Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 13:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14878 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779 ... 992  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość
Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
Cytuj:
Kael napisał(a):
A do biskupow dojdzie to na samym koncu, kiedy zabraknie na ich "zwykle" zycie.

A ogłoszenia że przez Covid 19 spadły im dochody. Czy aby na pewno przez pandemię?
Jednak póki PiS rządzi nic im nie braknie.

Wt lip 14, 2020 9:12
Myślałem, ze to humor ze szkolnych zeszytów a to się okazuje, ze dział "Przeglad prasy..."

Kael napisał(a):
Na twitterze ktoś napisał: " przegraliśmy wszyscy, tylko wyborcy Dudy jeszcze o tym nie wiedza".

Straszne, przerażają mnie te kasandryczne wizje :shock:
Przecież wiadomo, ze w europejskiej rzeczywistości panują dwa dogmaty wiary, kto nie wierzy sam się wyklucza z grona europejskich, oświeconych elit: wyborcy Dudy to nieuświadomiona ciemna masa, fanatyczni katole, analfabeci i biorcy 500+
i drugi dogmat: jak my europejczycy wygrywamy to jest demokracja jak oni to brak demokracji.

Kael napisał(a):
Na twitter pani ambasador USA mocno skrytykowała twitt Macierewicza, który wypełzł z szafy po wyborach. Ciekawe, kiedy dumna Polska zażąda jej odwołania? Już niektórzy sobie tego głośno życzą.

Pani Mossbacher nie jest prywatna osoba tylko ambasadorem, są umowy, które mówią, ze dyplomaci nie wcinają się w sprawy innego państwa.
Konwencja wiedeńska stanowi, ze dyplomatów i innych pracowników służb dyplomatycznych można odwołać nie podając przyczyny tego odwołania.

zepp napisał(a):
Wynik pokazuje, jak podzielone jest nasze społeczeństwo. Lata ideologicznej pracy obecnej władzy nie poszły na marne..

Nie, wynik pokazuje, ze w dalszym ciągu ludzie żyją w demokracji, a demokracja wyraża się m.in. przez glosowanie. Tu prosty wzór na demokrację: 50% +jeden glos.
Dziwi i bawi mnie histeria powyborcza. To naprawdę nie jest koniec świata.

Lata ideologicznej pracy większych partii nie poszły na marne bo w dalszym ciągu większość Polaków patrzy na prezydenta RP prawie jak na zbawcę narodu a w polskim systemie politycznym prezydent ma niewiele do powiedzenia, i jak jeden kandydat obiecuje kolejne świadczenia socjalne, drugi grozi, ze zablokuje przekop mierzei to naprawdę myślę, ze owi kandydaci robią z wyborców idiotów.
Jak chcemy żeby społeczeństwo nie było podzielone jedzmy do Korei Północnej, tam wszyscy są zgodni.

Zresztą jak popatrzymy na niektóre wyniki wyborów z poprzednich lat to się okaże, ze tez były czasami różnice kilkuprocentowe, także w innych demokracjach nie jest to nic nadzwyczajnego.

Moim zdaniem albo prezydent powinien mieć większą władze a jak nie, to powinien go wybierać parlament.
Alus napisał(a):
A co gorsze, wielu duchownych popiera takie postawy, omijając kto wami gardzi, Mną gardzi
Przy takiej postawie, w obliczu 66,6% oddanych głosów ludzi w wieku 18-29 lat na RT, najbardziej przegranym jest Kościół

Alus, Jezus mówił to do apostołów a nie do "zwykłych" ludzi :D .
Powiedz, w jaki sposób Kościół stracił na wyborach i jaki związek z wyborami ma Kościół? To się kłoci z tym co głosisz Ty i Twoje koleżanki. Jak Duda wygrał to wedle waszej logiki Kościół powinien tez być tym wygranym. No bo wiadomo Duda, PiS itd.

Believing napisał(a):
A ogłoszenia że przez Covid 19 spadły im dochody. Czy aby na pewno przez pandemię?

Nie, nie tylko przez pandemie ale przez afery pedofilskie, brak reform, politykowanie .

Mnie się jednak wydaje, ze jak będziemy tak myśleć "im spadły dochody", to w dalszym ciągu będziemy tkwić w klerykalnych schematach, ze Kościół i kościół to księża, to ich sprawa.
I słyszę gdzieniegdzie jak ludziska mówią z satysfakcja: "no, to teraz ci sukienkowi nie maja tacy, lub maja bardzo małą, dobrze im tak".
Jak wiadomo, aniołowie z nieba nie będą ogrzewać lub oświetlać kościoła i nie będą regulować różnych rachunków.

Wt lip 14, 2020 12:34
bramin napisał(a):
Myślałem, ze to humor ze szkolnych zeszytów a to się okazuje, ze dział "Przeglad prasy..."

Kael napisał(a):
Na twitterze ktoś napisał: " przegraliśmy wszyscy, tylko wyborcy Dudy jeszcze o tym nie wiedza".

Straszne, przerażają mnie te kasandryczne wizje :shock:
Przecież wiadomo, ze w europejskiej rzeczywistości panują dwa dogmaty wiary, kto nie wierzy sam się wyklucza z grona europejskich, oświeconych elit: wyborcy Dudy to nieuświadomiona ciemna masa, fanatyczni katole, analfabeci i biorcy 500+
i drugi dogmat: jak my europejczycy wygrywamy to jest demokracja jak oni to brak demokracji.

Naprawde? W TVP tak mowili?
bramin napisał(a):
Kael napisał(a):
Na twitter pani ambasador USA mocno skrytykowała twitt Macierewicza, który wypełzł z szafy po wyborach. Ciekawe, kiedy dumna Polska zażąda jej odwołania? Już niektórzy sobie tego głośno życzą.

Pani Mossbacher nie jest prywatna osoba tylko ambasadorem, są umowy, które mówią, ze dyplomaci nie wcinają się w sprawy innego państwa.
Konwencja wiedeńska stanowi, ze dyplomatów i innych pracowników służb dyplomatycznych można odwołać nie podając przyczyny tego odwołania.

No to teraz bramin sie zastanowi, dlaczego pani Mosbacher, ktora zna zasady dyplomacji niewatpliwie lepiej niz kazdy tu na forum (chyba, ze jest tu ukryty ambasador?) napisala co napisala, na komentarz akurat pisowso-moskiewskiego trolla?
Bo chyba jest jasne, czyim interesom sluzy Macierewicz i ci, ktorzy go wspieraja? Polskim nie, amerykanskim - jak widzimy - tez nie, to komu?
bramin napisał(a):
Dziwi i bawi mnie histeria powyborcza. To naprawdę nie jest koniec świata.

Mnie nie bawi, ale sa rozne gusta.
bramin napisał(a):
Powiedz, w jaki sposób Kościół stracił na wyborach i jaki związek z wyborami ma Kościół? To się kłoci z tym co głosisz Ty i Twoje koleżanki. Jak Duda wygrał to wedle waszej logiki Kościół powinien tez być tym wygranym. No bo wiadomo Duda, PiS itd.

Kosciol katolicki w Polsce przegral. Chyba, ze masz na mysli urzednikow instytucji, zyjacych jak paczki w masle ze skladek wiernych i majatkow odzyskanych badz przekazanych na fali zyczliwosci dla Kosciola "za zlotowke", "dla nowych parafii" itp?

Wpuszczanie politykow na ambony, zajmowanie sie polityka z pominieciem gloszenia Ewangelii, zaniedbania w duszpasterstwie, mszcza sie utrata mlodych. Kto bedzie za bliski juz czas utrzymywal ksiezy? Takze tych porzadnych? Parafie sie polaczy, ludzie nie beda jechac 10-20 km do sasiedniej wsi i przypomna sobie, ze zyli juz tygodniami bez Mszy sw na zywo i ... nic sie nie stalo.
Kiedy jestem w Polsce na Mszy sw staram sie nie sluchac tzw homilii, bo w 9 na 10 przypadkow sa one o pogladach kaznodziei na rozne tematy. Ewangelia z dnia, jesli w ogole, jest tylko wisienka na torcie. A mnie prywatne poglady ksiedza nie interesuja, tak, jak jego nie interesuja moje.
Cytuj:
Ale nie to jest dla mnie w tym momencie najważniejsze. W ostatnim okresie przed wyborami mieliśmy do czynienia z agitacją wyborczą – mniej lub bardziej zawoalowaną – także w Kościele. Tym samym do Kościoła wprowadzono podział nasycony bardzo silnymi emocjami. Przy tak równym rozkładzie głosów, przy tak relatywnie niewielkiej różnicy emocje długo nie wygasną. Jak odbiją się na naszych wspólnotach, zwłaszcza w mniejszych miejscowościach, tam gdzie ludzie się znają? W jaki sposób agitujący niedawno duszpasterze mają zamiar w najbliższą niedzielę wyjść do swoich wiernych, którzy zdecydowali się na inny niż ich wybór? Jak zredukować podział? A może przeciwnie - będą go nadal pogłębiać? Jak daleko w tym dojdziemy?

https://info.wiara.pl/doc/6406665.Od-nowa

bramin napisał(a):
Believing napisał(a):

Nie, nie tylko przez pandemie ale przez afery pedofilskie, brak reform, politykowanie .

Mnie się jednak wydaje, ze jak będziemy tak myśleć "im spadły dochody", to w dalszym ciągu będziemy tkwić w klerykalnych schematach, ze Kościół i kościół to księża, to ich sprawa.
I słyszę gdzieniegdzie jak ludziska mówią z satysfakcja: "no, to teraz ci sukienkowi nie maja tacy, lub maja bardzo małą, dobrze im tak".
Jak wiadomo, aniołowie z nieba nie będą ogrzewać lub oświetlać kościoła i nie będą regulować różnych rachunków.

Czy ofiary na kosciol i dla ksiedza, to jego nalezne mu pieniadze, ktore wierni maja bez zadnych pytan mu oddawac, bo tak?
Czy moze jednak sa to pieniadze wspolnoty, z ktorych proboszcz powinien sie dokladnie rozliczac?
Czy parafia to wlasnosc ksiedza, a ambona z mikrofonem to mikrofon prywatny?

Nie udawaj bramin, ze nie rozumiesz o czym piszemy. Polski Kosciol jest klerykalny, wierni moga tyle, na ile im proboszcz pozwoli, a dla wielu proboszczow ta funkcja to wladza, a nie sluzba, a wladza sie dzielic nie beda. Latwiej rozliczac ludzi publicznie z niewykonanych, odgornie przez proboszcza narzuconych zadan, kwot na kolede itp, niz zrobic dokladne rozliczenie roczne wplywow i wydatkow. O przekazaniu dbania o majatek trwaly parafii wlasnie parafianom, nie ma co marzyc. Obawiam sie zreszta, ze wielu parafian to, dzieki wlasnie takim strukturom, kompletnie nie interesuje. Niestety.

Obudza sie, kiedy kosciol im zamkna, a ksiadz bedzie 20 km dalej. I juz w ogole nie bedzie mial dla nich czasu.

Wt lip 14, 2020 13:24
Wrocil temat repolonizacji mediow. (Przypomina to cos komus? Mnie - Rosje Putina, o innych wzorcach demokracji nie wspominajac).

Cytuj:
Tuż po ogłoszeniu pierwszych sondaży niedzielnych wyborów prezydenckich minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro zasugerował, że rządzący planują wprowadzić "nowy ład w mediach".

– Nie powinno być tak, że część mediów staje się tak naprawdę sztabem wyborczym jednego z konkurentów; nie możemy udawać, że tego nie widzimy - mówił Ziobro. Jak podkreślał, trzeba "zadbać o podstawowe mechanizmy działania demokracji, do nich należy na pewno rzetelne informowanie o tym, co dzieje się realnie w obszarze władzy publicznej w Polsce." Jak można przypuszczać, cytowany nie mówił o TVP.

Z kolei w poniedziałek, prezes Porozumienia, były wicepremier Jarosław Gowin powiedział, że repolonizacja mediów to "jest dobry kierunek, ale można to przeprowadzać wyłącznie na zasadach rynkowych".

https://www.money.pl/gospodarka/pis-wra ... 2881a.html

Jak wiemy, zasady, obojetnie jakie, ustanawia w Polsce partia.

Jak na razie przedstawiciele zagranicznych mediow swoje zdanie o kulturze politycznej obecnego prezydenta (ktory mowi tylko to, co partia mysli) juz powiedzieli.
https://tvn24.pl/swiat/oswiadczenie-zag ... lt-4637490

Innymi slowy: prezes nie bedzie niedlugo brzydzil sie amerykansko-niemiecka prasa po polsku. Swiat za to bedzie znal fakty, w Polsce nieznane. A ze opinia swiata jest Polsce potrzebna chocby po to, zeby dostawac kredyty na zakupy u handlarzy bronia, wiec...

Wt lip 14, 2020 14:19
Alus napisał(a):
A co gorsze, wielu duchownych popiera takie postawy, omijając kto wami gardzi, Mną gardzi
Przy takiej postawie, w obliczu 66,6% oddanych głosów ludzi w wieku 18-29 lat na RT, najbardziej przegranym jest Kościół

Cytuj:

Nie do końca li tylko do apostołów, bo konkretnie do 72 rozesłanych uczniów, a uczniami Jego są wszyscy Jego wyznawcy.
Jak Kościół stracił na wyborach? - wybory precyzyjnie wykazały, młodzież gremialnie zagłosowała na RT, przedstawianego przez wielu duchownych jako zaprzeczenie cywilizacyjne, dyktatura mniejszości, post prawdy i antyhumanizmu - słowa abp Jędraszewskiego na Jasnej Górze, apelującego na oddawanie głosów na Dudę.
Ilu z tych młodych słysząc takie ich postrzeganie pozostanie w Kościele???
I nie chodziło mi, jak usiłujesz mi wmawiać, dzięki któremu kandydatowi Kościół wygrał... Ty świetnie wiesz o czym pisałam precyzyjne 66,6% to mogą być ludzie straceni dla Kościoła.
Najpierw zasada "Bóg tak, Kościół nie", a z upływem lat "Kościół nie i Bóg nie" :(

To w perspektywie, a aktualnie jak przyznają duchowni, po pandemii do praktyk powróciło 30-40%, co sama obserwuję w moim kościele parafialnym :(

Wt lip 14, 2020 15:06

Kael napisał(a):
Kosciol juz przegral i to z wielu wzgledow.

Kościół jeszcze o dziwo trzyma się dość mocno w Polsce bo na zachodzie to jakieś resztki po nim pozostały. No ale to kwestia niedalekiej przyszłości.
Cytuj:
Trzaskowski mial szanse, ale Polska wsi i malyxh miasteczek zyczy sobie pozory swojej normalnosci, maly bezpieczny swiatek z poboznym w telewizji ojcem narodu, ktory im dodaje groszy do ich smutnej egzystencji.

Nie oburzałbym się tak na społeczeństwo i lepiej nie drwić z tych którzy myślą inaczej bo im też należy się jakiś szacunek chociaż według co niektórych to oni z gorszej gliny lepieni.
Kiedyś była akcja "odbierz babci dowód" i śmiano się z tych starszych ludzi którzy inaczej śmieli zagłosować.
Poza tym mogli wybrać innego kandydata który nie musiałby przeistaczać się w kogoś innego niż jest w rzeczywistości.
25 lat temu Kwaśniewski wygrał wybory pomimo że nie ukrywał że jest niewierzącym, a od tego czasu społeczeństwo stało się o wiele mniej konserwatywne.

Cytuj:
Ze te grosze to z ich podatkow, z ktorych sam sobie i kolesiom nspycha pieniadze? Nic to!
Ze wazniejsze byloby zmienic prawo, zlikwodowac smieciowki, stworzyc miejsca pracy, zreformowac sluzbe zdrowia? Kto by o tym myslal! Byle do Matki Boskiej Czestochowskiej jezdzil.

A co stało na przeszkodzie aby to zrobić przed PiS? A bezrobocie przed koronawirusem było jednak na bardzo niskim poziomie.
Cytuj:
Jezeli mlodzi wyjada, firmy splajtuja i lekarze wyemigruja do normalnych krajow, gdzie za nieumyslny blad nie idzie sie do wiezienia, co ci niezaradni ze wschodniej Polski zrobia?
ZUS tez zbankrutuje dzieki szczodrosci partii.

Brzmi to jak armagedon. Podobnie jak 500 plus miał rozłożyć gospodarkę na łopatki. A z lekarzem w polskim sądzie nie wygrasz choćby nie wiem jakie dowody były bo taki system.
ZUS to miał zbankrutować wiele lat temu.

A program przegranego to czysta abstrakcja zwłaszcza że mamy do czynienia z początkiem kryzysu bo to co było do rozdania już zostało rozdysponowane.

"Około 40 mld zł - tyle rocznie mogą kosztować dwie propozycje z programu Rafała Trzaskowskiego, kandydata KO na prezydenta. Chodzi o podniesienie kwoty wolnej od podatku oraz dodatek do emerytury 200 zł za każde dziecko".
https://biznes.radiozet.pl/News/Rafal-T ... od-podatku

Wt lip 14, 2020 16:04
Kael napisał(a):
No to teraz bramin sie zastanowi, dlaczego pani Mosbacher, ktora zna zasady dyplomacji niewatpliwie lepiej niz kazdy tu na forum (chyba, ze jest tu ukryty ambasador?) napisala co napisala, na komentarz akurat pisowso-moskiewskiego trolla?

No ale co z tego wynika, ze zna zasady? Niejeden dyplomata znal zasady i mu podziękowano.

Kael napisał(a):
Wpuszczanie politykow na ambony, zajmowanie sie polityka z pominieciem gloszenia Ewangelii, zaniedbania w duszpasterstwie, mszcza sie utrata mlodych.

Kael, właśnie ja o tym pisze.
Przeczytaj mój post, pisze tez w innych tematach na temat klerykalizacji, która uważam za cos czego nie można pogodzić z idea Kościoła jako wspólnoty, z powszechnym kapłaństwem wszystkich ochrzczonych itp.

Kael napisał(a):
Kto bedzie za bliski juz czas utrzymywal ksiezy? Takze tych porzadnych?

Pojdą do normalnej pracy, jak wielu księży na świecie.

Kael napisał(a):
Czy moze jednak sa to pieniadze wspolnoty, z ktorych proboszcz powinien sie dokladnie rozliczac?
Czy parafia to wlasnosc ksiedza, a ambona z mikrofonem to mikrofon prywatny?

Już o tym rozmawialiśmy w wątku o finansach Kościoła. Może wejdą tu jacyś polscy księża i to przeczytają. Może cos się zmieni.

Kael napisał(a):
Nie udawaj bramin, ze nie rozumiesz o czym piszemy. Polski Kosciol jest klerykalny, wierni moga tyle, na ile im proboszcz pozwoli, a dla wielu proboszczow ta funkcja to wladza, a nie sluzba, a wladza sie dzielic nie beda. Latwiej rozliczac ludzi publicznie z niewykonanych, odgornie przez proboszcza narzuconych zadan, kwot na kolede itp, niz zrobic dokladne rozliczenie roczne wplywow i wydatkow. O przekazaniu dbania o majatek trwaly parafii wlasnie parafianom, nie ma co marzyc. Obawiam sie zreszta, ze wielu parafian to, dzieki wlasnie takim strukturom, kompletnie nie interesuje. Niestety.

Kael, masz świętą racje i gdyby można było dawać tu "lajki" to byś dostała maksymalną liczbę.

Alus, z jednej strony Kościół za bardzo politykował i politykuje. I zawsze na tym tracił i będzie tracił.
Z drugiej strony, Kościół w osobach swoich przedstawicieli musi wyraźnie powiedzieć, ze nie powinno się głosować na kandydatów czy partie, które propagują treści niezgodne z chrześcijaństwem.

Wt lip 14, 2020 16:31

Alus napisał(a):
Nie do końca li tylko do apostołów, bo konkretnie do 72 rozesłanych uczniów, a uczniami Jego są wszyscy Jego wyznawcy.
Jak Kościół stracił na wyborach? - wybory precyzyjnie wykazały, młodzież gremialnie zagłosowała na RT, przedstawianego przez wielu duchownych jako zaprzeczenie cywilizacyjne, dyktatura mniejszości, post prawdy i antyhumanizmu - słowa abp Jędraszewskiego na Jasnej Górze, apelującego na oddawanie głosów na Dudę.
Ilu z tych młodych słysząc takie ich postrzeganie pozostanie w Kościele???
I nie chodziło mi, jak usiłujesz mi wmawiać, dzięki któremu kandydatowi Kościół wygrał... Ty świetnie wiesz o czym pisałam precyzyjne 66,6% to mogą być ludzie straceni dla Kościoła.
Najpierw zasada "Bóg tak, Kościół nie", a z upływem lat "Kościół nie i Bóg nie" :(

To w perspektywie, a aktualnie jak przyznają duchowni, po pandemii do praktyk powróciło 30-40%, co sama obserwuję w moim kościele parafialnym :(

Owszem młodzież głosowała za Trzaskowskim ponieważ zmienia się świat wartości i chrześcijaństwo i nauka KRK przestaje mieć wpływ na młodych. W obecnej cywilizacji wiara i religia nie mają już takiego znaczenia a do Polski to dopiero teraz przychodzi. To są zmiany nieuchronne i nie do zatrzymania i młodzi odchodzą i będą odchodzić od Kościoła i to niezależnie od tego czy ten Kościół będzie się zmieniać czy też nie. Każdy woli żyć jak chce i robić to co się komu podoba bez co niektórych moralnych ograniczeń.
I dziwna byłaby to wiara młodych którzy pod wpływem abp Jędraszewskiego odchodziliby od Kościoła. Czyli porzucę Jezusa bo jakiś biskup coś powiedział co mi się nie podoba. Duża część wiernych praktykuje ze względów kulturowych czy też aby do społeczeństwa jakoś pasować.

Wt lip 14, 2020 16:38

Zamieszczajac wiadomosc o wizycie prezydenta na Jasnej Gorze spodziewalem sie, ze nie wszyscy beda sie odnosic do tego faktu z entuzjazmem. Ja tak - jestem dumny z tego ze moj prezydent potrafi przyjechac do Matki, ze mialem przyjemnosc ogladac dzien czy dwa wczesniej ludzi ktorzy przyjechali do Matki z okazji spotkania rodzin Radia Maryja. Jestem dumny ze znalazl sie wizjoner ktory to radio i telewizje Trwam zalozyl.
Z inych aktualnosci proponuje strone zamieszczona na innym forum: https://www.infowars.com/west-vancouver ... crosswalk/
jako argument ze moze to jednak ideologia a nie czlowiek.

Wt lip 14, 2020 16:42

robaczek2 napisał(a):
Zamieszczajac wiadomosc o wizycie prezydenta na Jasnej Gorze spodziewalem sie, ze nie wszyscy beda sie odnosic do tego faktu z entuzjazmem. Ja tak - jestem dumny z tego ze moj prezydent potrafi przyjechac do Matki, ze mialem przyjemnosc ogladac dzien czy dwa wczesniej ludzi ktorzy przyjechali do Matki z okazji spotkania rodzin Radia Maryja. Jestem dumny ze znalazl sie wizjoner ktory to radio i telewizje Trwam zalozyl.

Ale ten wizjoner to trochę jednak odjechał od postaw chrześcijańskich. Nie sądziłem jednak aby aż tak aby bronić biskupa Janiaka.
Cytuj:
Z inych aktualnosci proponuje strone zamieszczona na innym forum: https://www.infowars.com/west-vancouver ... crosswalk/
jako argument ze moze to jednak ideologia a nie czlowiek.

Wypowiedz prezydenta była tu niefortunna bo to jednak ludzie którzy mają ideologiczne przesłanie czyli jakiś zespół wspólnych poglądów i też chcą aby ich żądania były wprowadzane w życie.

Wt lip 14, 2020 17:22

katon napisał(a):
Ale ten wizjoner to trochę jednak odjechał od postaw chrześcijańskich. Nie sądziłem jednak aby aż tak aby bronić biskupa Janiaka.
Wypowiedz prezydenta była tu niefortunna bo to jednak ludzie którzy mają ideologiczne przesłanie czyli jakiś zespół wspólnych poglądów i też chcą aby ich żądania były wprowadzane w życie.

Moze znasz kogos kto nigdy nie odjechal?
Ja znam - Maryja i tylko Ona. Dlatego chwala temu kto wpadl na pomysl zalozenia Radia Maryja. I chwala prezydentowi ktory dal mi przyklad zeby Jej dziekowac. Bo nie zawsze to robie.

Moim zdaniem wypowiedz prezydenta byla prawdziwa - w linku nie ma ludzi, sa kolry.

Wt lip 14, 2020 17:35

Owszem każdemu się zdarza że może odjechać jednak są też jakieś granice i też ważne z jaką świadomością się odjechało.
Człowiek sumienia zawsze stanie po stronie ofiar a nie oprawców.

"Nie atakujcie! Jesteście zabójcami, rzucając różnymi słowami" – w ten sposób ojciec Tadeusz Rydzyk wstawiał się za posądzanym o chronienie księży pedofilów biskupem Edwardem Janiakiem.
....
"Nie wolno uderzać w biskupów. Jak usłyszałem tylko te bicia, przepraszam księdza, że to powiem. Jak usłyszałem te uderzenia, to mówię: 'Boże, żeby wytrzymał!'. Przecież on ledwo jakoś przeżył... Pamiętacie tę chorobę, straszną chorobę. Jak zaatakowali księdza Drozdka, to on dostał raka i już z tego nie wyszedł. Taki stres. Nie atakujcie, nie zabijajcie, bo jesteście zabójcami, rzucając różnymi słowami" - mówił Rydzyk".

https://fakty.interia.pl/raporty/raport ... ign=chrome

Rozumiem że nie atakujcie na wszystko się zgadzajcie i pomimo wszystkiemu bądzcie posłuszni i tolerancyjni i służcie biskupom i kapłanom. No niestety z Ewangelii wynika że powinno być odwrotnie.
A dlaczego ta katecheza nie dotarła?

Co do troski o zdrowie to broniony bp Janiak powinien nieco ograniczyć spożywanie alkoholu ponieważ nie dla każdego wizyty w izbie wytrzezwien dobrze się kończą.

A policja w Kanadzie no cóż lubi tęczowe barwy:
https://ottawacitizen.com/news/local-ne ... n-cruisers
więc nie chciałbym być w sytuacji tego kierowcy.

Podobnie jak służba zdrowia NHS w UK.
https://eput.nhs.uk/about-us/equality-a ... nhs-badge/
A u nas jeszcze po staremu po czerwonym krzyżem.
Właściwie to można by go w przyszłości nie usuwać a przyprawić go w tęczowe kolory.

Wt lip 14, 2020 18:28

katon napisał(a):
Owszem każdemu się zdarza że może odjechać

Zgoda. A jak sie odniesiesz do mojego: "Dlatego chwala temu kto wpadl na pomysl zalozenia Radia Maryja. I chwala prezydentowi ktory dal mi przyklad zeby Jej dziekowac. Bo nie zawsze to robie"

Wt lip 14, 2020 18:52
Pomysl RM byl dobry. Ale odrobina dziegciu nienawisci i pychy zatruwa dobry miod.

A co robi pan Duda w czasie prywatnym jest mi obojetne. Jezdzenie prywatnie gdziekolwiek za pieniadze podatnikow uwazam za niestosowne, ale, oczywiscie, bez ochrony nigdzie nie moze pojechac. To nie papiez.

Jezeli az prezydenta potrzeba, zebys pamietal o dziekowaniu Bogu, to moze faktyczniie sprobuj sam czesciej Bogu dziekowac.

Wt lip 14, 2020 19:27

Kael napisał(a):
moze faktyczniie sprobuj sam czesciej Bogu dziekowac.

Dziekuje za rade.
Ja mysle ze dobre przyklady sa wskazane. szczegolnie od kogos kto cos znaczy.
Co prawda to juz niezbyt aktualne do Aktualnosci ale moj podziw rowniez dla Trumpa ktory niedawno wybral sie do miejsca pamieci JPII.
Moze masz jakies linki do tego typu wizyt przez przywodcow Niemiec, Francji, Wloch, Kanady, Brazylii, Czech itd?

Wt lip 14, 2020 19:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14878 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779 ... 992  Następna strona