Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 2:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835 ... 976  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość

Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
Dlaczego niby to, jakiego gatunku jest dziecko? po porodzie zmienia się w człowieka?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

N sty 17, 2021 11:05
No_Pasaran napisał(a):
Andy72 napisał(a):
Dziecko nie jest osobą?

Dziecko w łonie matki, moim zdaniem, nie jest osobą.

A jak już z łona wyjdzie główka, to ten kawałek dziecka jest osobą, czy dopiero staje się w momencie gdy całe wyjdzie z łona?

N sty 17, 2021 11:08

Andy72 napisał(a):
Dlaczego niby to, jakiego gatunku jest dziecko? po porodzie zmienia się w człowieka?

Ewidentnie nie odróżniasz pojęcia osoby (podmiot praw i obowiązków) od pojęcia osobnika gatunku homo sapiens.
Dziecko w łonie matki jest oczywiście osobnikiem gatunku homo sapiens (i w tym znaczeniu człowiekiem), ale to nie determinuje tego, że jest osobą.

nolda napisał(a):
A jak już z łona wyjdzie główka, to ten kawałek dziecka jest osobą, czy dopiero staje się w momencie gdy całe wyjdzie z łona?

Nie - moim zdaniem, staje się osobą, gdy nabędzie dostateczny poziom samoświadomości. Zaznaczam jednak przy tym, że mówię tutaj o statusie etycznym, który niekoniecznie musi się łączyć z postulowanym przeze mnie statusie prawnym (różnice mogą wypływać chociażby z przyczyn utylitarnych).

N sty 17, 2021 11:11

Możemy jako "osobę" zdefiniować człowieka , który głosuje na Platformę Obywatelska, osiągając w ten sposób wyusoki poziom samoświadomości. Nie głosujesz, nie jesteś osobą.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

N sty 17, 2021 11:16

Andy72 napisał(a):
Możemy jako "osobę" zdefiniować człowieka , który głosuje na Platformę Obywatelska, osiągając w ten sposób wyusoki poziom samoświadomości. Nie głosujesz, nie jesteś osobą.

Oczywiście że możemy (kryteria zawsze będą subiektywnie nadawane), ale ja osobiście nie zgodziłbym się z tą definicją.

N sty 17, 2021 11:18
No_Pasaran napisał(a):

Nie - moim zdaniem, staje się osobą, gdy nabędzie dostateczny poziom samoświadomości.

Ten dostateczny poziom świadomości to jaką miarą odmierzasz, i jaką skalą operujesz?

N sty 17, 2021 11:35

Przy wyznaczaniu granic "osoby" odnoszę się do tych kryteriów:

1. Zdolność racjonalnego myślenia
2. Możność poprawnego opisania przez przypisanie stanów intencjonalnych
3. Różnicowanie właściwych i niewłaściwych względem siebie postaw z naszej strony
4. Zdolność do zachowań odwzajemniających
5. Zdolność komunikacji
6. Samoświadomość

Nie jestem kognitywistą, ale dziecko osiąga dostateczny poziom rozwoju bodaj między kilkunastym a 24 miesiącem życia.

N sty 17, 2021 11:59

Kryteriów tych nie spełnia ktoś z mocno zaawansowanym alzheimerem. Ludzki płód, noworodek czy niemowlak będą się stopniowo rozwijać i osiągać te kryteria.
Jaki sens w takim razie utrzymywać alzheimerowców przy życiu? Czyli utrzymywać przy życiu tych którzy nie mają żadnego potencjału, a eliminować tych którzy ten potencjał rozwojowy posiadają.

N sty 17, 2021 12:41

No_Pasaran napisał(a):

Niezły pomysł - czemu miałyby gnić w ziemi tudzież w innym pojemniku na odpady medyczne?

Tak ale tu w grę wchodzą pieniądze i to nie małe więc byłoby opłacalne podhodować płód czy też noworodka do momentu lepszej użyteczności organów.
W Chinach wykorzystuje się płody ludzkie w celach kulinarnych i też w ten sposób jest jakieś wykorzystanie materiału aby się nie marnowało i nie gniło w ziemi.
W USA mamy do czynienia jedynie z handlem tego typu organów.

N sty 17, 2021 12:55

katon napisał(a):
Kryteriów tych nie spełnia ktoś z mocno zaawansowanym alzheimerem.

Owszem - dlatego w wymiarze etycznym nie uznaję tych ludzi za osoby.

katon napisał(a):
Ludzki płód, noworodek czy niemowlak będą się stopniowo rozwijać i osiągać te kryteria.

Może osiągną, może nie. W każdym razie, na chwilę obecną ich nie spełniają.

katon napisał(a):
Jaki sens w takim razie utrzymywać alzheimerowców przy życiu?

To pytanie do osób odpowiedzialnych za ich opiekę. Ja osobiście nie widzę problemu w odpowiednio obwarowanej prawnie eutanazji.

katon napisał(a):
Czyli utrzymywać przy życiu tych którzy nie mają żadnego potencjału, a eliminować tych którzy ten potencjał rozwojowy posiadają.

Nie interesuje mnie mglisty potenciał – interesuje mnie stan faktyczny.

katon napisał(a):
Tak ale tu w grę wchodzą pieniądze i to nie małe więc byłoby opłacalne podhodować płód czy też noworodka do momentu lepszej użyteczności organów.

Nie jestem kapitalistą, toteż nie przemawia do mnie ten argument. Poza tym, nie mówiłem o sprzedaży organów.

katon napisał(a):
W Chinach wykorzystuje się płody ludzkie w celach kulinarnych i też w ten sposób jest jakieś wykorzystanie materiału aby się nie marnowało i nie gniło w ziemi.

Nie mam nic przeciwko - kanibalizm jak najbardzej spoko.

N sty 17, 2021 13:00
No_Pasaran napisał(a):
6. Samoświadomość
Nie jestem kognitywistą, ale dziecko osiąga dostateczny poziom rozwoju bodaj między kilkunastym a 24 miesiącem życia.

Czym według ciebie różni się świadomość od samoświadomości?

N sty 17, 2021 19:13

No_Pasaran napisał(a):
Może osiągną, może nie. W każdym razie, na chwilę obecną ich nie spełniają.

Noworodek czy niemowlak prawie na pewno osiągną te Twoje kryteria a płód ma bardzo wysokie szanse i nie jest to takie mgliste. Taki jest poprostu rachunek prawdopodobieństwa.
Dorosły pies jest o wiele bliżej spełnienia Twoich kryteriów niż noworodek czy nawet niemowlak więc ich życie powinno być mniej wartościowe od życia psa?
Dlaczego najważniejszy dla Ciebie jest stan obecny?
Dlaczego tak mało istotny jest potencjał?
Pies zawsze psem zostanie a z noworodka prawie na pewno coś ciekawego się rozwinie.

To w odniesieniu do tego Twojego stwierdzenia:
"Nie interesuje mnie mglisty potenciał – interesuje mnie stan faktyczny".
No_Pasaran napisał(a):
To pytanie do osób odpowiedzialnych za ich opiekę. Ja osobiście nie widzę problemu w odpowiednio obwarowanej prawnie eutanazji.

Ale przecież rodzinie może zależeć na szybkim pozbyciu się starego człowieka a jak jest on niesprawny umysłowo to może podpisać coś na własną szkodę.
No_Pasaran napisał(a):
Nie jestem kapitalistą, toteż nie przemawia do mnie ten argument. Poza tym, nie mówiłem o sprzedaży organów.

Tu nie trzeba być kapitalistą. Człowiek do wielu rzeczy jest zdolny za pieniądze.
No_Pasaran napisał(a):
Nie mam nic przeciwko - kanibalizm jak najbardzej spoko.

Jaki kanibalizm jest dla Ciebie spoko?
Jest kanibalizm gdzie zjada się płody ludzkie.- To akurat jest dla Ciebie do zaakceptowania.
Jest kanibalizm gdzie zjada się osoby zmarłe- Gwinea.
Jest też kanibalizm który pojawia się w nadzwyczajnych sytuacjach jak np głód w Chinach czy u naszych wschodnich sąsiadów.
Jest też kanibalizm rytualny np taki jak w Afryce gdzie odcina się na żywca części ciała albinosom i robi się z nich amulety czy je się zjada.

Tak jak twierdzi jeden z rosyjskich guru New Age Treheblov człowieka można nawet zabić z miłością.
Jest rozum i są emocje i te emocje możemy w sobie świadomie wyzwalać więc zabić można zarówno z nienawiści jak i z miłości i to uczucie może zaistnieć w nas jeśli tak ukierunkujemy nasze emocje.
Kultura może nas odpowiednio ustosunkowywać do zjawiska kanibalizmu ale też możemy sami przezwyciężać pewne niby nieprzekraczalne bariery.

N sty 17, 2021 19:57

nolda napisał(a):
Czym według ciebie różni się świadomość od samoświadomości?

świadomość - zdawanie sobie sprawy z czegoś, np. istnienia otoczenia

samoświadomość - szczególny rodzaj świadomości; świadomość siebie, własnych doznań, emocji, potrzeb, myśli, swoich możliwości (https://pl.wiktionary.org/wiki/samoświadomość)

katon napisał(a):
Noworodek czy niemowlak prawie na pewno osiągną te Twoje kryteria a płód ma bardzo wysokie szanse i nie jest to takie mgliste.

To zależy od wielu czynników, chociażby długości oraz szerokości geograficznej i idącym za nimi współczynnikiem umieralności niemowląt.

katon napisał(a):
Dorosły pies jest o wiele bliżej spełnienia Twoich kryteriów niż noworodek czy nawet niemowlak więc ich życie powinno być mniej wartościowe od życia psa?

W wymiarze etycznym? Owszem.

Cytuj:
Ale przecież rodzinie może zależeć na szybkim pozbyciu się starego człowieka a jak jest on niesprawny umysłowo to może podpisać coś na własną szkodę.

Dlatego pisałem o odpowiednio obwarowanej prawnie eutanazji, która posiada prawne zabezpieczenia przed takimi sytuacjami.

katon napisał(a):
Dlaczego najważniejszy dla Ciebie jest stan obecny?
Dlaczego tak mało istotny jest potencjał?

Ponieważ stan obecny jest weryfikowalnym faktem, natomiast potencjał – spekulacją.

katon napisał(a):
Pies zawsze psem zostanie, a z noworodka prawie na pewno coś ciekawego się rozwinie.

Więc jeśli już rozwinie się z niego "coś ciekawego" to zasłuży sobie podówczas na większe uznanie praw z mojej strony.

katon napisał(a):
Tu nie trzeba być kapitalistą. Człowiek do wielu rzeczy jest zdolny za pieniądze.

Oszem, lecz to nie znaczy, że powinienem tym rzeczom przyklaskiwać. W przeszłości dla pieniędzy ludzie zniewalali innych ludzi (i poniekąd w kapitalizmie wciąż to robią).

katon napisał(a):
Jaki kanibalizm jest dla Ciebie spoko?

Każdy, który nie obejmuje morderstwa, tudzież przymusowego okaleczenia w tym celu.

katon napisał(a):
Jest kanibalizm gdzie zjada się płody ludzkie.- To akurat jest dla Ciebie do zaakceptowania.

Owszem

katon napisał(a):
Jest kanibalizm gdzie zjada się osoby zmarłe- Gwinea.

Też spoko.

katon napisał(a):
Jest też kanibalizm który pojawia się w nadzwyczajnych sytuacjach jak np głód w Chinach czy u naszych wschodnich sąsiadów.

To zależy od okoliczności tej nadzwyczajnej sytuacji. Imo bardo ciekawy case: [https://en.wikipedia.org/wiki/The_Case_of_the_Speluncean_Explorers] bazowany na sprawie R v Dudley and Stephens.

katon napisał(a):
Jest też kanibalizm rytualny np taki jak w Afryce gdzie odcina się na żywca części ciała albinosom i robi się z nich amulety czy je się zjada.

Nie spoko.

katon napisał(a):
Tak jak twierdzi jeden z rosyjskich guru New Age Treheblov człowieka można nawet zabić z miłością.

Owszem - patrz: eutanazja.

Pn sty 18, 2021 8:37
No_Parssan napisał(a):
Ewidentnie nie odróżniasz pojęcia osoby (podmiot praw i obowiązków) od pojęcia osobnika gatunku homo sapiens.
Dziecko w łonie matki jest oczywiście osobnikiem gatunku homo sapiens (i w tym znaczeniu człowiekiem), ale to nie determinuje tego, że jest osobą.

Oczywiście nie dowiemy jakie metodologii używa No Parssan aby odróżnić człowieka od osoby. Co najlepsze posługuje się on typowo religijnym pojęciem jakim jest osoba, a przy okazji atakuje katolików ze uważają dzieci za osobę.

Spór o istnienie osoby napisał(a):
w wieku XX nie brakowało bowiem myślicieli kwestionujących kategorię człowieczeństwa czy nawet ogłaszających jej kres
(Foucault, Fukuyama). Aktualnie, zwłaszcza jeśli uwzględnimy spory toczone na
gruncie fi lozofi i umysłu oraz bioetyki, mamy prawo odnotować nowy spór, dotyczący
istnienia osoby. Jego sednem jest pytanie o relację między człowiekiem a osobą
– czy każdy człowiek jest osobą oraz czy każda osoba musi być człowiekiem. Na
pytanie to wielu filozofów odpowiada negatywnie i to nie tylko z racji religijnych,
zgodnie z którymi Bóg pojmowany jest jako byt osobowy (w chrześcijaństwie jako
trójca osób). Ważniejszym powodem jest istnienie ludzi, których status osobowy
nie jest oczywisty; są to przede wszystkim dzieci anencefaliczne (przychodzące
na świat bez kory mózgowej) oraz ludzie znajdujący się w przetrwałym stanie
wegetatywnym. Dodatkowym kłopotem jest istnienie zwierząt zachowujących
się bardzo inteligentnie (delfiny), co zdaniem niektórych (Singer) pozwala mówić
o życiu osobowym.
Przywołany spór dotyczy defi nicji oraz zakresu stosowania pojęcia osoby. Józef Bremer podejmuje go na dwu płaszczyznach – metafizycznej i neurofizjologicznej
– stawiając w tytule swej monografi i pytanie, czy osoba jest rzeczywistością, czy
fikcją. Recenzowany tom jest rozwinięciem wcześniejszych badań Autora z zakresu
filozofi i umysłu, opublikowanych w książce Problem umysł – ciało...

Ostatnio edytowano Pn sty 18, 2021 9:24 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pn sty 18, 2021 9:17

Quinque napisał(a):
Oczywiście nie dowiemy jakie metodologii używa No Parssan aby odróżnić człowieka od osoby.

Wskazałem jakimi kryteriami się posługuję.

Quinque napisał(a):
Co najlepsze posługuje się on typowo religijnym pojęciem osoby, a przy okazji atakuje katolików ze uważają dzieci za osobę.

Nawet gdyby to było pojęcie wywodzące się z teologii chrześcijańskiej, to w żadnym razie nie zmienia faktu, iż we współczesnej filozofii jest ono stosowane w oderwaniu od religii.

Pn sty 18, 2021 9:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835 ... 976  Następna strona