Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 22:46

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1494 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 100  Następna strona
 Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz.4 
Autor Wiadomość
Naród pamięta, że trzonem walki zbrojnej w okupantem hitlerowskim było AK.
W wielu regionach BCH.
AL i NSZ to tylko marginesy kierujące się wyznawaną ideologią, polityką.
AL finansowane, popierane z Moskwy, przy światowym układzie skazane było po zakończeniu wojny na sukces.
NSZ to utopiści - alianci w układach z Moskwą przeznaczyli nas jako haracz dla sowietów - więc ich istnienie z góry skazane było na porażkę.
W zależności od układu politycznego w Polsce - obie formacje gloryfikowane lub potępiene w czambuł.

PS - nie odczuwałeś odruchu wymiotnego sięgając do archiwum GW :D

Cz maja 07, 2009 7:46
zbanowany na stałe

Coś mi się wydaje, ze nie dojdziecie do żadnego rozwiązania. Historia nie jest czarno-biała, jakby to niektórzy chcieli ludziom wmówić. Tak po jednej jak i po drugiej stronie byli bohatewrowie i degeneraci.
Nie da sie pojedyńczego członka AL oceniac przez pryzmat całej organizacji. To samo dotyczy członków AK i NSZ.
Do wszystkich należałoby podejśc indywidualnie, a to jest prawie lub też wogóle niemożliwe.
Taką sama głupotą jest ocenianie kogoś przez pryzmat jego członków rodziny (dziadek z Wehrmachtu, brat ubeka, córka komucha, potomek Żyda).

Cz maja 07, 2009 8:08

Cytuj:
PS - nie odczuwałeś odruchu wymiotnego sięgając do archiwum GW

nie mniejszy jak ty (zadeklarowana katoliczka), kiedy wspierasz obyczajowy liberalizm tej gazety...
jak łączysz katolicyzm z takim obyczajowym liberalizmem pozostaje twoją tajemnicą :D

Cz maja 07, 2009 8:31
Cytuj:
Naród pamięta, że trzonem walki zbrojnej w okupantem hitlerowskim było AK.
W wielu regionach BCH.

tak, to prawda - możesz wyjasnić dlaczego?
czy jednak słowa papieskie o pamięci wogóle cię nie obchodzą?

Cytuj:
AL i NSZ to tylko marginesy kierujące się wyznawaną ideologią, polityką.

zrównujesz dwie organizacje
jedna liczyła około 5 tysięcy ludzi i była częścią wojsk okupacyjnych
druga liczyła około 100 tysięcy ludzi i była organizacją polską i słuzyła obronie polaków, z niewiadomych dla mnie przyczyn stawiasz znak równości pomiędzy okupantami i obrońcami polaków

Cytuj:
AL finansowane, popierane z Moskwy, przy światowym układzie skazane było po zakończeniu wojny na sukces.

kiedy piszesz, że al było finansowane z moskwy to co masz na myśli?
że byli finansowani na tych samych zasadach co ak przez londyn?
al to byli rosjanie, żydzi i zsowietyzowani polacy na służbie obcej armii i walczący z legalnym polskim wojskiem - ak i nsz

Cytuj:
NSZ to utopiści - alianci w układach z Moskwą przeznaczyli nas jako haracz dla sowietów - więc ich istnienie z góry skazane było na porażkę.

tu masz odrobinę racji
akowcy traktowali bowiem alowców i sowietów jako sojuszników w walce z okupantem niemieckim i mieli status kombatantów (co nie przeszkadzało sowieckim sojusznikom wysyłać ich na syberię)
nszetowcy nie mieli statusu kombatantów i za okupantów traktowali i niemców i sowietów i alowców
to była nierozsądna utopia, jesli tak nazwiemy postawę patriotyczną do konca, w beznadziei wynikającej z czynników zewnętrznych

Cytuj:
W zależności od układu politycznego w Polsce - obie formacje gloryfikowane lub potępiene w czambuł.

skąd - chodzi o prawdę i o pamięć.... i o prawdę

jak to mówił papież-polak...
bo zapomniałem
narody, które nnie znają swej historii....
jak to było dalej?

Cz maja 07, 2009 8:42
Coś mi się wydaje, ze nie dojdziecie do żadnego rozwiązania. Historia nie jest czarno-biała, jakby to niektórzy chcieli ludziom wmówić. Tak po jednej jak i po drugiej stronie byli bohatewrowie i degeneraci.
Nie da sie pojedyńczego członka AL oceniac przez pryzmat całej organizacji. To samo dotyczy członków AK i NSZ.
Do wszystkich należałoby podejśc indywidualnie, a to jest prawie lub też wogóle niemożliwe.
Taką sama głupotą jest ocenianie kogoś przez pryzmat jego członków rodziny (dziadek z Wehrmachtu, brat ubeka, córka komucha, potomek Żyda).

Wiem - wczoraj wyraziłam podobne zdanie :)
Urodziłam się na kielecczyźnie - a więc o historii, zawirowaniach, walkach, reperkusjach, na ziemii świetokrzyskiej słuchałam od dziecka.
Moja rodzina związana była z AK, a np koledzy mojej mamy i jej brata walczyli w AL.
Było ich w domu 5, wszyscy w AL - z tego trzech Niemcy zastrzelili podczas obławy.
Brat mojej mamy po wojnie uciekając przez represjami przenósł się w okolice Szczecina.
W latach 70-tych dawnym partyzantom z AK, BCH, AL, z moich okolic najwiekszą pomoc w potwierdzeniu i uzyskaniu statusu kombatanta udzielili ci dwaj, którzy walczyli a AL.
W PRL zajmowali wysokie stanowiska - ale równie dobrze mogli "zapomnieć".
Mój wujek nie skorzystał z pomocy "komunistów".
Po 1989r gdy udał się do swego kolegi z AK - ten dziwnym trafem miał tyle zajęc z bieżącą polityką, że nie miał głowy do podpisu.
Koniec końcem dokumenty podpisał jeden kolega z AK i ów Al-owiec "komunista".

Cz maja 07, 2009 8:45
powinniśmy osądzać indywidualnie, nie mozna powiedzieć, że niemcy są winni, niemcy są ofiarą hitleryzmu, powinniśmy szukać indywidualnie winnych spośród nazistów, znałem członka nsdap który karmił głodnych polaków
nie wolno obwiniać całej organizacji...
nie wolno uogólniać....
nie wolno pisac, że nsz to faszyści...
poszukajcie zatem indywidualnych faszystów, antysemitów, zbrodniarzy i wymieńcie ich z imienia i nazwiska :D
resztę zostawcie w spokoju i nie piszcie więcej o faszystach z nsz :D

albo-albo

Cz maja 07, 2009 10:36
Prezydent Gdańska Paweł Adamowicz w liście otwartym zarzucił dwóm liderom komisji zakładowej "Solidarności" Stoczni Gdańsk, że planując 4 czerwca demonstrację przed Pomnikiem Poległych Stoczniowców, skompromitowali Gdańsk i Polskę oraz sprzeniewierzyli się tradycji związku. Obchody 4 czerwca zostały przeniesione z Gdańska do Krakowa - taką decyzję podjął premier Donald Tusk.

Nie wiem kto tu się kompromituje.
Może obchody przenieść do Dolomitów, bo to najbardziej naturalne środowisko Tuska i tam biedaki i plebs nie dotrze.

Cz maja 07, 2009 12:20
Może obchody przenieść do Dolomitów, bo to najbardziej naturalne środowisko Tuska i tam biedaki i plebs nie dotrze.

Zapominasz miły, że Solidarność i zwycięstwo 4 czerwaca 1989r to dzieło całego narodu.
Stoczniowcy mają wiele innych dat, okazji, aby okazać swoje niezadowolenie.
Rozumię to niezadowolenie, sama byłam bezrobotną - tyle tylko, że mnie nikt nie dał nawet 1 złotówki odprawy :(
A gdzie byli i co robili związkowcy, gdy różne cwaniaczki, różnych opcji politycznych, przez lata wyprowadzali majatek stoczni?
Informacje o przekrętach, rabunkach, non stop zamieszczały różne gazety, tygodniki.
Związkowcy pilnowali swoich stanowisk...a przecież rencisci, emeryci z podatków wspomogą stocznię.
Urwało się i stał sie raban....palenie opon nie wymaga wysiłku myślenie, którego brakło przez lata w podejmowaniu jakichkolwiek działań w obronie stoczni.

Cz maja 07, 2009 12:59

Zapominasz miły, że Solidarność i zwycięstwo 4 czerwaca 1989r to dzieło całego narodu.
Stoczniowcy mają wiele innych dat, okazji, aby okazać swoje niezadowolenie.
Rozumię to niezadowolenie, sama byłam bezrobotną - tyle tylko, że mnie nikt nie dał nawet 1 złotówki odprawy :(
A gdzie byli i co robili związkowcy, gdy różne cwaniaczki, różnych opcji politycznych, przez lata wyprowadzali majatek stoczni?
Informacje o przekrętach, rabunkach, non stop zamieszczały różne gazety, tygodniki.
Związkowcy pilnowali swoich stanowisk...a przecież rencisci, emeryci z podatków wspomogą stocznię.
Urwało się i stał sie raban....palenie opon nie wymaga wysiłku myślenie, którego brakło przez lata w podejmowaniu jakichkolwiek działań w obronie stoczni.

Cz maja 07, 2009 12:59
a niech sobie protestują kiedy chcą, jak chcą i gdzie chcą....

szkoda mi tylko premiera, bo przeniesienie uroczystości do krakowa jest (moim zdaniem) wyrazem słabości państwa, które boi się starcia z manifestantami

stoczniowcy mają prawo do manifestacji ale policja ma nadrzędne prawo do pacyfikacji nielegalnych czy agresywnych manifestacji

doszłoby do starcia, które policja powinna wygrać, ale premier woli pozostać "łagodny i miękki" by przypadkiem słupki poparcia nie opadły...

boi się także, że outsider znów napisze o faszystowskich metodach i przypomni, że w sprawie pielęgniarek premier miał zgoła inne zdanie...:D

i z innej beczki - prosiłem was jakiś czas temu o przeprowadzenie ankiety i pytanie znajomych, rodziny i kogokolwiek o to, kto wygrał wybory 4 czerwca 1989 roku.
pewnie nikt z was nie pytał - a ja owszem na szesnaścioro zapytanych przeze mnie osób tylko 3 odpowiedziały poprawnie, że wybory wygrała pzpr :D
reszta odpowiedziała, że miażdżące zwycięstwo odniosła solidarność....

Cz maja 07, 2009 13:21
doszłoby do starcia, które policja powinna wygrać, ale premier woli pozostać "łagodny i miękki" by przypadkiem słupki poparcia nie opadły...

Może boi się o słupki...ale widziałeś konferencję prasową z udziałem o. Zięby?
Czy będąc na jego miejscu sprowadziłbyś młodzież narażając ich bezpieczeństwo?
Słuchałam tego co mówił nie ukrywając smutku i rozczarowania.
Na list jaki wysłał do związkowców prosząc o ugodę, otrzymał odpowiedź pełną obelg.
Demokracja w polskim wydaniu :(

Cytuj:
i z innej beczki - prosiłem was jakiś czas temu o przeprowadzenie ankiety i pytanie znajomych, rodziny i kogokolwiek o to, kto wygrał wybory 4 czerwca 1989 roku.
pewnie nikt z was nie pytał - a ja owszem na szesnaścioro zapytanych przeze mnie osób tylko 3 odpowiedziały poprawnie, że wybory wygrała pzpr :D
reszta odpowiedziała, że miażdżące zwycięstwo odniosła solidarność....

Miażdżace w ustalonych granicach....gdyby były zupełnie wolne....

Cz maja 07, 2009 13:37
zbanowany na stałe

stoczniowcy mają prawo do manifestacji

Problem w tym, że to nie stoczniowcy, ale banda warchołów z związków zawodowych przez pomyłke zwanych "Soliodarnośc".
Grupa nierobów i cwaniaków chcących ugrac swoje kariery zawodowe na plecach naiwnych ludzi. Którym dodatkowo płaci za każdy dzień zadymy.

Troszke ich moge zrozumiec, bo gdyby nie naiwnośc tłumu musieliby wziąśc się do pracy.Problem jednak w tym, ze te związkowe nieroby pracy nie sa nauczone.
Ten cały Guzikiewicz to nierób i cwaniak w dodatku tepy jak but.
Czasem nawet żałuję, że ZOMO nie istnieje. Takim jak Guzikiewicz pałowanie by się należało i co najważniejsze !! Nawet pała w łeb krzywdy by nie zrobiła, bo pustki nie da sie uszkodzić.

Cz maja 07, 2009 13:57
Ten cały Guzikiewicz to nierób i cwaniak w dodatku tepy jak but.
Czasem nawet żałuję, że ZOMO nie istnieje. Takim jak Guzikiewicz pałowanie by się należało i co najważniejsze !! Nawet pała w łeb krzywdy by nie zrobiła, bo pustki nie da sie uszkodzić.

Przesadziłeś.
A prawdą jest, że taki p. Guzikiewicz, który od 1988r nic nie robi poza szefowaniem związkowi za wynagrodzenie wyższe od pencji Prezydenta RP, po utracie fuchy nie znajdzie podobnej.
Do fizycznej pracy nie wróci - oduczony, a szefów związkowców to co u nas dostatek :D

Cz maja 07, 2009 15:15
.............................

Nie spodziewałem się po Tobie takich bredni.
To mam rozumieć, że to jest dorobek całego ówczesnego aparatu nacisku, wojska, policji członków PZPR i innych szui?
Momentalnie szlag mnie trafia jak właśnie na ten temat słuchałem wypowiedzi SLD, której korzenie znamy.
To jest święto członków Solidarności, których było 10 milionów (1/4 narodu oraz ludzi będących w psychicznej opozycji do tamtej władzy, ale to też nie cały naród)
Wiele milionów komuchów oraz ich popleczników, członków rodzin.........etc. nie powinno dzisiaj zabierać na ten temat głos, a to oni dziś najbardziej krzyczą o dostojne obchody.
Paranoja, którą TY swoja wypowiedzią potęgujesz.

Cz maja 07, 2009 17:54
Nie spodziewałem się po Tobie takich bredni.
To mam rozumieć, że to jest dorobek całego ówczesnego aparatu nacisku, wojska, policji członków PZPR i innych szui?
Momentalnie szlag mnie trafia jak właśnie na ten temat słuchałem wypowiedzi SLD, której korzenie znamy.
To jest święto członków Solidarności, których było 10 milionów (1/4 narodu oraz ludzi będących w psychicznej opozycji do tamtej władzy, ale to też nie cały naród)
Wiele milionów komuchów oraz ich popleczników, członków rodzin.........etc. nie powinno dzisiaj zabierać na ten temat głos, a to oni dziś najbardziej krzyczą o dostojne obchody.
Paranoja, którą TY swoja wypowiedzią potęgujesz.

Miałam na uwadze tą część narodu łaknacego wolnego kraju :)
Czerwoni też stanowią i stanowili naród - nie odmawiam im tego, ale nie zaliczam do tych pragnących wolności i nie daję prawa do wypowiadania się o rocznicy.
10 milionów to 1/4 narodu globalnie, ale z ogółnej liczby w 1980r - 35,735 mln, 51,2% stanowili ludzie aktywni zawodowo....co drugi z nas należał do Solidarności :)

Cz maja 07, 2009 18:25
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1494 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 100  Następna strona