Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 06, 2025 8:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
 Upadek reform społecznych, fatalny stan finansów Państwa 
Autor Wiadomość
Post Re: Upadek reform społecznych, fatalny stan finansów Państwa
Cytuj:
W zestawieniu ze mną Gwiazdowski jest ekonomicznym arystokratą, więc powinien dawać przykład dobrych manier.

W porównaniu do mnie Niesiołowski jest też arystokratą, choć nie wiem w jakiej dziedzinie, więc powinien dawać przykład a jaki daje - pożal się Boże.
Jak widzisz tego typu argumentacja jest bez sensu.
Problem w tym że nasze "autorytety" zamiast dawać przykład dają ciała.
Ale Wam to nie przeszkadza żeby te "autorytety" pchać dalej do góry analizując - tutaj - sobie a muzom problemy finansowe i gospodarcze kraju.
Choćbyście nie wiem jak się naprężali oni mają te Wasze przemyślenia tam gdzie słońce nie dochodzi i zrobią tak żeby przede wszystkim sobie i swoim znajomym zrobić dobrze choćby było to sprzeczne z najważniejszymi zasadami ekonomii i rozumu. (nawet chłopskiego)

Pt sty 21, 2011 18:20

Dural napisał(a):
Bo to jest najwlasciwsze postepowanie. Ludzie nie zdaja sobie sprawy jak zgubna jest inflacja.

Milton Friedman trafnie stwierdził, że "inflacja to jedyny podatek, który można nałożyć bez głosowania". Dlatego rządy z reguły naciskają na banki centralne, aby te prowadziły politykę niskich stóp.

osiris napisał(a):
W porównaniu do mnie Niesiołowski jest też arystokratą, choć nie wiem w jakiej dziedzinie, więc powinien dawać przykład a jaki daje - pożal się Boże.
Jak widzisz tego typu argumentacja jest bez sensu.

Widzę jedynie, że nie zawsze jest tak jak powinno być (czy też jak ja uważam, że powinno być).

Pt sty 21, 2011 18:38

Nie tak dawno - kwartał? - wstecz mówiło się o 16 000 długu na osobę w naszym kraju.

Dzisiaj, o ile słyszałem - to już ok. 20 000 zł.

Przy tego typu progresji - 4 000/kwartał - nieciekawie będzie...

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr sty 26, 2011 14:48
Zobacz profil WWW

Post Re:
Albo jakiś manipulant podkolorował statystyki (np. wyłączył dzieci albo osoby starsze), albo coś pomieszałeś ToMu.

Śr sty 26, 2011 15:20

Ostatnio krytykowałem Gwiazdowskiego, więc dla równowagi zalinkuję pomysł Centrum AS, który uważam za słuszny: Równe emerytury od państwa dla wszystkich
Cytuj:
Państwo powinno zagwarantować wszystkim obywatelom emerytury w równej wysokości, wypłacane z budżetu. Każdy mógłby dobrowolnie odkładać sobie na dodatkową emeryturę - takie propozycje reformy emerytalnej przedstawiło centrum im. Adama Smitha.
(...)
Jak mówił wiceprezydent Centrum Andrzej Sadowski, w proponowanym systemie likwiduje się przymus należenia do OFE, ZUS wyłącznie dystrybuuje wypłacane z budżetu emerytury, poborem składek w ramach jednego podatku zajmują się urzędy skarbowe. W takiej sytuacji nie ma powodów utrzymywania równoległych systemów, co oznacza m.in. likwidację KRUS.

System nie blokuje aktywności obywateli - bo każdy ma gwarancję emerytury - i nie dyskryminuje z punktu widzenia przyszłego świadczenia kobiet, które mają dzieci - argumentował. Ponadto - jak podkreślał Sadowski - system będzie sprzyjać posiadaniu dzieci, bo każde dziecko, wobec którego obywatel wypełniał obowiązek alimentacyjny, przyspiesza możliwość przejścia na emeryturę np. o dwa lata.(...)

O ile mnie pamięć nie myli, już jakiś czas temu Pawlak proponował taki system. Co zresztą wówczas również odnotowałem i poparłem, ale teraz mamy wątek dedykowany :)

Otwarta jest jedynie sprawa "poboru składek w ramach jednego podatku". Jako że emerytury mają być jednakowe dla wszystkich, to i składki powinny być jednakowe dla wszystkich. Nie jest to jasno zaznaczone w propozycji Centrum, ale chyba rozumie się samo przez się ;)

Śr lut 02, 2011 16:09
Jakaś emerytura minimum powinna być a resztę powinien sobie zadbać każdy obywatel wg chęci oraz zarobkowych możliwości.
Generalnie jest to nie realne z jednego podstawowego powodu, bo jest to uczciwe.
Teraz państwo może z nas zdzierać ile się da nie dając w zamian prawie nic lub ochłapy a tam składka była by mniejsza i też ochłapy na podstawową emeryturę.
Dla państwa jest to prosty rachunek, że dla niego jest to absolutnie nie opłacalny system..

Śr lut 02, 2011 18:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9