Facebook a debata publiczna
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Facebook a debata publiczna
medieval_man napisał(a): Za to Ty napisałaś. Zresztą nie spodziewałem się niczego więcej poza skrywaną za sarkazmem niechęcią.
Przejrzałem na szybko ten watek i nie musiałem nawet patrzeć, kto pisze. Pewne sarkastyczne uwagi ograniczają się tylko do wypowiedzi jednego użytkownika. Poza sarkazmem i wypominaniem nie wnoszą niczego.
Swoją drogą, jakie to dziwne, że w tak zwanej "obronie demokracji" i politycznej poprawności chrześcijanie z tego forum bronią lewaków atakujących Kościół i ojczyznę. Naprawdę nie widzicie granic wolności i demokracji? Nie spodziewałeś się, bo nie potrafisz wyjść ponad wytworzony przez siebie samego stereotyp......Ty mądry i prawy - ba, nawet życzliwy ludziom, jak staremu zakonnikowi - a reszta zdeprawowana, zdolna jedynie do sarkazmu i niechęci. A akurat nawalanka na papieża Franciszka za jego obecność na rocznicy Reformacji, to zapewne obrona Kościoła.......i co charakterystyczne - to właśnie lewactwo nie widzi w tej wizycie ujmy dla KK.
|
| So lis 05, 2016 13:59 |
|
|
|
 |
|
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
No i widzisz... kolejny Twój wpis, w którym poza sarkazmem i sięganiem w czeluście forum, nie ma nic. NIC pozytywnego. Tylko odwoływanie się do innych wpisów (stary zakonnik), do innych tematów (Franciszek na święcie Reformacji), tylko użalanie się nad sobą. To się robi przeraźliwie nuuuuudne.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
| So lis 05, 2016 14:33 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): No i widzisz... kolejny Twój wpis, w którym poza sarkazmem i sięganiem w czeluście forum, nie ma nic. NIC pozytywnego. Tylko odwoływanie się do innych wpisów (stary zakonnik), do innych tematów (Franciszek na święcie Reformacji), tylko użalanie się nad sobą. To się robi przeraźliwie nuuuuudne. A do tematu poza pogardą i sarkazmem wniosłeś tymi postami: medieval_man napisał(a): Za to Ty napisałaś. Zresztą nie spodziewałem się niczego więcej poza skrywaną za sarkazmem niechęcią.
Przejrzałem na szybko ten watek i nie musiałem nawet patrzeć, kto pisze. Pewne sarkastyczne uwagi ograniczają się tylko do wypowiedzi jednego użytkownika. Poza sarkazmem i wypominaniem nie wnoszą niczego.
Swoją drogą, jakie to dziwne, że w tak zwanej "obronie demokracji" i politycznej poprawności chrześcijanie z tego forum bronią lewaków atakujących Kościół i ojczyznę. Naprawdę nie widzicie granic wolności i demokracji? medieval_man napisał(a): Podziwiam umiejętność bicia piany i perorowania z zamkniętymi oczami niektórych uczestników tego forum w tym temacie.....
|
| So lis 05, 2016 14:46 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
medieval_man napisał(a): Podziwiam umiejętność bicia piany i perorowania z zamkniętymi oczami niektórych uczestników tego forum w tym temacie.
Stronniczości i chamstwa odpowiadających za facebooka w Polsce nie da się niczym przykryć, ale ci userzy zawsze znajdą jakieś z piany wzięte argumenty. Facebook jest zbyt poważną platformą publiczną, choć znajdującą się w prywatnych rękach, w dodatku teoretycznie gwarantujące wszystkim jego członkom równe traktowanie, by jaskrawe, selekcyjne i dyskryminacyjne traktowanie pewnych wypowiedzi (niechęć do usuwania antychrześcijańskich czy lewicowych i gorliwość w usuwaniu narodowych) nie wywoływało oburzenia.
Jeśli o mnie chodzi (chodzi?) to zgadzam się, żeby każdy ma się prawo oburzać i swoje oburzenie demonstrować, a cała sprawa demonstruję hipokryzje polskiego zarzadu fb. Śmieszą mnie jedynie posty zapowiadające jakieś zgłaszanie kwestii usuwania takich czy innych treści do prokuratury, bo świadczą o kompletnym nierozumieniu idei mediów będących prywatną własnością i zwyczajnie czyimś biznesem.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| So lis 05, 2016 15:03 |
|
 |
|
Marek_Piotrowski
|
Zgadzam się, że droga prawna byłaby trudna. Niemniej warto to odczytać jako ostrzeżenie przed zagrożeniami które niesie uzależnianie komunikacji społecznej czy biznesowej od facebook-a
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
| So lis 05, 2016 15:19 |
|
|
|
 |
|
chwat
|
JedenPost napisał(a): Śmieszą mnie jedynie posty zapowiadające jakieś zgłaszanie kwestii usuwania takich czy innych treści do prokuratury, bo świadczą o kompletnym nierozumieniu idei mediów będących prywatną własnością i zwyczajnie czyimś biznesem. Ale idea mediów prywatnych, służących biznesowi, nie stawia ich z tego tytułu ponad prawem. Kwestią kluczową są w tym kontekście, jak to określiłeś "takie czy inne treści". Naruszanie porządku publicznego pod przykrywką prywatnego biznesu, nie powinno być rodzajem immunitetu.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
| So lis 05, 2016 15:22 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): medieval_man napisał(a): Podziwiam umiejętność bicia piany i perorowania z zamkniętymi oczami niektórych uczestników tego forum w tym temacie.
Stronniczości i chamstwa odpowiadających za facebooka w Polsce nie da się niczym przykryć, ale ci userzy zawsze znajdą jakieś z piany wzięte argumenty. Facebook jest zbyt poważną platformą publiczną, choć znajdującą się w prywatnych rękach, w dodatku teoretycznie gwarantujące wszystkim jego członkom równe traktowanie, by jaskrawe, selekcyjne i dyskryminacyjne traktowanie pewnych wypowiedzi (niechęć do usuwania antychrześcijańskich czy lewicowych i gorliwość w usuwaniu narodowych) nie wywoływało oburzenia.
Jeśli o mnie chodzi (chodzi?) to zgadzam się, żeby każdy ma się prawo oburzać i swoje oburzenie demonstrować, a cała sprawa demonstruję hipokryzje polskiego zarzadu fb. Śmieszą mnie jedynie posty zapowiadające jakieś zgłaszanie kwestii usuwania takich czy innych treści do prokuratury, bo świadczą o kompletnym nierozumieniu idei mediów będących prywatną własnością i zwyczajnie czyimś biznesem. Ja to inaczej widzę - właściciel FB to amerykański Żyd, zatem ochrona wartości chrześcijańskich dla niego to może być puste hasło, a wychowany w atmosferze żałoby ofiar holokaustu, może mieć alergię na symbole nazistów. Ludzie zatrudnieni w jego firmie muszą zatem szczególnie respektować poglądy właściciela.
|
| So lis 05, 2016 15:26 |
|
 |
|
chwat
|
Całkiem możliwe, że tak jest. Jednak to obiektywne prawo, powinno być kryterium dopuszczalności czy zakazu pewnych zachowań, a nie czyjeś osobiste pobudki.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
| So lis 05, 2016 15:35 |
|
 |
|
JedenPost
|
chwat napisał(a): Ale idea mediów prywatnych, służących biznesowi, nie stawia ich z tego tytułu ponad prawem.
Jasne, że nie. Tyle, że trzeba by najpierw sensownie wskazać na czym owo naruszenie prawa miałoby w dyskutowanym kontekście polegać.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| So lis 05, 2016 15:37 |
|
 |
|
Johnny99
|
medieval_man napisał(a): Stronniczości i chamstwa odpowiadających za facebooka w Polsce nie da się niczym przykryć, ale ci userzy zawsze znajdą jakieś z piany wzięte argumenty. Ale kto je przykrywa? Ja ich nie znam, ale jeżeli są stronniczy i chamscy, to z całą pewnością bardzo nieładnie z ich strony. Cytuj: Facebook jest zbyt poważną platformą publiczną Serio? Nie zauważyłem. Dla mnie jest platformą całkowicie niepoważną. Jeszcze niedawno służyła głównie do grania w Farmville, teraz służy głównie do szerzenia nienawiści przez "patriotów". Nic w niej poważnego nie widzę. Cytuj: Nie porównujcie facebooka z Gazetą Wyborczą, która jest gazetą o określonej linii , służącej pewnym grupom politycznym z międzynarodową platformą internetową o znacznie większym zasięgu i popularności.
Ale Facebook też zawsze miał określoną linię. Naprawdę, zawsze. Podałem jeden przykład z Kurdami, ale takich przykładów można podać mnóstwo. Polscy narodowcy nie są ani pierwsi, ani ostatni. To naprawdę nie nasza wina, że wy o tym nie wiedzieliście i wam się co innego wydawało. Trzeba się było dowiedzieć. Cytuj: Skoro jesteście tacy chętni do dyktowania chrześcijanom i narodowcom, żeby ci założyli swoją alternatywną platformę internetową to zaproponujcie to samo lewakom i ludziom szydzącym z Boga. Ale oni już ją sobie założyli, to właśnie jest Facebook. Teraz wasza kolej. Marek_Piotrowski napisał(a): Zgadzam się, że droga prawna byłaby trudna. Niemniej warto to odczytać jako ostrzeżenie przed zagrożeniami które niesie uzależnianie komunikacji społecznej czy biznesowej od facebook-a Zgadza się, to jest zagrożenie. Ale wina FB polega tu tylko na tym, że się.. świetnie nadaje do takiego "uzależniania". Zuckerberg po prostu jest dobry w tym, co robi - dlatego wygrywa. Jeżeli ktoś chce go pokonać, musi być jeszcze lepszy. Takie są prawa natury.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| So lis 05, 2016 17:12 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Cytuj: Facebook jest zbyt poważną platformą publiczną Serio? Nie zauważyłem. Dla mnie jest platformą całkowicie niepoważną. Jeszcze niedawno służyła głównie do grania w Farmville, teraz służy głównie do szerzenia nienawiści przez "patriotów". Nic w niej poważnego nie widzę. Cytuj: Nie porównujcie facebooka z Gazetą Wyborczą, która jest gazetą o określonej linii , służącej pewnym grupom politycznym z międzynarodową platformą internetową o znacznie większym zasięgu i popularności.
Ale Facebook też zawsze miał określoną linię. Naprawdę, zawsze. Podałem jeden przykład z Kurdami, ale takich przykładów można podać mnóstwo. Polscy narodowcy nie są ani pierwsi, ani ostatni. To naprawdę nie nasza wina, że wy o tym nie wiedzieliście i wam się co innego wydawało. Trzeba się było dowiedzieć. Cytuj: Skoro jesteście tacy chętni do dyktowania chrześcijanom i narodowcom, żeby ci założyli swoją alternatywną platformę internetową to zaproponujcie to samo lewakom i ludziom szydzącym z Boga. Ale oni już ją sobie założyli, to właśnie jest Facebook. Teraz wasza kolej. medieval czy Coroner chyba naprawde nie rozumieja internetu i wierza, ze Zuckerberg zalozyl facebooka altruistycznie, niekomercyjnie i dla “obrony wartosci“. Jakich to nie wiadomo, ale w domysle ich wartosci. No bo caly swiat ma te same. Niby. A jesli nie mial takiego zamyslu, to teraz miec musi i od wczoraj powinien dopasowac facebook do subiektywnych odczuc kazdego z miliarda uzytkownikow. Bo jest “duzy“ a przez to “powazny“. I to sa niby merytoryczne argumenty?
|
| So lis 05, 2016 17:19 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Kael napisał(a): medieval czy Coroner chyba naprawde nie rozumieja internetu i wierza, ze Zuckerberg zalozyl facebooka altruistycznie, niekomercyjnie i dla “obrony wartosci“.
Nikt czegoś takiego nie twierdzi. Proszę mi nie wkładać w usta słów, których nie wypowiedziałem. Kael napisał(a): Jakich to nie wiadomo, ale w domysle ich wartosci. No bo caly swiat ma te same. Niby.
A jesli nie mial takiego zamyslu, to teraz miec musi i od wczoraj powinien dopasowac facebook do subiektywnych odczuc kazdego z miliarda uzytkownikow. Bo jest “duzy“ a przez to “powazny“.
I to sa niby merytoryczne argumenty? Facebook udostępnia swoją przestrzeń wszystkim, którzy się zarejestrują. https://www.facebook.com/principles.phpCytuj: Zasada równości Wszyscy ludzie – osoby prywatne, reklamodawcy, twórcy, organizacje i inne podmioty, bez względu na rodzaj swojej podstawowej aktywności – powinni mieć możliwość reprezentowania siebie, rozpowszechniania informacji oraz dostępu do informacji w serwisie Facebook Cytuj: Prawo własności i kontrola nad informacjami Ludzie powinni mieć prawo własności do swoich informacji. Powinni mieć możliwość udostępniania ich, komu chcą, oraz korzystania z nich, gdziekolwiek chcą — obejmuje to również usuwanie treści z serwisu Facebook. Ludzie powinni mieć możliwość decydowania o tym, komu chcą udostępnić informacje, oraz konfigurowania ustawień zapewniających zgodność z ich decyzjami w tym zakresie. Te ustawienia nie pozwalają jednak kontrolować, w jaki sposób udostępnione informacje będą potem wykorzystywane przez inne osoby, które miały do nich dostęp (dotyczy to zwłaszcza osób spoza serwisu Facebook). Cytuj: Podstawowe usługi Ludzie powinni mieć bezpłatną możliwość zarejestrowania się na Facebooku, komunikowania się i dzielenia się informacjami. Wszyscy powinni mieć możliwość korzystania z serwisu Facebook bez względu na stopień zaangażowania. Jak widzisz Zuckerberg przyjął od początku zasadę, że każdy może założyć sobie konto i publikować, co chce (o ile nie łamie w ten sposób prawa) Cytuj: Ochrona praw innych osób
Szanujemy prawa innych osób i tego samego oczekujemy od naszych użytkowników. Zabronione jest publikowanie na Facebooku treści lub wykonywanie jakichkolwiek czynności, które naruszają lub łamią prawa innej osoby, albo są w inny sposób sprzeczne z prawem. Wielu przyjęło to za dobrą monetę. Teraz czują się oszukani. Johnny99 napisał(a): Cytuj: Skoro jesteście tacy chętni do dyktowania chrześcijanom i narodowcom, żeby ci założyli swoją alternatywną platformę internetową to zaproponujcie to samo lewakom i ludziom szydzącym z Boga. Ale oni już ją sobie założyli, to właśnie jest Facebook. Teraz wasza kolej. Po co strugasz wariata? Podaje mi gdzie w Regulaminie czy w Zasadach działania facebooka podano, że celem tej platformy jest propagowanie lewactwa i walka z przejawami religijności czy patriotyzmu?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
| So lis 05, 2016 18:38 |
|
 |
|
mikkel
|
A mnie trochę śmieszy mnie ten swoisty masochizm. Facebook ma propagować nurt lewicowo-liberalny, głoszą przedstawiciele prawicy. Zresztą i sami przedstawiciele fejsbuka nie wykazują jakiejś specjalnej gorliwości, aby temu zaprzeczać. Skoro tak, to dlaczego różnej maści nacjonaliści, neonaziści i różnego rodzaju prawicowi ekstremiści koniecznie tam właśnie chcą wejść i w tym lewicowo-liberalnym środowisku przebywać? Konkretnie na tym akurat lewicowo-liberalnym fejsbuku chcą otwierać swoje strony. Po to, aby następnie zakazywać tam wypowiadania się osobom o lewicowo-liberalnych poglądach? Spróbujcie na przykład zarejestrować się na stronie takiej ""Polonia Christiana" albo choćby "Iuris Ordo". A następnie wyartykułować jakiś "lewicowo-liberalny" pogląd. Wasze konto zniknie szybciej niż się pojawiło. Ale niech tylko zniknie konto którejś z tego typu organizacji. Od razu słyszymy o prokuratorze albo zamachu na Konstytucję. Ubaw po pachy.
Przypomina mi się pewna śmieszna scena w sądzie z filmu "Sprawa Gorgonowej". Sędzia pyta świadka: Po co pojechał pan do Warszawy? Świadek: oskarżona zaproponowała mi przyjazd do Warszawy celem odbycia stosunku płciowego... I pan pojechał, żeby tę zaszczytną prośbę spełnić - przerywa sędzia. Świadek: wręcz przeciwnie, pojechałem [chodzi o podróż z Krakowa do Warszawy, przed wojną], aby tego kategorycznie odmówić.
Może i prawicowi czy religijni radykałowie pchają się drzwiami i oknami na ten lewicowo-liberalny fejsbuk, aby stanowczo odżegnywać się od lewicowo-liberalnej ideologii i biadolić, że "lewaki nas nienawidzą". Inaczej nikt by nie zauważył?
|
| N lis 06, 2016 8:22 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Podaje mi gdzie w Regulaminie czy w Zasadach działania facebooka podano, że celem tej platformy jest propagowanie lewactwa i walka z przejawami religijności czy patriotyzmu? A Ty tak wierzysz we wszystko napisane Piszą "polska giełda w 2016r przez rok najsłabsza na świecie ", co Ty komentujesz piaskownica.
|
| N lis 06, 2016 8:30 |
|
 |
|
Johnny99
|
medieval_man napisał(a): Facebook udostępnia swoją przestrzeń wszystkim, którzy się zarejestrują. Najwyraźniej jednak nie Cytuj: Jak widzisz Zuckerberg przyjął od początku zasadę, że każdy może założyć sobie konto i publikować, co chce Och, i złamał własne zasady? Ojej! Może jedź do Kalifornii i mu się wypłacz w kołnierz? Cytuj: Wielu przyjęło to za dobrą monetę. Teraz czują się oszukani. A ja myślałem, że PiS chce zmieniać Polskę na lepsze, a nie ją rozwalać i sPiSiać, i tego samego chcą jego sympatycy, tacy jak m_m. Teraz czuję się oszukany. I co masz mi do powiedzenia? medieval_man napisał(a): Podaje mi gdzie w Regulaminie czy w Zasadach działania facebooka podano, że celem tej platformy jest propagowanie lewactwa i walka z przejawami religijności czy patriotyzmu? Ach, nie ma? No popatrz, a ja myślałem, że jest. W końcu porównałem Facebooka do Wyborczej, która, jak wiadomo, w każdym wydaniu na pierwszej stronie informuje: "Jesteśmy lewakami i propagujemy lewactwo, zwalczamy religię do ostatniego wierzącego, a bardziej od Polski nienawidzimy wyłącznie polskich patriotów!". Sam strugasz wariata, m_m. Idź sobie kontempluj swój ołtarzyk Kaczyńskiego, zamiast się ośmieszać.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pn lis 07, 2016 9:07 |
|
|
|