Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 19:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 182  Następna strona
 Uchodzcy, Kosciół, imigranci, zagrożenia 
Autor Wiadomość
Post Re: Uchodzcy a Kosciół
Klasyczka z PO - Nie chcę żyć w państwie wyznaniowym dlatego sprowadzę do Polski muzułmanów.
Nie utożsamiam się z powyższym poglądem.
http://memy.pl/mem/11940/Nie_chce_zyc_w ... muzulmanow

Wt cze 07, 2016 9:18
Hominibus napisał(a):
Właśnie nie ma równości pomiędzy krajami arabskimi. ZEA i inne kraje arabskie są bardzo bogate powinny wspierać swoich ziomków w Syrii.
Szukają sobie naiwnych(?) popleczników w krajach chrześcijańskich wykorzystując do tego nawet Ewangelię a sami nic nie robią by wspomóc swoich.

Kapłan i lewita zapewne też nie należeli do biednych.

Wt cze 07, 2016 9:28
No .Bardzo wielu zarżniętych chrześcijan w krajach muzułmańskich spotkało się z odpowiednikiem islamskiej postawy Miłosiernego Samarytanina.

Wt cze 07, 2016 9:40
Przykazanie nowe daję wam byście sięwzajemnie miłowali.

Wt cze 07, 2016 9:41
Hominibus napisał(a):
Przykazanie nowe daję wam byście się [size=150]wzajemnie miłowali.

Wzajemnie nie znaczy, że jeśli Ty mnie nie miłujesz to ja ciebie też nie powinnam. W innym miejscu Ewangelii jest mowa o miłości nawet nieprzyjaciół. A cóż to znaczy? Nic więcej jak nie chować urazy, a pomagać w potrzebie.
Hominibus napisał(a):
No .Bardzo wielu zarżniętych chrześcijan w krajach muzułmańskich spotkało się z odpowiednikiem islamskiej postawy Miłosiernego Samarytanina.

A kim są uchodźcy, jeśli nie tymi, którzy uciekają przed przemocą? I nie tylko chrześcijanie są prześladowani w krajach muzułmańskich. Ale gdyby nawet, to już przerabiałam ten temat: ze strachu przed pojedynczym terrorystą jesteście przeciwni przyjmowania kogokolwiek.

Wt cze 07, 2016 9:49
Hominibus napisał(a):
Przykazanie nowe daję wam byście się [size=150]wzajemnie miłowali.

Wzajemnie nie znaczy, że jeśli Ty mnie nie miłujesz to ja ciebie też nie powinnam. W innym miejscu Ewangelii jest mowa o miłości nawet nieprzyjaciół. A cóż to znaczy? Nic więcej jak nie chować urazy, a pomagać w potrzebie.
Hominibus napisał(a):

A kim są uchodźcy, jeśli nie tymi, którzy uciekają przed przemocą? I nie tylko chrześcijanie są prześladowani w krajach muzułmańskich. Ale gdyby nawet, to już przerabiałam ten temat: ze strachu przed pojedynczym terrorystą jesteście przeciwni przyjmowania kogokolwiek.

Wt cze 07, 2016 9:49
Oczywiscie, ze po ludzku Hominibus ma racje.

Jako uczen Chrystusa, ktory chce isc za Mistrzem do konca, a ten koniec to rzadko bywa zycie w puchu i smierc w lozku ze starosci, bo uczen ma byc tam gdzie Mistrz, jest calkiem na poczatku drogi.

Gdyby wszyscy chrzescijanie od poczatku tak kombinowali, to i Hominibus dzis by chrzescijaninem nie byl. Oni wrecz szli tam, gdzie wiedzieli, ze nikt ich nie przyjmie. Narazali siebie i swoje rodziny na przesladowania i smierc. Rzadko kiedy widzieli efekty swojej pracy, a czesto konczyla sie ona katastrofa.
My ich, a jakze, podziwiamy i czcimy, pomniki im stawiamy, ale .... nie nasladujemy.

Powtorze: po ludzku jest to zrozumiale. Po chrystusowemu - nie.
I dlatego powolywanie sie na Ewangelie, zeby uzasadnic swoja wygode, bezpieczenstwo i ksenofobie jest obraza dla Chrystusa.

Wt cze 07, 2016 9:55
Powoływanie się na Ewangelię by wszczepiać w ludziach rzekomo z woli Boga masochizm i przyzwalać na sadyzm to jest dopiero obraza Chrystusa.
Nie musi nam nikt zewnętrzny udzielać ,,dobrych" rad jak mamy urządzać swój własny dom.

Wt cze 07, 2016 10:15
https://www.youtube.com/watch?v=jbBuZA_9Xac

,,Z tej to powiastki morał w tym sposobie:
Jak ty komu, tak on tobie. ".

Wt cze 07, 2016 10:16
Hominibus: siedz w swoim domku za zamknietymi drzwiami. Ale nie udawaj, ze robisz to jako nasladowca Jezusa Chrystusa. Po prostu.
Robisz to jako zwyczajny czlowiek, ktory niewiele z Ewangelii zrozumial. Wszystko przed toba.

Wt cze 07, 2016 10:19
Przed tobą też.
Zacytowałbym ci co z Pisma Świętego ale byś dostała szału wraz ze zwolennikami muzułmanów.

Wt cze 07, 2016 10:21
"Nie ma Boga"?
To tez jest w Pismie swietym.

Wt cze 07, 2016 10:29
Hominibus napisał(a):
Przed tobą też.
Zacytowałbym ci co z Pisma Świętego ale byś dostała szału wraz ze zwolennikami muzułmanów.

Sęk w tym, że cytujesz Pismo Święte tak jak Ci wygodnie, wybiórczo, więc zapewne zgodzisz się z tym: "Judasz poszedł i się powiesił", "idź i ty czyń podobnie".

Wt cze 07, 2016 11:01
Hominibus napisał(a):
Klasyczka z PO - Nie chcę żyć w państwie wyznaniowym dlatego sprowadzę do Polski muzułmanów.
Nie utożsamiam się z powyższym poglądem.
http://memy.pl/mem/11940/Nie_chce_zyc_w ... muzulmanow

KATOLICZKA...respektująca nauki następcy Chrystusa na ziemi - państwa wyznaniowe źle kończą.

Wt cze 07, 2016 12:35
Hominibus napisał(a):
Nie musi nam nikt zewnętrzny udzielać ,,dobrych" rad jak mamy urządzać swój własny dom.

Ten w Niemczech...czy ten w Polsce?

Wt cze 07, 2016 12:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 182  Następna strona