Jaki jest Prezydent Komorowski?
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Jaki jest Prezydent Komorowski?
Czyli lepiej jest być antykatolikiem i się z tym afiszować, niż być katolikiem i się z tym nie afiszować? Palikot lepszy od ks. Bonieckiego? Kael napisał(a): I co z tego wynika? Może to przemyśl, bo ty - NIE ZNAJĄC de facto zdania Lecha Kaczyńskiego na temat in vitro - osądziłaś go już tutaj kilka razy  Ja PRZYNAJMNIEJ dysponuję JASNĄ deklaracją Komorowskiego 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr cze 11, 2014 12:06 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gdzie ja go osadzilam? Po prostu wpisuje sie w twoja linie myslenia o innych i probuje pokazac, ze wedlug Ewangelii to wyglada inaczej.
A ogolnie to uwazam, ze lepiej byc jasnym antykatolikiem niz pozornym katolikiem na pokaz (bez konkretnych odniesien do osob). Zauwaz, ze juz ks Bonieckiego zaszufladkowales. Znowu. Jak to bylo z tym "A kto by powiedzial o bracie: bezbozniku winien jest...."
Ale nie oznacza to, ze moje zdanie ma jakakolwiek wartosc dla innych.
|
Śr cze 11, 2014 12:23 |
|
 |
Johnny99
|
Kael napisał(a): Gdzie ja go osadzilam? Po prostu wpisuje sie w twoja linie myslenia o innych i probuje pokazac, ze wedlug Ewangelii to wyglada inaczej. A jakaż to jest ta "moja linia myślenia o innych"? Cytuj: A ogolnie to uwazam, ze lepiej byc jasnym antykatolikiem niz pozornym katolikiem na pokaz (bez konkretnych odniesien do osob). Aha. A lepiej jest być ateistą zwalczającym Kościół, czy nie zwalczającym Kościoła? Cytuj: Zauwaz, ze juz ks Bonieckiego zaszufladkowales. Niby gdzie?? Cytuj: Ale nie oznacza to, ze moje zdanie ma jakakolwiek wartosc dla innych. Gdyby miało jakiś sens, poza "Komorowski jest za in vitro, więc jest lepszym katolikiem od Kaczyńskiego, który nie jest", "Marysia zaatakowała Tuska niczym żydowskie władze Chrystusa" itp. to może by miało i wartość 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr cze 11, 2014 12:47 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Alus napisał(a): Widać aż nazbyt - wymigiwanie sie jest lepsze od mówienia prawdy - wspaniałe zrozumienie przekazu ewangelicznego  Ahaaa, czyli z katolickiego punktu widzenia lepsze jest bycie za in vitro i ogłaszanie tego publicznie, niż nie bycie za in vitro i rozumienie pragnienia posiadania dzieci przez małżeństwa!  Przechodzicie same siebie  Przechodzicie sam siebie Johnny - z katolickiego punku widzenia nie ma innej alternatywy, jak: mowa wasza niech będzie tak, tak, nie, nie- Jezus zatem kategorycznie nie zezwala na odpowiedzi wymijające. Bądźcie zimni, albo gorący - "odpowiedź wymijająca to ani gorąco, ani zimno....
Gdyby taką [i]odpowiedzią wymijającą posłużył się Komorowski, potraktowałbyś iż taka odpowiedź godzi w Komorowskiego jako katolika.
|
Śr cze 11, 2014 13:40 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Przechodzicie sam siebie Johnny - z katolickiego punku widzenia nie ma innej alternatywy, jak: mowa wasza niech będzie tak, tak, nie, nie- Jezus zatem kategorycznie nie zezwala na odpowiedzi wymijające. Bądźcie zimni, albo gorący - "odpowiedź wymijająca to ani gorąco, ani zimno.... Świetnie, świetnie, a co jest gorsze - życie zgodne z nauką Kościoła i udzielanie odpowiedzi wymijających, czy życie na bakier z nauką Kościoła i chwalenie się tym na prawo i lewo? Cytuj: Gdyby taką odpowiedzią wymijającą posłużył się Komorowski, potraktowałbyś iż taka odpowiedź godzi w Komorowskiego jako katolika. A gdyby babcia miała wąsy.. 
|
Śr cze 11, 2014 13:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Kael napisał(a): Gdzie ja go osadzilam? Po prostu wpisuje sie w twoja linie myslenia o innych i probuje pokazac, ze wedlug Ewangelii to wyglada inaczej. A jakaż to jest ta "moja linia myślenia o innych"? A to nie ty chcesz koniecznie wiedziec kto jest katolicki poprawnie a kto nie? Johnny99 napisał(a): Cytuj: A ogolnie to uwazam, ze lepiej byc jasnym antykatolikiem niz pozornym katolikiem na pokaz (bez konkretnych odniesien do osob). Aha. A lepiej jest być ateistą zwalczającym Kościół, czy nie zwalczającym Kościoła? Z punktu widzenia ateisty, Boga czy Johnnego99? Bo Szawel zwalczal Kosciol i w niczym przy zbawieniu mu to nie przeszkodzilo. Johnny99 napisał(a): Cytuj: Zauwaz, ze juz ks Bonieckiego zaszufladkowales. Niby gdzie?? To zupelnym przypadkiem i bez zadnych (zlych) intencji zrobiles to zestawienie? Johnny99 napisał(a): Czyli lepiej jest być antykatolikiem i się z tym afiszować, niż być katolikiem i się z tym nie afiszować? Palikot lepszy od ks. Bonieckiego? Jak wedlug ciebie katolik powinien sie afiszowac, zeby byl dla ciebie katolikiem ok? Johnny99 napisał(a): Cytuj: Ale nie oznacza to, ze moje zdanie ma jakakolwiek wartosc dla innych. Gdyby miało jakiś sens, poza "Komorowski jest za in vitro, więc jest lepszym katolikiem od Kaczyńskiego, który nie jest", "Marysia zaatakowała Tuska niczym żydowskie władze Chrystusa" itp. to może by miało i wartość  O nie. Ja nie pisze, ze Komorowski jest lepszym katolikiem. To ty probujesz katolikow wartosciowac, oceniac i ustawiac wedlug jakiejs skali katolicyzmu. I to jest wlasnie ta twoja "linia myslenia o innych", ktora ja dostrzegam. Ale moze sie myle? Bo ja naprawde nie zajmuje sie ocena katolickosci (jak to sie niby ocenia?) czyjakolwiek. Najpierw musialabym miec jasne kryteria i zaczac od siebie. A jakim katolikiem jestesmy w kazdej chwili? Mam wrazenie, ze w kazdej - innym.
|
Śr cze 11, 2014 13:58 |
|
 |
Johnny99
|
Kael napisał(a): A to nie ty chcesz koniecznie wiedziec kto jest katolicki poprawnie a kto nie? Nie. Ja tylko stwierdzam, że Komorowski w konkretnej sprawie wyznaje pogląd sprzeczny z katolicyzmem, zaś Lech Kaczyński - nie. Zatem ich poglądy nie są "jednakie", jak Alus była uprzejma stwierdzić. Cytuj: Z punktu widzenia ateisty, Boga czy Johnnego99? Z twojego. Cytuj: Bo Szawel zwalczal Kosciol i w niczym przy zbawieniu mu to nie przeszkodzilo. No tak. A byłoby lepiej, gdyby go nie zwalczał, czy nie byłoby? Cytuj: To zupelnym przypadkiem i bez zadnych (zlych) intencji zrobiles to zestawienie? To był przykład Cytuj: Jak wedlug ciebie katolik powinien sie afiszowac, zeby byl dla ciebie katolikiem ok? Ale ja nic nie pisałem o byciu dla mnie katolikiem ok  To ty cały czas to piszesz - żeby być "katolikiem ok", nie wolno udzielać odpowiedzi wymijających, za to dla bycia "katolikiem ok" w niczym nie przeszkadza wyznawanie poglądu sprzecznego z nauczaniem Kościoła. Coś pominąłem? Cytuj: To ty probujesz katolikow wartosciowac, oceniac i ustawiac wedlug jakiejs skali katolicyzmu. Przeciwnie, to ty i Alus czynicie to bez przerwy i z wielkim upodobaniem. To nie Alus pisała coś o "wspaniałym zrozumieniu przekazu ewangelicznego"?
|
Śr cze 11, 2014 14:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Alus napisał(a): Przechodzicie sam siebie Johnny - z katolickiego punku widzenia nie ma innej alternatywy, jak: mowa wasza niech będzie tak, tak, nie, nie- Jezus zatem kategorycznie nie zezwala na odpowiedzi wymijające. Bądźcie zimni, albo gorący - "odpowiedź wymijająca to ani gorąco, ani zimno.... Świetnie, świetnie, a co jest gorsze - życie zgodne z nauką Kościoła i udzielanie odpowiedzi wymijających, czy życie na bakier z nauką Kościoła i chwalenie się tym na prawo i lewo? Jeśli ktoś jest przeciw nie udziela odpowiedzi wymijającej....koniec i basta
|
Śr cze 11, 2014 14:29 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Jeśli ktoś jest przeciw nie udziela odpowiedzi wymijającej....koniec i basta To jakaś fizyczna konieczność?  Ludzie nie są aniołami, Alus  Zresztą - może nie był ani za, ani przeciw i dlatego udzielił odpowiedzi wymijającej. Czy to jest gorsze, niż bycie za? 
|
Śr cze 11, 2014 14:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Kael napisał(a): A to nie ty chcesz koniecznie wiedziec kto jest katolicki poprawnie a kto nie? Nie. Ja tylko stwierdzam, że Komorowski w konkretnej sprawie wyznaje pogląd sprzeczny z katolicyzmem, zaś Lech Kaczyński - nie. Zatem ich poglądy nie są "jednakie", jak Alus była uprzejma stwierdzić. Jednakie nie sa. Jezeli chodzi o konkretna sprawe, to Komorowski wyrazil sie jasno, a Kaczynski metnie i to mi sie akurat nie podoba. Tobie, jak sie doczytuje - podoba sie bardziej, bo mozesz sobie dopisac szlachetnosc wspolczucia do Kaczynskiego. Ja moge sobie dopisac wymigiwanie sie, zeby sie nikomu nie narazic. Moge? A czy mam racje? Juz sie nie dowiemy. Johnny99 napisał(a): Cytuj: Z punktu widzenia ateisty, Boga czy Johnnego99? Z twojego. Kiedys wpadla mi w oko taka historyjka co jest lepsze a co gorsze (nie moge jej znalezc). Okazuje sie, ze to, co nam sie wydaje byc lepsze moze zmienic sie na gorsze i na odwrot. Powiem tak: ja jestem za jasno okreslonymi przekonaniami i ich realizacja. Niekoniecznie silowa. Ale wole ludzi, ktorzy maja jakis poglad (w danym momencie) i sa mu wierni, choc potrafia go skorygowac, niz takich (ogolnie) metnych i niedookreslonych. Sa sytuacje, kiedy po prostu trzeba miec jasne zdanie i go bronic, a przynajmniej sie za nim opowiedziec. Jak chcesz byc wierny sobie (czyli temu, co dla ciebie najwazniejsze, swojej istocie - pomijam tu chwilowo Boga, zakladajac, to ze to On jest wlasnie w twoim najglebszym JA), jezeli nie wiesz, co jest twoja istota i jest dla ciebie wazne? Johnny99 napisał(a): Cytuj: Bo Szawel zwalczal Kosciol i w niczym przy zbawieniu mu to nie przeszkodzilo. No tak. A byłoby lepiej, gdyby go nie zwalczał, czy nie byłoby? Wyglada na to, ze bylo lepiej, ze go zwalczal. Powody sa dwa. Po pierwsze: przesladowania sa po prostu w pakiecie bycia chrzescijaninem i w jakis sposob uwiarygadniaja chrzescijasntwo i oczyszczaja wiare przesladowanych (nie pytaj sie mnie jak - to nie byl moj pomysl). Po drugie: gdyby nie przesladowania Ksociola w Jerozolimie, to by sie dalej kisili w swoim ciepelku i nie rozprysneli by sie po swiecie uciekajac przed przesladowaniami. Widac lepiej bylo dla Kosciola (czyli dla nas), ze ich ktos przesladowal... Johnny99 napisał(a): Cytuj: To zupelnym przypadkiem i bez zadnych (zlych) intencji zrobiles to zestawienie? To był przykład Cytuj: Jak wedlug ciebie katolik powinien sie afiszowac, zeby byl dla ciebie katolikiem ok? Ale ja nic nie pisałem o byciu dla mnie katolikiem ok To ty cały czas to piszesz - żeby być "katolikiem ok", nie wolno udzielać odpowiedzi wymijających, za to dla bycia "katolikiem ok" w niczym nie przeszkadza wyznawanie poglądu sprzecznego z nauczaniem Kościoła. Coś pominąłem? Mozesz te moja wypowiedz zacytowac? Jakos mi umknela... Johnny99 napisał(a): Cytuj: To ty probujesz katolikow wartosciowac, oceniac i ustawiac wedlug jakiejs skali katolicyzmu. Przeciwnie, to ty i Alus czynicie to bez przerwy i z wielkim upodobaniem. To nie Alus pisała coś o "wspaniałym zrozumieniu przekazu ewangelicznego"? Aha.
|
Śr cze 11, 2014 14:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Alus napisał(a): Jeśli ktoś jest przeciw nie udziela odpowiedzi wymijającej....koniec i basta To jakaś fizyczna konieczność?  Ludzie nie są aniołami, Alus  Zresztą - może nie był ani za, ani przeciw i dlatego udzielił odpowiedzi wymijającej. Czy to jest gorsze, niż bycie za?  Bóg rozsądzi. Bóg jest dawcą życia - przecież nie szatan daje życie ludziom poczętym metodą in vitro.
|
Śr cze 11, 2014 14:45 |
|
 |
Johnny99
|
Kael napisał(a): Tobie, jak sie doczytuje - podoba sie bardziej, bo mozesz sobie dopisac szlachetnosc wspolczucia do Kaczynskiego. Ja moge sobie dopisac wymigiwanie sie, zeby sie nikomu nie narazic. Moge? A czy mam racje? Juz sie nie dowiemy. To nie ma znaczenia, co mi się podoba. Fakty są takie, że Komorowski wyraził pogląd wprost sprzeczny z nauczaniem Kościoła, a Kaczyński - nie. Cytuj: Powiem tak: ja jestem za jasno okreslonymi przekonaniami i ich realizacja. Niekoniecznie silowa. Ja jestem za jasno określonymi przekonaniami, jeśli są one dobre. Jeżeli miałyby być złe, to już lepiej, żeby były mętne i niedookreślone Cytuj: Widac lepiej bylo dla Kosciola (czyli dla nas), ze ich ktos przesladowal... W konkretnym przypadku ze zła może wyniknąć dobro. Ale to nie znaczy, że zło przestaje być złem. Alus napisał(a): Bóg rozsądzi. No tak, Komorowskiego Bóg rozsądzi, za to do rozsądzenia, czy Lech Kaczyński zrozumiał przekaz ewangeliczny wspaniale czy niewspaniale w zupełności wystarczy zwolennik PO 
|
Śr cze 11, 2014 14:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: No tak, Komorowskiego Bóg rozsądzi, za to do rozsądzenia, czy Lech Kaczyński zrozumiał przekaz ewangeliczny wspaniale czy niewspaniale w zupełności wystarczy zwolennik PO  Uwagę o zrozumieniu przekazu ewangelicznego nie odnosiłam personalnie do śp L. Kaczyńskiego, ale do Ciebie. Śp L. Kaczyński zapewne nie miał do końca wypracowanego zdania o in Vitro, tym bardziej, że jego małżonka precyzyjnie wypowiadała się jako zwolenniczka tej metody, za co uzyskała miano czarownicy. Rozumiem zatem nie udzieleni jasnej odpowiedzi. A Ty swoim zwyczajem, chcąc dowalić nielubianemu Komorowskiemu, stawiasz wymijającą odpowiedź jako wyższą wartość niż przyznanie się do poparcia metody.
|
Śr cze 11, 2014 15:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Kael napisał(a): Tobie, jak sie doczytuje - podoba sie bardziej, bo mozesz sobie dopisac szlachetnosc wspolczucia do Kaczynskiego. Ja moge sobie dopisac wymigiwanie sie, zeby sie nikomu nie narazic. Moge? A czy mam racje? Juz sie nie dowiemy. To nie ma znaczenia, co mi się podoba. Fakty są takie, że Komorowski wyraził pogląd wprost sprzeczny z nauczaniem Kościoła, a Kaczyński - nie. I za to Kaczynskiemu czesc i chwala? Ze nie powiedzial? Problem z in vitro jest. I bedzie, dopoki bedzie (coraz wiekszy) problem z naturalnymi poczeciami. W ogole rozwoj medycyny prowadzi do coraz wiekszych dylematow moralnych. Johnny99 napisał(a): Cytuj: Powiem tak: ja jestem za jasno okreslonymi przekonaniami i ich realizacja. Niekoniecznie silowa. Ja jestem za jasno określonymi przekonaniami, jeśli są one dobre. Jeżeli miałyby być złe, to już lepiej, żeby były mętne i niedookreślone No wlasnie nie. Bo niby co ma oznaczac to "zimny" z Apokalipsy? Posiadanie jasnego zdania moze doprowadzic do jego zmiany, jezeli ktos w ogole szuka prawdy. Jezeli ktos zadnej prawdy nie szuka i ma zdanie otoczenia, czyli zadne, to jest to znacznie gorsze. Moim zdaniem. Johnny99 napisał(a): Cytuj: Widac lepiej bylo dla Kosciola (czyli dla nas), ze ich ktos przesladowal... W konkretnym przypadku ze zła może wyniknąć dobro. Ale to nie znaczy, że zło przestaje być złem. Nie przestaje. Ale zlo czyni kazdy z nas wielokrotnie w ciagu dnia, nawet sie nad tym nie zastanawiajac. A Szawel mial na mysli jak najbardziej dobro w pojeciu jego epoki: czystosc wiary i dbalosc o dobro duchowe odszczepiencow z sekty niejakiego Jezusa. Chyba nawet Biblia jasno okreslala co z takimi robic? Dzis, po roznych wojnach krzyzowych, paleniu czarownic itp wiemy (nareszcie), ze ratowanie ludzi od potepienia przemoca wobec nich nigdy nie jest rozwiazaniem. A przynajmniej powinnismy to wiedziec.
|
Śr cze 11, 2014 15:35 |
|
 |
Johnny99
|
Kael napisał(a): I za to Kaczynskiemu czesc i chwala? Ze nie powiedzial? A kto mówi o jakiejś cześci i chwale? Cytuj: No wlasnie nie. Bo niby co ma oznaczac to "zimny" z Apokalipsy? Posiadanie jasnego zdania moze doprowadzic do jego zmiany, jezeli ktos w ogole szuka prawdy. Jezeli ktos zadnej prawdy nie szuka i ma zdanie otoczenia, czyli zadne, to jest to znacznie gorsze. Moim zdaniem. Prawdy szuka właśnie ten, kto się waha. Jak ktoś już ma jasno sprecyzowane zdanie, to zwykle oznacza, że ją znalazł.
|
Pt cze 13, 2014 7:05 |
|
|
|