Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 2:55

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 94  Następna strona
 Krzyż pod pałacem prezydenckim. 
Autor Wiadomość
Post Re: Krzyż pod pałacem prezydenckim.
Johnny99, to o czym wolno pisac w tym watku? A moze ja tematu nie rozumiem?

So wrz 11, 2010 12:11

O co Ci chodzi ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So wrz 11, 2010 12:15
Johnny99 napisał(a):
Ja też wolę, więc łaskawie proszę się odczepić od krzyża przed Pałacem. Zgoda ?

A co ten krzyż jest prywatną własnością, zastrzeżoną?....czyją??????
Czy może mogą o nim debatowac tylko "prawdziwi Polacy katolicy patrioci"??
Już bywało, że maszerujący z pochodniami nakazywali niewygodnym "odczepić się" od krzyża, od kraju, a z czasem oczepiali ich osobiście....też pod znakiem krzyża w formie swastyki.

Ostatnio edytowano So wrz 11, 2010 12:27 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

So wrz 11, 2010 12:21

Na litość, naprawdę nie potrafisz zrozumieć prostej analogii ?

Krzyż nie jest niczyją własnością, tak samo jak pochodnia.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So wrz 11, 2010 12:26
Johnny99 napisał(a):
Na litość, naprawdę nie potrafisz zrozumieć prostej analogii ?

Krzyż nie jest niczyją własnością, tak samo jak pochodnia.

Dlatego ten krzyż katolicy rozumiejący naukę Chrystusa, nie mogą traktować jako zakładnika.
Katolik, który nie respektuje zaleceń KEP wyklucza się sam ze struktur Kościoła.

So wrz 11, 2010 12:31

Johnny, wiem że nie lubisz PO ale nie sądziłam, że właśnie teraz zdecydujesz się na retorykę anty-za-wszelką-cenę-PO-wską w świetle tego, jak dziś zachowuje się Jarosław. 4 lipca wyboru po prostu nie było, przynajmniej dla mnie. I nie chodzi o kłamstwo wyborcze o przemianie i zakończeniu wojny polsko-polskiej, ale o zachowanie prezesa i PiS-u, które może wskazywać na to, że ten czlowiek nie do końca otrząsnął się po stracie brata - nie na tyle, aby pełnić najważniejszą funkcję w państwie.
Jakiby nie był dzis Bronisław cieszę się ze nie jest Jarosławem.

W kwestii krzyża cięzko tu cokolwiek dopisać. Na razie awantury wokół niego coraz bardziej potwierdzają moje słowa (a także słowa Kamali, Aluś i innych przeciwników). Wtydawało mi się, że kto jak kto ale Ty to dostrzegasz.

So wrz 11, 2010 12:35

Cytuj:
Katolik, który nie respektuje zaleceń KEP wyklucza się sam ze struktur Kościoła.

Wiesz, przemyśl to jeszcze raz, bo chyba za bardzo się tym emocjonujesz.

Cytuj:
właśnie teraz zdecydujesz się na retorykę anty-za-wszelką-cenę-PO-wską w świetle tego, jak dziś zachowuje się Jarosław.

I znowu to samo - o stosunku do PO w całości ma decydować to, jak teraz zachowuje się Jarosław.

Cytuj:
4 lipca wyboru po prostu nie było, przynajmniej dla mnie. I nie chodzi o kłamstwo wyborcze o przemianie i zakończeniu wojny polsko-polskiej, ale o zachowanie prezesa i PiS-u, które może wskazywać na to, że ten czlowiek nie do końca otrząsnął się po stracie brata - nie na tyle, aby pełnić najważniejszą funkcję w państwie.

4 lipca jego zachowanie na to nie wskazywało - jeśli już mówimy o tym, czy był wybór. To się stało dopiero po wyborze. I nie stało się samo z siebie, duży wpływ miał na to z całą pewnością sposób, w jaki PO prowadziło kampanię. Nie wiadomo, może gdyby Kaczyński wygrał i poczuł, że odegrał się za to pasmo ataków i zniewag, że pomimo tego wszystkiego jednak ich pokonał - czy nie pomogłoby mu to wyjść z traumy. W każdym razie na pewno nie pomogła mu porażka.

Cytuj:
Jakiby nie był dzis Bronisław cieszę się ze nie jest Jarosławem

Gdy oceniam Bronisława oceniam Bronisława, nie ma tu żadnego znaczenia, jaki jest Jarosław.

Cytuj:
Na razie awantury wokół niego coraz bardziej potwierdzają moje słowa (a także słowa Kamali, Aluś i innych przeciwników). Wtydawało mi się, że kto jak kto ale Ty to dostrzegasz.

Napisz konkretnie o jakie słowa chodzi, to powiem, czy dostrzegam czy nie.

So wrz 11, 2010 12:42
Johnny99 napisał(a):
Wiesz, przemyśl to jeszcze raz, bo chyba za bardzo się tym emocjonujesz.

Trudno się nie emocjonować w obliczu faktów że za noszenie krzyża, przyznanie się do wiary, zginęło tysiace ludzi i giną współcześnie.
A w Polsce uczyniono z krzyża oręż walki politycznej i pośmiechowisko.....młodziez na dyskotekach szaleje w oparach alkoholu, narkotyków, przy muzyce "Gdzie jest krzyż".
Gdyby żył Jan Paweł II w obliczu tej sytuacji, z gniewem i płaczem znów wykrzyczałby te słowa -"Nie myślcie, że mnie to nie boli, to jest moja matka ta ziemia, to moja ojczyzna....to znak męki Chrystusa!!!!".
Wstyd.......i żal, bo ta sytuacja wymiata młodych z Kościoła :(
Nie emocjonowałoby mnie zupełnie, gdyby przeciwnicy B. Komorowskiego postawili sobie portret sp. pary prezydenckiej i czuwali przy nim na modlitwie.

So wrz 11, 2010 12:54

Cytuj:
A w Polsce uczyniono z krzyża oręż walki politycznej i pośmiechowisko.....młodziez na dyskotekach szaleje w oparach alkoholu, narkotyków, przy muzyce "Gdzie jest krzyż".

No to bardzo niedobrze, że tak robi ! I nie zdejmowałbym z niej tak łatwo odpowiedzialności tylko dlatego, że akurat dostała pretekst.

Cytuj:
Nie emocjonowałoby mnie zupełnie, gdyby przeciwnicy B. Komorowskiego postawili sobie portret sp. pary prezydenckiej i czuwali przy nim na modlitwie.

Szczerze wątpię. Wtedy byś narzekała, że portret zastąpił im krzyż, a Kaczyński Jezusa.

So wrz 11, 2010 14:22
Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
4 lipca wyboru po prostu nie było, przynajmniej dla mnie. I nie chodzi o kłamstwo wyborcze o przemianie i zakończeniu wojny polsko-polskiej, ale o zachowanie prezesa i PiS-u, które może wskazywać na to, że ten czlowiek nie do końca otrząsnął się po stracie brata - nie na tyle, aby pełnić najważniejszą funkcję w państwie.

4 lipca jego zachowanie na to nie wskazywało - jeśli już mówimy o tym, czy był wybór. To się stało dopiero po wyborze. I nie stało się samo z siebie, duży wpływ miał na to z całą pewnością sposób, w jaki PO prowadziło kampanię. Nie wiadomo, może gdyby Kaczyński wygrał i poczuł, że odegrał się za to pasmo ataków i zniewag, że pomimo tego wszystkiego jednak ich pokonał - czy nie pomogłoby mu to wyjść z traumy. W każdym razie na pewno nie pomogła mu porażka.

Czy ja dobrze ciebie rozumiem? Nalezalo wybrac Jaroslawa, zeby dac mu szanse na dojscie do rownowagi psychicznej? A to nie za wielka cena kosztem 40 mln obywateli? To moze kazdy, kto ma traume po stracie najblizszych, powinien rotacyjnie zostawac prezydentem?

No i na marginesie, Jaroslaw bez traumy juz mial szanse pokazac jak potrafi sie zachowywac. Ja tam duzej roznicy, niestety, nie widze. Tyle, ze teraz juz w ogole sie nie hamuje. Moze przedtem sp Lech i Maria na niego kojaco wplywali.

So wrz 11, 2010 15:44
Johnny99 napisał(a):
No to bardzo niedobrze, że tak robi ! I nie zdejmowałbym z niej tak łatwo odpowiedzialności tylko dlatego, że akurat dostała pretekst.

Nie mam zamiaru usprawiedliwać, bo jest to objaw zdziczenia.
Ale wzięli wzór ze starszych.

Cytuj:
Szczerze wątpię. Wtedy byś narzekała, że portret zastąpił im krzyż, a Kaczyński Jezusa.

Nie chcesz chyba powiedzieć, że śp Kaczyński był tej rangi, że mógły rywalizować z krzyżem??????
Ludzie modla się do szyb, do kory na drzewie, moga i do portretu - nie rusza mnie.
Krzyża nie wolno nikomu zawłaszczać do swoich prozaicznych, politycznych celów.

So wrz 11, 2010 15:55

Cytuj:
Ale wzięli wzór ze starszych.

Dokładnie, przede wszystkim z przewodniczącego lubelskiego okręgu Platformy Obywatelskiej.

Cytuj:
Nie chcesz chyba powiedzieć, że śp Kaczyński był tej rangi, że mógły rywalizować z krzyżem??????

A Komorowski jest tej rangi ? Hehe, to już zaszło tak daleko, że nie zdziwiłbym się:D Bo inaczej nie rozumiem o co Ci chodzi.

Cytuj:
Nalezalo wybrac Jaroslawa, zeby dac mu szanse na dojscie do rownowagi psychicznej?

Aleś wymyśliła. Ja tylko napisałem, że prawdopodobnie łatwiej byłoby mu do niej dojść będąc zwycięzcą, a nie przegranym. Zwycięstwo zwykle podbudowuje psychicznie, natomiast porażka często frustruje. Rozumiesz ?

Cytuj:
Ja tam duzej roznicy, niestety, nie widze.

Wcale się nie dziwię. Już niedługo będzie modny pogląd, że Jarosław właściwie zawsze taki był. A w zasadzie już jest modny. Kuczyński niedawno napisał, że Kaczyński już w stoczni był wariatem i gdyby go nie powstrzymano, na pewno rozwaliłby Polskę i doprowadził do wojny. Szkoda, że wypalił to jeszcze zanim uzgodniono wersję, że w ogóle go tam nie było.

So wrz 11, 2010 16:20
Johnny99, nie wmowisz mi, ze mam az taka krotka pamiec. Jaroslawa z czasow stoczni nie pamietam, bo jak sam wiesz, tam go nie bylo ;-), ale 2005 to jeszcze nie tak odlegle czasy. Myslisz, ze przegral przypieszone wybory, bo ... narod nie zrozumial, ze on chce dobrze? I te 2 lata IV Rzepy,(jak to nazwal Daukszewicz), to byly inne, niz sami na wlasne oczy widzielismy?
Czy moze budujesz juz mit Kaczynskich, niedocenionych przez historie?

So wrz 11, 2010 16:27

Naród przede wszystkim widział Złych Kaczyńskich, bo tak mu sytuację przedstawiały media. Narodowi tak wbiło się to do głowy, że teraz, kiedy już nawet niechętne PiS media używają (znacznie rzadziej i tylko w ostateczności) podobnej retoryki w odniesieniu do PO, nie może to odnieść aż takiego skutku, bo w tyle głowy zawsze już będzie narodowi siedziało, że może i PO nie jest najlepsze, ale PiS to przecież Czyste Zło. Dziwi mnie zresztą, dlaczego ci sami, którzy wierzą w budowanie mitu Kaczyńskich niedocenionych przez historię, nie wierzą w to, że druga strona zbudowała mit Kaczyńskich-faszystów, niszczących Polskę. Pewnie dlatego, że sami po tej drugiej stronie tkwią i nie są zdolni nawet na chwilę się z niej wyzwolić.

So wrz 11, 2010 16:33

Wymyślasz jakieś strasznie karkołomne teorie o tym, co media wcisnęły ludziom i dlaczego biedny PiS zawsze ma pod górkę. Żeby mieć zdanie o Kaczyńskich, nie potrzeba medialnego komentarza. Już same ich wypowiedzi, zachowania i ich skutki dają do myślenia. Podobnie jest z resztą z PO. To nie jest partia hołubiona przez Polaków, gołym okiem widać jej potknięcia i błędy. Ale obecnie stanowi jedyną liczącą się alternatywę dla IV RP.
A jeśli chodzi o sprawę krzyża, dystansowanie się do działań pisowców nie oznacza automatycznie gloryfikowania poczynań Platformy.

So wrz 11, 2010 17:18
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 94  Następna strona