Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
Autor |
Wiadomość |
Gita2
|
 Re: Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
A ja podtrzymuję swoją wersję, że był to zamach na uroczystośc katyńską, który skończył się tak tragicznie. Autorzy zamachu sami przestraszyli się jego skutków. Już za kilka dni rocznica zamachu, którą przeżywać będą jak sądzę prawie wszyscy Polacy w Polsce i na świecie. W Rumi, gdzie mieszkam od sierpnia ubiegłego roku, jest pięć parafii i w każdej z tych parafii czczone będą ofiary katastrofy. W sąsiedniej parafii Jana z Kęt już w czwartek o godz. 18.00 odprawiona będzie msza w intencji ofiar, a po mszy przemarsz z kościoła do Ronda im. Lecha Kaczyńskiego. Mam zamiar wziąć udział w tej uroczystości, aby modlitwą i skupieniem oddać hołd ofiarom oraz wesprzeć rodziny poległych. P.S. "poległych", dlatego, że każdy kto umrze na słuzbie Kościołowi i Ojczyźnie słusznie określany jest jako poległy.
|
Pn kwi 04, 2011 9:42 |
|
|
|
 |
kropeczka_ns
|
Alus napisał(a): Cytuj: Widzisz drogi CzłowiekuBezOczu - tak to działa w Polsce - albo ślepo ufasz PO, albo jesteś PISowcem czy jak sam wyraziłeś np. synem Rydzyka itp. I vice versa - albo jesteś patriotą prawym Polakiem katolikiem zwolennikiem PiS, wyznawcą o. Rydzyka, albo pozbawionym patriotyzmu, polskojęzycznym POparańcem zaprzedanym Moskwie, Berlinowi, Brukseli.....i jeszcze chcesz zniszczyć Kościół, Polskę i naród. ........a gdzie miejsce dla spokojnego człowieka który nie lubi walk i kłotni politycznych (po równo z obu stron), nie lubi być wrzucany do worka jednego z wyżej wymienionych bo pewne pozytywy dostrzega w jednej i drugiej partii a głosując stara się zanalizowac swoje za i przeciw:) , gdzie miejsce dla spokojnego człowieka któremu jest niedobrze kiedy słyszy niesmaczne żarty pod adresem zmarłych albo chamskie kpiny na poziomie żenującym.. a wcale nie popiera opcji Rydzyka ośmielając się jednak uważać się za katolika pomimo to..... Zmarłym niech będzie pokój i wieczny odpoczynek. Dla żyjących prawda powinna byc ujawniona po dokładnej i wiarygodnej analizie. Jeżeli prawdą okazałaby się wersja "spiskowa" no to jako państwo mamy pewien powazny pewnie problem. A nam wszystkim życzę żeby podatki były niższe zamiast coraz wyższe, żeby paliwo i cukier nie doprowadzało nas do załamki, żeby bezrobocie spadło, żeby każdy mógł pracować uczciwie za godziwy zarobek. I tylko tyle, gdyby znalazła się partia która zrobi konkretny krok w tym kierunku może się nazywać jak chcę, ja pójdę na nią głosowac.
_________________ Ania
|
Pn kwi 04, 2011 14:09 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
Gita2 napisał(a): A Już za kilka dni rocznica zamachu, którą przeżywać będą jak sądzę prawie wszyscy Polacy w Polsce i na świecie.
Beze mnie. Ja tego dnia wyjątkowo obejrzę sobie program X-factor 
_________________ "Kiedy zorientowałem się, że jestem symbolem Polski, wpadłem w depresję" - ORZEŁ
|
Pn kwi 04, 2011 14:43 |
|
|
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Ja jak tylko będzie pogoda wybywam gdzieś na łono z piwkiem, papieroskiem, jakąś strawą i rzecz jasna z koleżanką. Oby jak najdalej od TV. Dość już mam tego Smoleńska i nie mam zamiaru przeżywać żadnej rocznicy. Skutecznie obrzydził mi to Jaro Kaczyński i jego hucpa.
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Pn kwi 04, 2011 16:14 |
|
 |
Gita2
|
Miałam rację pisząc "prawie wszyscy Polacy". Prawie wszyscy, to okolo 90%, ale to wystarczy, dobrze, że gargamel i Angella nie znajdują sie w tych 90%.
|
Pn kwi 04, 2011 17:43 |
|
|
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
Bo my reprezentujemy opcje Niemiecką. Deutschland Deutschland uber alles! Coś mi sie wydaje że z te 90% to lekkie przegięcie... "51 proc. nie zamierza obchodzić rocznicy wydarzeń pod Smoleńskiem" http://www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/ ... ka,74311,1
_________________ "Kiedy zorientowałem się, że jestem symbolem Polski, wpadłem w depresję" - ORZEŁ
|
Pn kwi 04, 2011 18:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Obchodzić może 90%, ale w hucpiarski polityczny sposób, to tylko zwolennicy PIS, RM, GP.
|
Wt kwi 05, 2011 7:16 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Angella_S napisał(a): Bo my reprezentujemy opcje Niemiecką. Deutschland Deutschland uber alles! Nie rozumiem co ma opcja niemiecka w sprawie obchodów rocznicy katyńskiej i smoleńskiej. Nawiasem, słowa, które zacytowałaś po niemiecku, kojarzą się raczej z hymnem z czasów hitlerowskich, niż ze współczesnym hymnem Niemiec. To jakaś prowokacja, czy niewiedza? Cytuj: Federalny Trybunał Konstytucyjny orzekł w wyroku z 7 marca 1990 (publikacja w zbiorze wyroków nr 81, strona 298 i kolejne), że hymn stanowi jedynie trzecia strofa Lied der Deutschen. Potwierdzili to w opublikowanej w 1991 wymianie listów prezydent Richard von Weizsäcker i kanclerz Helmut Kohl Przy okazji, tłumaczenie wszystkich trzech zwrotek pieśni o które mówimy, Pieśni Niemców. Pieśń NiemcówI Niemcy, Niemcy ponad wszystko, Ponad wszystko na świecie, Jeśli zawsze dla obrony Po bratersku są złączone Od Mozy aż po Niemen Od Adygi aż po Bełt Niemcy, Niemcy ponad wszystko, Ponad wszystko na świecie! II Niemieckie kobiety, niemiecka wierność Niemieckie wino i niemiecka pieśń Niech na świecie utrzymują Swe dawne piękne brzmienie, Niech nas natchną do szlachetnych czynów Przez całe nasze życie. Niemieckie kobiety, niemiecka wierność Niemieckie wino i niemiecka pieśń! III - obecnie jedyna oficjalna strofa hymnuJedność i prawo i wolność Dla niemieckiej ojczyzny, Do tego wszyscy dążmy Po bratersku, sercem i czynem. Jedność i prawo i wolność Są gwarancją szczęścia. Kwitnij w blasku tego szczęścia Kwitnij, niemiecka ojczyzno. Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Hymn_Niemiec
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Śr kwi 06, 2011 10:41 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): Obchodzić może 90%, ale w hucpiarski polityczny sposób, to tylko zwolennicy PIS, RM, GP. Dlaczego tak uważasz? Ja uważam, że wprowadzanie sztucznych podziałów między Polakami jest odwiecznym interesem Moskwy. Uważam, że aktualne tuby propagandowe twierdzące, że wszystko co się dzieje w Polsce - wynika z podziału Polaków na rzekomych zwolenników PIS i PO, mają moskiewskie źródła. Polska jest za małym krajem, by nasz narodowy interes obejmował podziały tak głębokie, ze w ich wyniku ludzie szukają jakiejś mysiej dziury, by się w nią zaszyć, albo chcą zostawić cały ten bałagan i wyjechać stąd na zawsze. Te podziały polityczne, dawniej na Solidarność i PZPR, teraz na PIS i PO są zdecydowanie sterowane przez Moskwę. Polakom radziłbym się zastanowić i zaniechać realizacji moskiewskich interesów w Polsce. A rocznica katastrofy smoleńskiej będzie obchodzona wszędzie tam, gdzie są Polacy, mający jeszcze siłę i odwagę myśleć i czuć jak Polacy. Kto nie ma siły, to i w niedzielę na mszę niedzielną nie pójdzie, tylko będzie odpoczywał w domu. To samo jest w sprawie tej rocznicy. Zrobiono wiele, by Polakom odechciało się z szacunkiem myśleć o Zmarłych w katastrofie i o godnym uczczeniu rocznicy Ich śmierci.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Śr kwi 06, 2011 10:53 |
|
 |
Elbrus
|
maly_kwiatek napisał(a): Te podziały polityczne, dawniej na Solidarność i PZPR, teraz na PIS i PO są zdecydowanie sterowane przez Moskwę. Czy bracia Kaczyńscy razem z Wałęsą i Jaruzelskim byli sterowani przez Moskwę?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr kwi 06, 2011 10:57 |
|
 |
przempro
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Ja uważam, że wprowadzanie sztucznych podziałów między Polakami jest odwiecznym interesem Moskwy W takim razie Jarosław Kaczyński jest sterowany przez Moskwe, gdyż dzieli Ślązaków na Polaków i zakamuflowanych Niemców. Ja zgodnie z jego wersją jestem tym drugim i dlatego nigdy jemu, oraz nikomu z PiS nie zaufam. Obchodzić "uroczyście" katastrofy smoleńskiej nie mam też zamiaru. Nikt mi bliski nie zginął tam, a Lecha Kaczyńskiego zawsze uważałem za złego Prezydenta. Po co mam więc robić komedię dla innych?
|
Śr kwi 06, 2011 11:01 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Elbrus napisał(a): maly_kwiatek napisał(a): Te podziały polityczne, dawniej na Solidarność i PZPR, teraz na PIS i PO są zdecydowanie sterowane przez Moskwę. Czy bracia Kaczyńscy razem z Wałęsą i Jaruzelskim byli sterowani przez Moskwę? Obawiam się, że zasadnicze kierunki drogi Polski po roku 1989 były przeważnie sterowane przez Moskwę, poza drobnym incydentem w historii, jakim były działania Rządu Jana Olszewskiego, który był zupełnie niesterowalny z zewnątrz, dlatego został nieomal siłą obalony w wyniku "Nocnej zmiany".
|
Śr kwi 06, 2011 11:04 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
maly_kwiatek napisał(a): Angella_S napisał(a): Bo my reprezentujemy opcje Niemiecką. Deutschland Deutschland uber alles! Nie rozumiem co ma opcja niemiecka w sprawie obchodów rocznicy katyńskiej i smoleńskiej. Nawiasem, słowa, które zacytowałaś po niemiecku, kojarzą się raczej z hymnem z czasów hitlerowskich, niż ze współczesnym hymnem Niemiec. To jakaś prowokacja, czy niewiedza? ... Hymn stanowi trzecia strofa ale "Wbrew obiegowym opiniom, wykonywanie pierwszej strofy pieśni nie jest obecnie w Niemczech zabronione, omawia się ją także w niektórych szkołach, choć za jej publiczne wykonanie można narazić się na ostracyzm"(za wikipedia) Zatem powtórzę - Deutschland Deutschland uber alles! Bo co polaczki by robiły, gdzie by pracowali gdyby nie Niemcy? A tak moga m.in Volkswageny czy Ople montować. Dobrze że są Niemcy i ich firmy: DaimlerChrysler, Siemens, Bayer AG, Henkel KGaA, Volkswagen, MAN AG, adidas, Beiersdorf AG, Puma AG, Axel Springer AG... Gdybym miała brać tylko to co Polskie to musiałabym starym Polonezem jeździć i bez telefonu chodzić 
|
Śr kwi 06, 2011 12:32 |
|
 |
SweetChild
|
Angella_S napisał(a): Dobrze że są Niemcy i ich firmy: DaimlerChrysler, (...) DaimlerChryslera już nie ma, znowu jest sam Daimler 
|
Śr kwi 06, 2011 12:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maly_kwiatek napisał(a): Te podziały polityczne, dawniej na Solidarność i PZPR, teraz na PIS i PO są zdecydowanie sterowane przez Moskwę. Polakom radziłbym się zastanowić i zaniechać realizacji moskiewskich interesów w Polsce. Z pewnością całe zamieszanie związane z katastrofą smoleńską i wynikłe z nich podziały są na rękę Rosji. To by tłumaczyło dlaczego Rosjanie robią wszystko, aby utrzymać w Polsce sensacyjną otoczkę wokół całej katastrofy. Mając w swoich działaniach takich sojuszników jak Gazeta Polska i PiS długo jeszcze Moskwa będzie z uciechą patrzyła jak Polacy wodzą się za łby.
|
Śr kwi 06, 2011 12:57 |
|
|
|