Upadek reform społecznych, fatalny stan finansów Państwa
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Upadek reform społecznych, fatalny stan finansów Państwa
Cytuj: W zestawieniu ze mną Gwiazdowski jest ekonomicznym arystokratą, więc powinien dawać przykład dobrych manier. W porównaniu do mnie Niesiołowski jest też arystokratą, choć nie wiem w jakiej dziedzinie, więc powinien dawać przykład a jaki daje - pożal się Boże. Jak widzisz tego typu argumentacja jest bez sensu. Problem w tym że nasze "autorytety" zamiast dawać przykład dają ciała. Ale Wam to nie przeszkadza żeby te "autorytety" pchać dalej do góry analizując - tutaj - sobie a muzom problemy finansowe i gospodarcze kraju. Choćbyście nie wiem jak się naprężali oni mają te Wasze przemyślenia tam gdzie słońce nie dochodzi i zrobią tak żeby przede wszystkim sobie i swoim znajomym zrobić dobrze choćby było to sprzeczne z najważniejszymi zasadami ekonomii i rozumu. (nawet chłopskiego)
|
Pt sty 21, 2011 18:20 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Dural napisał(a): Bo to jest najwlasciwsze postepowanie. Ludzie nie zdaja sobie sprawy jak zgubna jest inflacja. Milton Friedman trafnie stwierdził, że "inflacja to jedyny podatek, który można nałożyć bez głosowania". Dlatego rządy z reguły naciskają na banki centralne, aby te prowadziły politykę niskich stóp. osiris napisał(a): W porównaniu do mnie Niesiołowski jest też arystokratą, choć nie wiem w jakiej dziedzinie, więc powinien dawać przykład a jaki daje - pożal się Boże. Jak widzisz tego typu argumentacja jest bez sensu. Widzę jedynie, że nie zawsze jest tak jak powinno być (czy też jak ja uważam, że powinno być).
|
Pt sty 21, 2011 18:38 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Nie tak dawno - kwartał? - wstecz mówiło się o 16 000 długu na osobę w naszym kraju.
Dzisiaj, o ile słyszałem - to już ok. 20 000 zł.
Przy tego typu progresji - 4 000/kwartał - nieciekawie będzie...
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr sty 26, 2011 14:48 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
 Re:
Albo jakiś manipulant podkolorował statystyki (np. wyłączył dzieci albo osoby starsze), albo coś pomieszałeś ToMu.
|
Śr sty 26, 2011 15:20 |
|
 |
SweetChild
|
Ostatnio krytykowałem Gwiazdowskiego, więc dla równowagi zalinkuję pomysł Centrum AS, który uważam za słuszny: Równe emerytury od państwa dla wszystkichCytuj: Państwo powinno zagwarantować wszystkim obywatelom emerytury w równej wysokości, wypłacane z budżetu. Każdy mógłby dobrowolnie odkładać sobie na dodatkową emeryturę - takie propozycje reformy emerytalnej przedstawiło centrum im. Adama Smitha. (...) Jak mówił wiceprezydent Centrum Andrzej Sadowski, w proponowanym systemie likwiduje się przymus należenia do OFE, ZUS wyłącznie dystrybuuje wypłacane z budżetu emerytury, poborem składek w ramach jednego podatku zajmują się urzędy skarbowe. W takiej sytuacji nie ma powodów utrzymywania równoległych systemów, co oznacza m.in. likwidację KRUS.
System nie blokuje aktywności obywateli - bo każdy ma gwarancję emerytury - i nie dyskryminuje z punktu widzenia przyszłego świadczenia kobiet, które mają dzieci - argumentował. Ponadto - jak podkreślał Sadowski - system będzie sprzyjać posiadaniu dzieci, bo każde dziecko, wobec którego obywatel wypełniał obowiązek alimentacyjny, przyspiesza możliwość przejścia na emeryturę np. o dwa lata.(...)
O ile mnie pamięć nie myli, już jakiś czas temu Pawlak proponował taki system. Co zresztą wówczas również odnotowałem i poparłem, ale teraz mamy wątek dedykowany  Otwarta jest jedynie sprawa "poboru składek w ramach jednego podatku". Jako że emerytury mają być jednakowe dla wszystkich, to i składki powinny być jednakowe dla wszystkich. Nie jest to jasno zaznaczone w propozycji Centrum, ale chyba rozumie się samo przez się 
|
Śr lut 02, 2011 16:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jakaś emerytura minimum powinna być a resztę powinien sobie zadbać każdy obywatel wg chęci oraz zarobkowych możliwości. Generalnie jest to nie realne z jednego podstawowego powodu, bo jest to uczciwe. Teraz państwo może z nas zdzierać ile się da nie dając w zamian prawie nic lub ochłapy a tam składka była by mniejsza i też ochłapy na podstawową emeryturę. Dla państwa jest to prosty rachunek, że dla niego jest to absolutnie nie opłacalny system..
|
Śr lut 02, 2011 18:26 |
|
|
|