Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 12, 2025 10:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 186 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona
 Wojna w Libanie - UWAGA DRASTYCZNE ZDJĘCIA ! ! ! 
Autor Wiadomość

nie zauważasz zatwardziałści stronnictw tutaj?
to twój problem z niedowidzeniem lub niezrozumieniem słów

sam prowadzisz kampanię istna na rzecz Żydów

niekoniecznie forma może stanowić takie określenie czyli cytat którego pożądasz nam tutaj
ale własnie treść
jak widać róznimy się w interpretacji nawet intencji piszacych
ale jak pisałem to twój problem z własnym umysłem i jego ograniczonoscią pojmowania

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Wt lip 25, 2006 17:28

ale jak pisałem to twój problem z własnym umysłem i jego ograniczonoscią pojmowania

Nie wątpię, że to mój problem, ale liczyłem na to, że jako przedstawiciel cywilizacji łacińskiej pomożesz mi go rozwiązać ;-)

Wt lip 25, 2006 17:49

śmiać mi sie chce jak czytam co niektóre brednie o cywilizacjach....

Koneczny przewraca się w grobie jak to czyta!

Wt lip 25, 2006 19:32
Zobacz profil WWW

Koneczny przewraca się w grobie jak to czyta!

Samuel Huntington przewraca się na prostej drodze kiedy dochodzi do niego że ktoś uważa prace Konecznego za jakiś autorytet.

Podobnie jak Francis Fukuyama doznaje niestrawności na takie dictum

Śr lip 26, 2006 9:58

Samuel Huntington przewraca się na prostej drodze kiedy dochodzi do niego że ktoś uważa prace Konecznego za jakiś autorytet.

co to ma do rzeczy... skad wiesz co Huntington robi!

Śr lip 26, 2006 10:04
Zobacz profil WWW

co to ma do rzeczy... skad wiesz co Huntington robi!

Do rzeczy ma to że prace Konecznego nie są uważane ani za poważne prace historyczne ani politologiczne ani historiozoficzne.

Nb. skąd wiesz co Koneczny w grobie robi?
Byłeś? widziałeś?

Śr lip 26, 2006 10:36

Do rzeczy ma to że prace Konecznego nie są uważane ani za poważne prace historyczne ani politologiczne ani historiozoficzne.

wolne zarty, studiuje i politologie i historie i na obu kierunkach spotkałem się z Konecznym! Nie pisz o czyms o czym nie masz pojęcia.

Śr lip 26, 2006 15:13
Zobacz profil WWW

Można prosić o przeniesienie tej rozmowy na pw?

Śr lip 26, 2006 15:19

Do zdjęć może odniosę się cytatem z artykułu z Gazeta.pl pt. "Ucieczka matek":
"Przyznam się panu, że tydzień temu powiesiłam w swoim samochodzie zdjęcie Nasrallaha, przywódcy Hezbollahu, a teraz napluć na niego...

- No! - krzyknęła matka pani Celiny. - Uważaj, co mówisz!

- Znienawidziłam go! On to zaczął! Miał prawo domagać się od Żydów oddania naszych więźniów, ale nie miał prawa poświęcać dla tego całego kraju. Oni dla dwóch żołnierzy zdemolowali cały kraj. Giną dzieci."

http://serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,3500433.html

Śr lip 26, 2006 15:36

Jeszcze w temacie zdjęć - zdjęcie z Bejrutu z 23/7/6
Obrazek
"Dividing along old lines … in Beirut, a man attacks a car displaying a picture of Hezbollah’s leader as a mob from a Christian militia moves in"
Warto pamiętać że Liban to nie tylko konflikt Izrael/Syria ale przede wszystkim konflikt wewnętrzny - rozgrywany dla swoich celów przez sąsiadów Libanu.

Cz lip 27, 2006 10:48

wstawiłem podpis oryginalny - tłumaczenie to jednak nie to samo.

Cz lip 27, 2006 10:50

jak juz wczesniej wkleiłem rozmowę z Cedrikiem 30% chrześcijan jest przeciw Hezbollahowi! Nonsensem jest oskarżać tylko Hezbollah o to co się dzieje na b-wschdozie. Jak na samym poczatku napisałem nie ejstem fanem Hezbollahu po prostu staram się zachować obiektywizm. W wolnej chwili napiszę o tym co się działo wczesniej, o tym jak izrael podstawiał samochodu pułapki pod domy polityków libanskich i syryjskich jak porywał zołenirzy Hezbollahu! Jeszcze raz i głosno, Hezbollah nie jest rzadem Libanu, jego działania mają wymiar partyzancki, te facto Hezbollah to 30% mieszkanców Loibanu bo tylu jest szyitów, każdy szyita jest zobowiązany do odbycia służy wojskowej w Hezbollahu. Ale to naprawde jest temat na prace magisterską! aby zrozumieć to trzeba cofnąć się do czasów kiedy szyici byli III kategorią, do roku 1982 i inwazji Izraela na pd Liban! Krytyka Hezbollahu jest uzasadniona ale na Boga, to co wyprawia demokratyczny rzad w państwie niby demokratycznym to juz jest nie do opisania. Za takie działania inne panstwo dawno było by obłożone karami i embargiem. Ostatnie wydarzenie keidy zgineło 4 przedstawicieli ONZ tylko potwierdziło to że IZrael atakuje nie licząc się z ofiarami. Doszło do tego że chrzescijanie, sunnici czyli daleko od hezbollahu byli gotowi rozpocząc regularna wojnę z Izraelem! Ja stosunek winy przedstawiam tak 20% Hezbollah - 70% Izrael - 10% USA .

Cz lip 27, 2006 16:49
Zobacz profil WWW

W wolnej chwili napiszę o tym co się działo wczesniej, o tym jak izrael podstawiał samochodu pułapki pod domy polityków libanskich i syryjskich jak porywał zołenirzy Hezbollahu!

Hezballah nie ma żołnierzy tylko bojówkarzy jeśli już - ewentualnie terrorystów.
Bowiem - jak sam piszesz - Hezballach NIE Jest rządem Libanu.
Ale - za to ma 19% miejsc w parlamencie - to dość np. do lobbowania na rzecz bojówek.
Zatem - jego siły zbrojne są równie nielegalne jak chrześcijańska flanga, która urządziła krwawą łaźnię Palestyńczykom w obozach Szabra i Szatila.
Dla równowagi również napisz kto pierwszy wymyślił ataki samobójcze szahidów i kto zaatakował koszary amerykańskich i francuskich wojsk w Bejrucie - gdzie pełnili misje rozjemczą z ramienia ONZ /250 zabitych Amerykanów i 56 Francuzów/
marcin_jarzębski napisał(a):
Jeszcze raz i głosno, Hezbollah nie jest rzadem Libanu, jego działania mają wymiar partyzancki,

Przeciwko komu oni te partzanckie działania prowadzą, skoro działają na terenie Libanu, w którego to parlamencie mają 19% miejsc.
Przeciwko legalnemym władzom?
do roku 1982 i inwazji Izraela na pd Liban!

Czy możesz opisać jak to się stało że w 1967 czołgi syryjskie znalazły się na granicy Izraela uderzajac na Hajfę od strony Bejrutu - przecież między Syrią i Izraelem był LIBAN! A Liban w wojnie nie uczestniczył?
I jak to się stało że te same czołgi syryjskie znalazły sie na granicy Izraela w 1973 równierz uderzając od strony Bejrutu.
Wspomisz coś o wojnie domowej w Libanie w 1976?
Może wyjaśnisz dlaczego po 1982 Syria wycofała swoje wojska dopiero w 2005!
Bo z twoichj postów wynika że jedynie Izrael niszczy Liban - jakoś zupełnie pomijasz wojnę domową i syryjską okupację.
Ostatnie wydarzenie keidy zgineło 4 przedstawicieli ONZ tylko potwierdziło to że IZrael atakuje nie licząc się z ofiarami.

Bez przesady - nie licząc się z ofiarami - a raczej specjalnie starając się trafiać w ludność cywilną to atakuje właśnie Hezballach.
Akurat izraelskie lotnictwo stara się UNIKAĆ zbędnych ofiar - chyba że ktoś uważa 500 zabitych na ponad 2000 nalotów za dużo.
Przy czym - to jest dużo - o 500 osób za dużo.
Ja stosunek winy przedstawiam tak 20% Hezbollah - 70% Izrael - 10% USA .

A Syria i Iran są czyste jak wyprane w Vizirze.
Panie marcinie - tak to panu tylko w Erze dopasują!

Pt lip 28, 2006 8:56

Hezballah nie ma żołnierzy tylko bojówkarzy jeśli już - ewentualnie terrorystów.

Hezbolah ma regularna armię, nie wazne co o niej myslisz, po pierwsze nie są to terroryści poniewaz atakują cele wojskowe a nie cywilne, po drugie jest armią poniewaz prowadzi reglularne szkolenie wojskowe!

Cytuj:
Ale - za to ma 19% miejsc w parlamencie - to dość np. do lobbowania na rzecz bojówek.

Hezbollah jest partią reprezentująca szyitów, rzad i parlament Libanu opiera się na zasadzie klucza religijnego.
Cytuj:
Zatem - jego siły zbrojne są równie nielegalne jak chrześcijańska flanga, która urządziła krwawą łaźnię Palestyńczykom w obozach Szabra i Szatila.

Libanska Falanga to było coś, z Falandi, Strazników Cedrów pozstawły pozniej Libanskie Siły Zdrojne z Samirem Geagea na czele, swego czasu nawet napisałem o tym text.

zamiast wyszukiwania incydentów skup się na zrozumieniu polityki Izraela. Nie mam czasu długo pisac ale naprawde w weekend usiąde i napiszę bo przerażająca jest ta ignoracna, niezrozumienie systemu politycznego Libanu, niezrozumienie polityki Izraela.

Pt lip 28, 2006 10:42
Zobacz profil WWW

zamiast wyszukiwania incydentów skup się na zrozumieniu polityki Izraela. Nie mam czasu długo pisac ale naprawde w weekend usiąde i napiszę bo przerażająca jest ta ignoracna, niezrozumienie systemu politycznego Libanu, niezrozumienie polityki Izraela.

Szczytny cel niesienia kaganka oświaty ciemnym masom na forum, Minister Edukacji będzie z Ciebie dumny.

Ja przyznaję, że nie znam dokładnie niuansów politycznych Bliskiego Wschodu. Ale Twoje dotychczasowe posty niewiele mi w tym pomogły. Wręcz przeciwnie, brak w nich elementarnej logiki i konsekwencji, w zasadzie co chwilę sam sobie przeczysz. Tym razem skup się więc na zadaniu, bo na Forum 30% prawidłowej zawartości postów może nie wystarczyć do oświecenia Czytelników ;-)

Pt lip 28, 2006 10:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 186 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona