Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 17, 2025 21:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 127  Następna strona
 Idziemy na wybory 
Autor Wiadomość
Post Re: Idziemy na wybory
gita napisał(a):
Na portalu salon24, napisałam notkę:"WSTYD MI! W moim mieście prawdopodobnie wygra Platforma".
Na prawdę jestem zażenowana i wstyd mi z tego powodu.

Tak....tak....w PRL za Radom i Ursus "wstydziła się" cała Polska.....może ścieżki zdrowia pomogą....

Pt paź 09, 2015 7:51

Alus napisał(a):
gita napisał(a):
Na portalu salon24, napisałam notkę:"WSTYD MI! W moim mieście prawdopodobnie wygra Platforma".

Tak....tak....w PRL za Radom i Ursus "wstydziła się" cała Polska.....może ścieżki zdrowia pomogą....

Niesmaczne porównanie. Mam nadzieję, że piszesz wyłącznie w swoim imieniu. Sam byłem po stronie protestujących. Tak jak teraz jestem po stronie "zmielonych" i olewanych przez lewicową władzę.

Pt paź 09, 2015 8:29
Alus napisał(a):
gita napisał(a):

Dodam , że nie tylko jestem zażenowana i wstyd mi, ale jestem oburzona; oburzona na to, że plakaty posłanki Krystyny Kłosin z Platformy, wiszą blisko bramy wejściowej do kościoła, a ta pani głosowała za aborcją,czyli przeciw życiu za in vitro, za ustawą tzwn. anty-przemocową i za zmianą płci, czyli za cywilizacją śmierci oraz za demoralizacją.
To skandal i bezczelność, że taka osoba reklamuje się tuż przy kościele.

Pt paź 09, 2015 12:41
A to jest jakas ustawowa strefa ochronna wokol kosciola?
Bo w kosciele, to juz dawno wiemy, ze nie ma. Politycy za zgoda proboszczow od lat wychodzili na ambony ze swoimi pogladami w ramach akcji wyborczej.

Pt paź 09, 2015 13:13
gita napisał(a):
Alus napisał(a):
gita napisał(a):

Dodam , że nie tylko jestem zażenowana i wstyd mi, ale jestem oburzona; oburzona na to, że plakaty posłanki Krystyny Kłosin z Platformy, wiszą blisko bramy wejściowej do kościoła, a ta pani głosowała za aborcją,czyli przeciw życiu za in vitro, za ustawą tzwn. anty-przemocową i za zmianą płci, czyli za cywilizacją śmierci oraz za demoralizacją.
To skandal i bezczelność, że taka osoba reklamuje się tuż przy kościele.

Bo te pisowskie w wejściach do kościołów są na właściwym miejscu :D :brawo:

Pt paź 09, 2015 13:20
Moderator

Kael napisał(a):
A to jest jakas ustawowa strefa ochronna wokol kosciola?

Oczywiście, że nie ma takiej strefy, ale wieszanie swoich plakatów wyborczych w tym miejscu to akurat takie trochę mało spójne etycznie jest: jestem przeciwny poglądom Krk, ale wykorzystuję jego bliskość, bo wiem, że tam akurat sporo ludzi chodzi.

Kael, gorzej, że niektórzy księża w Polsce wyrażają w kościele swoje polityczne poglądy. I nie zdziw się: tak zwolennicy PO jak i zwolennicy PiS

Alus napisał(a):
Bo te pisowskie w wejściach do kościołów są na właściwym miejscu

Może niekoniecznie pisowskie, ale te, które są przeciw aborcji, przeciw in vitro, przeciw ustawie genderowej, przeciw ustawie o uzgodnieniu płci, są absolutnie przy wejściach do kościołów na miejscu.
Gdyby PO miała takie poglądy nie miałbym nic przeciwko, żeby umieszczała takie plakaty.
Skoro jednak to PiS głosi w tym względzie poglądy, jakie powinni głosić wszyscy katolicy, to czemu się dziwisz?

Pt paź 09, 2015 13:23
Zobacz profil WWW
Cytuj:
Może niekoniecznie pisowskie, ale te, które są przeciw aborcji, przeciw in vitro, przeciw ustawie genderowej, przeciw ustawie o uzgodnieniu płci, są absolutnie przy wejściach do kościołów na miejscu.
Gdyby PO miała takie poglądy nie miałbym nic przeciwko, żeby umieszczała takie plakaty.
Skoro jednak to PiS głosi w tym względzie poglądy, jakie powinni głosić wszyscy katolicy, to czemu się dziwisz?

PiS to głosi, bo już nie koliduje z poglądami śp L. Kaczyńskiego......w 2007r pogonili M. Jurka chcąc zmuszać prezydenta do trudnego wyboru - własne sumienie kontra własna partia.
Przeciwnicy aborcji i in vitro znajdują się we wszystkich partiach, poza SLD i RP (aktualnie Zjednoczona Lewica).
KEP po raz enty powtarza - Kościół nie popiera żadnej konkretnej partii - co niestety nie wszyscy ludzie Kościoła chcą uszanować.

Ostatnio edytowano Pt paź 09, 2015 13:31 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt paź 09, 2015 13:28
@medieval_man, ilu politykow w Polsce kieruje sie etyka, a nie interesem politycznym? Zabraknie ci palcow u rak?

Pt paź 09, 2015 13:28
Moderator

Kael napisał(a):
@medieval_man, ilu politykow w Polsce kieruje sie etyka, a nie interesem politycznym? Zabraknie ci palcow u rak?

A po cóż mi to wiedzieć?
To polityka.
Jeśli jedna partia popiera rozwiązania proponowane przez Kościół to dla mnie jest ona bardziej interesując niż druga partia, która sprzeciwia się Kościołowi i promuje ustawy niezgodne z nauczaniem Kościoła.
A czy oni w to wierzą, czy nie to już mnie mało interesuje. To polityka. Popieram tych, którzy głosują w zgodzie z nauczaniem Kościoła nawet jeśli mają w tym jakiś swój interes.

Pt paź 09, 2015 13:48
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
Popieram tych, którzy głosują w zgodzie z nauczaniem Kościoła nawet jeśli mają w tym jakiś swój interes.

Widzisz, a ja mam awersję do duchownych, którzy wybiórczo traktują nauczanie Kościoła, wobec jednych polityków z wyrozumiałością duszpasterską lub milczeniem, wobec innych - z całą surowością ambony, aż do groźby ekskomuniki lub przynajmniej wyłączenia z sakramentów włącznie.

Ale widocznie mają w tym jakiś swój interes.

...

(Koh 3:1nn)

Pt paź 09, 2015 13:55
A jezeli po dojsciu do wladzy zrobia wolte jak nasz aktualny prezydent? To bedziesz znowu wybieral w nastepnych wyborach tylko wedlug tych pogladow, ktore maja podobne do twoich w kwestiach, ktore dla ciebie sa istotne, a ktore sobie glosza przy wyborach, nie patrzac na calosc i sensownosc ich programu dla Polski?

Pt paź 09, 2015 13:56
Moderator

bert04 napisał(a):
Widzisz, a ja mam awersję do duchownych, którzy wybiórczo traktują nauczanie Kościoła, wobec jednych polityków z wyrozumiałością duszpasterską lub milczeniem, wobec innych - z całą surowością ambony, aż do groźby ekskomuniki lub przynajmniej wyłączenia z sakramentów włącznie.
Ale widocznie mają w tym jakiś swój interes.

Nie będę prosił o konkretne przykłady, bo znowu flame się zrobi....
;-)

Kael napisał(a):
A jezeli po dojsciu do wladzy zrobia wolte jak nasz aktualny prezydent?

Jaką woltę zrobił Duda?
Kael napisał(a):
To bedziesz znowu wybieral w nastepnych wyborach tylko wedlug tych pogladow, ktore maja podobne do twoich w kwestiach, ktore dla ciebie sa istotne, a ktore sobie glosza przy wyborach, nie patrzac na calosc i sensownosc ich programu dla Polski?

A jaki mam inny wybór? Głosować na tych, którzy głoszą poglądy przeciwne do moich?

Pt paź 09, 2015 14:14
Zobacz profil WWW
Alus napisał(a):
Cytuj:

PiS to głosi, bo już nie koliduje z poglądami śp L. Kaczyńskiego......w 2007r pogonili M. Jurka chcąc zmuszać prezydenta do trudnego wyboru - własne sumienie kontra własna partia.
Przeciwnicy aborcji i in vitro znajdują się we wszystkich partiach, poza SLD i RP (aktualnie Zjednoczona Lewica).
KEP po raz enty powtarza - Kościół nie popiera żadnej konkretnej partii - co niestety nie wszyscy ludzie Kościoła chcą uszanować.

A Ty jak zwykle wracasz do dalekiej przeszłości, w/g zasady, nie mam argumentów, więc atakuję, nawet niedorzecznymi argumentami.
A może by tak do epoki kamienia łupanego? :D

Pt paź 09, 2015 14:21

medieval_man napisał(a):
Nie będę prosił o konkretne przykłady, bo znowu flame się zrobi....

W sumie chodzi głównie o ten sam wywiad, a raczej wywiady, do których tu nawiązywano. Kiedyś czytałem, porównywałem pytania, odpowiedzi, reakcje.

W tym dziale jest też jeszcze stara dyskusja o "seksualizacji dzieci". Przypadkiem na nią natrafiłem. Co to była za kampania, sekusalizacja to zło, nie wolno dopuścić do seksualizacji, Platforma promuje seksualizację... ale nie dowiedziałem się, czym ta seksualizacja jest, czym się objawia, czym ją zwalczać. I jak odróżnić promowanie od informowania.

Ktoś powie, że Kościół zawsze ostrzegał, zakazywał, wzbraniał. Niby tak. Ale kościelny głos czasem jest głośniejszy a czasem nie. Czasem na topie jest tropienie łokultyzmów, a czasem - dżenderu. Zauważyłem jedynie, że w czasie rządów PO ten głos wzmógł się właśnie w tych sprawach, chociaż PO przez lata nie wprowadzała żadnych zmian, a potem tylko minimalne.

Gdyby Kościół przykładowo zrobił wielką kampanię przeciw jedzeniu mięsa w piątki, Adwent i Wielki Post, a równolegle pozwalał na rozlepianie na ścianach kościołów plakatów Polskiej Partiii Jaroszów, to nie miałbyś co najmniej dziwnych odczuć?

medieval_man napisał(a):
Głosować na tych, którzy głoszą poglądy przeciwne do moich?

W sumie nie, ale od polityka nie oczekuję zbyt wiele. Dziwisz się, że od duchownych oczekuję więcej? A przynajmniej - zdrowego dystansu ołtarza od korony? Po zbyt wielkiej blilskości tych dwojga jeszcze nigdy nic dobrego nie wynikło. I szkoda trwała dla Kościoła była zawsze większa, niż dla władzy świeckiej.

...

(Koh 3:1nn)

Pt paź 09, 2015 14:27
Do wyborów zostało 16 dni, a więc czas na to, aby poszukać na liście najlepszego, niekoniecznie pierwszego:
http://brygida.naruniec.salon24.salon24 ... pierwszego

Pt paź 09, 2015 14:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 127  Następna strona