Pedofilia: temat do rozmowy
Autor |
Wiadomość |
IrciaLilith
|
 Re: Pedofilia: temat do rozmowy
Andej, wskazywanie problemów Kościoła nie jest tym samym co atakowanie Kościoła, krytyka oparta na konkretnych podstawach to nie to samo co atak.
Jasne, że byłoby dobrze aby dyskusja o problemie pedofilii przeszła na całokształt zagadnienia, na brak edukacji seksualnej zarówno dzieci jak i rodziców, bo gdy rodzice nie mają wiedzy i nie potrafią o tym rozmawiać, to nie porozmawiają też z dzieckem o granicach o tym kiedy uciekać, wzywać pomoc i informować tak aby nie doprowadzić do skrajności w drugą stronę.
Ale w temacie pedofilii w Kościele jest też dodatkowy wymiar, czyli postępowanie najwyższych hierarchów, ich podejście do sprawy i sposób mówienia o tym, który po prostu jest nie taki jak być powinien i większość po prostu to wyczuwa. Granica jest nieostra, ale mimo to wyczuwalna. Po prostu wyczuwalny jest brak empatii dla ofiar oraz większa empatia w stronę oskażonych czy podejrzanych o tego typu zachowania.
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Cz cze 20, 2019 15:02 |
|
|
|
 |
bert04
|
andej napisał(a): jest okazją do ataku na cały Kościół. Jest sposobem na przykrycie przyczyn zjawiska. Jest skoncentrowaniem się na jednym aspekcie sprawy. Hmm... ale przecież sposób obchodzenia się wewnątrz Kościoła z przypadkami podejrzeń o pedofilię jest dosyć ważnym aspektem tej sprawy. I nie jest tylko skutkiem. Ale, jeżeli dany dewiant po n.p. przenosinach ma ponowną okazję do molestowania, uwodzenia czy gwałcenia - staje się jedną z przyczyn zjawiska. __________________ Małgosiaa napisał(a): Tak się składa, że widzę w przedszkolu i szkole takie zachowania dzieci. Tam, gdzie brak miłości (znam rodziny), te dzieci biegną do mnie, kiedy wchodzę do klasy lub na przwerwie i przytulają się. Nie robią tego dzieci z rodzin, gdzie relacje są właściwe. To co opisujesz wskazuje, że osoby mające zawodowo styczność z dziećmi potrafią w ten sposób "wytypować" potencjalne ofiary. O ile są takimi dewiantami.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Cz cze 20, 2019 15:17 |
|
 |
Tomek44
|
IrciaLilith napisał(a): Po prostu wyczuwalny jest brak empatii dla ofiar oraz większa empatia w stronę oskażonych czy podejrzanych o tego typu zachowania. Doskonale to ujął Smarzowski w filmie KLER. Tu chodzi o "dobro Kościoła" jako organizacji religijnej, jego "autorytet". Moim zdaniem tacy hierarchowie tak naprawdę nie wierzą w Boga - bo gdyby wierzyli w Boga - to by się Go bali. Skoro hierarchowie nie boją się tuszować pedofilię, i nie boją się zwalać winę za tą pedofilię na dzieci i ich rodziców, na "lewaków", LGBT i "wszystkich innych wrogów KK", którzy przecież wcale nie nakłaniali duchownych do tych obrzydliwych czynów, ani do ich tuszowania - czyli nie boją się kłamać - a zatem popełniać grzech obrzydliwy dla Boga (Przysłów 6: 16-19), tym samym wcale Boga się nie boją. Naprawdę to jest "piękne" świadectwo ich "wiary w Boga"....
|
Cz cze 20, 2019 15:22 |
|
|
|
 |
IrciaLilith
|
Dokładnie, widać też przepaść miedzy wypowiedziami 'szeregowych' księży a osób dużo wyżej postawionych, od tych drugich ja osobiście czuję taką bezduszność, brak szczerej empatii, zachowują się jak adwokaci a nie jak słudzy Boga i ludzi, którzy naprawdę pragną aby żadnemu dziecku nie stała się krzywda. Podczas gdy od zwykłych 'szeregowych' czuć szczerość przeprosin, wstyd za kolegów oraz trochę bezsilności... To moje subiektywne odczucia, ale z tego co obserwuję nie są odosobnione.
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Cz cze 20, 2019 15:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bert04 napisał(a): andej napisał(a): jest okazją do ataku na cały Kościół. Jest sposobem na przykrycie przyczyn zjawiska. Jest skoncentrowaniem się na jednym aspekcie sprawy. Cytuj: Hmm... ale przecież sposób obchodzenia się wewnątrz Kościoła z przypadkami podejrzeń o pedofilię jest dosyć ważnym aspektem tej sprawy. I nie jest tylko skutkiem. Ale, jeżeli dany dewiant po n.p. przenosinach ma ponowną okazję do molestowania, uwodzenia czy gwałcenia - staje się jedną z przyczyn zjawiska. Szukając "przyczyn" zachowań dewiantów w dzieciach i ich rodzicach, wpierw trzeba uznać za nieistotne słowa z Pisma św - Pokusa nie nawiedziła was większa od tej, która zwykła nawiedzać ludzi. Wierny jest Bóg i nie pozwoli was kusić ponad to, co potraficie znieść, lecz mając pokusę, równocześnie wskaże sposób jej pokonania, abyście mogli przetrwać. (1 Kol 10,13) Kto autentycznie wierzy, nie będzie usprawiedliwiał swojej, czy współbrata, niegodziwości dzieckiem spragnionym miłości, lub krótką spódniczką i dużym dekoltem w przypadku gwałciciela.
|
Cz cze 20, 2019 17:42 |
|
|
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Małe nieporozumienie. Mnie nie chodzi o przyczyny zachowań dewiantów, a o przyczynę (jedną, ale nie jedyną) bycia ofiarą dewianta.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Cz cze 20, 2019 18:33 |
|
 |
Kozioł
|
Małgosiaa napisał(a): Małe nieporozumienie. Mnie nie chodzi o przyczyny zachowań dewiantów, a o przyczynę (jedną, ale nie jedyną) bycia ofiarą dewianta. W ten sposób próbujesz usprawiedliwić dewiantów przenosząc część odpowiedzialności na ofiary. @Alus ci to wskazała, a ty nadal nic nie rozumiesz albo udajesz, że nie rozumiesz. Zauważyłaś, że duża część ofiar duchownych zboczeńców to ministranci? Rodzice ufają Kościołowi, cieszą się z wiary dziecka, wpajają mu zaufanie do duchownych. A tu nie dosyć, ze duchowny ich zdradza, to zdradza ich Kościół chroniąc latami pedofila i mnożąc jego ofiary tym samym biorąc udział w tym gwałcie. A ty czego szukasz? Przyczyn? Dzieci uwodzą, bo lgną do ludzi? Przyczyn szukaj u zboczeńców, a nie wśród ich ofiar! Bo szukanie wśród ofiar i ich rodzin jest podłością. A wszystko po to aby wybielić Michalika.
_________________ Metodyści Polska Rada Ekumeniczna
|
Cz cze 20, 2019 22:34 |
|
 |
IrciaLilith
|
Przyczyną bycia ofiarą jest znalezienie się w niewłaściwym miejscu , w niewłaściwym czasie, z niewłaściwą osobą, z niewłaściwą wiedzą ( np zaufaniem). A nadrzędną przyczyną jest sprawca, bo bez niego miejsce, czas oraz zaufanie nie były by niebezpieczne a najprawdopodobniej dokładnie odwrotnie.
Być może i sam sprawca, gdyby miał odpowiednie wsparcie, wiedzę i umiejętności także nie byłby niebezpieczny, a może gdyby sam nie potrafił sobie z tym poradzić inni by zadbali aby po prostu nie miał okazji?
|
Pt cze 21, 2019 2:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale tam! Papież pochwala wychowanie seksualne, a polscy biskupi wiedzą lepiej. https://kosciol.wiara.pl/doc/5659775.Ab ... a-w-prawdeDzieci trzeba uświadamiać. Zaczynając od wbicia im do głowy, że one decydują o swoich granicach i żadnej cioci buzi dawać nie muszą. I po prostu nie muszą być "grzeczne" i iść z byle kim, albo "słuchać starszych". Oczywiście utrudnia to wychowanie ogólnie, ale może uratować dziecko. Na marginesie: oczywiście Boże Ciało jest jednoznacznie powiązane w Ewangelii z WHO i LGBT, więc koniecznie trzeba o tym na homilii powiedzieć.
|
Pt cze 21, 2019 3:47 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Kozioł napisał(a): W ten sposób próbujesz usprawiedliwić dewiantów przenosząc część odpowiedzialności na ofiary. Jak zwykle wyczytujesz w moich postach to, co chcesz wyczytać. Nie liczę już, że zmienisz swoje nastawienie. Kozioł napisał(a): Zauważyłaś, że duża część ofiar duchownych zboczeńców to ministranci? Rodzice ufają Kościołowi, cieszą się z wiary dziecka, wpajają mu zaufanie do duchownych. W którym miejscu zanegowałam ten fakt? Podałam tylko jedną z przyczyn bycia ofiarą w kontekście bpa Michalika. I żeby nie było: nie usprawiedliwiam go, ale próbuję znaleźć wytłumaczenie tego, co niefortunnie powiedział. Nie mam prawa do jednoznacznego potępienia go za te słowa. Kozioł napisał(a): Przyczyn szukaj u zboczeńców, a nie wśród ich ofiar! Bo szukanie wśród ofiar i ich rodzin jest podłością. Umiesz czytać ze zrozumieniem? Wyraźnie napisałam, że chodzi o przyczynę (jedną z wielu) bycia ofiarą, a nie przyczynę czynu pedofilskiego. Kozioł napisał(a): A wszystko po to aby wybielić Michalika. Nie widzę sensu udowadniania, że nie jestem wielbładem.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pt cze 21, 2019 5:17 |
|
 |
Kozioł
|
Małgosiaa napisał(a): Podałam tylko jedną z przyczyn bycia ofiarą w kontekście bpa Michalika. ... Umiesz czytać ze zrozumieniem? Wyraźnie napisałam, że chodzi o przyczynę (jedną z wielu) bycia ofiarą, a nie przyczynę czynu pedofilskiego....Nie widzę sensu udowadniania, że nie jestem wielbładem. Nie, nie sensu zaprzeczać oczywistości. Ale jeżeli szukasz: to bezpośrednia przyczyna stania się ofiara pedofilii księży, poza ich oczywistym zboczeniem, jest zaufanie KK. To Michalikowi "unika", o tym "zapomina", tego "nie zauważa". Wytłuścić to? Pokolorować?
_________________ Metodyści Polska Rada Ekumeniczna
|
Pt cze 21, 2019 5:26 |
|
 |
Tomek44
|
Małgosiaa napisał(a): ale próbuję znaleźć wytłumaczenie tego, co niefortunnie powiedział. Nie mam prawa do jednoznacznego potępienia go za te słowa.
Dlaczego biskupi przenosili zboków z jednej parafii do innej? No bo wyszli z tego samego założenia co Ty - " nie mieli prawa do jednoznacznego potępienia pedofilów za ich czyny". Taki jest mechanizm akceptacji grzechu, jego tuszowania, i wszelkich prób jego wybielania np. w postaci obwiniania dzieci i ich rodziców. Oczywiście "dla dobra KK".
|
Pt cze 21, 2019 5:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Na marginesie: oczywiście Boże Ciało jest jednoznacznie powiązane w Ewangelii z WHO i LGBT, więc koniecznie trzeba o tym na homilii powiedzieć. U pewnej części biskupów nastąpiło przesuniecie hierarchii ważności - Bóg, zbawienie i życie wieczne ustąpiły doraźnym aspektom życia. Ludzie o preferencji homo istnieli od zarania istnienia człowieka, istnieją i będą istnieć, ale zawsze dotyczył i dotyczy minimalnego marginesu, a u niektórych biskupów urasta do rangi problemu zagrażającego rodzinie, ba całemu państwu. Niemiec swoje modły przed paradą równości odprawiał corocznie od 2010r, prawica w tym roku podniosła larum, bowiem przed wyborami mają kolejny straszak, a KEP dołączył do politycznej zagrywki PiS. Gdy Bóg na pierwszym miejscu, wszystko znajdzie sie na właściwym miejscu, św Augustyn.
|
Pt cze 21, 2019 7:11 |
|
 |
Tomek44
|
Małgosiu - a jakie znajdujesz wytłumaczenie dla "niefortunnej" obstrukcji śledztwa w wykonaniu Gądeckiego? https://natemat.pl/276667,pedofilia-w-k ... dokumentow"Niewinność pedofila"? Czy też "niewinność pedofila i kryjącego go biskupa"?
|
So cze 22, 2019 11:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Gdy Bóg na pierwszym miejscu, wszystko znajdzie sie na właściwym miejscu, św Augustyn. Szkoda tylko, że dla kościoła w Polsce jest to jedynie wyświechtany slogan i nic więcej. W nim nawet przyzwoitości i uczciwości nie ma na pierwszym miejscu. Czego dowodem jest podlinkowany artykuł Tomka 44. https://natemat.pl/276667,pedofilia-w-k ... dokumentowOto cytat zaczerpnięty z tegoż artykułu: Cytuj: Były także skrucha i przeprosiny kościelnych hierarchów, ale jak się okazuje na tym (przynajmniej w niektórych przypadkach) naprawianie win się skończyło. Abp Gądecki, który miał przekazać śledczym dokumenty dotyczące księdza podejrzewanego o molestowanie nieletnich, ich nie wydał.
Jak informuje "Gazeta Wyborcza" decyzją prokuratury w Chodzieży arcybiskup Gądecki miał przekazać dokumenty w ciągu siedmiu dni. Sąd decyzję potwierdził 10 czerwca. Członkowie kurii zostali zwolnieni z tajemnicy zawodowej i zobowiązani do wydania prokuraturze dokumentów dotyczących byłego księdza z Chodzieży, który miał dopuścić się czynów pedofilskich.
|
N cze 23, 2019 9:03 |
|
|
|