Autor |
Wiadomość |
Marek Antoniusz
|
Dominikdano napisał(a): Wielu esbeków nie sprzeniewierzyło się własnym ideałom i nadal pozostało esbekami. To chyba, mimo nikczemności zajęcia, lepsze niż zakłamane i do cna załgane życie dwulicowców i kombinatorów w sutannach. Obrzydzenie...
Problem Polski po 1989 roku polega właśnie na tym, że ci ludzie zostali esbekami i działali nadal, także w środowisku kościelnym. Jedni dla własnego dobra i swojej małej kliki (ks.Isakowicz-Zaleski dał przykład proboszczów, którzy prace remontowe przy kościołach zlecali firmom stworzonym przez byłych esbeków - bynajmniej nie z własnej, nieprzymuszonej woli - płacąc często wielokrotnie więcej niż to było konieczne) inni dla większych i dobrze zorganizowanych grup związanych z samym wierzchołkiem.
Nad tym co jest lepsze zastanawiać się nie zamierzam.
_________________ Bogu ducha winny
|
So sty 06, 2007 23:03 |
|
|
|
 |
Mark Zubek
|
Monika75
Nie znam nic sensacyjnego w tej sprawie, a wiedzę swoją opieram na wspomnieniach (mglistych) okresu, w którym każdy odgrywał jakąś ideologiczną pozę.
Byli więc pseudo kapłani, pseudo milicjanci, pseudo ubecy, pseudo
robotnicy, pseudo opozycjoniści.
W tej całej zabawie maskaradowej, trudno jest dzisiaj powiedzieć kto kogo łapał i kto komu robił.....teczki.
Jedno jest pewne, ponad połowa ludzi była przesłuchiwana przy wielu
okazjach ( ja sam mając 6 lat)
Kto i po co, to już zawsze będzie słodką tajemnicą silniejszego.
Wcale się nie zdziwię że na jakimś zabitym dechami strychu znajduje się się teczka z przesłuchania Marka Zubka, obywatela w wieku lat 6-ściu.
Przyznaję się więc do współpracy z organami władzy, nie wiem jednak czy był to zwykły czy "niezwykły" funkcjonariusz PRL-u.
Współpracy mało owocnej jednak bardzo haniebnej.
Liczę na wybaczenie i wyrozummiałość szacownych forumowiczów.
Jeszcze raz pytam.....czy znane są ofiary tego księdza?
|
So sty 06, 2007 23:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Prezentujesz Marku postawę: pojeżdżę sobie po pijaku samochodem i jesli uda mi się nikogo nie przejechać to znaczy że nie mam żadnej winy.
Poza tym po raz kolejny powtarzam: najgorsze w tym wszystkim są kłamstwa do których doszło w ciągu ostatnich dni.
W poprzedniej epoce nie każdy odgrywał jakąś ideologiczną pozę.
Było wielu takich, którzy nic nie musieli odgrywać, bo cały czas pozostali wierni sobie i Bogu, np. kard. Wyszyński, kard Glemp, bp Nycz (diec koszalińsko-kołobrzeska), kard Macharski czy bp Szkodoń (diec. krakowska)
Ostatnio edytowano So sty 06, 2007 23:24 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
So sty 06, 2007 23:19 |
|
|
|
 |
Marek Antoniusz
|
Mark Zubek napisał(a): Czytając w/w posty, dochodzę do wniosku że "ktoś" boi się apb.Wielgusa. Czyżby i apb. też posiadał jakieś teczki?
Blisko, bo stara plotka głosi, że abp.Głódź wie niejedno.
Z nowych plotek:
Janusz Kurtyka od 2 miesięcy alarmował nuncjusza apostolskiego w Warszawie, iż nominacja abp. Wielgusa będzie ryzykowna, a nuncjusz, abp Józef Kowalczyk, ocenzurował prawdę o przeszłości abp. Wielgusa w dokumencie przekazanym do Watykanu.
|
So sty 06, 2007 23:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
[...]
Cytuj: "Z bólem przyjmuję te informacje i modlę się, aby nikogo nie skrzywdziły, a także nie oddaliły od Kościoła, który - mimo grzeszności swoich członków - zawsze jest święty, gdyż jego Głową jest Chrystus"
Szkoda tylko, ze "szyja" Mu gnije...
Nie rozumiem tych postaw, jestem zszokowany. Przecież wystarczyłoby, aby Wielgus sam zrezygnował i na jego miejsce znalazłby sie ktos z jasnmiejsza przeszłością. Dlaczego mamy sie modlić za złe decyzje?
Nie rozumiem tego kompletnie? Takie usprawiedliwanie korporacyjnych kumpli?
[...] - Paschalis
|
So sty 06, 2007 23:29 |
|
|
|
 |
Paschalis
|
Panowie, ale personalne uwagi sobie darujcie.
_________________ www.onephoto.net
|
So sty 06, 2007 23:31 |
|
 |
Duch proroczy
|
Marku antoniuszu w dzienikarskim świecie pojawiają się jeszcze ciekawsze informacje. Z blogu Krzysztofa Leskiego dzienikarza TVP3:
Ale to nic. To już bywało. Jeśli jednak prawdą jest to, co Wprost ma opublikować w poniedziałek, a o czym Cezary Gmyz opowiedział w skrócie w Kurierze TVP3... 1)że Janusz Kurtyka od dwóch miesięcy alarmował nuncjusza apostolskiego w Warszawie, iż nominacja abp. Wielgusa będzie ryzykowna 2)że nuncjusz, abp Józef Kowalczyk, ocenzurował prawdę o przeszłości abp. Wielgusa w dokumencie przekazanym do Watykanu 3)że Jarosław Kaczyński jesienią wspominał Benedyktowi XVI o wątpliwościach co do kandydatury abp. Wielgusa to mamy do czynienia z poważnym kryzysem i w polskim kościele, i w jego relacjach ze Stolicą Apostolską.
_________________ Dla katolika nie może istnieć neutralność. Pan Bóg też nie jest neutralny
|
So sty 06, 2007 23:33 |
|
 |
Marek Antoniusz
|
W takim razie Duchu jeszcze poszerzyłeś plotkę
W tym samym blogu znalazłem info, że już nie tylko Jamajka o tym piszę 
|
So sty 06, 2007 23:40 |
|
 |
Paschalis
|
Posty z personalnymi wycieczkami zostały skasowane. I podobnie się stanie z każdym podobnym w przyszłości.
_________________ www.onephoto.net
|
N sty 07, 2007 0:05 |
|
 |
Mark Zubek
|
Monika75
Piszesz ze najgorsze były kłamstwa a ja udowodniłem tolkienowi że
prawda czasami wygląda na kłamstwo.
W tym wypadku oskarżanego księdza być może jest całkiem podobnie,
być może jego współpraca polegała tylko na przesłuchaniach,
na tworzeniu sztucznej "przyszłości" dla swoich ( UB-eckich) celów ?
PS.
Co może powiedzieć dzisiaj każdy dorosły Polak.
Może powiedzieć -TAK WSPÓŁPRACOWAŁEM Z RZĄDEM PRL-u.
W pracy, w szkole i w przedszkolu.( a nawet w kościele)
Jeśli się tego ktoś wypiera to poprostu szczerze kłamie.
|
N sty 07, 2007 0:14 |
|
 |
Mark Zubek
|
PS.
To znaczy szczerze kłamie, mówiąc przy tym całkowitą prawdę :-)
|
N sty 07, 2007 0:21 |
|
 |
Marek Antoniusz
|
Mark Zubek napisał(a): PS. Co może powiedzieć dzisiaj każdy dorosły Polak. Może powiedzieć -TAK WSPÓŁPRACOWAŁEM Z RZĄDEM PRL-u. W pracy, w szkole i w przedszkolu.( a nawet w kościele)
Jeśli się tego ktoś wypiera to poprostu szczerze kłamie.
Szkoda, że ks.Popiełuszko nie może dziś tego powiedzieć...
|
N sty 07, 2007 0:23 |
|
 |
Mark Zubek
|
Pisałem o żyjących.
|
N sty 07, 2007 0:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Piszesz ze najgorsze były kłamstwa a ja udowodniłem tolkienowi że prawda czasami wygląda na kłamstwo.
Paschalisie, bądź uczciwy i wytnij to. Ten 6-letni kombatant niczego mi nie udowodnił, kłamie w żywe oczy. Zresztą co może mówić o Polsce ktoś kto siedzi za Wielka Wodą?
|
N sty 07, 2007 0:47 |
|
 |
Mark Zubek
|
Jeśli już to......BYŁY 6-letni kombatant, tolkienie :-D
|
N sty 07, 2007 3:33 |
|
|
|