Przegląd prasy i Aktualności
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
feelek napisał(a): "NIE LĘKAJCIE SIĘ. Piekło wyje i bluzga. Szatan szczeka pyskami swoich sług. Normalni ludzie, nawet wściekli, nie posługują się takim językiem. To, co słyszę na tych nocnych manifestacjach brzmi jak wrzaski w trakcie egzorcyzmu. POD KONIEC, gdy demon wie, że zaraz musi odejść. Zdrajcom opadają maski, a słabi wystawiają duszę na sprzedaż. „Prawdziwa prawica” zaczyna się chować, wykręcać, lawirować, wycofywać - żeby tylko nie uronić z trudem uciułanych promili poparcia. Tanie, słabe, miękkie bolki. Pieski szukające smyczy. Znajomi Was zbluzgali? I za co? Za Wasz sprzeciw wobec mordowania dzieci? Zbluzgali słowami, których wcześniej nigdy nie słyszeliście z ich ust? NIE LĘKAJCIE SIĘ, tylko patrzcie kto gdzie dzisiaj stoi i pamiętajcie, że ta wojna jest już wygrana, Osobiście przez NIEGO. Jedyne zadanie dla nas to wytrwać po stronie Światła. Stój twardo przy Prawdzie. Stój twardo. Wytrwaj. Mów Różaniec (ja mówię codziennie, w kościele, przed Najświętszym Sakramentem), bo to przez Maryję przychodzi zwycięstwo. Nie lękajcie się. Bierzcie to na klatę, z Różańcem w łapie. Wytrwale. Oni wrzeszczą, bluzgają plugastwem najgorszym - Ty trwaj; szeptem zmawiając Różaniec. I nie lękaj się. Amen." https://wpolityce.pl/spoleczenstwo/5236 ... e-i-bluzgaŻe Cejrowski nic nie rozumie Ewangelii, to żadna nowina - Kto by rzekł bratu swojemu RAKA podlega Wysokiej Radzie. A kto by mu rzekł: BEZBOŻNIKU, podlega karze piekła ognistego(Mt 5,22) - ale, że felek tego nie pojmuje bramin napisał(a): Pani Wielgus i panie ze Strajku Kobiet nie są oczywiście z mojej bajki ale trzeba przyznać, ze są na tyle inteligentne, iż potrafiły rozpoznać właściwe intencje pana Hołowni, który na pleckach tychże pań postanowił wdrapać sie na polityczny olimp. A panie kazały mu wy...jść. https://niezalezna.pl/360724-holownia-z ... niego-wypjCzyli wypier***ać pod adresem rządzących to karygodny język, ale już wyper***ać pod adresem polityka zagrażającego ulubionej opcji politycznej to nader właściwe i poprawne określenie...moje jest mojsze...
|
Cz paź 29, 2020 14:37 |
|
|
|
 |
subadam
|
zefciu napisał(a): Przecież odniosłem się do artykułu. Kazać w*********ć własnym sojusznikom to polityczny idiotyzm. Dokladnie, pani Lampart odleciala w przestworza i czuje sie najwyrazniej jak Walesa po podpisaniu porozumien sierpniowych, a tymczasem zima idzie a zachorowania wzrastaja lawinowo. Ciekawym jaki ma plan na "po" protestach i czy wogole jest jakis plan? Bardzo glupie posuniecie obrazac zwolennikow.
|
Cz paź 29, 2020 16:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Czyli wypier***ać pod adresem rządzących to karygodny język, ale już wyper***ać pod adresem polityka zagrażającego ulubionej opcji politycznej to nader właściwe i poprawne określenie...moje jest mojsze... Mogłabyś mi wytłumaczyć o co Ci chodzi? Zaczynasz pisać poezję a ja chciałbym wiedzieć co autor lub podmiot liryczny miał na myśli.
|
Cz paź 29, 2020 17:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bramin napisał(a): Alus napisał(a): Czyli wypier***ać pod adresem rządzących to karygodny język, ale już wyper***ać pod adresem polityka zagrażającego ulubionej opcji politycznej to nader właściwe i poprawne określenie...moje jest mojsze... Mogłabyś mi wytłumaczyć o co Ci chodzi? Zaczynasz pisać poezję a ja chciałbym wiedzieć co autor lub podmiot liryczny miał na myśli. Wulgaryzmami w rodzaju wypier***ać zdegustowani są duchowni, czego wyraz dała Rada Stała KEP, a Tobie nie przeszkadza to samo słowo w odniesieniu do Hołowni, bo nie czujesz do niego sympatii.
|
Cz paź 29, 2020 18:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lownia, Holownia, a sytuacja pedzi do 25 tysiecy. Dzis "tylko" ponad 20 tys i 300 zmarlych A jak wygladaja "starannie zaplanowane przez Lukadza ewangeliste Szumowskiego procedury w sluzbie zdrowia? Wiadomosci z pierwszej linii frontu. Cytuj: Sytuacja w kontekście walki z #koronawirus jest bardzo poważna, wręcz krytyczna. Mimo to rząd pozostaje głuchy na apele i prośby, by konsultować kolejne decyzje i rozwiązania z samorządami, regularnie zaskakując nas w ostatniej chwili i na wcielenie ich w życie pozostawiając nam niekiedy kilkanaście godzin. Poszczególne decyzje podejmowane są w oderwaniu od siebie, często sobie nawzajem przeczą, a nawet zwyczajnie kłócą się ze zdrowym rozsądkiem. Nie wynikają też z żadnej długofalowej strategii, której mamy prawo oczekiwać – i jako samorządowcy, i jako obywatele – po ponad pół roku trwania epidemii.
Rządzący mieli wiosnę i lato na przygotowania do drugiej fali. Przespali ten czas, marnując go na plecenie bzdur o „opanowaniu epidemii” i „wycofywaniu się wirusa”. Nakłaniali seniorów do chodzenia (tłumnie!) do lokali wyborczych, by dziś udawać na konferencjach prasowych troskę o ich zdrowie i życie. Wcześniej atakowali lekarzy. A teraz? Nagle chcą sztucznie zadekretować z dnia na dzień więcej miejsc i więcej personelu.
Oto rząd nakazał samorządom wydzielenie w każdej placówce na poziomie II i III 35% łóżek przeznaczonych dla pacjentów COVID-owych. Co to oznacza w praktyce – otóż powinniśmy np. w Szpitalu Grochowskim zrezygnować z prowadzenia kardiologii i leczenia zawałów. Efekt? Takie posunięcie skutkowałoby narażeniem na śmierć kilkudziesięciu osób pozbawionych pomocy. Tygodniowo. A może likwidacja psychiatrii w Szpitalu Bielańskim? Co przedstawiciele rządu powiedzą 40 osobom w ciężkim stanie, które nie będą mogły liczyć na specjalistyczną pomoc? A może chirurgia w Szpitalu Praskim i rezygnacja z operowania nagłych przypadków?
Nie wolno pozostawiać bez opieki ludzi, którzy przez kompletne oderwanie władzy od rzeczywistości zostaną pozbawieni niezbędnej pomocy medycznej! Konsekwencje mogą być naprawdę tragiczne.
Przekształcanie miejsc czy oddziałów w COVID-owe musi być też połączone z zapewnieniem alternatywnych miejsc opieki dla innych pacjentów. Od miesięcy apelujemy również, aby nie tworzyć miejsc COVID-owych we wszystkich miejskich placówkach, bo to zwiększa ryzyko rozprzestrzeniania się wirusa. Pacjenci COVID-owi, dla bezpieczeństwa wszystkich, powinni być leczeni w placówkach skierowanych wyłącznie do nich, w tym np. w szpitalach polowych.
Zwracam się z apelem do rządzących: fakt, że wyjdziecie na konferencję prasową i coś powiecie lub napiszecie na stronie internetowej lub kartce papieru nie sprawi, że problemy rozwiążą się same. To, że patrzycie tylko na jeden obszar rzeczywistości nie oznacza, że reszta świata nie istnieje. To tak nie działa. Nie ma żartów. Tu chodzi o zdrowie i życie ludzi! https://www.facebook.com/65335771090/po ... 791171091/
|
Cz paź 29, 2020 18:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Wulgaryzmami w rodzaju wypier***ać zdegustowani są duchowni, czego wyraz dała Rada Stała KEP, a Tobie nie przeszkadza to samo słowo w odniesieniu do Hołowni, bo nie czujesz do niego sympatii. Alus, ja Ciebie proszę, zanim cos odpowiesz przeczytaj dokładnie co ktoś napisał na dany temat. Ja stwierdziłem tylko fakt. Ja do polityków nie czuję sympatii czy antypatii, szanuję ich jako ludzi i kieruję się innymi kryteriami oceniając ich działalność. Liderka protestu usunęła bluzgi na temat Hołowni. https://dorzeczy.pl/kraj/159105/padly-w ... ownie.html
|
Cz paź 29, 2020 19:31 |
|
 |
feelek
|
Bracia: Bądźcie mocni w Panu – siłą Jego potęgi. Przyobleczcie pełną zbroję Bożą, byście mogli się ostać wobec podstępnych zakusów diabła. Nie toczymy bowiem walki przeciw krwi i ciału, lecz przeciw Zwierzchnościom, przeciw Władzom, przeciw rządcom świata tych ciemności, przeciw duchowym pierwiastkom zła na wyżynach niebieskich. (Ef 6)
|
Cz paź 29, 2020 20:36 |
|
 |
inga_hp
|
Alus napisał(a): inga_hp napisał(a): Warto dodac ze Pani Chmkelewska nie jest siostra zakonna. Jej stowarzyszenie njest swieckie i nie ma poparcie KK od 2015 roku O czym donosi najwiarygodniejsza pod niebem wikipedia. Autentycznie nie jest katolicką wspólnotą Stowarzyszenie im P. Skargi w Krakowie i związane z nim Ordo Iuris, powiązaną z brazylijską organizacją TFP. Tak w przypadku Stowarzyszenia biskup krakowski wydawał komunikaty iż jest stowarzyszenie osób świeckich bez patronatu Kościoła. Podobnie i biskup brazylijski nazwał TFP świecką, nie związaną i bez poparcia Kościoła. Ale jak widać wedle optyki niektórych s. Chmielewska nie ma prawa mówić w imieniu Kościoła - nie tylko kapłanów, ale wiernych, a Ordo Iuris już w pełni reprezentuje zdecydowanie głos biskupów i garstki wiernych. Pani Chmielewska sama mowiła o tym że członkowie wspolnoty nie sa zakonnikami. W imieniu Kosciola to Pani Chmielewska ani jakoes fundacje na ktore sie powolujesz nie mowia bo Kosciol swoje stanowisko na temat aborcji okresla w Magisterium.
|
Cz paź 29, 2020 21:47 |
|
 |
inga_hp
|
bramin napisał(a): Alus napisał(a): Wulgaryzmami w rodzaju wypier***ać zdegustowani są duchowni, czego wyraz dała Rada Stała KEP, a Tobie nie przeszkadza to samo słowo w odniesieniu do Hołowni, bo nie czujesz do niego sympatii. Alus, ja Ciebie proszę, zanim cos odpowiesz przeczytaj dokładnie co ktoś napisał na dany temat. Ja stwierdziłem tylko fakt. Ja do polityków nie czuję sympatii czy antypatii, szanuję ich jako ludzi i kieruję się innymi kryteriami oceniając ich działalność. Liderka protestu usunęła bluzgi na temat Hołowni. https://dorzeczy.pl/kraj/159105/padly-w ... ownie.htmlBluzgi nadal wiszą na glownym profilu fb Hołowni, bo się do nich odniósł. A coż Pani Marcie chyba ktoś doradził że pewnymi słowami bardziej szkodzi sobie i swojemi ruchowi niż zyska poparcie.
|
Cz paź 29, 2020 21:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jak ja lubie ten polski klerykalizm! To przeswiadczenie, ze sluby zakonne czy swiecenia kaplanskie od razu kogos na wyzszy poziom madrosci, swietosci i w ogole bezgrzesznosci wnosza. I wlasnie tacy ludzie, ktorzy z przekasem pisza o Malgorzacie Chmielewskiej "(ta) pani", polkna bez wahania amnezje kardynala (!) Dziwisza w sprawach pedofilii czy samochody od bezdomnego z ust biznesnena z Torunia. W koncu maja swiecenia kaplanskie, to juz z sam Pan Bog kazde ich slowo uwiarygadnia a priori! Wspolnota Chleb Zycia nie miesci sie w waszych schematach myslenia. Bo to musi byc czarno-biale. Przynajmniej jak habitowe zakony zenskie, meskie i ewentualnie (zwykle niezbyt widzialny na zewnatrz) trzeci zakon. A tu i rodziny i celibatariusze i jeszcze z dziecmi przybranymi. No skandal! Jakies sliby skladali? A kto ich wie komu! Cytuj: Katolicka Wspólnota Chleb Życia jest stowarzyszeniem wiernych na prawach prywatnych. W każdej diecezji, na terenie której ma swój dom ma także zgodę lokalnego biskupa. Władzami międzynarodowej Wspólnoty jest Rada, której siedzibą jest Berlin. Członkami Rady są przedstawiciele Wspólnot lokalnych. https://chlebzycia.org/wspolnota-chleb-zycia/
|
Cz paź 29, 2020 23:24 |
|
 |
inga_hp
|
Kael napisał(a): Jak ja lubie ten polski klerykalizm! To przeswiadczenie, ze sluby zakonne czy swiecenia kaplanskie od razu kogos na wyzszy poziom madrosci, swietosci i w ogole bezgrzesznosci wnosza.
A gdsie ja cos takiego napisałam brylujesz w swojej wyobrażni. Cytuj: I wlasnie tacy ludzie, ktorzy z przekasem pisza o Malgorzacie Chmielewskiej "(ta) pani", polkna bez wahania amnezje kardynala (!) Dziwisza w sprawach pedofilii czy samochody od bezdomnego z ust biznesnena z Torunia. W koncu maja swiecenia kaplanskie, to juz z sam Pan Bog kazde ich slowo uwiarygadnia a priori! Cytuj: Kolejne Twoje wyobrażenia, tematy ktore poruszasz w ogole nie sa tematem rozmowy i nie możesz wiedziec zupelnie co na tem temat mysle. Cytuj: Wspolnota Chleb Zycia nie miesci sie w waszych schematach myslenia. Bo to musi byc czarno-biale. Przynajmniej jak habitowe zakony zenskie, meskie i ewentualnie (zwykle niezbyt widzialny na zewnatrz) trzeci zakon. A tu i rodziny i celibatariusze i jeszcze z dziecmi przybranymi. No skandal!
Jakies sliby skladali? A kto ich wie komu!
Pochamuj emocje bo dalej dyskutujesz ze swoja wyobraźnia.
|
Pt paź 30, 2020 7:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Liderka protestu usunęła bluzgi na temat Hołowni. No proszę. Czyli wśród protestujących są osoby, które potrafią opierniczyć liderki protestu gdy te powiedzą coś głupiego. I ich opiernicz jest skuteczny. W tym czasie karzeł z Żoliborza odlatuje coraz bardziej od rzeczywistości, coraz bardziej eskaluje konflikt i nikt nie umie go uspokoić. inga_hp napisał(a): Pochamuj emocje Jedni krzyczą, że protesty są zbyt wulgarne, a znowu inni, żeby jeszcze bardziej pochamować. Gubicie się już w tej waszej przegranej.
|
Pt paź 30, 2020 7:47 |
|
 |
feelek
|
Zaskakująco obiektywna wypowiedź byłego prezesa TK Andrzeja Rzeplińskiego: "Jako obywatel patrzę na to, co się dzieje z obrzydzeniem, jako katolik ze smutkiem" https://wydarzenia.interia.pl/polska/ne ... Id,4824935
|
Pt paź 30, 2020 11:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
feelek napisał(a): obiektywna Obiektywnie rzecz biorąc nie jest to wypowiedź obiektywna. Jest to bowiem opinia wartościująca. Stwierdzenie, że coś kogoś napełnia obrzydzeniem i smutkiem jest zawsze subiektywne. Niezależnie, czy z tym stwierdzeniem się zgadzamy czy nie. Ale dziękuję za wgląd do Twojego mózgu. Fakt, że nawet nie potrafisz zrozumieć pojęcia „obiektywnizm” bardzo ciekawie świadczy o sposobie myślenia w Waszym obozie.
|
Pt paź 30, 2020 11:29 |
|
 |
robaczek2
|
Dotyczy aktualnosci i aktualnosci sprzed kilkudziesieciu lat. Byc moze niektorzy katolicy, katolicy, ale i niekatolicy zainteresuja sie modlitwa opracowana na ostatniej konferencji KEP jak rowniez fragmentem Encykliki "Evangelium Vitae" Swietego Jana Pawla II Wielkiego:
MODLITWA O POKÓJ Panie Jezu Chryste, Ty, który jesteś naszym pokojem,Ty, który zburzyłeś rozdzielający ludzi mur – wrogość, Ty, który ludzi dalekich czynisz bliskimi, Ty, który w sobie zadałeś śmierć wrogości! Prosimy, zadaj śmierć także jakiejkolwiek wrogości w nas! Daj nam światłe oczy serca, byśmy przestali widzieć w sobie wzajemnie przeciwników, a zobaczyli współdomowników – w Twoim Domu, a także w tym domu, który ma na imię Polska; Nawróć nasze wzajemne myślenie o sobie, i daj nam słowa i czyny na miarę tego nawrócenia.Włóż nam w usta – a jeszcze wcześniej w nasze myśli – słowa, które budują, nie rujnują; leczą, nie zadają ran; pocieszają, nie odbierają nadziei; niosą pokój, nie wywołują agresji. Wskaż nam czyny konkretnej miłości i miłosierdzia, wokół których odbudujemy naszą wspólnotę. Zwłaszcza w tak trudnej, obecnej chwili pandemii poprowadź nas do osób chorych i starszych, tych, którzy przebywają na kwarantannie i tych, którzy opłakują swoich zmarłych. Pomnóż w nas ofiarność i współczucie. Uczyń każdego z nas „nowym człowiekiem”, a nastanie pokój! Modlimy się za wszystkich! O mądrość i pragnienie dobra wspólnego dla każdego, kto w obecnym sporze zabiera głos; Za polityków wszystkich opcji w parlamencie i poza nim. Za tych, którzy modlą się w kościołach, i za tych, którzy demonstrują. Za wierzących w Boga, i za tych, którzy wartości prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna wywodzą z „innych źródeł”; Również za tych, którzy w tej chwili wcale ich nie szukają. Ty – rozpoznany czy nierozpoznany – znajdź drogę do każdego z nas, wskaż nam właściwe drogi ku sobie nawzajem. I skutecznie nas po nich poprowadź. Amen.
Dlatego mocą władzy, którą Chrystus udzielił Piotrowi i jego Następcom, w komunii z Biskupami — którzy wielokrotnie potępili przerywanie ciąży, zaś w ramach wspomnianej wcześniej konsultacji wyrazili jednomyślnie — choć byli rozproszeni po świecie — aprobatę dla tej doktryny — oświadczam, że bezpośrednie przerwanie ciąży, to znaczy zamierzone jako cel czy jako środek, jest zawsze poważnym nieładem moralnym, gdyż jest dobrowolnym zabójstwem niewinnej istoty ludzkiej. Doktryna ta, oparta na prawie naturalnym i na słowie Bożym spisanym, jest przekazana przez Tradycję Kościoła i nauczana przez Magisterium zwyczajne i powszechne73 . Żadna okoliczność, żaden cel, żadne prawo na świecie nigdy nie będą mogły uczynić godziwym aktu, który sam w sobie jest niegodziwy, ponieważ sprzeciwia się Prawu Bożemu, zapisanemu w sercu każdego człowieka, poznawalnemu przez sam rozum i głoszonemu przez Kościół.
|
Pt paź 30, 2020 17:36 |
|
|
|