Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 0:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818 ... 976  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość
Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
bramin napisał(a):
Believing napisał(a):
Nie bierz tego do siebie, ale tak sobie myślę, czy jest jakiś zapis w KPK dotyczący kar za kościelną pedofilię.

Nie biorę tego do siebie, to żaden problem.

Jest zapis w KPK dotyczący kar za pedofilię, mówi o tym kan.1395 §2.
Jest to konkretny zapis nie pozostawiający żadnych wątpliwości. Szkoda, ze hierarchia tego nie stosowała.
Wystarczyłby prokurator i przepisy prawa karnego danego kraju oraz równolegle (lub po prawomocnym wyroku) kościelny proces skutkujący wydaleniem ze stanu duchownego.

Believing napisał(a):
Gdybyś miał żonę i córkę biorące udział w proteście, to też użyłbyś słowa "dzicz"?

Nie, nie użyłbym tego słowa gdyby strajkowały.
Użyłbym tego słowa gdyby dewastowały pomniki, kościoły itp., gdyby profanowały kościoły i przeszkadzały ludziom w modlitwie.

Napisałem to w poprzednich postach, nie mam nic przeciwko strajkom bo w demokracji każdy ma prawo wyrazić swój sprzeciw ale nie zgadzam sie na dewastacje i profanacje kościołów.
Napisałem już na PW niektórym ludziom ale jeszcze raz się powtórzę, jak ktoś nie szanuje Twoich świętości, tego co dla Ciebie jest drogie to później Ciebie tez potraktuje z buta.

Believing napisał(a):
Jak określisz kościelnych hierarchów kryjących pedofilów i samych kościelnych pedofilów?

Moje prywatne jak i publiczne zdanie na ten temat jest takie, ze każdy pedofil obojętnie czy ubrany na czarno czy latający w purpurach jest zwykłym przestępcą.

Przyjmuję Twój punkt widzenia, w części podzielam, lecz w aspekcie profanacji kościołów budzi mój sprzeciw. Powiedz mi proszę, w jaki sposób strajkujące kobiety sprofanowały kościoły?

Pragnę też, abyś i Ty mógł poznać mój punkt widzenia w kwestii dewastacji i profanacji kościołów.
Z tego co widzę, i doświadczam moim oczom ukazuje się buta, pycha, chciwość, kleru, poczynając od trzech kopert na kolędę, branie pieniędzy za sakramenty, poprzez udostępnianie politykom rożnych kościelnych ambon, zahaczając o politykowanie kleru, który winien zajmować się czymś zgoła innym. Kończąc zaś na profanacji kościołów jakiej dokonują kościelni pedofile, i kryjący ich hierarchowie.

Młode strajkujące kobiety tylko raz popełniły błąd/wykroczenie wobec norm. Zapewne pod wpływem olbrzymich emocji jakie im towarzyszyły.

Kler w Polsce nagminnie od lat łoi finansowo parafian przy każdej okazji, od lat popełnia te same pedofilskie obrzydliwości w całej hierarchicznej rozciągłości gwałcąc i chroniąc gwałcicieli. Zachowując się tak, jakby Boga nie było. Sami zdewastowaliście kościół i sami go sprofanowaliście, wielokrotnie i na różne sposoby. Perfidnie, z premedytacją.

Dlatego ja, od takiego kościoła trzymam się jak najdalej.

I doprawdy nie wiem, czy użycie słowa "dzicz" do rozemocjonowanych, walczących o swoje prawa kobiet jest adekwatne w stosunku do użycia zwrotu "zwykły przestępca" w określeniu pedofilskiej kościelnej siatki oprawców i tych co oprawców chronią.

Śr lis 04, 2020 17:06

Believing napisał(a):
[
Kler w Polsce nagminnie od lat łoi finansowo parafian przy każdej okazji, od lat popełnia te same pedofilskie obrzydliwości w całej hierarchicznej rozciągłości gwałcąc i chroniąc gwałcicieli. Zachowując się tak, jakby Boga nie było. Sami zdewastowaliście kościół i sami go sprofanowaliście, wielokrotnie i na różne sposoby. Perfidnie, z premedytacją.

Dlatego ja, od takiego kościoła trzymam się jak najdalej.

Swietnie Believing - trzymaj sie jak najdalej. Aby Twoja wypowiedz miala jakas ciaglosc chyba powinienes zaczac od poczatku. Moze bylo by dobrze wymienic jednego zdrajce, jednego klamce i kilku tchorzy. Poza tym byl taki jeden co bardzo lubil wsadzac ludzi do wiezienia. Masz racje - trzymaj sie z daleka.

Śr lis 04, 2020 23:07
I to niby usprawiedliwia dowolne grzechy, szczegolnie hierarchii?
Szczegolnie "gorszenie maluczkich", niszczenie dusz dzieci?

Naprawde abp.Glodz jest dla ciebie autorytetem moralnym? Kardynal.Dziwisz? A mozesz wyjasnic dlaczego? Kiedy swoim zyciem pokazuja ci Jezusa tak, ze wiesz ze po ich sladach dojdziesz do zbawienia?

Śr lis 04, 2020 23:23
Believing napisał(a):
Z tego co widzę, i doświadczam moim oczom ukazuje się buta, pycha, chciwość, kleru, poczynając od trzech kopert na kolędę, branie pieniędzy za sakramenty, poprzez udostępnianie politykom rożnych kościelnych ambon, zahaczając o politykowanie kleru, który winien zajmować się czymś zgoła innym

Ja tez nie jestem ślepy ani nie mam na nosie różowych okularów. Widzę to co Ty widzisz.
Tylko znowu nie możemy uogólniać i stosować odpowiedzialności zbiorowej.

Ja nie będę rzucał oskarżeń i twierdził, ze wszyscy księża zdzierają skore z ludzi czy kradną pieniądze z tacy bo nie mam na to dowodów, są księża, którzy żyją skromnie i znam wiele parafii w Polsce gdzie jest naprawdę biednie.
Fakt, ze system finansowy polskiego Kościoła to system feudalny (na rzecz kurii w niektórych diecezjach idą np. w każdym miesiącu dwie niedzielne tace a oprócz tego jakieś dodatkowe finansowe świadczenia), nie ma przejrzystości, nie ma kontroli, nie robi sie budżetu, itp., proboszcz decyduje na co idą pieniądze i nikogo nie musi pytać o zdanie to takie sytuacje sprzyjają patologii.

Believing napisał(a):
Młode strajkujące kobiety tylko raz popełniły błąd/wykroczenie wobec norm.

Mam taką nadzieje, ze był to jeden błąd. Tylko czemu w tym wypadku mają cierpieć zwykli ludzie, którzy modlili sie w kościele?

Believing napisał(a):
Zapewne pod wpływem olbrzymich emocji jakie im towarzyszyły.

To była zaplanowana akcja a nie jakiś spontan w afekcie, emocje na pewno były, nie wątpię.

Believing napisał(a):
Kler w Polsce nagminnie od lat łoi finansowo parafian przy każdej okazji, od lat popełnia te same pedofilskie obrzydliwości w całej hierarchicznej rozciągłości gwałcąc i chroniąc gwałcicieli.

Believing, znowu wszyscy winni? I wszyscy powinni stanąć przed plutonem egzekucyjnym?
Jeśli już to myślę, ze do biskupów powinno sie kierować takie zarzuty. Kościół ma strukturę hierarchiczną , wszystko idzie z góry do dołu. Nic sie nie dzieje bez wiedzy biskupa.
I jeśli jakiś biskup mówi, ze on o czymś nie wiedział to naprawdę jest to kiepski zart.

Believing napisał(a):
Sami zdewastowaliście kościół i sami go sprofanowaliście, wielokrotnie i na różne sposoby. Perfidnie, z premedytacją.

Ale do kogo Ty to mówisz, do mnie, do papieża, do biskupów, księży? Znowu zbiorówka?

Śr lis 04, 2020 23:53

Kael napisał(a):

Kto i gdzie usprawiedliwiał takie czyny?

Cz lis 05, 2020 7:06

inga_hp napisał(a):
Kael napisał(a):

Kliknij w wyszukiwarce np. „ krycie księdza pedofila”, a wyskoczy kto gdzie i kogo krył.
https://www.newsweek.pl/polska/krycie-k ... ej/j1mk3fj
https://oko.press/czterech-biskupow-i-j ... l-ofierze/
https://plus.gloswielkopolski.pl/pedofi ... 5-14984327

Cz lis 05, 2020 7:55
inga_hp napisał(a):
Kael napisał(a):

Nie jedyny taki przypadek - 25 lat ukrywania
http://wiez.com.pl/2020/11/04/przeczeka ... stepnosci/
Kard Dziwisz też nic nie pamięta, nie posiada pisma ks Isakowicza Zaleskiego opisującego wieloletnią batalię o usuniecie dewianta z szeregów duchowieństwa archidiecezji krakowskiej.

Czy aby zwykli ludzie nie cierpią w kościele gdy np. przystępują do konfesjonału i zaświta im myśl "czy ja aby nie wyznaję grzechów jakiemuś dewiantowi" - nikt nie zliczy ilu ludzi zrezygnowało z sakramentu pokuty, z tej racji.

Cz lis 05, 2020 8:20
inga_hp napisał(a):
Kael napisał(a):

Znana metoda obrony, stosowana ostatnio przez polskiego kardynaka: robienie z siebie idioty i odbijanie pilki lekarskiej w druga strone.

Zaraz moze dojdziemy do takiego postrzegania !iata, jak ma Trump w swoich prostych orzekazach dla swoich wyborcow, ktorzy zdaja sie miec podobny poziom percepcji, jak wyborcy Prezesa

Cytuj:
Wczoraj wieczorem prowadziłem, często znacznie, w wielu kluczowych stanach, w prawie wszystkich przypadkach zarządzanych i kontrolowanych przez Demokratów. Później, jeden po drugim, (te przewagi) zaczęły magicznie znikać, kiedy policzono niespodziewane partie głosów” - stwierdził Trump w jednym z ostatnich wpisów na Twitterze.
Więcej: https://wiadomosci.radiozet.pl/Swiat/Po ... znie-znika

On nigdy o wyborach droga listowna nie slyszal. I ze jego kumple republikanie, zabronili otwierac te glosy przed wtorkiem, a byly ich miliony.

Tzn on slyszal, ale liczy na zidiocenie swoich wyborcow, ktorzy beda zabijac i demolowac, jesli ich idol ich do tego wezwie.
Cos komus to przypomina?

Cz lis 05, 2020 10:19
My u gadu gadu, a rzad dzielnie nas broni przed wirusem

Cytuj:
Ministerstwo zdrowia poinformowało w czwartek o 27 143 nowych przypadkach zakażenia koronawirusem. To największy bilans od początku epidemii w Polsce. Resort przekazał także informację o śmierci 367 osób, u których stwierdzono infekcję SARS-CoV-2.

https://tvn24.pl/polska/koronawirus-w-p ... 20-4742694

I teraz nie wiem, czy dobrze zrozumialam, ze ten super pakiet, ktory PiS chcial przepchnac nastepnego dnia po dostarczeniu poslom wieczorem i trumpowska metoda wylewal publicznie pomyje na opozycje, ktora przesunela debate o 1 dzien, zeby sie z tekstem zapoznac, jest zamrozony, bo PiS zamknal Sejm na 2 tygodnie?

I czy to prawda, ze PAD bohatersko odrzucil oferowana nam przez Niemcow pomoc w walce z covid?

Cz lis 05, 2020 10:56
bramin napisał(a):
Ja tez nie jestem ślepy ani nie mam na nosie różowych okularów. Widzę to co Ty widzisz.
Tylko znowu nie możemy uogólniać i stosować odpowiedzialności zbiorowej.

Ale wypowiadać własne zdanie to jeszcze można czy już nie?

Cz lis 05, 2020 17:39
Pytanie: czy korporacyjne milczenie ksiezy i pomoc (swiadoma, badz nie - bo biskupa nie wolno pytac o prawdziwe powody przenosin nowego wikarego) w ukrywaniu przestepcow, to nie jest wspoludzial w przestepstwie?

Struktury koscielne sa chore. Nie tylko w Polsce
Tylko proboszcz moze zarzadzac parafia, chocby miala wielkosc powiatu i 10 podparafii z kosciolami, biskupowi przysiega sie posluszenstwo i oddaje wolnosc wyboru i uczciwosc. Ujawnienie machlojek, to zdrada karana natychmiast.
Finanse parafii i diecezji w Polsce sa strzezone tak pilnie jak tajemnica spowiedzi, a "wyswieceni" trzymaja sie rauem i z dala od "motlochu".
O to chodzi w Ewangelii?

Cz lis 05, 2020 18:37

Kael napisał(a):
Pytanie: czy korporacyjne milczenie ksiezy i pomoc (swiadoma, badz nie - bo biskupa nie wolno pytac o prawdziwe powody przenosin nowego wikarego) w ukrywaniu przestepcow, to nie jest wspoludzial w przestepstwie?

Struktury koscielne sa chore. Nie tylko w Polsce
Tylko proboszcz moze zarzadzac parafia, chocby miala wielkosc powiatu i 10 podparafii z kosciolami, biskupowi przysiega sie posluszenstwo i oddaje wolnosc wyboru i uczciwosc. Ujawnienie machlojek, to zdrada karana natychmiast.
Finanse parafii i diecezji w Polsce sa strzezone tak pilnie jak tajemnica spowiedzi, a "wyswieceni" trzymaja sie rauem i z dala od "motlochu".
O to chodzi w Ewangelii?

Ale do kogo Ty to piszesz w ogóle?
Czy ktokolwiek tu na forum popierał tuszowanie pedofili lub innych przestepstw?
Coraz bardziej mam wrazenie ze rozmawiasz sama ze soba. Skaczac z tematu na temat.

Cz lis 05, 2020 20:59
Konkretnie to do bramina pisze, ktory broni sie przed "zbiorowka".

Jesli nie rozumiesz i nie czujesz sie adresatem, to choc skorzystaj z szansy i nie komentuj.

Cz lis 05, 2020 21:07
bramin pisal o dziczy.

Tu jest artykul, ktory wyjasnia mezczynom a szczegolnie ksiezom i biskupom, o czym jest protest kobiet.
Jesli to nie wyjasni, to znaczy, ze pekniecie miedzy plciami jest wieksze niz sie wydaje.

https://www.tygodnikpowszechny.pl/to-ni ... koCaxpb_is

Cz lis 05, 2020 22:53
Kael napisał(a):
bramin pisal o dziczy.

Tu jest artykul, ktory wyjasnia mezczynom a szczegolnie ksiezom i biskupom, o czym jest protest kobiet.
Jesli to nie wyjasni, to znaczy, ze pekniecie miedzy plciami jest wieksze niz sie wydaje.

https://www.tygodnikpowszechny.pl/to-ni ... koCaxpb_is

Optymistka - sądzisz, że prawi katolicy przeczytają artykuł zamieszczony w "niekatolickim" TP?

Pt lis 06, 2020 8:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818 ... 976  Następna strona