Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 7:50

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1509 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 101  Następna strona
 Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 5 
Autor Wiadomość

Post Re: Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 5
Cyryl, brak słów po prostu... :lol:

Pt maja 07, 2010 12:54

No wybaczcie. Kaczyńscy obydwoje, jak i PiS w ogóle robili wszystko, aby stosunki z Rosją były jak najgorsze. Owszem, długoterminowe umowy o dostawę gazu z Rosji może nie są słuszne - ale pytanie czy poza tym, że mamy złoża, mamy możliwości ich eksploatacji aby zaspokoiły potrzeby :?:

Bez względu na to, na kogo zamierzam głosować - a ani na Kaczyńskiego, ani Komorowskiego - uważam, że ten drugi jest w sytuacji nie do pozazdroszczenia. Wszyscy patrzą mu na ręce, jest i będzie bardzo dokładnie rozliczany ze wszystkiego, co i jak zrobił, po co zrobił, czemu nie poczekał na prezydenta itp. I w tym układzie jeszcze kandydowanie na prezydenta, przy jednoczesnym logistycznym nadzorowaniu przygotowania i przeprowadzenia przyspieszonych wyborów - czy to mu pomaga :?: Nie sądzę. Od tragedii było i będzie jeszcze sporo pewnie sytuacji, kiedy ludziom może coś się nie spodobać w jego postępowaniu. Czyli - tracić potencjalny elektorat.

Z Rosją nie graniczymy - ale jesteśmy pomiędzy (Dzikim) Zachodem a Rosją właśnie. Sztuka to odnaleźć się w relacjach z obydwoma. W UE - ku niezadowoleniu wielu - już jesteśmy (nie wnikając w bilans strat/zysków - jakby nie patrzeć, z uwagi na dotacje, chyba jednak dodatni). I może właśnie dlatego, czas aby popracować nad relacjami z Rosją. Miedwiediew wydaje się być lepszym partnerem do dyskusji niż Putin - pomimo, że ten ostatni nadal ma wpływy, jak niektórzy twierdzą sam steruje wszystkim z "tylnego siedzenia". Jakby te relacje się nie miały kształtować - o ile w ogóle nie widzę jako dyplomatów ani Komorowskiego, ani Kaczyńskiego - to do tej roli chyba jednak bardziej nadaje się Komorowski.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt maja 07, 2010 13:13
Zobacz profil WWW

Graniczymy. ;) Tym kawałeczkiem z Kaliningradem. ;)
http://www.polish-world.pl/files/Image/5big.jpg

Pt maja 07, 2010 13:30

Cytuj:
Jestem jednak zdania ze więcej osiągniemy próbujac się z nimi zaprzyjaźnic jak dwa niepodległe państwa ze sobą sąsiadujące o takich samych korzeniach etnicznych niż cały czas walczyc i obrażać się.

To zależy, co chcemy osiągnąć. Właśnie dostaliśmy przykład z Ukrainy, jak Rosja rozumie "przyjaźnienie się". Jeśli odpowiada nam taka "przyjaźń" z Rosją, to Rosja przyjmie nas z otwartymi ramionami. W polityce nie ma sentymentów. A raczej - w polityce gra się na sentymentach. Dla mnie jest jasne, że kolejne gesty w stronę Polski mają zachęcić polski rząd do zaniechania prowadzenia polityki na wschodzie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt maja 07, 2010 13:51

Ukyo napisał(a):
Cyryl, brak słów po prostu... :lol:

W przeciwieństwie do młodych ludzi o demokratycznych pogladach ja należę do pokolenia ,które pamięta jak "świetnie" wychodziliśmy na kontaktach gospodarczych ze wschodem,wtedy było jeszcze ZSSR.Pamiętam bony na cukier po locie Hermaszewskiego ruską rakietą,albo puste haki w sklepach w czasie olimpiady w Moskwie,wtedy to w ramach protestu gdzieś na wschodnich rubieżach kraju robotnicy kolejowi przyspawali do torów pociąg towarowy jadący do Rosji.Pamiętam też "granicę przyjażni" z bratnim Związkiem Radzieckim pod Przemyślem zagrodzoną drutami kolczastymi.

Pt maja 07, 2010 14:19

Polska nigdy nie była krajem tak mocno zaleznym od Rosji jak Ukraina (której zadnieprze od XVII-go wieku znajdowało się pod zaborem rosyjskim/zostało wcielone do Rosji, zas po '45 orku została w cąłości wcielona do ZSRR).

Pt maja 07, 2010 14:37

Ukyo napisał(a):
Polska nigdy nie była krajem tak mocno zaleznym od Rosji jak Ukraina (której zadnieprze od XVII-go wieku znajdowało się pod zaborem rosyjskim/zostało wcielone do Rosji, zas po '45 orku została w cąłości wcielona do ZSRR).

Nie martw się o to,zrobią porządek na Ukrainie,a potem POsprzątają w Polsce

Pt maja 07, 2010 14:40

Aha. ;)

Pt maja 07, 2010 14:53
Dla myślących inaczej:
Cytuj:
W niedzielę 9 maja o g. 17, miesiąc po tragedii smoleńskiej, spotkamy się pod Pałacem Prezydenckim. Zapalimy znicze i podpiszemy skierowane do władz żądanie powołania międzynarodowej komisji badającej przyczyny katastrofy. Pamiętaj, przyjdź.

Ruch 10 Kwietnia

Ruch 10 Kwietnia powstał w kręgu organizacji społecznych, które pragną uczcić pamięć ofiar tragedii smoleńskiej i wyrażają zaniepokojenie biernością polskich władz w wyjaśnianiu okoliczności katastrofy.

Inicjatorzy Ruchu 10 Kwietnia:

Kobiety dla Rzeczpospolitej (www.parytety.pl)
Fundacja Republikańska
Instytut Jagielloński
Ośrodek Myśli Politycznej
Teologia Polityczna
Fundacja Ius et Lex

Pt maja 07, 2010 17:50
zbanowany na stałe

Cytuj:
Dla myślących inaczej

Ja dokladnie nie pamietam, ale czy zwrotem "myslacy inaczej" nie okresla sie ironicznie glupcow?

So maja 08, 2010 14:21
Cytuj:
Ja dokladnie nie pamietam, ale czy zwrotem "myslacy inaczej" nie okresla sie ironicznie glupcow?

Dobrze kojażysz.
Specjalnie użyłem tego zwrotu, ponieważ TY i Tobie podobni (łącznie z rządem oraz PO) uważają iż zwariowaliśmy.
Mi to nie przeszkadza jak mnie ktoś tak nazywa, bo akurat Twoje zdanie i ocenę mam tam gdzie światło nie dochodzi.
A już Donalda Donaldowicza TUSKA, Kommorowskiego (te dwa "M" też zamierzone) kompletnie mi latają.

A tu niefortunna wypowiedź Kommorowskiego:
Cytuj:
Pan prezydent miał wiele walorów, wiele zalet, ale niewątpliwie był głęboko uwikłany w lojalność wobec swojego brata i wobec środowiska politycznego, któremu przewodzi Jarosław Kaczyński - dodał.

Raczej Kommorowski uwikłany jest w WSI.
Jak można zależność od brata określać jako uwikłanie.
Uwikłać to się można w brudne sprawy.

So maja 08, 2010 15:48
Ponieważ nie zdążyłem dopisać dość istotnej uwagi dotyczącej tej niefortunnej wypowiedzi to pozwolę sobie popełnić nowy post.
Pejoratywny charakter tej wypowiedzi był całkowicie zamierzony.
Oto co pisze na temat tego słowa słownik PWN:
Cytuj:
*
uwikłać «wciągnąć kogoś w coś kłopotliwego»
*
uwikłać się
1. «zaplątać się w coś, np. w sieć»
2. «wdać się w jakąś kłopotliwą sprawę»

Takich chamskich zagrywek i wypowiedzi będzie bez liku.
Na razie przoduje w tym PO.
Nie jest żadna tajemnicą, że obaj bracia byli w bardzo dużej zażyłości, ale nie jest to powód aby traktować coś naturalnego jako coś nagannego i do tego kłopotliwego, brudnego.
Ponieważ na ten moment p/o nie ma nic mądrego do powiedzenia, to cała para idzie w dezawuowanie przeciwnika i atakowanie zmarłego. Pal licho Jarosława, ale jazda po zmarłym do eleganckich zagrywek nie należy.

So maja 08, 2010 16:07
zbanowany na stałe

Cytuj:
bo akurat Twoje zdanie i ocenę mam tam gdzie światło nie dochodzi.

Znajac wlasne zdanie uwazam, ze to "tam gdzie swiatlo nie dochodzi" musi byc spore! Pewno rozepchniete w jakis wyrafinowany sposob!? :D
Cytuj:
Takich chamskich zagrywek i wypowiedzi będzie bez liku.

A gdzie w slowniku PWN pisze, ze to "chamskie"? Dodales od siebie z przyzwyczajenia partyjnego?

So maja 08, 2010 16:34
Nie trzeba słownika, tylko trochę wyczucia by skonstatować że tego typu wypowiedzi wobec zmarłego, który nie może ripostować są bardzo niestosowne. (jak dla mnie chamskie)
Tą informacje nie kieruję do Ciebie, choć siła rzeczy będziesz to czytał.
Masz ograniczoną percepcję, więc trudno oczekiwać abyś zrozumiał pewne niuanse.
To tak na marginesie w uwadze do marginesu.

So maja 08, 2010 17:11

osiris napisał(a):
ale nie jest to powód aby traktować coś naturalnego jako coś nagannego i do tego kłopotliwego, brudnego.
To "brudnego" dodałeś sam, bo przecież podałeś jak słownik to definiuje:
osiris napisał(a):
uwikłać «wciągnąć kogoś w coś kłopotliwego»
Z tego co widzę, to Komorowski miał na myśli to, że śp. prezydent był tym wciągniętym (strona bierna) i to powodowało ten kłopot.
osiris napisał(a):
Pal licho Jarosława, ale jazda po zmarłym do eleganckich zagrywek nie należy.
Oczywiście - atak Jarosława jest Lecha. To oczywista oczywistość.
//i oczywiście nie możesz się ze mną zgodzić, że Komorowskiemu chodziło o "zły wpływ" Jarosława na porządniejszego brata
//bo Komorowski szkaluje zmarłego - to oczywiste (jak podpisał ustawę o spaleniu swoich teczek, to posunie się do wszystkiego)

osiris napisał(a):
Raczej Kommorowski uwikłany jest w WSI.
Z tego co pamiętam to minister obrony IV RP zlikwidował "to to", ale
jeśli istnieją do dzisiaj jakieś AKTYWNE powiązanie specłużbowe UKŁADU, to dobrze przysłużyłbyś się Polsce,
gdybyś sporządził swoją "listę" (podobno wyznania przelane na papier pomagają).

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So maja 08, 2010 18:43
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1509 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 101  Następna strona