Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce
| Autor |
Wiadomość |
|
godunow
|
Cytuj: idealnie wpasowuje się w populizm i socjalizm PiS-u
Pamiętam dobrze socjalizm..i sprawy socjalne tamtych czasów..
Wrócmy do rzeczywistości ..
We wszystkich krajach starej UE ( dawna 15 -ka) sprawy socjalne dla przeciętnego obywatela stoją dużo wyżej.. niż za socjalistycznej Polski....
Osłona socjalna dla przeciętnego Kowalskiego w Polsce obecnie jest jedna z najgorszych Europie.. pod tym względem ustępują nam tylko takie potęgi typu Albania ... etc..
Jak sie tak przyjrzymy to PiS w sferze socjalnej niczego nie oferuje
|
| Wt wrz 25, 2007 15:00 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ale w ukazywaniu walki PiS-u z bogatymi, nie chodzi o to, że biedni pojmują iż PiS zabierze bogatym i odda właśnie tym biednym - jakieś tam sprawy socjalne  .
To jest super zagranie na polskich przywarach .... gdzie szewc zazdrości prałatowi nominacji na biskupa...właśnie radość z pozbawiania bogatych ich dóbr, będzie sprawiało wielu Polakom taką radość, że już nawet nie będą oczekiwać na poprawę swojej doli.
|
| Wt wrz 25, 2007 16:14 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Naprawdę genialny obrazek Marii Kusz:
za:
http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/5,35767 ... 2.html?i=5
Jakie prawdziwe, co?
Crosis
|
| Wt wrz 25, 2007 22:23 |
|
|
|
 |
|
Paschalis
|
Alus napisał(a): Jakież szerokie spektrum obejmują "biskie katolikom poglądy"  ...prawo do aborcji, eutanazji, pogarda dla rodzin wielodzietnych......
To niemalże jak Nelly Rokita, która niedawno stwierdziła, że kobietom za PRL-u żyło się lepiej bo miały prawo do aborcji. Iście prawicowy pogląd. Przypomnę, że po wykopaniu męża z polityki, pani Nelly startuje z 2 miejsca listy PiS-u. I ona atakuje Tuska, za to że chce z liberałami i lewakami się bratać i niszczy skrzydło konserwatywne w partii.
Zaczynam wierzyć w spiskową teorię, że to rzeczywiście platformersi podrzucili ją PiS-owi na listy, żeby wygrać wybory. Dobra kończę OT, żeby złego przykładu nie dawać.
P.S. Moją bliźniaczą wersję tego posta wywaliłem z wątku o RM i wpisałem tutaj bo się właśnie zorientowałem, że mi się wątki pomyliły, jak go w środku nocy pisałem. 
_________________ www.onephoto.net
|
| Śr wrz 26, 2007 6:26 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
http://wiadomosci.onet.pl/wybory2007/1613708,news.html
Cytuj: - O. Rydzyk ma wpływ na mianowanie ambasadorów, członków spółek skarbu państwa. I to jest związanie znacznie silniejsze niż przed dwoma laty. To jest dla mnie nie do przyjęcia - mówi Bogdan Borusewicz.
A tenże Pan Ksiądz jest sterowany i sponsorowany przez człowieka o wyjątkowo marnej reputacji. Miłośnika dyktatorów latynoamerykańskich.
Tak to wygląda. ja dziękuję PiS-owi za taką pseudokatolicką Polskę. Czas odejść w niepamięć...hańba i tak pozostanie.
|
| Cz wrz 27, 2007 22:00 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Zasady zobowiązują!! - jedno z haseł wyborczych PiSjanskiej Partii Zbawicieli. Oto one:
* „PiS jest partią ludzi praworządnych, którzy dążą do rozliczenia krzywd. [...] Nie poprzemy nikogo z wyrokiem sądu lub przeciwko komu toczą się sprawy sądowe. To jest sprzeczne z ideałami PiS. Najwyższe funkcje w państwie muszą sprawować ludzie czyści jak łza.” - na antenie RMF FM (marzec 2005 r.) * „[...] To będą ludzie, którzy potrafią się dobrze prezentować, także w swoim życiu osobistym i lokalnym.” * „[...] Bez skandali, bez jeżdżenia po pijanemu, bez przestępstw i wyroków, [...] bez pezetpeerowskiej przeszłości, bez nadużyć i chamstwa, bez zasłaniania się immunitetem.” * „Na odpowiedzialne stanowiska będą rekomendowani i kierowani wyłącznie ludzie kompetentni, koniec z nepotyzmem i kolesiostwem.” - fragmenty z różnych wypowiedzi Jarosława Kaczyńskiego podczas kampanii wyborczej (czerwiec – październik 2005 r.) * „Nie ma afer, my jesteśmy pierwszą władzą, która afer nie organizuje – i jednocześnie pierwszą władzą, która reaguje na zło we własnych szeregach, prawo jest jedno dla wszystkich.” - na konwencji samorządowej PiS w Radomiu (30.06.2007)
Tyle retoryki, a tak wygląda rzeczywistość:
1. W ramach programu "Zasady zobowiązują", głównym analitykiem w przedsiębiorstwie Lasy Państwowe mianowany został Konrad Tomaszewski, były szef gabinetu ministra środowiska. * Pan analityk był oskarżony w tak zwanej "aferze Metemblewa, którą Lech Kaczyński, będąc jeszcze ministrem sprawiedliwości w rządzie Buzka, zakwalifikował jako jedną z 9 największych afer korupcyjnych w III RP (niezgodne z prawem przekazanie pod budownictwo mieszkaniowe terenów Lasów Państwowych w Gdańsku). * 07.12.2005 – sąd nagle uniewinnił Tomaszewskiego z zarzutów w sprawie Matemblewa. W uzasadnieniu wyroku sąd podał, że „... co prawda oskarżony podpisał się pod określoną decyzją, ale przygotowali ją jego podwładni, więc to oni są za nią odpowiedzialni”. * Pan Konrad odpowiedzialny był również za unieważnienie decyzji urzędnika o odszkodowaniu w wysokości 800 tys. zł i zmniejszenie do 15 tys. kary za nielegalne wylesienie 6 ha na sprzedanej firmie Dech-Pol za bezcen działce ze żwirem o wartości 20 mln, jak również zdymisjonowanie urzędnika, który wysoką karę wyznaczył. * Tomaszewski zamieszany był również w fałszerstwo dokumentów – odchodząc poprzednio z ministerstwa ochrony środowiska, antydatował rozporządzenie utrudniające zmiany na stanowiskach w ministerstwie. 2. 11.05.2006 – w ramach programu "Zasady zobowiązują", na członka rady nadzorczej Polskich Linii Oceanicznych, a 27.12.2006 na wiceprezesa wchodzącej w skład Grupy Lotos spółki Petrobaltic, ministerstwo skarbu mianowało Grzegorza Strzelczyka, byłego radnego PiS. * W listopadzie 2004 r. podczas oficjalnego pobytu delegacji radnych Trójmiasta w Sankt Petersburgu pan Grzegorz „nie trzeźwiał przez cztery dni delegacji”. Apogeum wyczynów radnego był moment odlotu do Polski, kiedy to Strzelczyk nie był w stanie utrzymać się na nogach i leżał na płycie lotniska. W wyniku tej afery zmuszony został do złożenia mandatu radnego. 3. 10.05.2007 - w ramach programu "Zasady zobowiązują", ministerstwo skarbu powołało na członka rady nadzorczej znajdującej się w holdingu Bumaru spółki Radwar, byłego wojewodę warszawskiego, Wojciecha Dąbrowskiego. * W 2004 r. pan Dąbrowski - zatajając informację o tym, że policja zabrała mu prawo jazdy za przekroczenie liczby dozwolonych punktów karnych - wnioskował do wydziału komunikacji warszawskiego urzędu dzielnicy Praga-Południe, gdzie poprosił o wydanie mu wtórnika dokumentu. * 16.04.2007 - po przesłuchaniu w tej sprawie, panu Wojciechowi postawiono zarzut poświadczenia nieprawdy i składania fałszywych zeznań, za co grozi kara do pięciu lat więzienia. * Pytany o kwalifikacje do pełnienia funkcji w branży zbrojeniowej, pan Wojciech przyznał, że zawodowo się z tą branżą nie stykał, ale "od dawna interesuje się tematyką obronności". * W lipcu 2006 r. wojewoda został ukarany przez sąd za jazdę rowerem po pijanemu (0,75 promila alkoholu we krwi). 4. 18.09.2007 - w ramach programu "Zasady zobowiązują", doradcą szefa służby wywiadu wojskowego, Witolda Marczuka, mianowany został Tomasz Serafin, były dyrektor departamentu bezpieczeństwa publicznego MSWiA, * W nocy z 1 na 2 grudnia 2006, policjantom z zaprzyjaźnionego komisariatu policji na Dworcu Centralnym w Warszawie, kazał się odwieźć do domu w Siedlcach. Pan dyrektor bawił się do 1:00 na imprezie andrzejkowej w klubie "Muza" na ul. Chmielnej i był mocno wstawiony. W drodze powrotnej z Siedlc dwoje policjantów, którzy go odwieżli zginęło w wypadku. * 17.01.2007 - warszawska prokuratura okręgowa postawiła panu Serafinowi dwa zarzuty: przekroczenia uprawnień (nakłaniania kmendanta warszawskiego komisariatu kolejowego do tego, by wydał dwojgu funkcjonariuszom polecenie odwiezienia go do domu) oraz działania na szkodę interesu publicznego - zagrożenie do 3 lat więzienia. Po postawieniu zarzutów pan dyrektor został zdymisjonowany. 5. 24.09.2007 - w ramach programu "Zasady zobowiązują", kandydatem na posła Partii w przedterminowych wyborach 2007 r. jest Marek Surmacz, od 25.08.2006 wiceminister spraw wewnętrznych i administracji * W 2000 r gorzowski sąd okręgowy uznał go winnym zniesławienia i wielokrotnego publicznego pomawiania o układy korupcyjne radnej Grażyny Wojciechowskiej i skazał go na karę grzywny, którą Surmacz zapłacił ponad pół roku później. Natychmiast po orzeczeniu wyroku stracił mandat radnego miasta Gorzowa. * Na panu Surmaczu ciążą również zarzuty spowodowania kolizji samochodowej i uczki z miejsca zdarzenia - został zatrzymany przez poszkodowanych. * Jako szef gorzowskiej drogówki zwrócił bezprawnie swoim znajomym trzy prawa jazdy, wcześniej zatrzymane przez policjantów. Jedno z tych praw jazdy zabrano za jazdę po pijanemu. Prokuratura wszczęła postępowanie w tej sprawie. Jednak jak się dowiedzieli reporterzy RMF, śledztwo przekazano do Warszawy, gdzie w dziwnych okolicznościach sprawa zniknęła. * 30.11.2006 - pan minister wysłał policjantów z komisariatu dworcowego po hamburgery dla podróżującej pociągiem koleżanki z rządu, wiceminister pracy Elżbiety Rafalskiej. Policjanci z wałówką czekali na głodną Rafalską na peronie. 6. Jan Filip Libicki, poseł Partii w latach 2005 - 2007, w ramach programu "Zasady zobowiązują" zgłoszony jako kandydat na poznańskiej liście PiS na przedterminowe wybory 2007. * Delegatura ABW w Poznaniu prowadzi obecnie (wrzesień 2007) postępowanie w sprawie wyprowadzenia w latach 2000-2001 blisko 2 milionów złotych z kont Towarzystwa Budownictwa Społecznego "Nasz Dom" w Poznaniu. Pan Libicki był wówczas przewodniczącym rady nadzorczej tej firmy i objęty jest śledztwem wraz z grupą swoich współpracowników. 7. Koniec sierpnia 2007 r. - prezesem zarządu podlaskiego Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska został Mirosław Panasiuk, członek PiS, wójt wsi Krynki na Podlasiu. * w 2006 r. pan Panasiuk stracił mandat po prawomocnym skazaniu go przez sąd za pobicie. W przeszłości był już karany za takie samo przestępstwo. 8. 24.09.2007 - zobowiązany zasadami pan premier powołał na stanowisko wiceministra skarbu Krzysztofa Tołwińskiego, wiceprezesa PSL Piast. Pan Tołwiński jest absolwentem technikum leśnego bez matury, w czym nie ma jego żadnej winy - edukację zakończył przed wprowadzeniem do powszechnego użycia epokowego wynalazku pod nazwą amnestia maturalna.
"Prawo i Sprawiedliwość" - ale tylko i wyłącznie w cudzysłowiu
|
| Cz wrz 27, 2007 22:29 |
|
 |
|
Kamyk
|
Jakbyś jeszcze źródło podał, byłoby fajnie  Bo tak to niby wychodzi, że sam to pisałeś, a ja już to gdzieś czytałem 
|
| Cz wrz 27, 2007 22:39 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Źródło - Internet
Poza tym czytuje się gazety i pamięta niektóre fakty, a to ze ktoś to zebrał do kupy to tylko ułatwia sprawę 
|
| Cz wrz 27, 2007 23:04 |
|
 |
|
godunow
|
Jak będzie wyglądać IV RP to było wczoraj widać w Tv publicznej tak zwane wiadomości.. Żywcem te wiadomości przypominały Dziennik z czasów PRL-u Wolno pokazywać to na co pozwalają rządzący. Bogu trzeba dziekowac , że mamy Internet i inne niezalężne stacje..
Bo tak już dawno Korczyńscy by się ogłosili królami i jedynymi zbawcami Polski i Polaków.
Miałem nie iść na wybory pójdę po to aby Pi S zdobył chociaż jeden głos mniej..
opozycja jeden więcej..
Cenzurowanie wiadomości nie przychylnych PiS-owi zaczyna sie też i Tu .. Ciekawe kiedy posty krytykujące państwowe media ( PiSowskie) będą wycinane .. Jak to się dzieje w każdym przypadku gdy oceniane jest Imperium medialne Rydzyka w sporej części finansowane przez podatnika ..
O Pani Nelly Rokita Wczoraj obejrzałem kropkę nad i był to typowy przykład że dła władzy tacy ludzie jak ta pani gotowi się własnej matki wyprzeć..
|
| Pt wrz 28, 2007 7:07 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
No i proszę - jakże niesłuszne, są narzekania opozycji na brak sukcesów PiS-u w polityce zagranicznej - dowód sukcesu...niech nikt nie myśli, że IVRP "solodarne państwo" to dziadostwo:D
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 29667.html
|
| Pt wrz 28, 2007 12:04 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
profos20, szargasz imieniem ludzi, jak Ci sie to rzewnie podoba, robisz to w ukryciu, co uwazam za tchorzostwo.
Bardzo Cie prosze, napisz swoje imie i nazwisko bo chce po imieniu do Ciebie napisac, a takze pociagnac Cie do konsewkencji za Twoje obrazliwe slowa w stosunku do osob, ktore na to nie zasluguja.
Twoje dzialanie mozna podciagnac po pewne paragrafy.
|
| Pt wrz 28, 2007 19:37 |
|
 |
|
Marek Antoniusz
|
A już 20 października postawię znaczek x (taki, bo skoro głosuje na PiS to jestem przecież analfabetą) przy: Jarosław Kaczyński. Wszystko w swoim czasie, ale i tak nie mogę się już doczekać.
Mam tylko nadzieje, że nie zaleję się w trupa. My alkoholicy, baraszkujący w kwiatach tak mamy (ukłony dla Ukyo)...
W niedziele byłem na spotkaniu z Lechem Kaczyńskim. Świetnie się zaprezentował. Ciesze się, że na niego głosowałem - tak jak ta część Polski gdzie zdawalność matury była powyżej średniej krajowej.
A na Mszy Św. ... Zawsze mam łzy w oczach na "Boże coś Polskę", ale tym razem płakałem jak bóbr. Ok, może nie pierwszy raz, ale i tak za każdym razem mnie to zaskakuje...
Pozdrawiam
_________________ Bogu ducha winny
|
| Pt wrz 28, 2007 20:45 |
|
 |
|
Paschalis
|
Marek Antoniusz napisał(a): A już 20 października postawię znaczek x (taki, bo skoro głosuje na PiS to jestem przecież analfabetą) przy: Jarosław Kaczyński. Wszystko w swoim czasie, ale i tak nie mogę się już doczekać. [...]
W niedziele byłem na spotkaniu z Lechem Kaczyńskim. Świetnie się zaprezentował. Ciesze się, że na niego głosowałem - tak jak ta część Polski gdzie zdawalność matury była powyżej średniej krajowej.
Nic dziwnego, że świetnie się zaprezentował skoro ten wiec partyjny na część PiS-u został zorganizowany z pieniędzy podatników. Przy takim finansowym wsparciu całej podatkowej Polski musiało się udać przekonać przynajmniej część polonii do głosowania na brata prezydenta w najbliższych wyborach.
|
| Pt wrz 28, 2007 21:10 |
|
 |
|
Marek Antoniusz
|
Paschalis, zapewne pomyliły Ci się daty i miejsca i piszesz o koncercie w Chicago. I nie masz racji. Tam, większość Polonii (jak nie wszyscy) to bezpiśmienni alkoholicy. A wiadomo na kogo tacy głosują...
Ale rzeczywiście w niedziele podatnicy (tak przynajmniej mi się wydaje) mogli coś wydać, bo L.Kaczyński podarował proboszczowi parafii kielich. A przecież nie kupił go drań za swoje...
_________________ Bogu ducha winny
|
| Pt wrz 28, 2007 22:08 |
|
 |
|
Paschalis
|
Marek Antoniusz napisał(a): Paschalis, zapewne pomyliły Ci się daty i miejsca i piszesz o koncercie w Chicago. I nie masz racji. Tam, większość Polonii (jak nie wszyscy) to bezpiśmienni alkoholicy. A wiadomo na kogo tacy głosują... Na kogo? Bardzo jestem ciekaw bo z tego co pamiętam polonia głosowała zdecydowanie za PiS-em w poprzednich wyborach parlamentarnych. Ciekaw też jestem co myśli polonia chicagowska o tym, że nazywasz ich "bezpiśmiennymi alkoholikami". A moje skojarzenie z zagraniczną wizytą prezydenta rzeczywiście mylne, choć raczej zasugerowana twoim miejscem pobytu wpisanym w profilu, sugerującym stan emigracyjny. Cytuj: Ale rzeczywiście w niedziele podatnicy (tak przynajmniej mi się wydaje) mogli coś wydać, bo L.Kaczyński podarował proboszczowi parafii kielich. A przecież nie kupił go drań za swoje...
Luksusowej limuzyny i tabunu ochroniarzy też nie, ale zwycięstwo brata najważniejsze. To oczywiście nic nowego bo Kwaśniewski robił to samo (wobec SLD), ale teraz podobno miała być rewolucja moralna, tanie państwo i koniec z traktowaniem dóbr publicznych jako własności prywatnej rządzących.
|
| Pt wrz 28, 2007 22:37 |
|
|
|