Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 9:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy 

Jakie jest Wasze zdanie o WOŚP?
To bardzo dobra akcja, dzięki której mnóstwo dzieciaków żyje i niech dobry Bóg pobłogosławi tego, który tę akcję stworzył i ją prowadzi 57%  57%  [ 45 ]
Cel akcji jest szczytny, ale nie odpowiada mi zachowanie prowadzącego 30%  30%  [ 24 ]
To czysty skok na kasę, a prowadzący jest idiotą 13%  13%  [ 10 ]
Liczba głosów : 79

Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy 
Autor Wiadomość

Alus napisał(a):
Marek MRB napisał(a):
Problemem jest użytek jaki jest robiony z odsetek - owszem, formalnie niby wszystko jest OK a sprawozdaniach jest.
Ale NIE W TYM CELU BYŁY ZBIERANE.
i tyle.

Problem byłby, gdyby Owsiak to ukrywał.
Niestety, jakoś nie widziałem we wczorajszej histerii telewizyjnej tej informacji.
Głosno mówi się że na dzieci, a po cichu w sprawozdaniu że na koncert dla przerośniętych hipisów.
To jest nieuczciwe - nie tak jaskrawo by było karalne, ale dość by było godne potępienia.

To skąd my wszyscy o tym wiemy? :S A zapewniam, że Owsiak osobiście nam tego nie powiedział.

Pn sty 12, 2009 22:47
WIemy, bo się tym specjalnie interesujemy, dyskutujemy na ten temat.
Wiemy też, bo różne osoby to nagłosniły (bynajmniej nie Owsiak).

Powtarzam : WOŚP jest trochę szemrana przez takie właśnie rzeczy, niemniej nie jest taka zła jak mówią jej wrogowie (ani tak wspaniała jak twierdzą jej entuzjaści).
Zresztą i tak gospodaruje środkami pieniężnymi o niebo lepiej niż rządopwa "państwowa dobroczynność"

Pn sty 12, 2009 22:56

WOŚP to dobra organizacja i szczytny cel, ale finał jest obchodzony zbyt hucznie. Dużo pieniędzy idzie na cały pokaz. Owsiak zapewnia, że wszystkie pieniądze zebrane podczas finału zostaną przekazane na cele charytatywne. Czyli jeśli nie chcecie płacić tych 10% na Woodstock, nie wspierajcie organizacji poza finałem. :D

Niestety nie wszyscy angażują się. W Polsce mieszka ok. 38 mln ludzi. Gdyby każdy wrzucił po 1 zł, ile organizacja zyskałaby? A przecież większość wkładu finansowego zapewniają firmy i organizacje, zaś osoby fizyczne zazwyczaj wrzucają 5 - 10 zł lub więcej.

Kto chce poprzeć WOŚP na last.fm, niech dołączy do grupy: [url]http://www.lastfm.pl/group/Popieram+WOŚP[/url]

Wt sty 13, 2009 22:13

baranek napisał(a):
Chaota napisał(a):
(...).W Polsce Hare Kryshna nie jest uznane za sektę, działa legalnie.

Pisałam to już wiele razy ... :? Fakt wpisania do rejestru związków wyznaniowych oznacza tylko nadanie osobowości prawnej.... co umożliwia np. korzystanie z różnych ulg ... a nie jest jednoznaczne ze stwierdzeniem, że grupa nie jest sektą. ( do dalszej dyskusji zapraszam do tematu poświęconego tej sekcie - i proszę o przeczytanie całej dyskusji przez zabraniem głosu)

Czytałem że Ruch Here Kriszna wygrali w 1999 roku proces o zniesławienie ze Stowarzyszeniem Civitas Christiana za rozpowszechnianie ulotek z informacją że HK to niebezpieczna sekta. Jeśli mozesz do podaj linka do tej dyskusji bo jakoś nie znalazłem w rzeczonym dziale. :/

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Wt sty 13, 2009 22:36

Jeśli potrzebna jest komuś pomoc i chce się pomóc, a jakaś akcja czy organizacja daje pewność (czy spore przypuszczenie) że za jej pośrednictwem pieniądze trafią we właściwe miejsce, to zdecydowanie nie mam nic przeciwko.
Jeśli ciężko zaufać jednej tylko organizacji, warto podzielić swój datek (ten który i tak się jest w stanie i chce dać) na mniejsze części i wspierać różne organizacje wywodzące się z różnych środowisk. Wtedy szansa na to że chociaż część z nich zachowa sie uczciwie - jest większa, a jesli nawet któraś nie -niewiele jako pojedyncza osoba na tym tracimy- a od weryfikacji uczciwości są już inne instytucje a nie prywatni ludzie rzucający oskarżenia na podstawie samych tylko odczuć i plotek (przede wszystkim trzeba dowodów jeśli już). Ewentualnie jeśli się komuś wystarczająco wierzy - można wspierać tylko jedną organizację. A jak się ma co do wszystkiego wątpliwości - nie pomagać wcale i nie narzekać, albo ruszyć tyłek i pomagać samemu bezpośrednio na linii człowiek-człowiek, w dostępnym sobie (jednoosobowo) zakresie, z mniejszym zapewne rozmachem.
Prywatnie - na pewno bardziej ufam WOŚP, niż np. Caritas. Ale i na tych drugich pluć nie będę.

Zaś co do naczelnego argumentu przeciwników WOŚPu w postaci:
Cytuj:
"Ten Owsiak to zły i niemoralny. A hasło róbta co chceta jest na pewno zachęceniem do uprawiania niczym nieskrępowanego seksu i podobnych bezeceństw..."

Nie wiem czy ktoś i tutaj taki argument podnosił, czy nie, nie prześledziłam całego tematu. W innych miejscach w sieci - podnoszono na ogół właśnie taki jak już kompletnie nie było do czego się przyczepić, a koniecznie jadem na orkiestrę splunąć chciało.
Czy jest takim zachęceniem -nie wiem- ja tego tak nie odczytuję, widzę w tym raczej zachętę do dobrej zabawy i wyrażania spontanicznej radości. Jak? Każdy na swój, nie szkodzący innym, sposób. Jeśli nawet - jest zachęceniem do seksu, to nie nakazem, zatem każdy może sobie zadecydować czy na ten seks ma ochotę czy nie.
Natomiast jeśli nawet poglądy pana Jurka Owsiaka którego bardzo szanuję, właśnie sprowadzają się do pochwały wolnego seksu, to i tak nie wydaje mi się by stało to w sprzeczności z celem WOŚPu, jakim jest zbieranie pieniędzy na rzecz chorych dzieci (zakup sprzętu, podobne). Hipokrytą pan Owsiak mógłby być tylko wtedy gdyby zachęcał do takich zachowań wprost, a jednocześnie stał na czele fundacji, organizacji mającej za cel statutowy promowanie czysto katolickich poglądów na kwestie seksualne.

To trochę tak jakby stwierdzić że osoba żyjąca w związku nieformalnym, ze względu na swój stan grzechu kompletnie nie jest odpowiednia i nie ma prawa uczynić dobrego uczynku w postaci np. ratowania życia w sytuacji bezpośredniego zagrożenia. Tylko dlatego że w innych sprawach być może (nie na pewno) nie jest wzorcem idealnym. Więcej niż śmieszne.

Wt sty 13, 2009 23:19
Jeśli nawet - jest zachęceniem do seksu, to nie nakazem, zatem każdy może sobie zadecydować czy na ten seks ma ochotę czy nie.
W ten spos ob można usprawiedliwić propagowanie wszystkiego - z narkomianią i rasizmem włącznie.

Owsiak odwoluje się do bardzo młodej części społeczeństwa i nie jest obojętne co propaguje. Dlatego akurat w tym miejscu tak mówić nie wolno.
Natomiast - nie godząc się na to że "nieważne czy propaguje" - polemizowałbym czy propaguje akurat rozpustę.

Cytuj:
Natomiast jeśli nawet poglądy pana Jurka Owsiaka którego bardzo szanuję, właśnie sprowadzają się do pochwały wolnego seksu, to i tak nie wydaje mi się by stało to w sprzeczności z celem WOŚPu, jakim jest zbieranie pieniędzy na rzecz chorych dzieci (zakup sprzętu, podobne). Hipokrytą pan Owsiak mógłby być tylko wtedy gdyby zachęcał do takich zachowań wprost, a jednocześnie stał na czele fundacji, organizacji mającej za cel statutowy promowanie czysto katolickich poglądów na kwestie seksualne.
I znowu nie.
Sprawa moralności publicznej (a zwłaszcza demoralizowania młodzieży) nie jest jedynie sprawą wyznaniową.
A łączenie dobraj działalności z niedobrą jest bardzo niebiezpiecznym zabiegiem - gdyż pozwala "usprawiedliwiać" aspektem dobrym aspekt zły (tak jak Ty zresztą usiłujesz robić).

Powtarzam - nie twierdzę że p. Owsiak akurat propaguje jakieś rozpasanie
Natomiast nie zgadzam się ze stwierdzeniem że gdyby propagował, byłoby to OK.

Cytuj:
trochę tak jakby stwierdzić że osoba żyjąca w związku nieformalnym, ze względu na swój stan grzechu kompletnie nie jest odpowiednia i nie ma prawa uczynić dobrego uczynku w postaci np. ratowania życia w sytuacji bezpośredniego zagrożenia. Tylko dlatego że w innych sprawach być może (nie na pewno) nie jest wzorcem idealnym. Więcej niż śmieszne.
Ti nie chodzi o osobistą moralnosć p.Owsiaka, tylko o to co propaguje przy okazji swej działalności.

Otóż ja nie zgadzam się z tym którzy mówią o propagowaniu rozpusty, alkocholu czy narkotyków. IMHO Owsiak tego nie robi.
Usiłuje podlizać się młodzieży i myśli że to on rządzi, a tymczasem ludzie na PW robią co chcą - bynajmniej nie z tego powodu że Owsiak tak chce.

Natomiast propaguje kicz, kiepski smak i niewłaściwe pojmowanie dobroczynności. Ale nie przesadzajmy - równie płytkie i kiczowata jest przynajmniej połowa innych programów telewizyjnych.
Może tylko śmieszy mnie postrzeganie takiego karierowicza jako "autorytetu moralnego".

Śr sty 14, 2009 0:34
Natomiast nie zgadzam się ze stwierdzeniem że gdyby propagował, byłoby to OK.

Zdecydowanie nie OK.
W kontekscie propagowania rozpusty
http://www.opoka.org.pl/zycie_kosciola/ ... tanek.html
http://muzyka.onet.pl/0,1583733,newsy.html
(mam na uwadze wypowiedź abpa)
Inni dla odmiany mogą mu zarzucać, że propaguje rodzinę - podczas ostatniej konferencji prasowej asystowała mu siedząca na kolanach wnuczka :)

Śr sty 14, 2009 8:52

Sprawa moralności publicznej (a zwłaszcza demoralizowania młodzieży) nie jest jedynie sprawą wyznaniową.

Pewnie że nie tylko wyznaniową - także prawną i społeczną.
Gdyby był niebezpieczny w swoich poglądach i stanowił zagrożenie dla porządku prawnego, czy reprezentatywnej grupy młodzieży, zostałby:
a) obsłużony przez wymiar sprawiedliwości
b) zlinczowany społecznie przez dorosłych
c) zlinczowany społecznie przez samą młodzież, która nie jest na tyle głupia by wszystko znieść.
To że jeden głupi dzieciak pod wpływem "róbta co chceta" podetnie sobie żyły bo stwierdzi, ze właśnie tego chciał a właśnie ktoś mu na to pozwolił, jeszcze nijak nie świadczy o Owsiaku.
Słowa o naśladowaniu Jezusa też można przyjąć bardzo dosłownie, i wystarczy by znalazł się jeden człowiek o kiepsko ukształtowanej psychice, by zamiast naśladować w czynieniu dobra po prostu, próbował chodzić po wodzie, dał się przybić do krzyża i wyprawiał jakieś jeszcze inne cuda ze średnim sukcesem, a może nawet nieszczęściem dla siebie czy otoczenia :) Czy to będzie wina tego kto kazał Jezusa naśladować? Nie, będzie to po prostu specyfika chorej jednostki którą coś pobudziło do chorego działania. A tym zapalnikiem mogło być wszystko, czy Biblia, czy Owsiak (nawet jeśli to kiepskie porównanie).

Z moralnością publiczną w wykonaniu Owsiaka wszystko jest w porządku.
Róbta co chceta każdy zinterpretuje wprawdzie po swojemu, ale i bez takiego hasła sztandarowego zrobiłby i tak co by chciał. A nie trzeba wiele dobrej woli, żeby zrozumieć że takie słowa w tym przypadku nie są żadnym zniesieniem powszechnych praw i uniwersalnych wartości, a jedynie zachętą do spontaniczności i wyrażenia tego co ma się w sercu (najprędzej ograniczoną zasadą "tam się kończy moja wolność gdzie zaczyna wolność innego człowieka").

Ale cóż, zawsze znajdzie się ktoś, kto stwierdzi że jeśli hasło nie ma postaci: "róbta co chceta ale w granicach tego na co pozwala Bóg i kościół katolicki" to znaczy że jest ono złe :) Urocze.
Moralność katolicka wiele mądrych słów głosi, ale nie ma monopolu na określanie tego co dobre, na szczęście :)

Marek MRB napisał(a):
A łączenie dobraj działalności z niedobrą jest bardzo niebiezpiecznym zabiegiem - gdyż pozwala "usprawiedliwiać" aspektem dobrym aspekt zły (tak jak Ty zresztą usiłujesz robić).

Łączenie? Tylko ten kto "róbta co chceta" może pomagać? :)
Usprawiedliwianie? Nie ma z czego. Chyba tylko z tego że Jurek nie czuje się moralnym autorytetem (czego życzyliby sobie niektórzy) odpowiedzialnym za wszystkich którzy się bawią na organizowanych przez niego imprezach i nie grzmi z ambony o tym co jest dobre a co złe, tylko ogranicza się do swojej roli, w pozostałych sprawach ufając w mądrość młodzieży - że nawet jeśli "róbta co chceta" to i tak sobie nie zaszkodzą.

Ktoś ufa młodzieży, naszej mądrej i rozsądnej (w przytłaczającej większości) młodzieży. Straszne :D

Śr sty 14, 2009 12:42
Swoją drogą co rok jest to samo..... ta sama dyskusja, te same argumenty.... i co rok Polacy dają na WOŚP coraz więcej. Co roku zwiększa się liczba dzieci żyjących właśnie dzięki sprzętowi z tej fundacji.

Sam ten fakt powinien Wam dać do myślenia.

Crosis

Cz sty 15, 2009 18:09

Marku MRB i inni, którym przeszkadza Owsiak: skoro młodzi ludzie dają się "omamiać", a są, jak twierdzicie katolikami, to jaka jest ich wiara? Może młodzi ludzie CHCĄ żyć tak, jak oni tego pragną, a nie tak, jak wy im rozkazujecie? Pomyślał ktoś o tym?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

So sty 17, 2009 11:02
Marku MRB i inni, którym przeszkadza Owsiak: skoro młodzi ludzie dają się "omamiać", a są, jak twierdzicie katolikami, to jaka jest ich wiara? Może młodzi ludzie CHCĄ żyć tak, jak oni tego pragną, a nie tak, jak wy im rozkazujecie? Pomyślał ktoś o tym?

1.
Jeśli odpowiadasz, to czytaj co napisali Ci którym odpowiadasz - nie napisałem że mi Owsiak "przeszkadza" tylko że dziwię się emocjom obu stron - bo nie jest ani tak cudowny jak piszą jedni, ani takim zagrożeniem jak piszą inni. Całkiem zwyczajnie kolejny - trochę kiczowaty, trochę dęty, trochę karierowiczowski, trochę pożyteczny facet.
2.
Co ma wiara do Owsiaka a piernik do wiatraka ?
3.
Jak "my rozkazujemy" komukolwiek żyć ? CO to za bzdury ?

So sty 17, 2009 15:29

Boicie się, żę Owsiak możę swoimi hasłami "róbta co chceta" i przyprowadzaniem np. Kryszowców na woodstock, "zmusić" młodych ludzi do dołączania do sekt. jeżeli twierdzisz, że to nieprawda, to poczytaj sobie wszystkie wypowiedzi "anty-WOŚP organization"...

Osoby, ktrym najbardziej przeszkadza WOŚP i Woodstock "radzą" ludziom, aby nie dawali na WOŚp, nie jechali na Woodstock itp. TO nie jest rozkazywanie?

Co ma piernik do wiatraka? To, że wiatrak może się spierniczyć, a piernik zwiatrakować nie...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

So sty 17, 2009 19:56

Osobiście nie cierpie owsiaka ale tez dzieki jego orkiestrze żyje mój brat. Jest jedna niezaprzeczalna prawda owsiak robi coś więcej niż tylko narzeka.
ostatnio wychodziłem po niedzielnej mszy jak zawsze prawie ostatni z kościoła i co zobaczyłem piajaka śpiącego na mrozie pod kościołem wszyscy polacy patrioci katolicy wierzacy i praktykujący przeszli obok niego wiec mam pytanie do was krytykujących i wyliczajacych na co Wośp utraciła czy zainwestowała pieniądze. Czy robicie cos zeby było lepiej? ale owsiak to szatan wcielony syn milicjanta to na pewno złodziej i liberal mało argumentow organizuje woodstock i zaprasza tam sekty i zespoły szatanistyczne ale nigdy nie wywalił tych nawracaczy z przystanku Jezus (którzy w gruncie rzeczy są bardziej nachalni niz sekty) i zawsze krytykował narkotyki, no ale tylu pijanych to ziemia nie widziała (oprócz połowy polaków) to nie wiecie przecież tam jadą wolni i walczący o pokój ludzie którzy nie mogąc poradzic sobie z rzeczywistością są zniewoleni przez alkochol i tłuką się nawzajem po gębach ale przecież mlodzi ludzie nie wiedzą czego chcą, a może mają już dosyc gadania ludzi czego oni chcą albo spotkali się z "milością" katolicką którą ja spotkałem wśród rodziny znajomych, wszyscy codzienią pod krzyżem jeżeli tak ma wyglądac ta religia to ja wole sciezkę "szatana" i rozpusty Jezus wybudowal swój kościół na skale a bezbożnik piramide na piasku, jak jest napisane 'nie sądźcie a nie będziecie sądzeni"

So sty 17, 2009 20:33
Sareneth - widzę że nie ważne co mówię - dla "wyznawców" Owsiaka niedostateczny entuzjazm już jest bluźnierstwem.
AmericanWestland - jedyne czemu dałeś wyraz to swojej nienawiści do katolików.
Trudno dyskutować z nienawiścią.

A propos - co zrobiłeś z tym pijakiem ?

So sty 17, 2009 22:33

nie masz racji nienawidzę ludzkiej obojętnosci i agresji a szczególnie pod sztandarem miłości do bliźnich jestem od ośmiu lat ministrantem chodze do szkoły katolickiej i juz widziałem trochę w życiu. przedstawiam swój punkt widzenia "mówię co mnie boli nie zaciskam ust może to i nic nie zmieni ale mam to gdzieś i nie pros mnie bym się zamknął kiedy widzę co się wyrabia na tej ziemi"

N sty 18, 2009 19:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona