznie. Niektórzy premierzy nie potrafili bankomatu obsłużyć, a swoje oszczędności trzymali w skarpecie.... No widzisz.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt wrz 05, 2014 13:14 |
|
 |
MayKasahara
|
Alus napisał(a): Cytuj: Moja odpowiedź:
Tu nie idzie o zazdrość, a o rażącą N I E S P R W I E D L I W O Ś Ć ! ! ! ! ! ! Moja kuzynka w wieku 60 lat, po wielu latach ciężkiej pracy otrzymała głodową emeryture, która teraz wynosi 800zł. Nie może spać po nocach, gdyż nie wie za co kupić węgiel na zimę. Ja po 30 latach niezbyt ciężkiej pracy otrzymuję obecnie 1100zł emerytury i co miesiąc muszę dokładać co najmniej 200-300zł, a więc zazdroszczę tym co mają 1600zł, a nie Tuskowi. Tusk po 7 latach szkodliwego rządzenia dla Polski oraz 5 latach szefowania Europie ma otrzymać 80tysięcy co miesiąc. Gdyby moja kuzynka miała na węgiel na zimę, a ja nie musiałabym co miesiąc dokładać do mojej emerytury, to niech Tusk dostanie nawet 100tysięcy, tyle ile od 1 grudnia pensji. Ta rażąca niesprawiedliwość nie prowadzi do zazdrości, a do buntu i oby nareszcie to nastąpiło. Na razie zamiast iść do sklepu 15 sekund, udaję się do oddalonego o 15 minut, aby kupić mleko o 50gr taniej, to jest poniżające. Poniżające jest również to, że dzięki Putinowi mogłam sobie oprócz mleka kupić jabłka po 1,69 zł i nawet pół kg winogron po 3,99zł za kg. Rozumiem Twoje odczucia i nie dziwię się, że uważasz to za rażącą niesprawiedliwość. Tylko że niskie emerytury dzisiaj nie są winą ani Tuska, ani w ogóle dzisiejszej klasy politycznej, a systemu gospodarczego i władz PRL, kiedy te niskie emerytury były wypracowywane.
|
Pt wrz 05, 2014 13:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Johnny99 napisał(a): Cytuj: Czy idiota mógłby zdobyc najwyzsza władzę w Polsce, a teraz w Europie? Językowy? Oczywiście. Faktycznie. Niektórzy premierzy nie potrafili bankomatu obsłużyć, a swoje oszczędności trzymali w skarpecie.... Na szczęście ci premierzy nie otrzymali fuchy szefa RE. Tusk zasłużył na tę fuchę prowadząc wasalną politykę wobec Angeli Merkel.
|
Pt wrz 05, 2014 13:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Nie myślę. Ale dobrze byłoby wiedzieć, czy i jaki miało (ma) to wpływ na jego obecne poglądy, postawę, stosunek do Niemiec, Angeli Merkel itp. Oczywiście, od Merkel też bym tego oczekiwał.
Dobrze byłoby wiedzieć, a domagać się od niego jak to zrobił Kurski to dwa różne podejścia. Gość odpowiada za to co sam sobą reprezentuje, a nie za postawy swoich przodków, myślę że wszyscy się z tym zgodzą.
|
Pt wrz 05, 2014 13:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gita napisał(a): Kael! Nie znam różnych kategorii Volkslist. Moi rodzice i rodzeństwo moich rodziców powiedziało Niemcom NIE, nikt nie podpisał volslisty i dlatego nikt nie służył w Wermachcie jak dziadek Tuska. Dzieci i wnuki rodziców, którzy podpisali te listy do dzisiaj mają miękkie kręgosłupy, podatne na różne układy. Tusk w RE będzie wasalem Angeli Merkel i to jest jasne. Na twoim miejscu podrazylabym mity rodzinne. Ale rozumuem, ze zeby chciec poznac cala prawde trzeba miec odwage. A teza o miekim kregoslupie i inne insynuacje jest w stylu rydzykowo-ziobrowskim: poplujemy, pouzalamy sie w pewnym stylu i na pewno glupi lud polknie, bo przeciez glupi lud nie odrozni co jest "tylko" luznym przypuszczeniem a co faktem. Widac, ze ta metoda dziala i jest zarazliwa. @Johnny99 to tez odpowiedz dla ciebie. Powinienes zrozumieć co mam do metody Kurskiego. On nie " tylko odpowiedzial na pytanie". On odpowiedz tak sformulowal jakby sam byl swiadkiem wydarzen i WIEDZIAL ze mozna bylo robic inaczej, bo SAM tak robil i przezyl z cala rodzina. Wymyslil w odpowiednim momencie dziadka z Wehrmachtu i tak zonglowal, zeby niby nie sklamac a prawdy nie powiedziec.
|
Pt wrz 05, 2014 13:29 |
|
 |
MayKasahara
|
gita napisał(a): Kael! Nie znam różnych kategorii Volkslist. Moi rodzice i rodzeństwo moich rodziców powiedziało Niemcom NIE, nikt nie podpisał volslisty i dlatego nikt nie służył w Wermachcie jak dziadek Tuska. Dzieci i wnuki rodziców, którzy podpisali te listy do dzisiaj mają miękkie kręgosłupy, podatne na różne układy. Tusk w RE będzie wasalem Angeli Merkel i to jest jasne. Kurcze Gita, abstrahując od motywów podpisania volkslist i trudnych decyzji podejmowanych w czasie wojny, to, co mówisz jest dla mnie chore. Odpowiedzialność zbiorowa? Dzieci ponoszą odpowiedzialność za błędy rodziców? Cofamy się do średniowiecza?
|
Pt wrz 05, 2014 13:30 |
|
 |
Johnny99
|
Kael napisał(a): On odpowiedz tak sformulowal jakby sam byl swiadkiem wydarzen i WIEDZIAL ze mozna bylo robic inaczej, bo SAM tak robil i przezyl z cala rodzina. Wymyslil w odpowiednim momencie dziadka z Wehrmachtu i tak zonglowal, zeby niby nie sklamac a prawdy nie powiedziec. Bardzo grrrruba nadinterpretacja.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt wrz 05, 2014 13:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Niestety, tak bylo. Masz krotka pamiec i wiare w dobry charakter Kurskiego. Na pewno robil to z typowej troski "prawdziwych Polakow", zeby "opcja niemiecka" nie zostala prezydentem. Ciekawe czy on nie ma jakichs "nieprawomyslnych" domieszek w drzewie genealogicznym do ukrycia? Jego kumplom mogloby to sie nie spodobac. Pisalam konkretnie co w tym tekscie jest manipulacja. Widac wolisz tego nie widziec.
|
Pt wrz 05, 2014 13:35 |
|
 |
Johnny99
|
Kael napisał(a): wiare w dobry charakter Kurskiego Że co?  Akurat nie znoszę gościa.. jego brata zresztą też Cytuj: Pisalam konkretnie co w tym tekscie jest manipulacja Mnie chodziło o ostatni post.
|
Pt wrz 05, 2014 13:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nadinterpretacja ze rzucil dziadkiem z Wehrmachtu w odpowiednim momencie kampanii tylko po to, zeby zainsynuowac, ze Tusk nie jest prawdziwym 100% Polakiem? Przeciez @gita w to wierzy do dzis.
|
Pt wrz 05, 2014 13:50 |
|
|
|