Popieram Ministra Giertycha!
| Autor |
Wiadomość |
|
Szachista
|
SweetChild napisał(a): Problem w tym, aby nie zastąpić jednej okupacji drugą.
Jest gorzej. Partyjniactwo nauczycieli jest nieuleczalne. Nie ma takich odważnych, którzy sprzeciwiliby sie tym nauczycielom - aparatczykom i doprowadzili do odpolitycznienia szkoły.
Poza środowiskiem opinie na ten temat tez są niekonsekwentne. Nawet tu na tym forum, koledzy sugerują, że tylko częściowo popierają odpolitycznienie szkoły.
ZNP, ZSMP i tym podobne czary miałyby zostać na garnuszku MEN, a w kieszonkach nauczycielskich miałyby ciągle czerwienić się legitymacje. Zwolennicy takiego "odpolitycznienia" mogliby zgodzić się jedynie z zakazem przynależności do LPR i PIS
Gdzie tu konsekwencja?
_________________ Gambit to nie tylko szachy
|
| Wt paź 10, 2006 14:00 |
|
|
|
 |
|
Trawy
|
Szachista napisał(a): Nawet tu na tym forum, koledzy sugerują, że tylko częściowo popierają odpolitycznienie szkoły. ZNP, ZSMP i tym podobne czary miałyby zostać na garnuszku MEN, a w kieszonkach nauczycielskich miałyby ciągle czerwienić się legitymacje. Zwolennicy takiego "odpolitycznienia" mogliby zgodzić się jedynie z zakazem przynależności do LPR i PIS  Gdzie tu konsekwencja?
Albo manipulujesz albo nie rozumiesz.
Co innego dotowanie ZSMP i ZNP z budżetu MEN a co innego zakaz przynależności do partii - jak ty sugerujesz w kwestii LPR i PiS.
Swoją drogą Samooobrone obejmiesz tym zakazem jak Pierwszy Jarek dogada się ponownie z Endrju Warholem?
_________________ Polska jest jak twórczość Lucasa: 1980 Gwiezdne Wojny, 1981 Imperium Kontratakuje, 1989 Powrót Jedi, 1993 - 2005 Mroczne Widmo... A teraz mamy Atak Klonów... Strach myśleć o Zemście Sithów...
|
| Wt paź 10, 2006 14:14 |
|
 |
|
ziobro Adama
|
jo_tka napisał(a): Domowe szkoły nie wydają mi się dobrym pomysłem. Dzieci i młodzież potrzebują normalnego grona rówieśników do normalnego rozwoju. I jego amputowanie to nie jest dobry pomysł...
świetnie to ujęłaś .. potrzebują normalnego ...
jesli ta ma być to "normalność" w stylu tego, co ostatnio się w szkołach wyprawia, to ja dziękuję za takie szkoły, gdzie nauczycielom zakłada się kosze na głowę, gdzie dzieciaki są bite i okradane przez starszych kolegów, gdzie stosuje się "falę" na wzór wojskowy, gdzie handluje się narkotykami, gdzie "jedynie słuszna religia" prowadzi swoją indoktrynację itd ....
rodzic każdego prawie dziecka powie bez wahania w głosie, że jego dziecka te problemy nie dotyczą .. zatem pytam - skąd sie biorą te wszystkie przykłady przemocy i złego traktowania ? czy to wina nauczycieli ? zresztą, nie ważne ... skoro szkoła sobie z tymi problemami nie radzi, to dlaczego porządni rodzice mają narażać swoje dzieci na te niebezpieczeństwa ?
a kontaktów z rówieśnikami i tak się nie uniknie, więc bez obaw ...
_________________ Always Look on the Bright Side of Life
|
| Wt paź 10, 2006 14:39 |
|
|
|
 |
|
pizmak
|
Kto popiera Giertycha nie zna chyba podstawowych zasad PRAWA  !
chyba ze jestescie swiadomi ze popieracie czlowieka lamiacego prawo prawie na kazdym kroku...
Oczywiscie nie tylko lamanie prawa jest argumentem popierajacym teze ze Giertych jest ministrem - ZLYM... (bardzo krotko powiedziane)
|
| Wt paź 10, 2006 14:43 |
|
 |
|
SweetChild
|
Szachista napisał(a): Jest gorzej. Partyjniactwo nauczycieli jest nieuleczalne. Nie ma takich odważnych, którzy sprzeciwiliby sie tym nauczycielom - aparatczykom i doprowadzili do odpolitycznienia szkoły.
A mi się zdaje, że w PiS znalazłoby się paru dostatecznie zdeterminowanych dekomunizatorów, którzy równie dobrze, a może i lepiej doprowadziliby do lewostronnego odpolitycznienia szkoły, a przy tym nie stwarzaliby aż takiego ryzyka prawostronnego upolitycznienia. Przy tym byłyby to osoby nie wzbudzające w społeczeństwie tak silnych kontrowersji. Nie szukając daleko, chociażby Marcinkiewicz powinien być nieźle zorientowany w problematyce oświatowej.
Gdyby Giertych był rzeczywiście jedynym takim odważnym, to zmieniałoby postać rzeczy. Ja jestem jednak przekonany, że dostał MEN z klucza partyjnego (może jeszcze kiedyś znajdą się taśmy z negocjacji dotyczących podziału Ministerstwa Edukacji i Szkolnictwa Wyższego na dwa ministerstwa  ).
|
| Wt paź 10, 2006 14:43 |
|
|
|
 |
|
SweetChild
|
ziobro Adama napisał(a): świetnie to ujęłaś .. potrzebują normalnego ... jesli ta ma być to "normalność" w stylu tego, co ostatnio się w szkołach wyprawia, to ja dziękuję za takie szkoły, gdzie nauczycielom zakłada się kosze na głowę, gdzie dzieciaki są bite i okradane przez starszych kolegów, gdzie stosuje się "falę" na wzór wojskowy, gdzie handluje się narkotykami, gdzie "jedynie słuszna religia" prowadzi swoją indoktrynację itd ....
Tylko czy nie ma szans na wyeliminowanie a przynajmniej zasadnicze ograniczenie patologii w szkołach? Mi akurat bardziej podoba się pomysł izolowania jednostek patologicznych, nawet bez zgody samych zainteresowanych i ich prawnych opiekunów niż idea enklaw normalności.
|
| Wt paź 10, 2006 14:49 |
|
 |
|
Szachista
|
Trawy napisał(a): Co innego dotowanie ZSMP i ZNP z budżetu MEN a co innego zakaz przynależności do partii
Co innego. Jednak jeśli obaj jesteśmy za odpolitycznieniem szkół, to zgodzimy się, że warto ruszyć obie sprawy. Pierwszy raz w jakiejś sprawie mielibyśmy podobne zdanie! Trawy napisał(a): Swoją drogą Samooobrone obejmiesz tym zakazem jak Pierwszy Jarek dogada się ponownie z Endrju Warholem?
Zapomnij na chwilę o swojej przynależności partyjnej  Partie polityczne też trzeba oderwać od budżetu. Wszystkie.
|
| Wt paź 10, 2006 14:57 |
|
 |
|
Szachista
|
pizmak napisał(a): chyba ze jestescie swiadomi ze popieracie czlowieka...
Trzeba popierać konkretne rozwiązania a nie tego czy tamtego człowieka, nie tę czy inną grupę mafijną (partię).
|
| Wt paź 10, 2006 15:03 |
|
 |
|
Trawy
|
Szachista napisał(a): Zapomnij na chwilę o swojej przynależności partyjnej  Partie polityczne też trzeba oderwać od budżetu. Wszystkie.
Ja bardzo chętnie.
Jestem za.
I za okręgami jednomandatowymi - wtedy naprawdę będę mógł głosować na konkretnego człowieka a nie na listę, blok czy partię.
_________________ Polska jest jak twórczość Lucasa: 1980 Gwiezdne Wojny, 1981 Imperium Kontratakuje, 1989 Powrót Jedi, 1993 - 2005 Mroczne Widmo... A teraz mamy Atak Klonów... Strach myśleć o Zemście Sithów...
|
| Wt paź 10, 2006 15:07 |
|
 |
|
Szachista
|
SweetChild napisał(a): Ja jestem jednak przekonany, że dostał MEN z klucza partyjnego
Bingo! Bingo, Drogi Watsonie  Politycy wszelkich partii nie dadzą się ukrzywdzić. Lud naszego kraju niepotrzebnie martwi się, że ich idolom (politykom) grozi głód. Nie grozi. Ani jednym, ani drugim. Stanowisk starczy dla wszystkich.
Natomiast, dzięki temu, że LPR stoi pod ścianą (musi się czymś wykazać) i jest ideologicznie po przeciwnej stronie niż ZNP to szanse na leciutkie (niestety) "naprostowanie" szkolnictwa ma większe. Ludzie z PISu nie bardzo się chce "naprostowywać". Sami chętnie nominują ministrów z PZPR. Nawet Jaruzelskiemu dają ordery 
|
| Wt paź 10, 2006 15:13 |
|
 |
|
Szachista
|
Trawy napisał(a): I za okręgami jednomandatowymi - wtedy naprawdę będę mógł głosować na konkretnego człowieka a nie na listę, blok czy partię.
OK  chyba jednak nie jesteś działaczem partyjnym.
|
| Wt paź 10, 2006 15:16 |
|
 |
|
SweetChild
|
Szachista napisał(a): Natomiast, dzięki temu, że LPR stoi pod ścianą (musi się czymś wykazać) i jest ideologicznie po przeciwnej stronie niż ZNP to szanse na leciutkie (niestety) "naprostowanie" szkolnictwa ma większe. Ludzie z PISu nie bardzo się chce "naprostowywać". Sami chętnie nominują ministrów z PZPR. Nawet Jaruzelskiemu dają ordery 
Mnie ta strategia "równoważenia się skrajności" nie przekonuje. Wolę od razu kurs na wprost niż lawirowanie od lewej do prawej 
|
| Wt paź 10, 2006 15:37 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Tolkien, przeczytaj jakich słów używasz. Przez chwilę zapomnij, że to Twoje słowa. Jakie emocje miotają autorem? Nienawiść nie daje człowiekowi szczęścia. Po co Ci ten fanatyzm? Czy nie lepiej napisać jaka jest Twoja propozycja ograniczenia przemocy w szkole?
Uztywam słów adekwatnych do chorej sytuacji. Sytuacji w której Ministrem Edukacji narodowej jest człowiek o faszystowskich zapędach.
Fanatyzm zas objawia sie w jego działaniach. Fanatyzm oparty na kompletnej głupocie, czego swiadectwem sa jego posuniecia i jego decyzje w MEN.
To nie jest nienawiść, to są fakty, a że ja nie należe do MW (Giertychjugend) to rozumiem, że te chłopaki tak odbieraja moje słowa.
Ponadto swoimi szachowymi działaniami, rozmyłes temat który zapodałem. Tak jest najłatwiej. Nie odniosłes sie do problemu kolejnego poronionego pomysłu Giertycha, za to zaatakowałeś ni z gruszki ni z pietruszki.
Przypomina mi to działania obecnego rządu
Rządu fałszywego i skorumpowanego.
Ostatnio bowiem dla utrzymania chorej władzy Lepper znów stał sie cennym człowiekiem. To juz nie warchoł, to juz przyszły "król".
Ta koalicja przypomina mi kloake. Gó...o z gó....em podpierane gó...em
Brutalne, ale prawdziwe 
|
| Wt paź 10, 2006 16:56 |
|
 |
|
Szachista
|
Tolkien, powtórzę to czego nie doczytałeś:
Czy nie lepiej napisać jaka jest Twoja propozycja ograniczenia przemocy w szkole?
tolkien napisał(a): człowiek o faszystowskich zapędach. Fanatyzm zas objawia sie w jego działaniach. Fanatyzm oparty na kompletnej głupocie, To nie jest nienawiść, to są fakty, (Giertychjugend) Rządu fałszywego i skorumpowanego. Ta koalicja przypomina mi kloake. Gó...o z gó....em podpierane gó...em
Przecież te "argumenty" można streścić dwoma słowami: fanatyk o fanatyku. Używając Twojej poetyki: to jest nienawiść, to są fakty.
To jaka jest Twoja propozycja ograniczenia przemocy w szkole? Niektóre "dzieci" rzeczywiście są niebezpieczne dla rówieśników. Cięzkie przypadki wymagają szczególnego nadzoru. Popytaj nauczycieli. Nawet tych z ZNP.
A co myślisz o "domowych szkołach"?
|
| Wt paź 10, 2006 21:17 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Odpowiem, bo ty najwidoczniej nie potrafisz.
Sprawa jest prostsza. Odpowiednie wyszkolenie nauczycieli specjalistów, którzy będa prowadzić dodatkowe zajecia z trudnymi dziećmi (młodzieżą). Oczywiście ci nauczyciele powinni za te dodatkowa pracę dostawać odpowiednio wyższe wynagrodzenie i to nie jakies grosze.
To oczywiście uderzy w budżet oświaty, ale z cała pewnościa będzie o wiele tańsze od bzdur wymyslonych przez Giertycha.
Co do moich inwektyw pod adresem Romana Educatora. No wiesz one sa i tak nazbyt delikatne  Poza tym posługuje sie oficjalna nomenklaturą obowiazująca w polityce IVRP
Byłes i jestes za IVRP, to sie przyzwyczajaj
|
| Wt paź 10, 2006 21:25 |
|
|
|