Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 12:09

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1386 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 93  Następna strona
 Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli 
Autor Wiadomość

Post Re: Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli
Micked, ja jeszcze o tych zaproszonych na pokład gościach.

Kiedy spojrzysz na listę pasażerów to tak naprawdę z waznych osobistości (z punktu widzenia funkcjonowania państwa) na pokładzie nie było ich az tak wielu. Wiele osób z tego salmolotu w żaden sposób z rządzeniem krajem nie było związanych (Rodziny Katyńskie na przykład). Kancelaria Prezydenta - ludzie podlegający bezpośrednio Kaczyńskiemu. Posłowie reprezentujący rózne ugrupowania to juz troszkę cos innego, jednak nie było wśród nich żadnego znaczącego przywódcy (premier, marszałkowie) - zreszta, te delegacje także na pokładzie mogły sie znaleźć. Oprócz tych nieszczęsnych wojskowych do składu delegacji trudno się tak naprawdę "przyczepić".
A co do generałów... zrozumicie jedną rzecz. MON owszem, ma w swej gestii wojsko, jednak minister zwyczajowo nie wydaje rozkazów generałom.... bo nie jest wojskowym. Jest urzędnikiem państwowym i jego resort zajmuje się raczej sprawami organizacji wojska (dostawy broni itd. - niezbyt się an tym znam, ale wiecie o co chodzi ;)) a nie bezpośrednim kierowaniem generałami. Oni sami powinni zauważyc że coś jest nie tak, że za wielu ich w tym samolocie. I... jest jeszcze jednak zagwozdka. Zwierchnikiem Sił Zbrojnych jest w RP PREZYDENT. Czyli kto ma większa władzę nad wojskowymi? Minister czy prezydent?
Bałagan? Ano bałagan, ale i przez to nie ferowałabym tak oskarżeniami w kierunku MON-u. Alus juz wykazała (wczesniej ja to zrobiłam podając krótkie cytaty o zakresie obowiązków BBN-u, MON-u i Kancelarii Prezydenta) że wyprawami głowy państwa zajmuje się jej własna kancelaria.
Micked, tak uczciwie wyobraź sobie, ze przed wyprawa prezydenta, 9 kwietnia po otrzymaniu listy pasażerów zaproszonych przez Kancelarię na pokład Tupolewa, wychodzi Klich i kategorycznie żąda zmiany składu delegacji tłumacząc zbyt duzym nagromadzeniem waznych osobistosci w jednym samolocie. Co pomyśleliby zwolennicy prezydenta?

Co do długości trwania sledztwa to jak sobie je wyobrażacie? Alus juz pisała o tym, ze po awaryjnym lądowaniu na rzece Hudson sprawę badano około roku, a tam mieli do dyspozycji cały samolot (nie jak tu - w drzazgach) i wszystkich zywych pasażerów oraz członków załogi.

N lip 11, 2010 16:18

Ukyo napisał(a):
Micked, ja jeszcze o tych zaproszonych na pokład gościach. Kiedy spojrzysz na listę pasażerów to tak naprawdę z waznych osobistości (z punktu widzenia funkcjonowania państwa) na pokładzie nie było ich az tak wielu.
Chyba żartujesz? Prezydent i większość jego kancelarii, prezes NBP, całe dowództwo naszego wojska, duża grupa parlamentarzystów z członkami prezydium. Czy znasz w historii drugą katastrofę, w ktorej zginęło tyle osób pełniących kluczowe funkcje w państwie? Jeśli tak, to podaj przykład.
Cytuj:
MON owszem, ma w swej gestii wojsko, jednak minister zwyczajowo nie wydaje rozkazów generałom.... bo nie jest wojskowym.
To dlaczego odszedł generał Skrzypczak? M.in. dlatego, że MON ignoruje generałów i prowadzi własną politykę wobec armii.
Cytuj:
Oni sami powinni zauważyc że coś jest nie tak, że za wielu ich w tym samolocie.
To nie jest tak, że jakiś generał ad hoc ustala reguły postępowania. Jest określona procedura i zgodnie z nią z bezpieczeństwo odpowiada BOR, a za samoloty dowództwo wojsk lotniczych. Obydwie podlegające ministrowi obrony narodowej.
Cytuj:
Alus juz wykazała (wczesniej ja to zrobiłam podając krótkie cytaty o zakresie obowiązków BBN-u, MON-u i Kancelarii Prezydenta) że wyprawami głowy państwa zajmuje się jej własna kancelaria.
A ja to sprostowałem, bo zgodnie z procedurami przy organizacji wyjazdów współpracują kancelarie prezydenta, premiera oraz wspomniane jednostki podległe MON. I to nie jest tak, że kancelaria prezydenta ma sprawdzać jaka jest pogoda, czy samoloty są sprawne, czy są zapasowe lotniska, a na nich czekają samochody, czy są BOR-owcy na docelowym lotnisku itp. To byłby absurd, gdyby urzędnicy prezydenta się tym zajmowali, skoro są wyspecjalizowane slużby za to odpowiedzialne. Nie dajmy się zwariować.
Cytuj:
Micked, tak uczciwie wyobraź sobie, ze przed wyprawa prezydenta, 9 kwietnia po otrzymaniu listy pasażerów zaproszonych przez Kancelarię na pokład Tupolewa, wychodzi Klich i kategorycznie żąda zmiany składu delegacji tłumacząc zbyt duzym nagromadzeniem waznych osobistosci w jednym samolocie. Co pomyśleliby zwolennicy prezydenta?
Pewnie zdziwiliby się, że minister czekał z tym 4 miesiące, skoro już w styczniu było zgłoszenie udziału prezydenta i zaproszonych osób w obchodach. I że przez tyle czasu nie zorganizował dodatkowego samolotu, skoro uważał, że to niebezpieczne wysyłać wszystkich jednym.
Uznanie uroczystości katyńskich za "wizytę prywatną" pociągnęło za sobą skutki, nie przejmowano się tak procedurami, jak w przypadku "wizyty oficjalnej". Inna rzecz, że zaniedbania były też w czasie wizyty premiera, tyle że nie było katastrofy.
Cytuj:
co do długości trwania sledztwa to jak sobie je wyobrażacie?
Proszę, czytaj uważnie moje posty. Żeby podjąć jakiekolwiek śledztwo trzeba mieć materiały: protokoły sekcji zwłok, stenogramy zeznań świadków, czarne skrzynki. Rosjanie mają te materiały od prawie 3 miesięcy, ich zebranie trwało tydzień, może dwa. I do dziś nam większości tych dostępnych materiałów nie przekazali. Dopiero gdy nasi prokuratorzy dostaną te materiały będzie można mówić o normalnym śledztwie, które faktycznie może trwać jeszce wiele miesięcy. Ale przynajmniej będziemy mieli na czym pracować.
A póki co słyszymy, że np Rosjanie zamiast przekazać nam wrak samolotu, chcą go przetopić...

N lip 11, 2010 22:03
Cytuj:
A ja to sprostowałem, bo zgodnie z procedurami przy organizacji wyjazdów współpracują kancelarie prezydenta, premiera oraz wspomniane jednostki podległe MON. I to nie jest tak, że kancelaria prezydenta ma sprawdzać jaka jest pogoda, czy samoloty są sprawne, czy są zapasowe lotniska, a na nich czekają samochody, czy są BOR-owcy na docelowym lotnisku itp. To byłby absurd, gdyby urzędnicy prezydenta się tym zajmowali, skoro są wyspecjalizowane slużby za to odpowiedzialne. Nie dajmy się zwariować.

Wyspecjalizowane służby to nie kancelaria rządu.
Cytuj:
Pewnie zdziwiliby się, że minister czekał z tym 4 miesiące, skoro już w styczniu było zgłoszenie udziału prezydenta i zaproszonych osób w obchodach. I że przez tyle czasu nie zorganizował dodatkowego samolotu, skoro uważał, że to niebezpieczne wysyłać wszystkich jednym.

Z czego wnosisz, że kancelaria prezydencka przekazała listę pasażerów?
Tym bardziej, że imienne zaproszenia trafiały do generałów na adresy domowe w ostatnim tygodniu przed wylotem (potwierdziły to wdowy po generałach, ujawniając owe zaprtoszenia)
Cytuj:
Proszę, czytaj uważnie moje posty. Żeby podjąć jakiekolwiek śledztwo trzeba mieć materiały: protokoły sekcji zwłok, stenogramy zeznań świadków, czarne skrzynki. Rosjanie mają te materiały od prawie 3 miesięcy, ich zebranie trwało tydzień, może dwa. I do dziś nam większości tych dostępnych materiałów nie przekazali. Dopiero gdy nasi prokuratorzy dostaną te materiały będzie można mówić o normalnym śledztwie, które faktycznie może trwać jeszce wiele miesięcy. Ale przynajmniej będziemy mieli na czym pracować.
A póki co słyszymy, że np Rosjanie zamiast przekazać nam wrak samolotu, chcą go przetopić...

No wiesz...przypisujesz Rosjanom niesamowity kunszt :o w tydzień, dwa zebrali opisali, zbadali, sklasyfikowali.....ja jednak mam znacznie mniejsze mniemanie o ich zdolnościach :)
Nie ufam im w 100%, ale także nie traktuję jako totalnych oszustów.
Przecież tą katastrofę, dochodzenie, śledzi wiele cywilizowanych krajów, a Rosji zależy na dobrych sosunkach z UE, USA, więc nie mogą sobie pozwolić na blamaż i zwiększenie nieufności wobec nich.
Informacja o chęci przetopieniu wraku samolotu to kolejny kiks jakiegoś nawiedzonego pseudo fachowca.

N lip 11, 2010 23:13

Cytuj:

Jednocześnie proponując drugi samolot ? Zwolennicy prezydenta byliby wstrząśnięci tak niespotykanym przypływem życzliwości ze strony miłujących pokój..

Wszyscy zapominają o dwóch prostych rzeczach. Po pierwsze, nikt absolutnie nie brał pod uwagę, że w ogóle może dojść do katastrofy - a tym bardziej katastrofy śmiertelnej dla wszystkich pasażerów. Po drugie, co od razu zauważyła prasa, przepisy dotyczące niejeżdżenia razem samolotami wcale nie są jakimś europejskim standardem. Dotyczą głównie zarządów firm (choć też nie wszystkich) i rozdzielania szefów i zastępców. Po fakcie łatwo mówić, że było to nieroztropne. Gdyby zginął sam prezydent, też pewnie byłyby pretensje "a dlaczego nie jechał pociągiem, skoro chciał" (no właśnie, dlaczego nie jechał, skoro chciał? kto go przekonał do rezygnacji? ile osób zostało już na tę okoliczność przesłuchanych?).

Cytuj:
No wiesz...przypisujesz Rosjanom niesamowity kunszt

Zwrócenie nam samolotu nie nazwałbym czymś wymagającym niesamowitego kunsztu.

Cytuj:
w tydzień, dwa zebrali opisali

To akurat twierdziła Ewa Kopacz.

Cytuj:
Przecież tą katastrofę, dochodzenie, śledzi wiele cywilizowanych krajów

Hmm, np. które ? Podaj jakieś przesłanki do twierdzenia, że którykolwiek kraj śledzi dochodzenie. Ja na razie znam jedną - tego republikańskiego senatora..

Cytuj:
więc nie mogą sobie pozwolić na blamaż i zwiększenie nieufności wobec nich.

Przede wszystkim tym krajom zależy na dobrych stosunkach z Rosją. Nie mają powodu się pchać w śledztwo, skoro ani Rosjanom, ani Polakom na ich pomocy nie zależy.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lip 12, 2010 18:43

Johnny99 napisał(a):
Wszyscy zapominają o dwóch prostych rzeczach. Po pierwsze, nikt absolutnie nie brał pod uwagę, że w ogóle może dojść do katastrofy - a tym bardziej katastrofy śmiertelnej dla wszystkich pasażerów. Po drugie, co od razu zauważyła prasa, przepisy dotyczące niejeżdżenia razem samolotami wcale nie są jakimś europejskim standardem. Dotyczą głównie zarządów firm (choć też nie wszystkich) i rozdzielania szefów i zastępców. Po fakcie łatwo mówić, że było to nieroztropne. Gdyby zginął sam prezydent, też pewnie byłyby pretensje "a dlaczego nie jechał pociągiem, skoro chciał" (no właśnie, dlaczego nie jechał, skoro chciał? kto go przekonał do rezygnacji? ile osób zostało już na tę okoliczność przesłuchanych?).

I tu się zgadzam. :)

Micked, racja, zapomniałam o prezesie NBP i szefie BBN-u. Ale znowu - byli to "ludzie prezydenta". Przeciez lech Kaczyński i generałowie tez mają mózgi, powinni pomyślec - ja juz pisałam, że za wielu ich w tym samolocie. Tak naprawde trudno tu kogojkolwiek oskarżyć - czy tych co wysłali zaproszenia, czy tych którzy powinni temu zapobiec. a tak naprawde, zrpobiłaby się z tego koeljna wielka wojna na górze, bo sp. prezydent potraktowałby to jako policzek i próbę zdyskredytowania "swojej" uroczystości.

Jeszcze dwie sprawy:
1. Premiera zaprosił PREMIER - czyli Putin. O ile wiem, protokół dyplomatyczny nie przewiduje w takim wypadku wizyty prezydenta. Do tego pewnie doszła niechęć Rosjan do Kaczyńskiego (dziwicie się?). Z drugiej strony zarówno Tusk, jak i Kaczyński nie przepuściliby okazji, aby sobie wzajemnie zaszkodzić i jestem przekonana, ze o dworotnej sytuacji to Lech nie zabrałby Donalda. Ne widze tu winy Tuska, bo przecież nikt nie przewidział, ze tak skończy się ta wyprawa i nikt przy zdrowych zmysłach takiego zakończenia sobie nie zyczył. Po prostu, neiszczęśliwie, "padło" na Kaczynskiego...
2. Wypadki lotnicze naprawde bada sie abrdzo długo. Ta dezorientacja i brak konkretów na początku specjalnie mnie nie dziwi. Cięzko jest coś takiego ogarnąc w pare dni, to na pewno nie była łatwa praca, ogromny samolot rozrzucony na dużej przestrzeni w lesie o bagnistym podłożu. Ja bym poczekała z tymi wynikami, naprawdę. Tak jeszcze przynajmniej z pół roku...

Pn lip 12, 2010 19:14
Cytuj:
Zwrócenie nam samolotu nie nazwałbym czymś wymagającym niesamowitego kunsztu.

Johnny... nie kombinuj :) ....potencjalny kunszt Rosjan nie odnoszę do niekwestionowanej konieczności zwrotu szczatków samolotu, ale do możliwości w ciągi 2-3 tygodni zebrania, skatalogowania, opisania, zbadania tych szczątków.

Cytuj:
To akurat twierdziła Ewa Kopacz.

O szczątkach ludzi, nie części samolotu.

Cytuj:
Hmm, np. które ? Podaj jakieś przesłanki do twierdzenia, że którykolwiek kraj śledzi dochodzenie. Ja na razie znam jedną - tego republikańskiego senatora..

Kolejny żart, czy kpina?.....tak drastyczna katastrofa, jej okoliczności, przyczyny, nie mogą nie budzić zainteresowania.

Cytuj:
Przede wszystkim tym krajom zależy na dobrych stosunkach z Rosją. Nie mają powodu się pchać w śledztwo, skoro ani Rosjanom, ani Polakom na ich pomocy nie zależy.
[/quote]
Choćby Polakom czy Rosjanom zależało, to i tak nie podejmą się udziału w śledztwie, tak często przywoływanej iluzorycznej komisji międzynarodowej.
Ingerować napewno nie będą, ale nie znaczy, że nie śledzą dochodzenia.
Rosjanom także zależy na utrzymaniu dobrych stosunków, dlatego nie oleją totalnie dochodzenia - taką mam nadzieję.

Pn lip 12, 2010 20:53
Wszyscy ludzie dobrej woli mogą się podpisać pod apelem stowarzyszenia Katyń 2010 o powołanie Komisji.

Cytuj:
Od katastrofy pod Smoleńskiem upłynęły już trzy miesiące. W niewyjaśnionych dotąd okolicznościach zginęli nasi najbliżsi, nasi rodzice, mężowie, żony, dzieci. Zginął Prezydent Rzeczpospolitej Pan Lech Kaczyński, Jego Małżonka oraz 94 wspaniałych Polaków, elita polityczno-intelektualna Polski. Pragnęli w 70 - tą rocznicę mordu polskich jeńców wojennych w lesie katyńskim, oddać hołd ofiarom na Polskim Cmentarzu Wojennym w Katyniu.

Ustalenie przyczyn katastrofy przeciąga się. Działania rządu Rzeczpospolitej, prokuratury rosyjskiej, jak również rządu Federacji Rosyjskiej są prowadzone w sposób nad wyraz, niedbały i niekompetentny, co świadczący o braku woli rzetelnego wyjaśnienia przyczyn tej największej tragedii ostatniego stulecia. Opieszałość w przekazywaniu materiału dowodowego przez rosyjską prokuraturę wzbudza największe zdziwienie oraz niepokój. Skandalicznym dla nas było przygotowanie i potraktowanie wizyty prezydenta i delegacji polskiej jako nieoficjalnej. Nie można także pominąć braku elementarnych zabezpieczeń lotu, a później miejsca katastrofy, poniewierających sie szczątków samolotu, ciał naszych bliskich i ich ubrań. To i wiele innych niezgodności w podawaniu faktów zainspirowały nasze rodziny do utworzenia Stowarzyszenia Rodzin Katyń 2010. Stowarzyszenie będzie działać bardzo konsekwentnie i stanowczo będzie, domagać się skrupulatnego, uczciwego śledztwa w celu wyjaśnienia przyczyn katastrofy.

Żądamy:
1) powołania międzynarodowej komisji technicznej - nie, jedynie polsko-rosyjskiej, celem wyjaśnienia wszystkich okoliczności tragedii smoleńskiej;

2) zwrócenia Polsce oryginalnych czarnych skrzynek i wraku samolotu jako własności polskiej i bardzo ważnych dowodów w sprawie;

3) zwracamy się do Sejmu Rzeczpospolitej o powołanie specjalnej komisji śledczej celem dokładnego wyjaśnienia okoliczności i procedur zastosowanych w przygotowaniu tej wizyty;

4) przesłuchania przez Prokuraturę członków rządu z Premierem Donaldem Tuskiem na czele oraz przesłuchania Ministra Bogdana Klicha - Ministra Obrony Narodowej, Ministra Spraw Zagranicznych- Radosława Sikorskiego, Prezydenta - Bronisława Komorowskiego, Szefa Kancelarii Prezesa Rady Ministrów - Tomasza Arabskiego, i innych wysokich urzędników państwowych odpowiedzialnych za przygotowanie wizyty Głowy Państwa i delegacji polskiej, a także Ewy Kopacz - Ministra Zdrowia na okoliczność przeprowadzenia sekcji zwłok ofiar katastrofy;

5) Żądamy wystosowania przez rząd polski noty dyplomatycznej do rządu rosyjskiego domagającej się równorzędnego uczestnictwa organów polskich w prowadzonym śledztwie.
Zwracamy się z gorącą prośbą o pomoc do wszystkich Polaków, również obywateli innych krajów, tych dla których ważne są: uczciwość, moralność, prawda. Zwracamy się z prośbą o podpisywanie naszego apelu i wsparcie naszych wysiłków.

można pobrać druk i podpisać o potem wysłać. jest to bardziej skomplikowane niz akcja prof. Trznadla, ale jak wiemy poważne podpisy to te z peselem itp. niestety podanie imienia przed internet to trochę za mało...

http://www.radiomaryja.pl/artykuly.php?id=106113 w dół strony mozna pobrać formularz w wordzie...w stowarzyszeniu tym działają rodziny ofiar.

Wt lip 13, 2010 17:35

Cytuj:
potencjalny kunszt Rosjan nie odnoszę do niekwestionowanej konieczności zwrotu szczatków samolotu, ale do możliwości w ciągi 2-3 tygodni zebrania, skatalogowania, opisania, zbadania tych szczątków.

A w ciągu trzech miesięcy ? A w ogóle ? Rosjanie ponoć oświadczyli jasno, że co mieli nam do dania, to już nam dali.

Cytuj:
O szczątkach ludzi, nie części samolotu.

Daj spokój, tam coś było o przekopaniu na głębokość metra, czy jakoś tak. Przy okazji mogli chyba wyciągnąć szczątki samolotu.

Cytuj:
tak drastyczna katastrofa, jej okoliczności, przyczyny, nie mogą nie budzić zainteresowania.

W tym właśnie problem - rzeczywiście nie mogą, więc jest bardzo dziwne, że budzą tak niewielkie zainteresowanie. W kraju zresztą też, śledząc media i rozmawiając po znajomych można odnieść wrażenie, że dla narodu w tej chwili interesujące jest tylko to, czy odkryto już nagranie, na którym Lech Kaczyński rozkazuje pilotom rozbić samolot.

Cytuj:
tak często przywoływanej iluzorycznej komisji międzynarodowej.

Ona by nie była iluzoryczna, gdyby komukolwiek na niej zależało. Oczywiście, np. prezydentowi USA nie musi zależeć, bo to nie należy do jego obowiązków. Rosjanom już powinno, choć też nie musi. Od tego jest polski rząd. Tzn. powinien być.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lip 13, 2010 19:01
Cytuj:
A w ciągu trzech miesięcy ? A w ogóle ? Rosjanie ponoć oświadczyli jasno, że co mieli nam do dania, to już nam dali.

Okazuje się, że jednak nie wszystko.....dokumentów z wynikami sekcji zwłok jeszcze nie przekazali.

Wt lip 13, 2010 22:18

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... nsku_.html

Co prawda Brudziński nie przebiera w słowach ale w te można uwierzyć
Cytuj:
- Premier polskiego rządu, który pojawił się na miejscu tragedii, urządzał sobie wyścigi z autokarem, którym jechaliśmy na miejsce. Jego najbliżsi współpracownicy, a wiem to od osób, które zabezpieczały to miejsce z ramienia Kancelarii Prezydenta, zadali pytanie: "Którym wejściem będzie wchodził Kaczor?" Odpowiedź: "Tym". "To my spieprzamy tamtym"- opowiadał. Zdaniem Brudzińskiego premier takie zachowanie tolerował.

Pamiętam, jak niedługo po pogrzebie na Wawelu oddałem książke do bilioteki uczelnianej. Bibliotekarz odebrał ja ode mnie i rzucił "Ale kaczor wykręcił numer". Stałem jak wryty chwilę. Facet spojrzał na mnie, ale chyba nie zorientował się, zapytał czy chce coś jeszcze wypożyczyć. Zaprzeczyłem grzecznie i odszedłem.
Nie jestem wyborcą tej partii ale takie wyrażanie sieo zmarłych nie jest fair. Nie jest słuszne z drugiej strony wykorzystywanie katastrofy do celów politycznych.
Jest ciagle wiele pytań (np. odnośnie obsługi naziemnej) ale nie bądźmy naiwni - śledztwo zakończone w kilka miesięcy, byłby to ewenement.

Wt lip 13, 2010 23:30
Zobacz profil WWW

Zoll, nie porównuj obu sytuacji. Watpię żeby ktos w tamtym momencie, w tym lesie, wśród szczątków samolotu i ludzi z RÓŻNYCH PARTII - w tym z PO - był w stanie ironizować sobie z Kaczyńskiego i bawic się w gierki polityczne. Ludzie, jak może cie tak myslec? Przeciez politycy to nie cyborgi i dla nich także musiała byc to trauma.
Nie twierdze ze wszysztko w kwestii Smoleńska zrobione było właściwie, ale akurat tutaj trudno jest mi uwierzyc w słowa Brudzińskiego. Po prostu dla mnie to nieludzkie.

Śr lip 14, 2010 1:23

Ciekawa rozmowa z Kaczyńskim - http://wiadomosci.wp.pl/kat,9932,title, ... prasa.html

Mam wrażenie, że gdyby polegać na PO, w życiu nie dowiemy się, co się tam stało, jak to było... A jeśli się dowiemy, to dzięki uporowi Kaczyńskiego.

Notabene, nie bardzo rozumiem pomysł z ekshumacją Gosiewskiego. Komu i co to ma dać?

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr lip 14, 2010 7:35
Zobacz profil WWW
Post Re:
Cytuj:
Notabene, nie bardzo rozumiem pomysł z ekshumacją Gosiewskiego. Komu i co to ma dać?

Jesli jeszcze nie dotarła do Polski dokumentacja z sekcji zwłok wszystkich ofiar, to może ten wniosek zmobilizować Rosjan, do szybszego działania.
Jeśli chodzi o wypowiedź Brudzińskiego
http://www.tvn24.pl/-1,1664857,0,1,zrob ... omosc.html
Gdyby nie dokonano sekcji usłyszelibyśmy, że zlekceważono podstawoe procedury, aby ukryć przyczynę śmierci Prezydenta.

Śr lip 14, 2010 7:50
Poniewaz to temat o tym, wiec tu wkleje fragment artykulu, ktory poleca ToMu.
Pan J.Kaczynski przypomina sobie:

Cytuj:
Wynajęli samolot. Lotnisko w Smoleńsku zostało zamknięte, polecieliśmy zatem do Witebska na Białorusi. Wcześniej namawiano mnie, bym poleciał z Donaldem Tuskiem.

Kto namawiał?

Nie pamiętam. Dzwonił ktoś od premiera. Miałem wrażenie, że Donald Tusk zdecydował się polecieć do Smoleńska wtedy, gdy dowiedział się, że ja tam lecę. Być może się mylę, ale tak to zapamiętałem. Nie chciałem jednak lecieć z premierem. Poleciałem z przyjaciółmi. Wylądowaliśmy zresztą w Witebsku przed Tuskiem. Strona białoruska zachowała się bardzo poprawnie. Na lotnisku czekał autokar i samochód osobowy. Wsiedliśmy i ruszyliśmy w drogę do Smoleńska. Po drodze zorientowaliśmy się, że tempo jazdy jest spowalniane. Dziś wiem, że nasze postoje i powolne tempo jazdy były wymuszone przez ścigającą nas delegację z premierem Tuskiem, który koniecznie chciał dotrzeć do Smoleńska przed nami. W pewnym momencie limuzyna z Donaldem Tuskiem minęła nas i dopiero wtedy pozwolono nam normalnie jechać. To była zresztą jakaś kompletna paranoja. Bo jeśli premier polskiego rządu ścigał się ze mną, kto pierwszy dojedzie do miejsca katastrofy, to widocznie szczególnie zależało mu, by się tam pokazać. Państwo wybaczą, ale nie jestem w stanie nawet zrozumieć takiej mentalności. Ja jechałem do ciał moich najbliższych – do Leszka, Marylki, Przyjaciół. To, co wyrabiał wówczas pan Tusk, po prostu nie mieści mi się w głowie.

Uwagi, ktore mi sie nasunely:
- chyba oczywiste jest, ze premier leci, jesli jest taka mozliwosc, na miejsce takiej katastrofy i raczej nie dlatego, ze jakas osoba prywatna chce tez pozegnac bliskich
- propozycja wspolnego lotu zaprzecza teorii J. Kaczynskiego, ze Tusk robil z nim wyscigi. Tak samo jak swiadectwo osob, ktore byly w Smolensku tego wieczora i ktore twierdzily od poczatku, ze Tusk i Putin chcieli na Jaroslawa poczekac
- Chyba oczywiste jest, ze jezeli jednoczesnie jedzie premier jakiegos panstwa i osoba prywatna, to robi sie wolna droge dla premiera, a nie dla osoby prywatnej, nawet osobiscie dotknietej katastrofa. I to nie jest decyzja premiera - goscia, ale rzadu danego kraju. Nawet jezeli J. Kaczynskiemu to sie nie podoba, to formalnie nie jest on VIPem. Sam odmowil wspolnego lotu z premierem.
- No i ow zarzut latania przestarzalymi Tupolewami: jak juz pisalam w innym watku, Kaczynski jako premier mial 2 lata na zapewnienie rzadowi i prezydentowi nowych samolotow. Ale to byloby cos konkretnego i niekoniecznie latwego do obrony, co jego rzad musilaby zrobic. Latwiej zrzucac takie decyzje na innych. Wpisuje sie to zreszta w styl jego polityki: najpierw obiecac gruszki na wierzbie (3 mln mieszkan), a potem powiedziec, ze nie mogl tego zrealizowac, bo PO nie weszlo w nim koalicje. Gdyby weszlo, to bylaby tez wina PO, ze nie realizuje cudow obiecanych przez PiS.

No ale Tusk jest zmora Kaczynskiego od lat. Tylko wlasciwie dlaczego?

Śr lip 14, 2010 8:27
zbanowany na stałe

Cytuj:
- Emocje i wzburzenie nie dają panu Brudzińskiemu komfortu wypowiadania słów prawdziwych i rzetelnych co do tego, co tam się działo - podsumował.

Ja bym to ujął dosadniej, ale dostałbym ostrzeżenie. Jaki jest Brudziński każdy rozsądnie myślący wie. Jedynym jego wybitnym osiągnięciem było spowodowanie zwolnienia z pracy dwóch funkcjonariuszy lotniska w Szczecinie, którzy tylko i wyłącznie wykonywali swoje obowiązki kontrolując Prymasa Glempa. Taki to jest Brudziński - zakłamany, chamski i na dodatek wyjątkowo wredny.

Śr lip 14, 2010 8:38
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1386 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 93  Następna strona