Krzyż pod pałacem prezydenckim.
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Krzyż pod pałacem prezydenckim.
piok333 napisał(a): Nikt z nich nie zmusza nikogo, by jechał do Warszawy i modlił się przed krzyżem smoleńskim. Niczego takiego nie zauważyłem.
Natomiast ich zmusza się, by zrezygnowali z wybranej przez siebie formy okazywania uczuć patriotyczno-religijnych. To tworzenie jakiejś dziwnej tradycji odprawiania żałoby pod krzyżem zakładnikiem  ....napewno nie katolicka: - "Strzeżcie się, żebyście uczynków pobożnych nie wykonywali przed ludźmi po to, aby was widzieli"........Gdy się modlicie, nie bądźcie jak obłudnicy. Oni lubią w synagogach i na rogach ulic wystawac i modlić sie, żeby się ludziom pokazać" (Mt 6,1- 5 ).
|
Pn sie 23, 2010 17:41 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Piok333 Cytuj: To raczej normalne, że gdy jakaś osoba nic nie ukradła to jest niewinna. W tej sytuacji, gdy mówi że nie ukradła mówi prawdę. Nazwanie jej złodziejem w kontekście tej sytuacji jest zwykłym oszczerstwem. Zwyklym oszczerstwem jest nazwanie mnie oszczerca, kiedy relacjonuje przesluchanie czlonka PiS odsiadujacego kare za kradziez, ktory na przepustkowym balu w Kwaterze Glownej PPN, nie przyznaje sie do ukradzenia kordzika Himmlera!  Cytuj: ciskasz prymitywne oszczerstwa. To raczej Ty prymitywnie zmieniasz znaczenie zdania, partyjnie prymitywnie, czyli podwojnie do d. .  Cytuj: Nie zabraniałbym nikomu wyrażać swej żałoby tak, jak chce, dopóki mi tym nie przeszkadza. Na tym m.in. polega wolność. To dosyc ciekawe. Mi przeszkadza, co radzisz? Pisanie "bo wam zal (PO)", "oddac hold", to frazesy. Przegraliscie wladze i szlag was trafia, na polizanie ran pomnikow wam sie zachciewa. Co do krzyza, wlasciwie zasluguje na porabanie. On juz w zaden sposob nie jest zwiazany z wyznaniem katolika.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn sie 23, 2010 17:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oto do czego prowadzi szerzenie nienawiści do symboli religijnych. Cytuj: Ktoś ściął i ukradł jeden z trzech, drewnianych krzyży na Wzgórzu Trzech Krzyży w Przemyślu. Policjanci będą wyjaśniać, w jakich okolicznościach doszło do tej kradzieży - mówi w rozmowie z Wirtualną Polską Bartosz Wilk z zespołu prasowego komendy wojewódzkiej policji w Przemyślu.
Do kradzieży kilkumetrowego, drewnianego krzyża doszło najprawdopodobniej w nocy z soboty na niedzielę. W rozmowie z lokalnym serwisem Nowiny24 Jan Geneja, komendant straży miejskiej w Przemyślu mówił, że nie zakłada, że był to akt wandalizmu raczej "czyjąś celowa robota". Jak mówił, sprawcy na miejsce kradzieży przyszli przygotowani, bo krzyż został odcięty piłą mechaniczną.
Straż miejska, którą mieszkańcy poinformowali o zniknięciu krzyża, przeszukała teren. Krzyż zniknął. Sprawę przekazano policji, jako, że mogło dojść do znieważenia miejsca kultu. I dalej: Cytuj: W czwartek w godzinach porannych w ogniu stanął krzyż w bydgoskim Opławcu - sprawę bada policja.
Do podpalenia najprawdopodobniej doszło przed godziną 6 rano. Krzyż upamiętniał miejsce dwukrotnego pobytu Karola Wojtyły, który gościł w Bydgoszczy podczas spływów kajakowych zanim został jeszcze papieżem. Nie wiadomo co było motywem podpalenia, czy był to chuligański wybryk, czy sprawa ma podłoże religijne.
Krzyż w latach 80-tych ustawili mieszkańcy osiedla, widniała na nim między innymi tabliczka - Pielgrzymka łodziami na Brdzie szlakiem Karola Wojtyły A.D. 2003, druga z tabliczek była poświęcona tragicznie zmarłym. To są efekty polityki PO. Kościół w Polsce dostanie takiego łupnia że będzie gorzko żałował tego iż nie zajął konkretnego stanowiska. Jeżeli sami duchowni są niezdecydowani to tylko rozzuchwala osoby czyniące te rzeczy.
|
Pn sie 23, 2010 18:47 |
|
|
|
 |
akacja
|
To nie efekty rządów PO, tylko skutek zachowania "obrońców krzyża". Gdyby spokojnie przeniesiono krzyż do kościoła św. Anny, nikt nie czepiałby się przydrożnych krzyży. A tak "obrońcy krzyża" prowokują tą dyskusję o znaczeniu obecności krzyża w przestrzeni publicznej i sprawiają, że narasta agresja przeciwko krzyżowi i dochodzi do tego typu sytuacji.
|
Pn sie 23, 2010 18:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akacja napisał(a): To nie efekty rządów PO, tylko skutek zachowania "obrońców krzyża". Gdyby spokojnie przeniesiono krzyż do kościoła św. Anny, nikt nie czepiałby się przydrożnych krzyży. A tak "obrońcy krzyża" prowokują tą dyskusję o znaczeniu obecności krzyża w przestrzeni publicznej i sprawiają, że narasta agresja przeciwko krzyżowi i dochodzi do tego typu sytuacji. A ja twierdzę odwrotnie. To wykreowana sztucznie problematyka krzyża przez Komorowskiego i piarowców PO doprowadziła do przeniesienia sporu na cały kraj. A Palikot, Szenyszyn i im podobni tylko dolewają oliwy do ognia. Próba przykrycia nieudolności tego rządu świetnie się sprawdziła, tyle tylko że może wcale aż takiego rezultatu się sami ludzie PO nie spodziewali. Ta sprawa ich przerosła. PO zapewne chciało walczyć z mitem LK a wyszło że wzniecili powstanie przeciwko Kościołowi.
|
Pn sie 23, 2010 19:00 |
|
|
|
 |
akacja
|
A ja chciałabym by "obroncy krzyza" ustąpili, krzyż zgodnie z porozumieniem zostałby przeniesiony do kościoła św. Anny i zakończyłby się ten spór wokół krzyża. Ale "obrońcy krzyża" wystosowali oświadczenie, że chcą by krzyż pozostał. I tak ten cyrk będzie cały czas trwał, bo nie przeniosą krzyża siłą.
|
Pn sie 23, 2010 19:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): A ja twierdzę odwrotnie. To wykreowana sztucznie problematyka krzyża przez Komorowskiego i piarowców PO doprowadziła do przeniesienia sporu na cały kraj. A Palikot, Szenyszyn i im podobni tylko dolewają oliwy do ognia. Wedle Twojej wizji: 1. B. Komorowski wespół z D. Tuskiem rękami Putina mordują śp L. Kaczyńskiego wraz z 95 osobami. 2. BK stary harcerz korzysta z pomocy harcerzy i wystawia krzyz pod pałacem, 3. Organizuje tzw. "obrońców" do modłów pod krzyżem, 4. Organizuje burzę na Warszawą podczas której wiatr łamie krzyż....stąd słynne filmy "Gdzie jest krzyż" 5. Wycisza, skłóca Kościół, 7. Organizuje nieudolną akcję przeniesienia krzyża, 7. Organizuje kilkutysięczną manifestacje przeciwników obecności krzyża pod pałacem, 9. Aktywuje Senyszyn do pisania blogów w których cytuje słowa JPII o krzyzu, 10.Aktywuje Napieralskiego do wypowiedzi antykościelnych, Zdolnego mamy Prezydenta.....pociąga wszystkie możliwe sznurki 
|
Pn sie 23, 2010 19:11 |
|
 |
akacja
|
Takie krzyże to zawsze był piękny wyraz kultury przypominający o obecności Boga w przyrodzie i otaczającym swiecie.  A teraz co się porobiło?? Niech ten cyrk wokół krzyża się już zakończy i niech przeniosą ten krzyż do kościoła św. Anny Niech krzyż nie będzie profanowany, wykorzystywany do celów walki politycznej 
|
Pn sie 23, 2010 19:13 |
|
 |
piok333
|
Rozumiem, że film Ci się nie podoba. Chodzi jednak o zaangażowanie przedstawionych osób, które tam przychodziły, a przede wszystkim chodzi o hołd złożony Prezydentowi. Ukyo napisał(a): A stawiac pomnika Lechowi Kaczynskiemu - czy to pod pałacem, czy to w innym miejscu nie trzeba. Ale można. Ukyo napisał(a): Bo gdyby nie katastrofa, nikt by o czyms takim nie pomyślał (J. Staniszkis). Gdybologia. Ukyo napisał(a): nie mocno przeciętnego prezydenta Nie podoba mi się sztuczne umniejszanie roli prezydenta Kaczyńskiego w dziejach Polski. Uważam, że stosujesz zabieg typowo polityczny. Ukyo napisał(a): Piok333, na koniec takie moje pytanie - czy gdyby pomnik TAM powstał [...]. No, powiedz? Wybacz, Ukyo, ale nie będę bawił się w gdybologię. Zobaczymy, jaka będzie decyzja co do pomnika i jakie będą jej konsekwencje. Nie nakłonisz mnie bym 'wróżył' o przyszłości  Ukyo napisał(a): Atmostefa przy krzyzu przypomina sektę... Tak, sektę! Jedź i się rpzekonaj. No to już - sama chyba przyznasz - dość subiektywne odczucia. Nie ręczę, że będę miał podobne. A do Warszawy mam zbyt daleko i nie zamierzam się opierać TYLKO na opiniach osób niechętnych obrońcom krzyża  Dural napisał(a): Piok333 [...] Zwyklym oszczerstwem jest nazwanie mnie oszczerca Na szczęście nie zauważyłem, by ktoś Cię tak nazwał  Cytuj: zmieniasz znaczenie zdania Nie zmieniam. Komentuję komentarz  Cytuj: To dosyc ciekawe. Mi przeszkadza, co radzisz? Nie zmuszać. Cytuj: Co do krzyza, wlasciwie zasluguje na porabanie Chyba najwyższy czas podziękować temu panu za jego "dyskusję"... Alus napisał(a): piok333 napisał(a): Nikt z nich nie zmusza nikogo, by jechał do Warszawy i modlił się przed krzyżem smoleńskim. Niczego takiego nie zauważyłem. Natomiast ich zmusza się, by zrezygnowali z wybranej przez siebie formy okazywania uczuć patriotyczno-religijnych. To tworzenie jakiejś dziwnej tradycji odprawiania żałoby pod krzyżem zakładnikiem  ....napewno nie katolicka: - "Strzeżcie się, żebyście uczynków pobożnych nie wykonywali przed ludźmi po to, aby was widzieli"........Gdy się modlicie, nie bądźcie jak obłudnicy. Oni lubią w synagogach i na rogach ulic wystawac i modlić sie, żeby się ludziom pokazać" (Mt 6,1- 5 ). Uważam, że czynisz siebie sędzią sumień tych ludzi. Czynisz nim siebie, choć na pewno tak siebie nie nazwiesz. Ukazujesz ich jako kierujących się obłudą, chcących tylko "pokazać się". Uważam, że to karykatura a nie prawdziwy obraz. Dlaczego tak uważam? Ponieważ według takiej samej logiki można również oceniać wszystkie osoby biorące udział w pielgrzymkach do Częstochowy, w procesjach podczas Bożego Ciała, czy choćby w transmitowanych Mszach Świętych. Ich także można oskarżyć o to, że kierują się jedynie obłudą i robią to tylko na pokaz. Jest to uogólnienie. Nawet jeśli zdarzają się jakieś osoby, które kierują się złymi intencjami, to wątpię, by wszystkie takie były. Zakładam, że inne osoby okazują w ten sposób przywiązanie do wartości religijnych lub patriotyczno religijnych. Dają publiczny wyraz cenionym przez siebie wartościom. Podejrzewam, że większość z nich kieruje się raczej takim motywem niż tym, który ukazałaś. Ukazałaś fałszywy obraz... osiris napisał(a): Oto do czego prowadzi szerzenie nienawiści do symboli religijnych. Cytuj: Ktoś ściął i ukradł jeden z trzech, drewnianych krzyży na Wzgórzu Trzech Krzyży w Przemyślu. [...] I dalej: Cytuj: W czwartek w godzinach porannych w ogniu stanął krzyż w bydgoskim Opławcu [...] To są efekty polityki PO [...] PO zapewne chciało walczyć z mitem LK a wyszło że wzniecili powstanie przeciwko Kościołowi. Zgadzam się. Choć ze smutkiem...  Komorowski nie zechciał zostawić krzyża w spokoju, dlatego krzyż zaprząta dziś głowy Polaków. Wątpię, by ktoś jeszcze pamiętał o krzyżu, gdyby nie decyzje Komorowskiego. Jednak "zgoda buduje" pozostanie tanim sloganem... Niestety... akacja napisał(a): Takie krzyże to zawsze był piękny wyraz kultury przypominający o obecności Boga w przyrodzie i otaczającym swiecie. A teraz co się porobiło?? A teraz z błogosławieństwem "pełzającej palikotyzacji" może nastąpić ich... Dural napisał(a): porabanie 
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
Pn sie 23, 2010 19:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
piok333 napisał(a): Nie podoba mi się sztuczne umniejszanie roli prezydenta Kaczyńskiego w dziejach Polski. Uważam, że stosujesz zabieg typowo polityczny. A jaką to konkretnie wielką rolę w dziejach Polski pan prezydent Kaczyński odegrał? Poderwał naród do boju w chwili zagrożenia? Nie dopuścił do zaborów? Genialną decyzją uchronił przed kryzysem? Czym dokładnie zasłużył na ów pomnik?
|
Pn sie 23, 2010 19:21 |
|
 |
piok333
|
liam napisał(a): piok333 napisał(a): Nie podoba mi się sztuczne umniejszanie roli prezydenta Kaczyńskiego w dziejach Polski. Uważam, że stosujesz zabieg typowo polityczny. A jaką to konkretnie wielką rolę w dziejach Polski pan prezydent Kaczyński odegrał? Poderwał naród do boju w chwili zagrożenia? Nie dopuścił do zaborów? Genialną decyzją uchronił przed kryzysem? Czym dokładnie zasłużył na ów pomnik? Dobre pytania. Zachęcam do szukania odpowiedzi Być może tutaj uda Ci się coś znaleźć: http://www.prezydent.pl/tym-ktorzy-odes ... rania.html 
|
Pn sie 23, 2010 19:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisała: Cytuj: Wedle Twojej wizji: To chyba Twoje wizje. Ja piszę np. jedno zdanie a TY dopisujesz kilkadziesiąt. Żeby to jeszcze było z sensem to pół biedy. Co się porobiło w Polsce? Cały świat żył porwaniem autobusu ale nie Polska. Jeśli sprawdzicie portale informacyjne to pierwszymi najważniejszymi linkami jest sprawa krzyża lub listu Migalskiego. Nie wiadomo czy się śmiać czy płakać. Prawdopodobnie kiedy będzie koniec świata to Polacy go przegapią (tak będą zajęci wojną polsko-polską) i tak jako jedyny naród przeżyjemy apokalipsę.
Ostatnio edytowano Pn sie 23, 2010 19:37 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pn sie 23, 2010 19:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Heh! A mógłbyś streścić w kilku zdaniach główną myśl tego - zapewne wiekopomnego - dzieła i po prostu odpowiedzieć na moje pytanie? Nie? Cóż, dziękuję za MERYTORYCZNOŚĆ dyskusji. 
|
Pn sie 23, 2010 19:36 |
|
 |
piok333
|
osiris napisał(a): Alus napisała: Cytuj: Wedle Twojej wizji: To chyba Twoje wizje. Ja piszę np. jedno zdanie a TY dopisujesz kilkadziesiąt. Żeby to jeszcze było z sensem to pół biedy. Jeśli dobrze zrozumiałem, Alus ponownie stosuje sofizmat rozszerzenia. Już kiedyś widziałem u niej ten erystyczny zabieg. Bywa skuteczny w wytrącaniu adwersarzy z równowagi emocjonalnej  Cytuj: dziękuję za MERYTORYCZNOŚĆ dyskusji.  Proszę uprzejmie - nawet mimo Twojej wyczuwalnej ironii  Zaproponowana publikacja jest bardzo merytoryczna w rzeczonym zakresie 
|
Pn sie 23, 2010 19:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zapewne, zapewne. Zwłaszcza autorstwo jest z pewnością rzeczowe i obiektywne: WydawcaKancelaria Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej ul. Wiejska 10 00-902 Warszawa Komitet RedakcyjnyJolanta Grzywacz-Borensztejn, Jakub Kloc-Konkołowicz, Aleksander Kopiński, Piotr Łojewski, Dariusz Maciak, ( Biuro do Spraw Wystąpień Prezydenta i Patronatów Kancelarii Prezydenta RP) Grzegorz Kuczyński, Lech Wojciechowski ( Biuro Prasowe Kancelarii Prezydenta RP) Założe sobie w firmie biuro prasowe i też wydam merytoryczną publikację na temat moich osiągnięć w pracy administratora. Trudno o bardziej obiektywne spojrzenie niż ludzi, którym zapłacę, prawda? 
|
Pn sie 23, 2010 19:47 |
|
|
|