Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 9:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 127  Następna strona
 Idziemy na wybory 
Autor Wiadomość

Post Re: Idziemy na wybory
Czy aby na pewno jest zgoda co do definicji "wykształconego"? Znam co najmniej kilku ludzi z "magistrem", o których można powiedzieć wszystko, tylko nie to, że wiedza jest dla nich wartością, albo że stać ich na systematyczny i konsekwentny wysiłek. Studiowali nie dla "wiedzy", tylko dla papierka. By go zdobyć, poświęcili nie "systematyczny i konsekwentny wysiłek", tylko kasę.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn wrz 28, 2015 11:03

Johnny99 napisał(a):
Czy aby na pewno jest zgoda co do definicji "wykształconego"? Znam co najmniej kilku ludzi z "magistrem", o których można powiedzieć wszystko, tylko nie to, że wiedza jest dla nich wartością, albo że stać ich na systematyczny i konsekwentny wysiłek. Studiowali nie dla "wiedzy", tylko dla papierka. By go zdobyć, poświęcili nie "systematyczny i konsekwentny wysiłek", tylko kasę.

Czyli coś tam jednak poświęcili. :D Jednak oczywiście wykształcenie wykształceniu nierówne i nie am nawet co porównywać np lekarza kardiologa, czy inżyniera elektrotechnika z przeciętnym absolwentem wyższej szkoły tego i tamtego w Pcimiu lub Nadstrużańskiej Akademii Biznesu i Centrum Informatyczne (NaBiCi). Jednak średnio nawet tacy absolwenci włożyli w to więcej wysiłku, niż ludzie wykształcenia pozbawieni.

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pn wrz 28, 2015 12:17

pilaster napisał(a):
Jednak średnio nawet tacy absolwenci włożyli w to więcej wysiłku, niż ludzie wykształcenia pozbawieni.

Ale jakiego wysiłku? Wielu ludzi dzisiaj "idzie na studia" tylko dlatego, że nie chce im się iść do pracy, a "studiowanie" gwarantuje jeszcze parę lat imprezowania, zwłaszcza, jak się ma zapewnione utrzymanie ze strony rodziców. Inni z kolei studiują po to, by wysiłek zmniejszyć - gdyby bowiem nie studia, musieliby iść do pracy fizycznej, a tego się boją. Skończenie przysłowiowego już "zarządzania i marketingu" gwarantuje (no, tu może przesada - ale pozwala przynajmniej mieć nadzieję na) pracę polegającą z grubsza na przerzucaniu papierów przy kawce, względnie podnoszeniu ręki i naciskaniu przycisku (oj, ale poechaem). W każdym razie w obydwu przypadkach nie chodzi w żadnym wypadku o "wiedzę" (ta, rozumiana ogólnie, nie bardzo jest dzisiaj w cenie - liczy się coś, na co lepszym określeniem byłoby "umiejętności"), ani o chęć do podejmowania wysiłku.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn wrz 28, 2015 13:20

Johnny99 napisał(a):
Wielu ludzi dzisiaj "idzie na studia" tylko dlatego, że nie chce im się iść do pracy, a "studiowanie" gwarantuje jeszcze parę lat imprezowania, zwłaszcza, jak się ma zapewnione utrzymanie ze strony rodziców.

Tacy jednak zazwyczaj studiów nie kończą, bo nie to jest ich celem.

Cytuj:
Inni z kolei studiują po to, by wysiłek zmniejszyć - gdyby bowiem nie studia, musieliby iść do pracy fizycznej, a tego się boją. Skończenie przysłowiowego już "zarządzania i marketingu" gwarantuje (no, tu może przesada - ale pozwala przynajmniej mieć nadzieję na) pracę polegającą z grubsza na przerzucaniu papierów przy kawce, względnie podnoszeniu ręki i naciskaniu przycisku (oj, ale poechaem).

Wypadałoby zatem zbadać, ilu wśród parlamentarzystów jest absolwentów owych marketingów i zarządzań w wyższych szkołach tego i tamtego. Ale podejrzewam (uwaga - postawiona hipoteza!) że nie jest ich zbyt wielu, z pewnością mniej niż średnia w społeczeństwie.

Większość posłów skończyła jednak jakieś prawdziwe studia - można to poznać po uczelni, których to (prawdziwych uczelni) jest w Polsce nie więcej niż kilkanaście

Cytuj:
W każdym razie w obydwu przypadkach nie chodzi w żadnym wypadku o "wiedzę" (ta, rozumiana ogólnie, nie bardzo jest dzisiaj w cenie - liczy się coś, na co lepszym określeniem byłoby "umiejętności"),

Jaka jest wg J99 różnica miedzy tymi pojęciami?

Cytuj:
ani o chęć do podejmowania wysiłku.

Nie chodzi o chęć, wszak lenistwo jest motorem postępu, tylko o zdolność do tego, gdyby zaszła taka potrzeba.

Pn wrz 28, 2015 14:39
Co ta dyskusja ma wspólnego z tematem:"Idziemy na wybory"?

Pn wrz 28, 2015 17:35

Posiadanie wykształcenie o niczym nie świadczy. Ani o kulturze, ani o wiedzy. To ino dokument stwierdzający coś tam.
Poseł, czy senator, nie musi być wybitnym (ani nawet przeciętnym) specjalistą. Ma oceniać tworzone dokumenty zgodnie ze swoimi wartościami. Ustawi piszą fachowcy. Posłowie wysuwają zagadnienia, tezy. Potem oceniają. Do tego bardziej potrzebna jest uczciwość, niż fachowość. Ważniejsza jest pracowitość od błyskotliwości.
Inteligencja nie ma wiele wspólnego z wykształceniem.

Czy stawiając znaczek na karcie do głosowania kierujesz się wykształceniem kandydata? Czy to na prawdę ważne?

Wt wrz 29, 2015 11:43

andej napisał(a):
Posiadanie wykształcenie o niczym nie świadczy. Ani o kulturze, ani o wiedzy.

O kulturze pewnie nie, ale o wiedzy z całą pewnością.

Cytuj:
Poseł, czy senator, nie musi być wybitnym (ani nawet przeciętnym) specjalistą. Ma oceniać tworzone dokumenty zgodnie ze swoimi wartościami.

Oraz zgodnie ze swoją wiedzą, która go może obronić np przed popieraniem takich ewidentnych przewałów, jak "polska energia geotermalna" :(

Cytuj:
Ustawi piszą fachowcy.

Którzy mają swoje własne w tym interesy, niekoniecznie zgodne z interesami podatnika.

Cytuj:
Inteligencja nie ma wiele wspólnego z wykształceniem.

Nie ma żadnej korelacji?

Cytuj:
Czy stawiając znaczek na karcie do głosowania kierujesz się wykształceniem kandydata? Czy to na prawdę ważne?

Nie jest to może czynnik decydujący, ale jeżeli ma się wybór pomiędzy absolwentem inżynierii materiałowej z MIT, a kimś z ukończoną Wyższą Szkołą Marksizmu-Leninizmu przy KC PZPR, to owszem, ma to znaczenie. :D

Wt wrz 29, 2015 12:59

pilaster napisał(a):
Większość posłów skończyła jednak jakieś prawdziwe studia - można to poznać po uczelni, których to (prawdziwych uczelni) jest w Polsce nie więcej niż kilkanaście.

Większość posłów z wykształceniem czy większość posłów w ogóle?

Cytuj:

Umiejętności mają charakter praktyczny, a wiedza - teoretyczny, przy czym zbiór umiejętności jest podzbiorem zbioru wiedzy. Mówiąc obrazowo i w skrócie: ktoś, kto ma wiedzę, nie tylko wie, jak coś zrobić, ale też wie, dlaczego należy to zrobić właśnie tak, a nie inaczej. Ktoś, kto ma tylko umiejętności, wie tylko to pierwsze.

Cytuj:
Nie chodzi o chęć, wszak lenistwo jest motorem postępu

Być może, ale na pewno nie tych, którzy ten postęp tworzą, bo to wymaga wysiłku.

Wt wrz 29, 2015 13:09

Johnny99 napisał(a):
pilaster napisał(a):
Większość posłów skończyła jednak jakieś prawdziwe studia - można to poznać po uczelni, których to (prawdziwych uczelni) jest w Polsce nie więcej niż kilkanaście.

Większość posłów z wykształceniem czy większość posłów w ogóle?

Na pewno większość z wykształceniem. Czy w ogóle? A ilu jest w ogóle posłów z wykształceniem? Czy nie większość aby?

Cytuj:
Cytuj:

Umiejętności mają charakter praktyczny, a wiedza - teoretyczny, przy czym zbiór umiejętności jest podzbiorem zbioru wiedzy. Mówiąc obrazowo i w skrócie: ktoś, kto ma wiedzę, nie tylko wie, jak coś zrobić, ale też wie, dlaczego należy to zrobić właśnie tak, a nie inaczej. Ktoś, kto ma tylko umiejętności, wie tylko to pierwsze.

Dlaczego zatem J99 uważa, że nie ma zapotrzebowania na wiedzę?

Wt wrz 29, 2015 14:56

pilaster napisał(a):

Znam zbyt wielu absolwentów PW, aby przyznać rację.

pilaster napisał(a):
Oraz zgodnie ze swoją wiedzą, która go może obronić np przed popieraniem takich ewidentnych przewałów, jak "polska energia geotermalna" :(

Oraz gaz łupkowy, energia solarna i wiatrowa. Nie ma sensu czerpać energii ze źródeł odnawialnych. To tylko jakieś zabobony i głupoty.

pilaster napisał(a):
Nie ma żadnej korelacji?

Niewielka. Zwykle tzw. iloraz IQ pozostaje niemal niezmienny.

pilaster napisał(a):
Nie ma żadnej korelacji?

Cytuj:
Nie jest to może czynnik decydujący, ale jeżeli ma się wybór pomiędzy absolwentem inżynierii materiałowej z MIT, a kimś z ukończoną Wyższą Szkołą Marksizmu-Leninizmu przy KC PZPR, to owszem, ma to znaczenie. :D

No cóż, można i tak. Ja bym odrzucił marksistowskiego naukowca.

Wt wrz 29, 2015 20:03

andej napisał(a):
pilaster napisał(a):

Znam zbyt wielu absolwentów PW, aby przyznać rację.

Oczywiście ich wiedza w niczym nie przerasta wiedzy nieabsolwentów. :D

Cytuj:
pilaster napisał(a):

Oraz gaz łupkowy, energia solarna i wiatrowa.

No właśnie. Wystarczy takiemu wmówić, że geotermia to to samo co gaz łupkowy, a to to samo co energia solarna. I już lobbyści, po rzuceniu hasełek "patriotycznych" mogą kręcić takim nieukiem według własnego uznania :D

Cytuj:
Nie ma sensu czerpać energii ze źródeł odnawialnych.

Gaz łupkowy jako energia odnawialna :D

Coraz lepiej. :D

Zresztą geotermia też na dobrą sprawę nie jest odnawialna.

Cytuj:
Ja bym odrzucił marksistowskiego naukowca.

Jednak Kaczyńskiego z jego marksistowsko-leninowskim doktoratem jakoś andy nie odrzucił :D

Śr wrz 30, 2015 8:16

pilaster napisał(a):
Na pewno większość z wykształceniem. Czy w ogóle? A ilu jest w ogóle posłów z wykształceniem? Czy nie większość aby?

Zdecydowana. Wg danych portalu Edulandia, 92% posłów obecnej kadencji ma wyższe wykształcenie, w tym 96% posłów PO i SLD, 94% PiS i 93% PSL. Najgorzej wypada Palikot (69%) i niezrzeszeni (71%). Najwięcej posłów ukończyło UW (44). Jeśli chodzi o kierunki, dominuje prawo (50), a następnie ekonomia (44) i historia (35). Najsłabiej - co pewnie dla pilastra jest istotne - reprezentowane są elektrotechnika (5) i matematyka (6). Największy procent posłów z dyplomem w stopniu wyższym niż magister jest w PiS (17% - PO 12%, PSL 11%).

Cytuj:
Dlaczego zatem J99 uważa, że nie ma zapotrzebowania na wiedzę?

Wcale tak J99 nie uważa.

Śr wrz 30, 2015 8:49

Johnny99 napisał(a):
pilaster napisał(a):

Zdecydowana. Wg danych portalu Edulandia, 92% posłów obecnej kadencji ma wyższe wykształcenie,

No właśnie, tak przypuszczałem. A ilu by miało, gdyby posłów losować? Tylu co średnia w społeczeństwie :(

Śr wrz 30, 2015 9:03
25 października pójdę wybierać kandydata z listy nr1-Prawo i Sprawiedliwość-ZP. Mam dylemat na kogo z tej listy głosować, prawdopodobnie będzie to głos na pozycję nr 11, osobę którą dobrze znam i szanuję,a nie na jedną z vipów:Szczypińska, Śniadek, Arciszewska, chociaż oni również zasługują, aby znaleźć się w nowym sejmie.
P.S.Przypominam J99 i pilastrowi, że napisałam komentarz adekwatny do tematu wątku.

Śr wrz 30, 2015 9:55
gita napisał(a):
25 października pójdę wybierać kandydata z listy nr1-Prawo i Sprawiedliwość-ZP. Mam dylemat na kogo z tej listy głosować, prawdopodobnie będzie to głos na pozycję nr 11, osobę którą dobrze znam i szanuję,a nie na jedną z vipów:Szczypińska, Śniadek, Arciszewska, chociaż oni również zasługują, aby znaleźć się w nowym sejmie.
P.S.Przypominam J99 i pilastrowi, że napisałam komentarz adekwatny do tematu wątku.

Nie odpowiada ci p. Arciszewska - wzór uczciwości polskiego biznesu?

Śr wrz 30, 2015 10:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 127  Następna strona