Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli
Cytuj: Może fantastycznie współpracowali póki nie zaczął się w trakcie dochodzenia wyjawiać obraz częściowej winy z ich strony. Te obraz był widoczny jak na dłoni od początku - dla wszystkich, którzy przez pierwsze miesiące po katastrofie nie byli całkowicie zaślepieni ideą "polsko-rosyjskiego pojednania", wyśmiewając od oszołomów (a co najmniej od "skrajnie nieufnych") każdego, kto ośmielił się zasugerować, że Rosjanie mogą mieć jakiś interes w manipulowaniu śledztwem. Cytuj: Nie gasić płonących resztek samolotu, zostawić zwłoki w błocie do czasu przywiezienia polskich trumien i przybycia polskich ekspertów? Podejmować wyłącznie tzw. czynności niecierpiące zwłoki. Cytuj: Jeśli to nie był zamach to uzgodniona forma współpracy powinna wystarczyć do wyjaśnienia przyczyn katastrofy. Należało, zamiast wchodzić w jakieś mitologizowanie "polsko-rosyjskiego pojednania" (wszyscy tak strasznie niezgadzający się na "budowanie mitu męczeńskiej śmierci Kaczyńskiego" nie mieli nic przeciwko budowaniu mitu "wielkiego pojednania narodów na gruzach prezydenckiego samolotu" - ale o tym mniejsza) po prostu przyznać, że Polska i Rosja nie są krajami zaprzyjaźnionymi i sojuszniczymi, w związku z czym zachodzi niebezpieczeństwo, że po obu stronach (podkreślam - obu, także naszej) tragedia i śledztwo będą miały wymiar polityczny - jeśli tylko tym dwóm stronom się je pozostawi. Moim zdaniem jest rozsądnym założenie, że dwa kraje raczej skłócone niż zaprzyjaźnione nie poradzą sobie ze "wspólnym śledztwem" w sprawie tak poważnej tragedii (a i z mniej poważnymi należałoby się spodziewać problemów). Powinno się zatem dążyć do ustanowienia ponad organami śledczymi gremium międzynarodowego. Oczywiście, Rosja mogłaby się nie zgodzić - ale wtedy przynajmniej od początku byłoby jasne, że nie zależy jej na rzetelnym wyjaśnieniu katastrofy, wobec czego śledztwo i tak jest bez sensu, i będzie z pewnością farsą. Cytuj: Przypominam, ze na początku mówiło się o bezpośrednim dostępie do wszystkich materiałów śledztwa i udziale polskich prokuratorów na każdym jego etapie np. przy przesłuchiwaniu świadków i tak dalej. Ale i od początku (a nie od wczoraj) rzeczywistość przeczyła tym słowom, co skrupulatnie opisywały "oszołomskie" media. Skoro od początku miał to być "bezpośredni dostęp" i współpraca, to w gruncie rzeczy w ogóle nie powinniśmy teraz mieć potrzeby prosić Rosjan o jakieś dokumenty - po prostu byłyby one wspólnym dziełem obu stron.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr sie 04, 2010 17:06 |
|
|
|
 |
aem
zbanowana na stałe
|
Ja nie wiem na co liczy prokuratura. Rząd uniemożliwił czegokolwiek jak zgodził się na oddanie śledztwo Rosjanom , jeśli oni chcą walczyć z Rosjanami to mogą się pożegnać z czymkolwiek. Rosja jest za cwana i jest za silna , my jesteśmy ich poddanymi w ich mniemaniu,więc my możemy sobie chcieć dokumentów.. rząd przekreślił już możliwość wyjaśnienia tego śledztwa. teraz jest za późno,ale przypuszczam,że właśnie o to chodziło... od początku bowiem widać złą wolę w wyjaśnieniu tego śledztwa.. ja nie liczę na to,że to śledztwo zostanie wyjaśnione.
|
Śr sie 04, 2010 19:06 |
|
 |
Geonides
Dołączył(a): Pt mar 26, 2010 11:38 Posty: 473 Lokalizacja: Rio de Świebodzineiro
|
Tak, tym bardziej, że póki co Rosjanom udało się ukryć rany postrzałowe które znaleziono w czaszkach Lecha Kaczyńskiego i małżonki... Ale my znamy prawdę, prawdziwa prawda wyjdzie na jaw, prędzej czy później.
Śr sie 04, 2010 20:16 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: prawdziwa prawda wyjdzie na jaw, prędzej czy później. No to możemy uzbroić się w cierpliwość bo wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja że będziemy mieli podobna sytuacje jak ze zbrodnia katyńską. Różnica jest tylko taka, że za zamazywaniem prawdy odpowiedzialni byli komuniści radzieccy i polska władza ludowa a teraz Rosja oraz Platforma Ludowa.
|
Śr sie 04, 2010 21:50 |
|
 |
aem
zbanowana na stałe
|
ja tam nie jestem tego taka pewna,że prawda wyjdzie na jaw, zwłaszcza,że robi się wszystko,by tak się nie stało.
|
Śr sie 04, 2010 22:32 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: No to możemy uzbroić się w cierpliwość bo wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja że będziemy mieli podobna sytuacje jak ze zbrodnia katyńską. Różnica jest tylko taka, że za zamazywaniem prawdy odpowiedzialni byli komuniści radzieccy i polska władza ludowa a teraz Rosja oraz Platforma Ludowa. A może jak z katastrofą CASy.... osiris kto w tym przypadku zamazywał prawdę powodując, że śledztwo trwało niemal 2 lata?
|
Cz sie 05, 2010 8:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Na Węgrzech odsłonięto pierwszy na świecie pomnik ofiar katastrofy pod Smoleńskiem. Bez polskiej dyplomacji.
O skandalu na Węgrzech napisał wczoraj na swoim blogu Ryszard Czarnecki:
"Tatabanya to znana miejscowość na Węgrzech. Dziś, 3 sierpnia miała tam miejsce wzruszająca uroczystość: odsłonięto tam pierwszy w Europie (i na świecie) pomnik ofiar katastrofy pod Smoleńskiem. Pierwszy- i to przed Polską... Obecni byli inicjatorzy budowy pomnika, m.in.węgierscy dyplomaci, mieszkańcy Tatabanya, węgierskie wojsko, Polonia. Mimo wielokrotnie ponawianych zaproszeń nie pojawili się natomiast, ku sporemu zaskoczeniu zebranych, przedstawiciele ambasady RP w Budapeszcie. Zbulwersowani byli tym faktem reprezentanci MSZ Węgier. Bo to rzeczywiście dziw nad dziwy: poza Polską odsłaniają pomnik Polski dotyczący - ale polskiej dyplomacji przy tym nie uświadczysz..." - pisze europoseł PiS.
"To absolutna żenada. To wstyd. Czyżby nasi dyplomaci w Budapeszcie obawiali się, że fakt uczestnictwa w takich uroczystościach zablokuje im karierę? Że to będzie źle widziane w Warszawie? Że Sikorski brwi zmarszczy? Nieładnie, nieładnie, po prostu obrzydliwie" - dodaje Czarnecki. Czy po takim czymś jeszcze ktoś wierzy w obiektywizm polskich władz w sprawie śledztwa. Przecież rząd jest wręcz wrogo nastawiony do tej sprawy.
|
Cz sie 05, 2010 9:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Cytuj: Na Węgrzech odsłonięto pierwszy na świecie pomnik ofiar katastrofy pod Smoleńskiem. Bez polskiej dyplomacji.
O skandalu na Węgrzech napisał wczoraj na swoim blogu Ryszard Czarnecki:
"Tatabanya to znana miejscowość na Węgrzech. Dziś, 3 sierpnia miała tam miejsce wzruszająca uroczystość: odsłonięto tam pierwszy w Europie (i na świecie) pomnik ofiar katastrofy pod Smoleńskiem. Pierwszy- i to przed Polską... Obecni byli inicjatorzy budowy pomnika, m.in.węgierscy dyplomaci, mieszkańcy Tatabanya, węgierskie wojsko, Polonia. Mimo wielokrotnie ponawianych zaproszeń nie pojawili się natomiast, ku sporemu zaskoczeniu zebranych, przedstawiciele ambasady RP w Budapeszcie. Zbulwersowani byli tym faktem reprezentanci MSZ Węgier. Bo to rzeczywiście dziw nad dziwy: poza Polską odsłaniają pomnik Polski dotyczący - ale polskiej dyplomacji przy tym nie uświadczysz..." - pisze europoseł PiS.
"To absolutna żenada. To wstyd. Czyżby nasi dyplomaci w Budapeszcie obawiali się, że fakt uczestnictwa w takich uroczystościach zablokuje im karierę? Że to będzie źle widziane w Warszawie? Że Sikorski brwi zmarszczy? Nieładnie, nieładnie, po prostu obrzydliwie" - dodaje Czarnecki. Czy po takim czymś jeszcze ktoś wierzy w obiektywizm polskich władz w sprawie śledztwa. Przecież rząd jest wręcz wrogo nastawiony do tej sprawy. Tak - ustawiono na placu Araidskich Męczenników drewniany słup pamiątkowy, w 66 rocznice wybuchu PW, poświecony 20 tys. ofiarom Katynia w 1940r i ofiarom katastrofy pod Smoleńskiem. Pan Czarnecki jak zwykle robi radio Erewań.....bo też co tam wymordowanych 20 tys oficerów wobec "poległych" ludzi z PiS.
|
Cz sie 05, 2010 15:57 |
|
 |
aem
zbanowana na stałe
|
na razie wiemy tyle : prokuratura polska nie może postawić żadnych informacji,bo nie ma dowodów z Rosji. Przypuszczam,że Jerzy Miller wróci z pustymi rękami.
|
Cz sie 05, 2010 16:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Powinno się zatem dążyć do ustanowienia ponad organami śledczymi gremium międzynarodowego. Oczywiście, Rosja mogłaby się nie zgodzić - ale wtedy przynajmniej od początku byłoby jasne, że nie zależy jej na rzetelnym wyjaśnieniu katastrofy, wobec czego śledztwo i tak jest bez sensu, i będzie z pewnością farsą. Wydaje mi się, że rząd polski w dniu tragedii przyjął dwa założenia: po pierwsze wyjaśnianie przyczyn katastrofy powinno rozpocząć się jak najszybciej tj. już od pierwszych godzin; po drugie należy pozyskać pełną współpracę ze strony Rosjan. Międzynarodowa komisja byłaby oczywiście najlepszym rozwiązaniem, ale ewentualne niepowodzenie w jej powołaniu i pokazanie Rosji jako winnej tej sytuacji nie przyniosłoby nam żadnych korzyści, a już na pewno nie posunęłoby nas ani o milimetr w stronę wyjaśnienia tej sprawy. Nie chodzi przecież o to, aby odnieść kolejne „moralne zwycięstwo” nad Rosją, ale o to by poznać całą prawdę o tej katastrofie. A prawdę możemy wydobyć z Rosji tylko sposobem, działając bardzo rozważnie i konsekwentnie. Polski rząd popełnił poważny błąd zbyt długo podtrzymując iluzję idealnej współpracy (pewnie ze względu na kampanię wyborczą). W każdym razie teraz na nim spoczywa obowiązek naprawienia całej zaistniałej sytuacji.
|
N sie 08, 2010 20:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Wt sie 10, 2010 10:04 |
|
 |
micked
|
Alus napisał(a): Autorem był Ziobro mianujący sobie jako zastepcę sędziego Kryże, sędzia od 22 roku życia należał do PZPR aż do wyprowadzenie sztandaru, między czasie kilku opozycjonistom zaoordynował wyroki więzienia. To ten, którego Jan Rokita nazwał "człowiekiem honoru, który uratował wymiar sprawiedliwości", po tym jak sędzia Kryże doprowadził do skazania aferzystów z FOZZ, na co nikt nie dawał mu szans? Ale oczywiście alus z właściwym sobie chrześcijańskim miłosierdziem nie pozwalasz nikomu kto był kiedyś w PZPR wrócić na właściwą drogę. Kamala napisał(a): Tyle, ze ciagle nie widze zadnej alternatywy dla poczatkowego zachowania rzadu. Gdybysmy od razu poszli na noze, zazadali przejecia calego sledztwa itd Nie widzimy, czy nie chcemy zobaczyć? Czy deklaracja prezydenta Miedwiediewa o wspólnym śledztwie polsko-rosyjskim było zaproszeniem do pójścia na noże? Kamala napisał(a): To chyba PiS i jego zwolennicy koniecznie potrzebuja jednej przyczyny (najlepiej, zeby nia byl Tusk osobiscie) Odkąd to jesteś rzecznikiem prasowym PiS-u? Cytuj: i nie chca przyjac do wiadomosci, ze moglo byc tych przyczyn wiele i ich suma zlozyla sie na te katastrofe... Nie chcą przyjąć do wiadomości jak tłumaczą Rosjanie, Wyborcza, Palikot, Walęsa, Wajda i inne autorytety, że były dwie przyczyny: naciski prezydenta i błąd pilotów.  Alus napisał(a): zostawić zwłoki w błocie do czasu przywiezienia polskich trumien i przybycia polskich ekspertów? Akurat ciało prezydenta leżało przez wiele godzin i nikt go nawet nie przykrył. A w błocie pozostawiono jak się okazało masę innych dowodów. Cytuj: Cytuj: Pamiętając, w jaki sposób premier i jego ludzie nieustannie poniżali i podważali autorytet jego brata, było mu trudno skorzystać z tej propozycji. Tym bardziej że miał prawo być tego dnia w szoku. Zwłaszcza gdy usilnie wyszukuje się owo poniżanie - jak choćby w niszowej, nikimu nie znanej powiatowej gazetce w Niemczech. To tam były określenia: "można być prezydentem albo chamem", "były prezydent", "mały zakompleksiony człowiek", "alkoholik z problemami w relacjach rodzinnych", "bachor nie panujący nad emocjami"? Nie wiedziałem ,że politycy PO dorabiają w niemieckich gazetkach... Zresztą wystarczy przypomnieć jak z właściwym sobie "szacunkiem" potraktowali urząd prezydenta przed szczytem w Brukseli albo przed obchodami Katynia. Mógł sobie jechać "prywatnie". Cytuj: Przypadkiem była odmowa przyjęcia kondolencji???? Przeczytaj, to co napisałem. Jeśli nie rozumiesz, to znaczy, że chyba nigdy nie przeżywałaś w życiu tragedii i nie wytłumaczę Ci tego. Cytuj: Przebaczenie nie jest warunkowane przeprosinami...nie nauczył nas Pan modlić się "jako i my warunkowo odpuszczamy, po przeprosinach". Aha, czyli jak ktoś pluje Ci w twarz, to bez namysłu przebaczasz i uśmiechasz się mówiąc "o -deszcz pada"? Ale jeśli tak łatwo przebaczasz wszystko wszystkim, dlaczego ciągle nie możesz przebaczyć Kaczyńskiemu wypowiedzi o ZOMO? 
|
Cz sie 12, 2010 19:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: dlaczego ciągle nie możesz przebaczyć Kaczyńskiemu wypowiedzi o ZOMO? To takie typowe popadanie w sprzeczność w ferworze walki, tylko coś za często wielbiciele PO, czy też raczej zagorzali przeciwnicy PiS, popadają w tą przypadłość. Jak pisałem że nie podoba mi się jak dawni esbecy leżą krzyżem w kościołach to wypominano mi że nie pozwalam wrócić synom marnotrawnym na łono Kościoła a owego sędziego przywołują jako najgorszą podłość i że nie należy mu się żaden szacunek ani stanowisko to jest OK. To że owi panowie leżący plackiem przed ołtarzem to czasami najgorsze łotry, mordercy i oprawcy jest OK, ale już Kryże nie bo mimo iż zgodnie z ówczesną literą prawa kogoś oskarżył nadaje się wyłącznie na stos. To jest taka specyficzna filozofia myślenia naginana do postawienia wygodnych tez w danej dyskusji. Prawda jest taka, że wszyscy z tamtych lat którzy są związani z PiS są be, a podobni im ale związani z PO (vide Boni) to już ludzie godni szacunku i wysokich stanowisk. Pani ALUS, to jest podwójna moralność.
|
Pt sie 13, 2010 6:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: To ten, którego Jan Rokita nazwał "człowiekiem honoru, który uratował wymiar sprawiedliwości", po tym jak sędzia Kryże doprowadził do skazania aferzystów z FOZZ, na co nikt nie dawał mu szans? Ale oczywiście alus z właściwym sobie chrześcijańskim miłosierdziem nie pozwalasz nikomu kto był kiedyś w PZPR wrócić na właściwą drogę. Rokita wiele mówił, czasem krzyczał nawet, że Niemcy go atakują To nie moje hasło przewodnie - dekomunizacja, lustracja - było na sztandarach wyborczych w kampaniach 20005r, 2007r. I to nie ja straszyłam aliansem z SLD. Cytuj: Akurat ciało prezydenta leżało przez wiele godzin i nikt go nawet nie przykrył. A w błocie pozostawiono jak się okazało masę innych dowodów. A Brudziński mówił, że było przykryte folią....trudno uzgodnić jedną obowiązującą wersję?? Cytuj: To tam były określenia: "można być prezydentem albo chamem", "były prezydent", "mały zakompleksiony człowiek", "alkoholik z problemami w relacjach rodzinnych", "bachor nie panujący nad emocjami"? Nie wiedziałem ,że politycy PO dorabiają w niemieckich gazetkach... Zresztą wystarczy przypomnieć jak z właściwym sobie "szacunkiem" potraktowali urząd prezydenta przed szczytem w Brukseli albo przed obchodami Katynia. Mógł sobie jechać "prywatnie". Skąd wziąłes te niby wypowiedzi? - wypadałoby się podeprzeć żródłami. Inaczej trudno je traktować jako autentyki. Cytuj: Przeczytaj, to co napisałem. Jeśli nie rozumiesz, to znaczy, że chyba nigdy nie przeżywałaś w życiu tragedii i nie wytłumaczę Ci tego. Przeżyłam - dlatego wiem, że w takich chwilach tracą znaczenie wszelkie waśnie, animozje, wrogości. Cytuj: Aha, czyli jak ktoś pluje Ci w twarz, to bez namysłu przebaczasz i uśmiechasz się mówiąc "o -deszcz pada"? Ale jeśli tak łatwo przebaczasz wszystko wszystkim, dlaczego ciągle nie możesz przebaczyć Kaczyńskiemu wypowiedzi o ZOMO?  Przebaczyć a nie pozwolić się poniżać, to zupełnie odrębne zagadnienia. Przebaczyć nie znaczy zapomnieć. JPII przebaczył zamchowcy, odwiedził go w więzieniu, ale nie zaapelował "zapomnijmy, uwolnijmy go". osiris napisał(a): Cytuj: dlaczego ciągle nie możesz przebaczyć Kaczyńskiemu wypowiedzi o ZOMO? To takie typowe popadanie w sprzeczność w ferworze walki, tylko coś za często wielbiciele PO, czy też raczej zagorzali przeciwnicy PiS, popadają w tą przypadłość. Jak pisałem że nie podoba mi się jak dawni esbecy leżą krzyżem w kościołach to wypominano mi że nie pozwalam wrócić synom marnotrawnym na łono Kościoła a owego sędziego przywołują jako najgorszą podłość i że nie należy mu się żaden szacunek ani stanowisko to jest OK. To że owi panowie leżący plackiem przed ołtarzem to czasami najgorsze łotry, mordercy i oprawcy jest OK, ale już Kryże nie bo mimo iż zgodnie z ówczesną literą prawa kogoś oskarżył nadaje się wyłącznie na stos. To jest taka specyficzna filozofia myślenia naginana do postawienia wygodnych tez w danej dyskusji. Prawda jest taka, że wszyscy z tamtych lat którzy są związani z PiS są be, a podobni im ale związani z PO (vide Boni) to już ludzie godni szacunku i wysokich stanowisk. Pani ALUS, to jest podwójna moralność. Nie chodzi o ocenę sędziego Kryże, nawróconych esbeków, innych byłych członków PZPR - chodzi o kłamstwo polityków, którzy dekomunizację głoszą latami jako podstawowy obowiązek, a później sięgają po ludzi PZPR. Tak trudno to pojąć??????  .....niektórym najwidoczniej tak....
|
Pt sie 13, 2010 8:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: dekomunizację głoszą latami jako podstawowy obowiązek, a później sięgają po ludzi PZPR. Dekomunizacja nie polega na spaleniu wszystkiego do pół metra pod ziemią. Chyba że Tobie jawi się jak wypalanie traw, ale nie jest to zabieg zgodny z logiką i rozumem.
|
Pt sie 13, 2010 9:03 |
|
|
|