Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 14:00

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1335 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 ... 89  Następna strona
 Wybory 2010 
Autor Wiadomość

Post Re:
ToMu napisał(a):
Nie chcę głosować bez sensu. Obawę mam prostą - była już sytuacja, gdy PiS wziął całość w postaci prezydenta i rządu. Co wtedy było - IV RP (tzw.) każdy pamięta. I powrotu tego nie chcę. Teraz, teoretycznie, jest szansa, aby podobna sytuacja była dla PO - jeśli Komorowski wygra wybory. Oni tej szansy nie mieli jeszcze. Pytanie - co z tym zrobią. Im dłużej w tych dniach się zastanawiam, tym bardziej dochodzę do wniosku, że i jedni i drudzy mają złe i dobre strony. A może lepiej, aby prezydent był z jednej strony bariery, a rząd z drugiej - ot, dla zdrowej rywalizacji i patrzenia sobie na ręce?

Sytuację "rząd PO/ prezydent z PiS" mieliśmy przez ostatnie lata. I w mojej ocenie prowadziło to do chorej rywalizacji i kopania się po kostkach. Dlatego nie chciałbym powtórki tego wariantu.

Oczywiście oddanie "całej władzy w ręce PO" wiąże się z pewnym ryzykiem. Aby je podjąć niezbędne jest minimum zaufania do tego, komu władzę dajemy. Szczęśliwie za rok mamy wybory parlamentarne, które w razie czego można wykorzystać jako hamulec bezpieczeństwa. Przez ten rok PO będzie musiała wyłożyć karty na stół, bez zasłaniania się wrogim rządowi prezydentem czy zwalania winy na poprzedni rząd. Mieli też wystarczająco dużo czasu, aby się do "testu" przygotować.

Nie będę ukrywał, że ja zamierzam zaryzykować. Tym bardziej, że skoro przy rządach koalicji PiS-SO-LPR z prezydentem Kaczyńskim nie było katastrofy, to myślę, że i rządy koalicji PO-PSL z prezydentem Komorowskim wielkich szkód przynieść nie powinny.

Pt lip 02, 2010 9:47

Napieralski to inna bajka. Beton komunistyczny nie chce poprzeć nikogo - ale już frakcja normalniejsza w SLD, w osobie Olejniczaka, zadeklarowała poparcie Komorowskiego.

Cytuj:
Sytuację "rząd PO/ prezydent z PiS" mieliśmy przez ostatnie lata. I w mojej ocenie prowadziło to do chorej rywalizacji i kopania się po kostkach. Dlatego nie chciałbym powtórki tego wariantu.

Oczywiście oddanie "całej władzy w ręce PO" wiąże się z pewnym ryzykiem.

Trzeci wariant - całość dla PiS, co na razie (przy obecnym układzie w parlamencie) jest niemożliwe.

Cytuj:
. Przez ten rok PO będzie musiała wyłożyć karty na stół, bez zasłaniania się wrogim rządowi prezydentem czy zwalania winy na poprzedni rząd. Mieli też wystarczająco dużo czasu, aby się do "testu" przygotować.

Coś Ty... Powiedzą, że się przygotowują do wyborów. I za mało czasu. Potem - że wybory. A potem, pod koniec kadencji, że chcieli dobrze, ale czasu zabrakło.

IV RP była straszna, ale co mamy za wybór :?: POlska :?: Niezbyt dużo możliwości.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt lip 02, 2010 9:53
Zobacz profil WWW

Post Re: Wybory 2010
Artykuł dla niezdecydowanych kogo poprzeć w wyborach, a więc nie do Ciebie Alus!
Tytuł artykułu:"Wrogowie i przyjaciele" .Warto przeczytać, dlaczego zaciętymi wrogami Jarosława Kaczyńskiego są między innymi Palikot, Niesiołowski i Wałęsa, a zagorzałymi zwolennikami Komorowskiego wymienieni wrogowie Kaczyńskiego oraz popierający otwarcie kandydata PO na prezydenta:generał Marek Dukaczewski,Włodzimierz Cimoszewicz, Aleksander Kwaśniewski paru innych lewicowych polityków oraz żeby dopełnić to doborowe towarzystwo generał Jaruzelski.
Ciekawe nazwiska/szczególnie te ostatnie/ dla "konseratywno-liberalnego kandydata.

http://www.naszdziennik.pl/index.php?ty ... 02&id=main

Pt lip 02, 2010 9:55

I nie dla Ciebie, Gita. :D

Pt lip 02, 2010 10:20

Oczywiście, że nie dla mnie, dla Ciebie, dla Alus, my jesteśmy zdecydowani, ten apel do Donalda Tuska, też kieruję do niezdecydowanych wyborców, myślę, że tacy są.
http://www.wolnapolska.pl/index.php/lis ... tuska.html

Pt lip 02, 2010 10:26

Post Re:
ToMu napisał(a):
Cytuj:
Przez ten rok PO będzie musiała wyłożyć karty na stół, bez zasłaniania się wrogim rządowi prezydentem czy zwalania winy na poprzedni rząd. Mieli też wystarczająco dużo czasu, aby się do "testu" przygotować.

Coś Ty... Powiedzą, że się przygotowują do wyborów. I za mało czasu. Potem - że wybory. A potem, pod koniec kadencji, że chcieli dobrze, ale czasu zabrakło.

Możliwe, ja pisałem o mojej ocenie. Argument o przeszkadzającym prezydencie uważam za w miarę sensowny, resztę nie bardzo.

ToMu napisał(a):
IV RP była straszna, ale co mamy za wybór :?: POlska :?: Niezbyt dużo możliwości.

Prawdę pisząc, to moim zdaniem IV RP taka straszna nie była... Bardziej śmieszna. POlski tym bardziej się nie boję. Ale ja ogólnie zadowolony z życia jestem :-)

Pt lip 02, 2010 10:32
zbanowany na stałe

Gita

Ty lepiej posłuchaj jak pan Jarosław Kłamczyński wchodzi w tyłek bolszewikom. Ale to zrozumiałe, postępuje tak jak go tatuś wychował.

Cytuj:
Edward Gierek był komunistycznym, ale patriotą

To jest naprawdę żenujące co ten gość wyprawia.
Ciekawe co na to Ojciec Dyrektor? Ale on też jest podejrzanym indywiduum i potrafi skumać się z każdym kto umożliwia mu zarabianie kasy.

Pt lip 02, 2010 11:12

No i to jest prawda. Był komunistą, ale był także patriotą. Chciał silnej Polski, ale miał zły pomysł na jej wykonanie. To nie oznacza, że komunizm był dobry, bo był zły.

Pt lip 02, 2010 11:22
zbanowany na stałe

Dla wyborcy PiSu dobre jest wszystko co wymyśli umysł Kłamczyńskiego, nawet największe g...

Mam ogromną nadzieję, że wyborów nie wygra "Hodowca zwierząt futerkowych", na dodatek bolszewik

Pt lip 02, 2010 12:21

Gita2 napisał(a):
Tytuł artykułu:"Wrogowie i przyjaciele" .Warto przeczytać, dlaczego zaciętymi wrogami Jarosława Kaczyńskiego są między innymi Palikot, Niesiołowski i Wałęsa, a zagorzałymi zwolennikami Komorowskiego wymienieni wrogowie Kaczyńskiego oraz popierający otwarcie kandydata PO na prezydenta:generał Marek Dukaczewski,Włodzimierz Cimoszewicz, Aleksander Kwaśniewski

Też mi coś. To oni popierają jego, a nie on ich. Kaczyński wczoraj podzielił się wyborcami swoją sympatią do Edwarda Gierka. Adam Edwardowicz natomiast zadeklarował poparcie dla prezesa.

Cytuj:
http://www.naszdziennik.pl/index.php?typ=dd&dat=20100702&id=main

Oczywiście w przeciwieństwie do nas, głupich żydomasońskich słuchaczy TVNu, Gita odwołuje się do źródeł absolutnie apolitycznych i obiektywnych. Do Naszego Dziennika ;-)

Pt lip 02, 2010 12:48
Post Re:
Cytuj:
Napieralski to inna bajka. Beton komunistyczny nie chce poprzeć nikogo - ale już frakcja normalniejsza w SLD, w osobie Olejniczaka, zadeklarowała poparcie Komorowskiego.

Tyle, że J. Kaczyński wychwalając Gierka nie apelował do frakcji normalniejszej :)
eu_geniusz napisał(a):
Gita

Cytuj:
Edward Gierek był komunistycznym, ale patriotą

A jakim komunistycznym patriotą był Stalin....wymordował miliony przeciwników silnego ZSRR, a nawet jak Abraham poświecił własnego syna odmawiając Niemocom wymienę go na feldmarszałka Paulusa.
Nie odmawiam nikomu patriotyzmu, nawet Jaruzelskiemu, który też swoiście pojmował dobro kraju, ale żałosne jest, gdy ktoś przez lata jeżdzi na komunistach jak na łysej szkapie, a dla kilku głosów zmienia się w piewcę walorów tychże.

Pt lip 02, 2010 13:01

Witoldzie i Alus, a wszczególności uegeniusz!, nie uprawiajcie demagogii i hipokryzji, przecież widać gołym okiem, że beton komunisyczny kocha i popiera Komorowskiego.
Bajki opowiadajcie dzieciom w przedszkolu, może wam uwieżą, MOŻE !!!!

Pt lip 02, 2010 16:26

Dziś jeszcze mozna?
Cytuj:
Kto ty jesteś?
- Jestem Bronek, prosty jak od szpadla trzonek!
- Jaki znak twój?
- Fałsz, obłuda!
- A w co wierzysz?
- W Tuska cuda!
- Gdzie ty mieszkasz?
- W polskim grodzie!
- W jakim kraju?
- Gdzie powodzie!
- Czy Kraj kochasz?
- Jak pieniądze!
- A w co wierzysz?
- Że porządzę!
- Czyli wygrać chcesz wybory?
- Tak! Choć mam z tym problem spory!
Lud me kłamstwa, zdrady czuje i z poparcia rezygnuje!
- Cóż byś zrobił zatem chętnie?
- Zniszczył Jarka dokumentnie!

Te i inne piosenki na stroniehttp://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Po-tym-wyborze-bedziesz-mieszkal-w-Kaczogrodzie,wid,12437428,w

Pt lip 02, 2010 16:36
Gita2 napisał(a):
Witoldzie i Alus, a wszczególności uegeniusz!, nie uprawiajcie demagogii i hipokryzji, przecież widać gołym okiem, że beton komunisyczny kocha i popiera Komorowskiego.
Bajki opowiadajcie dzieciom w przedszkolu, może wam uwieżą, MOŻE !!!!

A Kaczyński wszelkimi sposobami zabiega o zmianę obiektu adoracji :D
http://www.tvn24.pl/-1,1663285,0,1,gier ... omosc.html

Pt lip 02, 2010 16:47

Miłośnikom filmów polecam to:http://www.youtube.com/watch?v=M7ehGnd6Rmw

Pt lip 02, 2010 17:07
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1335 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 ... 89  Następna strona