Przegląd prasy i Aktualności
| Autor |
Wiadomość |
|
katon
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
Nie po a do 2016 roku kwota wolna od podatku wybiła w górę do 3091 zł z 3089 zł. A potem wzrosła do 8000 zł dla mniej zarabiających jak podają zródła.
|
| So lip 18, 2020 8:32 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
katon napisał(a): Nie po a do 2016 roku kwota wolna od podatku wybiła w górę do 3091 zł z 3089 zł. A potem wzrosła do 8000 zł dla mniej zarabiających jak podają zródła. Mniej zarabiających - a konkretnie jedynie dla tych z rocznym dochodem mniejszym niż 13 tys zł - czyli konkretnie 1084 zł/miesięcznie.
|
| So lip 18, 2020 10:00 |
|
 |
|
Małgosiaa
Moderator
|
Dodajmy 1084 zł brutto. Tak zarabiający mają dodatkowe zasiłki, które nie wliczają się do dochodi i w zasadzie żyją na koszt innych podatników. Własciwie, to z tak niskim uposażeniem dawno już są bezrobotnymi, bo nie opłaca się pracować.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
| So lip 18, 2020 10:01 |
|
|
|
 |
|
katon
|
Alus napisał(a): katon napisał(a): Nie po a do 2016 roku kwota wolna od podatku wybiła w górę do 3091 zł z 3089 zł. A potem wzrosła do 8000 zł dla mniej zarabiających jak podają zródła. Mniej zarabiających - a konkretnie jedynie dla tych z rocznym dochodem mniejszym niż 13 tys zł - czyli konkretnie 1084 zł/miesięcznie. No ale przynajmniej coś poszło do przodu i przynajmniej ci najbiedniejsi zyskali.
|
| So lip 18, 2020 15:17 |
|
 |
|
katon
|
Małgosiaa napisał(a): Dodajmy 1084 zł brutto. Tak zarabiający mają dodatkowe zasiłki, które nie wliczają się do dochodi i w zasadzie żyją na koszt innych podatników. Własciwie, to z tak niskim uposażeniem dawno już są bezrobotnymi, bo nie opłaca się pracować. Dlaczego nie opłaca się pracować? Ile płacą na bezrobotnym? Jak długo ono trwa? Czy coś z tego bezrobotnego idzie na ZUS? A podatnik płaci owszem bo cała UE to taki związek państw socjalistycznych a Polska to dopiero raczkuje jeśli chodzi o te benefity.
|
| So lip 18, 2020 15:22 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ech, uważasz że da się przeżyć za 1084 zł brutto, bez innego źródła dochodu, np. renta, stypendium? Dlatego myślę, że przedmówczynie są bliżej realiów.
|
| So lip 18, 2020 15:24 |
|
 |
|
Małgosiaa
Moderator
|
@katon To, że nie opłaca się pracować, to nie jest moje zdanie. To zdanie tych, którzy wolą być na zasiłkach, tylko i wyłacznie, bo to się bardziej opłaca. Ja nie mówiłam o zasiłku dla bezrobotnych, ale o zasiłkach z MOPSu itp. urzędom. Także tych, którzy mają te 8 tys, wolne od podatku jest naprawdę niewielu.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
| So lip 18, 2020 15:31 |
|
 |
|
katon
|
Przecież pensja minimalna wynosi 2600 zł brutto to jakie te zasiłki są że komuś nie opłaca się pracować? Ile 600, 700 czy 800 zł? No chyba ciężko się utrzymać przy takich zasiłkach a owszem pewnie są takie osoby które wolą te 800 zł zasiłki i mieć dużo wolnego czasu gdy mąż czy żona normalnie zarabia.
Ostatnio edytowano So lip 18, 2020 18:51 przez katon, łącznie edytowano 1 raz
|
| So lip 18, 2020 18:43 |
|
 |
|
katon
|
Believing napisał(a): Ech, uważasz że da się przeżyć za 1084 zł brutto, bez innego źródła dochodu, np. renta, stypendium? Dlatego myślę, że przedmówczynie są bliżej realiów. A gdzie ja tak napisałem że da się przeżyć za 1084 zł brutto? Mówimy o pracy a nie o jakiejś rencie.
|
| So lip 18, 2020 18:47 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Moment: te wspaniale 8000 to dla tych, co zarabiaja 1084 brutto, przy minimalnej placy ponad 2000? Czyli jest fantastycznie dla ...nikogo? W normalnych krajach kwota wolna od podatku to minimum socjalne. Mozna w Polsce przezyc rok za 3000?
|
| So lip 18, 2020 19:09 |
|
 |
|
Małgosiaa
Moderator
|
katon napisał(a): Przecież pensja minimalna wynosi 2600 zł brutto to jakie te zasiłki są że komuś nie opłaca się pracować? Ile 600, 700 czy 800 zł? No chyba ciężko się utrzymać przy takich zasiłkach a owszem pewnie są takie osoby które wolą te 800 zł zasiłki i mieć dużo wolnego czasu gdy mąż czy żona normalnie zarabia. Najwyraźniej nie masz pijęcia jakie zasiłki dostajś ci, którzy nie mają żadnych dochodów. Prawdę mówiąc ja też nie bardzo, ale znam taką rodzinę z 7 dzieci, gdzie nikt nie pracuje, a mają samochód, wyremontowane mieszkanie, dzieci ubrane, nie ma biedy i nikt nie pracuje.
|
| So lip 18, 2020 19:18 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
katon napisał(a): A gdzie ja tak napisałem że da się przeżyć za 1084 zł brutto? Mówimy o pracy a nie o jakiejś rencie. Nigdzie nie napisałeś. Dlatego padło moje pytanie. Rencie bądź stypendium. Czy nie zaciekawiło Cię w jaki sposób i kto może zarobić 1084 zł brutto? Kael napisał(a): Moment: te wspaniale 8000 to dla tych, co zarabiaja 1084 brutto, przy minimalnej placy ponad 2000? Minimalna płaca brutto obecnie wynosi 2600 zł Kael napisał(a): Czyli jest fantastycznie dla ...nikogo? I o to właśnie chodzi. Ale w statystykach widnieje. Rząd może powiedzieć - brawo my! Kael napisał(a): W normalnych krajach kwota wolna od podatku to minimum socjalne. Widać my tutaj mamy swoją normalność. Kael napisał(a): Mozna w Polsce przezyc rok za 3000? Widać tak. Jak w piosence - "póki my żyjemy, ona (ojczyzna) żyje też". Niestety Małgosia ma rację. W Polsce lepiej opłaca się mieć 500+ na dzieci i nie pracować za minimum. Zaraz będzie 300+ na szkołę dla każdego ucznia. Do tego zasiłki z MOPS, dofinansowania do mieszkań. I o to chodzi żeby się nie chciało, nie opłacało. Wtedy ma się kaganiec.
|
| So lip 18, 2020 19:24 |
|
 |
|
robaczek2
|
Małgosiaa napisał(a): znam taką rodzinę z 7 dzieci, gdzie nikt nie pracuje, a mają samochód, wyremontowane mieszkanie, dzieci ubrane, nie ma biedy i nikt nie pracuje. Wspaniala rodzina. W przyszlosci te 7 dzieci bedzie pracowac na moja emeryture.
|
| So lip 18, 2020 19:35 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
robaczek2 napisał(a): Małgosiaa napisał(a): znam taką rodzinę z 7 dzieci, gdzie nikt nie pracuje, a mają samochód, wyremontowane mieszkanie, dzieci ubrane, nie ma biedy i nikt nie pracuje. Wspaniala rodzina. W przyszlosci te 7 dzieci bedzie pracowac na moja emeryture. Tak uważasz? Ubawiłeś mnie. Nic z tych rzeczy. Powieli model życia jaki wyniósł z rodzinnego domu. A ty będziesz pracował, pracował, pracował aż poprowadzą Cię na "zielone pastwiska". Miej nadzieję, podobno umiera ostatnia.
|
| So lip 18, 2020 19:40 |
|
 |
|
Małgosiaa
Moderator
|
Rodzice matki tych 7 dzieci mieli 20 dzieci i żadne z nich nie pracuje. Tak jak rodzice żyli z zasiłków, tak ich dzieci żyją z zasiłków. Owa pani kiedyś nawet powiedziała, że mam ją nauczyła jak wyciągać kasę z gminy. Tkże robaczku nie ciesz się, bo Ty ze swojej emerytury będziesz dokładał na tę wspaniałą rodzinę.
|
| So lip 18, 2020 20:03 |
|
|
|