Autor |
Wiadomość |
feelek
|
 Re: Strajk kobiet
ErgoProxy napisał(a): Księżyc należy do Rzeczpospolitej Polskiej prawem zasiedzenia, dopóki nikt nie dowodni, że Pana Twardowskiego tam nie było. Ach, ale nie tylko Rzeczypospolita tak określa ludzkie płody: Konwencja o prawach dziecka, przyjęta przez Zgromadzenie Ogólne Organizacji Narodów Zjednoczonych 20 listopada 1989 roku: " „dziecko” oznacza każdą istotę ludzką w wieku poniżej osiemnastu lat, chyba że zgodnie z prawem odnoszącym się do dziecka uzyska ono wcześniej pełnoletniość (art. 1); dziecko, z uwagi na swoją niedojrzałość fizyczną oraz umysłową, wymaga szczególnej opieki i troski, w tym właściwej ochrony prawnej, zarówno przed jak i po urodzeniu."
|
N lis 22, 2020 11:00 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
feelek napisał(a): Dzieckiem jest każda istota ludzka od poczęcia do osiągnięcia pełnoletności - art. 2. 1. Ustawy z dnia 6 stycznia 2000 r. o Rzeczniku Praw Dziecka. Jeszcze raz prawa dziecka: Cytuj: polityczne lub publiczne, dzięki którym dziecko wyraża swoje poglądy i uczestniczy w życiu swojej grupy, społeczności, państwa. Są to prawa: prawo do posiadania obywatelstwa, prawo do wyrażania własnych poglądów, swobody wyznania, prawo do uczestniczenia w stowarzyszeniach; https://pl.wikipedia.org/wiki/Prawa_dzieckaUważasz, że ich prawa jako dzieci nie zostały złamane? Czy nie uważasz, że nie tylko obłuda jest zmorą rządzących i wykonujących ich rozkazy? Wiesz, tak sobie myślę, że najbardziej to są chronione "pisowe dzieci" jedynego ojca narodu.
|
N lis 22, 2020 12:27 |
|
 |
feelek
|
Believing napisał(a): Uważasz, że ich prawa jako dzieci nie zostały złamane? Nie wiem, nie jestem w stanie tego ocenić tylko na podstawie doniesień medialnych, ale powtórzę jeszcze raz, prawa dzieci (w tym dzieci LGBT) powinny być przestrzegane.
|
N lis 22, 2020 12:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): Problem polega na tym, że płód osobą nie jest, W systemach prawnych wywodzących sie z prawa rzymskiego płód jest osobą, która może dziedziczyć. Krótko mówiąc, dziecko poczęte i jeszcze nienarodzone (nasciturus) jest podmiotem prawa, według prawodawcy jest osobą. Dziedziczyć nie mogą rzeczy lub zwierzęta (casus kotki Lagerfelda).
|
N lis 22, 2020 12:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): Czyli: niech ktoś za mnie Kaczyńskiego obali, tylko niech mi zostawi całą śmietankę. Nie. Myślisz w kategoriach „władza to przywilej, który się należy”. Tymczasem lepszym tłumaczeniem jest „obalmy razem Kaczyńskiego, a potem oferuję się jako premier, jeśli mnie zechcecie”. Nie Ty. Skąd myśl, że Ty? Cytuj: Osobiście nie bardzo to widzę, żeby pom wierzył w brednie, które rozpowszechnia. A ja właśnie nie wiem, jak to w ogóle działa u takich ludzi, jak pom, marekrogowicz, czy Quinque. Mam poczucie, że u nich w ogóle zjawisko wiary jest czymś innym, niż to samo zjawisko u normalnych ludzi (przekonaniem, że coś jest prawdziwe). Ale nie mam pojęcia, jak to działa. Jest to dla mnie coś niepojętego. Cytuj: albo to wygramy, albo pójdziemy siedzieć to nie jest pusta retoryka, tylko oni faktycznie spodziewają się, że na nich zaraz polecą bomby i dlatego zdolni są teraz do niebezpiecznych ruchów. No nie jest. Alternatywą jest obietnica „jak odejdziecie sami, to was ułaskawimy”. Ale mnie ona osobiście brzydzi. Cytuj: Jesteś burżujem w którym pokoleniu? Od kiedy pamięć rodzinna sięga. Po mieczu potomek sprzedawców fajek z Pniew. Po kądzieli – sprzedawców mydła z Wronek. Drobnomieszczaństwo wypełnia każdą moją komórkę. Cytuj: Bo ja ma ojca ze wsi, matkę z przedmieścia i zaręczam, że spór o norki jest sporem o pryncypia: czy zwierzę to jest coś, co służy człowiekowi przez bycie ubitym i zjedzonym, czy też życie i dobrostan zwierzęcia jest to świętość większa może nawet od ludzkiego dziecka. Ten drugi pogląd jest absurdalny, bo jakie rzeczy robią sobie zwierzątka nawzajem, to głowa mała. A największym, najokrutniejszym mordercą na świecie jest trawa, która zabija wszystko naokoło niekontrolowanymi pożarami traw. Ponieważ może; bo ma stożek wzrostu pod ziemią i dlatego pożary przeżywa. Czy w związku z tym mamy eksterminować trawę? Czy musimy to zrobić, żeby móc sobie spojrzeć w oczy jako istoty moralne? Ale ja nie o tym. Ja o tym, że ci ludzie się już skompromitowali i moralnie zeszmacili tak, że nie chcę ich widzieć na żadnym publicznym stołku. Jeśli chcą odejść ze szmacącej ich partii – chwała im za to. Ale niech idą gdzieś, gdzie nie będzie ich widać. Cytuj: Ja w ogóle uważam, że ordynacja partyjna jest to dupy i powinny być JOWy, JOWy, JOWy. Czyli władza absolutna PiS-u. Cytuj: Bo gerrymandering można uprawiać w każdym systemie Można. Ale w JOW-ach jest on skuteczniejszy niż w systemie proporcjonalnym. Cytuj: To mogę bezkarnie nazwać żyda wszą? Pilnuj się. Nie kumam związku. Cytuj: Ja się nie pytam, jak wg zefcia sprawy się potoczą, tylko jak on by chciał, żeby się potoczyły. Rządzi koalicja Hołownia-KO. Hołownia gra pierwsze skrzypce i jest premierem. Wice-premierem jest ktoś sensowny z peło. Cytuj: Którzy? Sześciuset pachołków zawdzięczających stanowiska Ziobrze? Co z nimi zrobisz; wyrzucisz z pracy, jak oni wyrzucili Tuleyę? Nie. Bo zasadą mojej cywilizacji jest niezawisłość sędziowska. Więc pozostaje mi wierzyć, że jak już Ziobro pójdzie siedzieć, to ci pachołkowie zobaczą, że zawdzięczają stanowiska nie Ziobrze, a zasadzie niezawisłości. I wówczas ich lojalność się zmieni. Inaczej nie ma to sensu. bramin napisał(a): W systemach prawnych wywodzących sie z prawa rzymskiego płód jest osobą, która może dziedziczyć. W systemie prawnym Polski płód może dziedziczyć tylko wtedy, gdy urodzi się żywy. Jeśli się nie urodzi, dziedziczenie przeprowadza się tak, jakby go w ogóle nie było. Cytuj: według prawodawcy jest osobą. Według prawodawcy jakiej ustawy?
|
N lis 22, 2020 13:37 |
|
|
|
 |
robaczek2
|
ErgoProxy napisał(a): robaczek mówi: prawo do życia, a ma na myśli: obowiązek życia Zamiast zostawic ten owoc w raju w spokoju to ludzie zechcieli decydowac co jest dobrem a co zlem. Podziwiam kreatywnosc u Ciebie i innych decydentow . Np. Twoje "płód osobą nie jest, bo nie jest świadomy istnienia innych ludzi". Podpowiem, ze rowniez nie jest istota bo nie zna tabliczki mnozenia.
|
N lis 22, 2020 14:20 |
|
 |
feelek
|
zefciu napisał(a): bramin napisał(a): według prawodawcy jest osobą. Według prawodawcy jakiej ustawy? Według art. 2. 1. Ustawy z dnia 6 stycznia 2000 r. o Rzeczniku Praw Dziecka.
|
N lis 22, 2020 20:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
feelek napisał(a): Według art. 2. 1. Ustawy z dnia 6 stycznia 2000 r. o Rzeczniku Praw Dziecka. Oczywiście jest to nieprawda. Wręcz przeciwnie – artykuł ten celowo unika użycia słowa „osoba”.
|
Pn lis 23, 2020 8:18 |
|
 |
feelek
|
Unika jedynie określenia "osoba fizyczna", co jest określeniem człowieka używanym w prawie cywilnym. Natomiast mówi o " istocie ludzkiej", która to w języku polskim jest jednym z synonimów oznaczających człowieka, czyli osobę.
|
Pn lis 23, 2020 10:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
feelek napisał(a): Unika jedynie określenia "osoba fizyczna", co jest określeniem człowieka używanym w prawie cywilnym. No właśnie. Zatem płód w myśl polskiego prawa nie jest osobą i nie jest obywatelem. Cytuj: Natomiast mówi o " istocie ludzkiej", która to w języku polskim jest jednym z synonimów oznaczających człowieka, czyli osobę. Po co szukać synonimów, jak jest precyzyjne słowo w polskim języku prawniczym? Oczywistym jest, że wyrok łże-TK jest absurdalny, sprzeczny z intencją ustawodawcy i każda próba bronienia go ma znamiona zdrady narodowej.
|
Pn lis 23, 2020 11:40 |
|
 |
Saqura
|
zefciu napisał(a): No właśnie. Zatem płód w myśl polskiego prawa nie jest osobą i nie jest obywatelem. Skoro nie jest obywatelem to dlaczego przysługuje mu ochrona jego praw( do momentu narodzenia) ?
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Pn lis 23, 2020 12:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Małgosiaa napisał(a): @Quinque To, czego dopuszczasz się w ostatnim czasie nijak nie można nazwać dyskusją, a nieuprawnionym atakiem i agresywną zaczepką. Zwróciłam Tobie uwagę na priv. Teraz robię toi publicznie. Więcej upomnień nie będzie. No tak, przedstaw dowody na mylność tezy o pokojowym strajku. Zostań oskarżonym o brak chęci do dyskusji. Tylko ty masz problem ze mną, inni moderatorzy takich problemow nie mają
|
Pn lis 23, 2020 12:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Quinque napisał(a): No tak, przedstaw dowody na mylność tezy o pokojowym strajku. Post, pod którym zamieszczona została uwaga nie zawiera żadnych takich dowodów. Zawiera jedynie wyrazy żalu, że nie prano kobiet mocniej, żądanie dostępu do narkotyków oraz dziwaczną deklarację pogardy dla chroniących Cię praw. Zatem nie oczerniaj moderacji. Cytuj: Tylko ty masz problem ze mną, inni moderatorzy takich problemow nie mają Na każdym forum, na jakim działasz, ogólnie wszyscy moderatorzy zawsze mają z Tobą problem. Więc nie rżnij głupa. Saqura napisał(a): Skoro nie jest obywatelem to dlaczego przysługuje mu ochrona jego praw( do momentu narodzenia) ? Nie widzę związku. Ochrona prawna przysługuje różnych rzeczom i istotom żywym. Nijak to nie implikuje bycia obywatelem. Gdyby płód był obywatelem, to specjalna ustawa o jego ochronie w ogóle by nie była potrzebna, bo aborcja byłaby karana jako morderstwo. Dlatego też tzw. „wyrok” wydany przez udających TK przebierańców nie ma żadnego prawnego sensu. Jest on celową próbą destabilizacji państwa i zepsucia jego systemu prawnego, dokonaną za pieniądze obcych agentów, a jakakolwiek próba jego apologii ma charakter zdrady narodowej.
|
Pn lis 23, 2020 12:36 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
@Quinque Tak się składa, że dyskutujesz w moich działach. Proszę przyjąćdo wiadomości moją poprzednią uwagę, chyba że świadomie dążysz do kar. Dodatrkowo: uwagi do moderacji proszę pisać w przeznaczonycm do tego wątku. I nie ma znaczenia, że ja tu zwróciłam uwagę (mogę to robić).
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pn lis 23, 2020 12:41 |
|
 |
Saqura
|
zefciu napisał(a): Nie widzę związku. Ochrona prawna przysługuje różnych rzeczom i istotom żywym. Nijak to nie implikuje bycia obywatelem. Gdyby płód był obywatelem, to specjalna ustawa o jego ochronie w ogóle by nie była potrzebna, bo aborcja byłaby karana jako morderstwo. Rzeczy nie dziedziczą  życia też w sobie nie mają, a prawa dziecka nienarodzonego(te same prawa którym podlegają obywatele naszego kraju) są chronione do momentu narodzenia. Prościej rzecz ujmując przysługują mu od momentu poczęcia, natomiast ich realizacja następuje po narodzeniu. (Polecam Kodeks Cywilny)
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Pn lis 23, 2020 13:00 |
|
|
|