Ks.Czajkowski agentem SB. Kto następny? :-(
Autor |
Wiadomość |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Atimeres napisał(a): Napisałem, że to chyba bardzo rzadkie przypadki Bo ich nie ujawniono, co  Atimeres napisał(a): A słyszałes coś o tym, że księża stanowią rodzinę? Oni więc mają na siebie donosić? Oni mają jeden drugiego przekazywać sądom? To juz lepiej męzowie donosza na żony, matki na dzieci, a bracia na siostry! Ta sama obrzydliwośc, co ksiądz księdza!
Zło jest złem. Donoszenie jest rzeczą złą. Nie ma znaczenia - kto. Dlaczego pozbawiasz prawa ujawienia prawdy tych księży, którzy wiedzą o występkach innych księży i chcą aby inni się dowiedzieli tej prawdy  Szczególnie, kiedy ludzie chcą się dowiedzieć.
Atimeres - prawo to prawo. Powiedzenie "to nie ja" nic nie znaczy. Dla mnie wiarygodny jest ten, kto walczy o swoje prawa: w tym wypadku ten, kto chce przed sądem udowodnić swoją niewinność, pozywając o zniesławienie tych, którzy go publicznie o coś podejrzewają.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz cze 01, 2006 22:15 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Atimeres napisał(a): A słyszałes coś o tym, że księża stanowią rodzinę? Oni więc mają na siebie donosić? Oni mają jeden drugiego przekazywać sądom? To juz lepiej męzowie donosza na żony, matki na dzieci, a bracia na siostry! Ta sama obrzydliwośc, co ksiądz księdza!
Czyli jednak czarna Cosa Nostra? Rację miał don_kichote pisząc o Tobie "nie będzie bronił prawdy tylko kolegów."?
|
Cz cze 01, 2006 22:26 |
|
 |
saxon
|
tak jako przyczynek, treść listu kard. Dziwisza do ks. Zaleskiego:
http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1149173069
|
Cz cze 01, 2006 22:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ależ to nie jest załatwianie sprawy! Ludzie, nie bądźcie ślepi! Upublicznienie grzechów to IGRZYSKA! Na załatwianie spraw są drogi prawne! ksiądz jest osobą szczególną i nie mam nic do jego grzechów, które popełnia w sferze prywatnej - donosicielstwo i współpraca z systemem zła odbywała się w sferze publicznej Scriptor napisał(a): jak na przykład odnosisz się do tego, że na wyraźną prośbe koscioła generał kiszczak oddał kosciołowi teczki kapłanów - donosicieli? To zwykła bzdura! jej pierwotna wersja to ta, że dokumenty miały być spalone. A jesli tak, to skąd się wzięły w IPN-ie, w rękach Lasoty i historyków krakowskich?tak znaczna część ponoć została spalona (ale czy takie papiery płoną?) reszta na życzenie kościoła została jemu przekazana - mówił o tym generał kiszczak w 2001 roku jesli znajdziesz źródło, w którym episkopat temu zaprzecza ja przestane pisać o tym wywiadzie dla gazety wyborczej materiały, które teraz sie odnajduje są bardzo często odpryskami innych spraw, meldunki , sprawozdania krzyzowały się ze sobą i archiwiści składają do kupy to co w takich krzyżowych sprawach się ze sobą łaczyło z drugiej strony biorąc pod uwagę ilosć materiałów związanych z ojcem hejmo, czy tez kapłanami o których mowa ostatnoi, znaczy to, że sie mylę i kiszczak nie mówił prawdy, albo ktos strasznie zaniedbał palenie materiałów lub oddawanie ich kosciołowi Scriptor napisał(a): czy my świeccy mamy prawo znać prawdę o swym kosciele? O Kościele tak, ale czy o poszczególnych osobach?tak - aby wiedzieć czy naucza mnie judasz czy piotr albo paweł z tarsu - wyjasniałem to kilka stron wcześniej prawda o kościele to własnie różnica pomiędzy judaszem a piotrem i pawłem (z jego antychrześcijańską przeszłością) to prawda o osobach - to świadectwo o osobach [/quote] Akurat dziś wyczytałem, a tekst mam przed sobą, że Janusz Korczak "w 1940 r. wziął dzieci na wakacje do Gocławka. Aresztowany i przesłuchiwany na Sucha. Gestapo wzięło łapówkę. Zwolnili."gdyby korczak w zamian za ową wycieczkę i zwolnienie z gestapo stał się donosicielem porównanie byłoby adekwatne - ale tak nie jest Scriptor napisał(a): ksiądz isakowicz chiał ujawnić dwadzieścia kilka nazwisk.. A dlaczego tylko dwadzieścia? Osobista zemsta? To niekapłańskie!to po prostu wynik jego prac badawczych i tyle - zresztą nigdy się nie dowiemy czy ujawniłby nazwiska, czy też ujawniłby wynik badań, które w pełni ukazują winę tych dwudziestu kilku osób i nie dowiemy sie czy dokumentując ich winę podałby te nazwiska Scriptor napisał(a): i oto jestem nazywany gawiedzią, która oczekuje kapłańskiej krwi na arenie... Tak to wygląda z boku![quote="Scriptor"]
przeczytaj uwaznie to co piszemy i spójrz z innej strony - nie z boku
może znajdziesz w naszych słowach nie chęć zemsty czy igrzysk a żal i smutek z takiego a nie innego sposobu na rozwiązanie problemu
może znajdziesz w naszych słowach postawę wynikającą z konsekwentnego słuchania naszego kościoła...
choćby o tym, że kto przyzna się temu zostanie wybaczone, w duchu miłości chrystusowej
|
Cz cze 01, 2006 23:38 |
|
 |
elka
|
hmm, a mnie sie coraz bardziej wydaje, że dzisiaj można sparafrazowac słowa Jana:
"albowiem kto nie ufa bratu swemu, którego widzi,
nie może ufać Bogu, którego nie widzi." 1 J 4,20
mam tu na myśli arcybiskupa Dziwisza i innych biskupów
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
Pt cze 02, 2006 6:28 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
ToMu napisał(a): Atimeres napisał(a): A słyszałes coś o tym, że księża stanowią rodzinę? Oni więc mają na siebie donosić? Oni mają jeden drugiego przekazywać sądom? To juz lepiej męzowie donosza na żony, matki na dzieci, a bracia na siostry! Ta sama obrzydliwośc, co ksiądz księdza! Zło jest złem. Donoszenie jest rzeczą złą. Nie ma znaczenia - kto. Dlaczego pozbawiasz prawa ujawienia prawdy tych księży, którzy wiedzą o występkach innych księży i chcą aby inni się dowiedzieli tej prawdy Szczególnie, kiedy ludzie chcą się dowiedzieć. Piszesz: "donoszenie jest złem". A donoszenie na donosicieli, jesli odbywa sie ono przeciw ojcu, matce i innym członkom najbliższej rodziny, nie jest grzechem? Piszesz: "Pozbawiasz prawa ujawniania prawdy". Kto pozbawia IPN-u czy inne kompetentne strony prawa ujawniania prawdy? Cio za myslenie! Chodzi o to, żeby nie robił tego ksiądz przeciw ksiedzu. I nie dla zaspokojenia zapotrzebowania gawiedzi na igrzyska!! Piszesz: "Ludzie chcą sie dowiedzieć". Ale pomyśl, czy samo takie chcenie zawiera wiele pozytywnego? Zawsze było zapotrzebowanie na plotki, oszczerstwa i skandale. Ten rynek zawsze doskonale funkcjonował! O nim śpiewał Czesław Niemen w piesni: "Dziwny ten świat!" I co z tego wynika?
|
Pt cze 02, 2006 6:43 |
|
 |
Atimeres
|
ToMu napisał(a): Atimeres - prawo to prawo. Powiedzenie "to nie ja" nic nie znaczy. Dla mnie wiarygodny jest ten, kto walczy o swoje prawa: w tym wypadku ten, kto chce przed sądem udowodnić swoją niewinność, pozywając o zniesławienie tych, którzy go publicznie o coś podejrzewają. To dziwne stanowisko! To bardzo dziwne! Nigdy by mi nie przyszło do głowy, że pieniactwo zdobędzie taką pochwałę!
|
Pt cze 02, 2006 6:46 |
|
 |
Atimeres
|
SweetChild napisał(a): Atimeres napisał(a): A słyszałes coś o tym, że księża stanowią rodzinę? Oni więc mają na siebie donosić? Oni mają jeden drugiego przekazywać sądom? To juz lepiej męzowie donosza na żony, matki na dzieci, a bracia na siostry! Ta sama obrzydliwośc, co ksiądz księdza! Czyli jednak czarna Cosa Nostra? Rację miał don_kichote pisząc o Tobie "nie będzie bronił prawdy tylko kolegów."? Bezczelne to porównanie: naturalnej rodziny kapłanów z zespoloną ze sobą dla przestepstwa mafią!
|
Pt cze 02, 2006 6:52 |
|
 |
Atimeres
|
Fragment informacji na temat pracy nad teczkami duchowieństwa Diec.Tarn napisał(a): - Analiza teczek tajnych współpracowników służb bezpieczeństwa i osób pokrzywdzonych wymaga czasu. Pochopne działanie sprowadza się jedynie do rzucenia mięsa padlinożercom - powiedział KAI ks. Bogusław Wójcik. Kieruje on zespołem badających zasoby IPN na temat duchowieństwa z diecezji tarnowskiej. Ks. Wójcik skrytykował dziennikarzy i publicystów, którzy swoimi komentarzami wywierają presję na komisje działające w czterech polskich diecezjach i kwestionują celowość ich pracy. Komisja badająca w IPN zasoby na temat duchowieństwa z diecezji tarnowskiej działa od dwóch i pół roku. Zespół kierowany przez ks. Bogusława Wójcika przeprowadza kwerendy, czyta sprawozdania służb bezpieczeństwa oraz zawartość teczek tajnych współpracowników i osób pokrzywdzonych. Zakres badań obejmuje okres od 1945 r. do 1983 r., bo - jak tłumaczy ks. Wójcik - późniejsze materiały są niejawne. (...) Podkreśliłem słowa, które trafnie określają aktualną dyskusję medialną na temat teczek duchownych i jej podłoże. Osobiście nazywam to zapotrzebowaniem gawiedzi na igrzyska.
|
Pt cze 02, 2006 7:44 |
|
 |
Atimeres
|
Cytuj: "Daily Telegraph" przytacza też opinię prezydenta Lecha Kaczyńskiego, którego zdaniem "nie jest przypadkiem", iż oskarżenia kierowane wobec księży były wysuwane właśnie w okresie bezpośrednio poprzedzającym wizytę Benedykta XVI i tuż po jej zakończeniu. Też tak uważam! Ten jazgot wydaje mi sie podejrzany...
|
Pt cze 02, 2006 8:06 |
|
 |
godunow
|
To tak na marginesie
Cytat Cytuj: Oczywiście, wpisuję każdego żądnego prymitywnej rozrywki. To, co dotychczas się w tej sprawie dzieje, to jak kiepska podmiejska dyskoteka
Gdzie głównego wodzireja gra Biskup Krakows i
Masz rację..  w tym co piszesz!!
|
Pt cze 02, 2006 9:47 |
|
 |
godunow
|
Cytat Cytuj: Też tak uważam! Ten jazgot wydaje mi sie podejrzany...
Tez tak uważam z całkiem innego powodu 
|
Pt cze 02, 2006 9:49 |
|
 |
Atimeres
|
godunow napisał(a): To tak na marginesie Cytat Cytuj: Oczywiście, wpisuję każdego żądnego prymitywnej rozrywki. To, co dotychczas się w tej sprawie dzieje, to jak kiepska podmiejska dyskoteka Gdzie głównego wodzireja gra Biskup Krakowski!Co, nie dostałes biletu wstępu, czy dziewczynę Ci odbito na balu?
|
Pt cze 02, 2006 11:03 |
|
 |
SweetChild
|
Atimeres napisał(a): SweetChild napisał(a): Atimeres napisał(a): A słyszałes coś o tym, że księża stanowią rodzinę? Oni więc mają na siebie donosić? Oni mają jeden drugiego przekazywać sądom? To juz lepiej męzowie donosza na żony, matki na dzieci, a bracia na siostry! Ta sama obrzydliwośc, co ksiądz księdza! Czyli jednak czarna Cosa Nostra? Rację miał don_kichote pisząc o Tobie "nie będzie bronił prawdy tylko kolegów."? Bezczelne to porównanie: naturalnej rodziny kapłanów z zespoloną ze sobą dla przestepstwa mafią!
Cosa Nostra to też taka organizacja rodzina. Nawet bardziej naturalnych rodzin niż ta rodzina kapłanów.
Niezależnie od różnych celów statutowych, jedna zasada wydaje się być wspólna: na pierwszym miejscu dobro organizacji/ rodziny, a dopiero potem prawda. Dlatego pytałem, czy rację miał don_kichote. Nie pytam, czy to dobrze czy źle, ale czy "nie będziesz bronił prawdy tylko kolegów."?
|
Pt cze 02, 2006 11:31 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Atimeres - nic bezczelnego.
Po prostu spostrzeżenie - dla Ciebie księża jako rodzina są ważniejsi niż prawda o nich.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt cze 02, 2006 12:00 |
|
|
|