Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 5
Autor |
Wiadomość |
Elbrus
|
 Re: Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 5
*Julka* napisał(a): Ja mam już dosyć rządu Pana Tuska. Czekam na wybory parlamentarne. Wczoraj (właściwie dziś, w nocy) do RM dzwoniła słuchaczka, która żaliła się, że przy kościele św. Anny w Warszawie ustawił się jakiś jarmark i swoim jazgotem i bębnami zagłuszał spokój podczas mszy świętej. Wyglądało to mniej więcej tak: "Pani Gronkiewicz-Waltz, dlaczego pani tak ludzi traktuje? Panie Tusk, co pan robi? Czy pan Boga się nie boi?!" Takie są głosy Polaków.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn maja 17, 2010 12:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
*Julka* napisał(a): Alus ,co do Twojej wypowiedzi z tamtego tematu:
ja nie napisałam,że to była prawda. Ja podałam informację. Później sprostowano- ok. Po to podaje się informację zarówno jednąi drugą. Natomiast: co do J.K to komuś zawsze nie spasuje- jak mówi wprost prawdę to Wam nie pasuje, jak nic nie mówi i milczy- to też źle. Problem jest taki,że ,co by J.K nie zrobił to i tak będzie wszystkim źle,bo jeszcze nie znalazł się taki ,co by każdemu dogodził. A Jeśli ktoś faktycznie nie ma owego patriotyzmu- a chce działać dla Polski to mija się z powołaniem. A co do zakłamania - być może jest w tym pewna przesada ,bo jako katolik J.K powinien umieć przebaczać ,ale sam proces dekomunizacji, nomenklatury i lustracji uważam za konieczny , być może nie w taki sposób ,który atakuje,ale jednak ,by to doszło do skutku. Dlaczego w Polsce demokratycznej zasiadać mają na sejmowych ławach Ci,którzy komunistami pozostali i wciąż głoszą te same poglądy tylko liberalnie? jeżeli tak się dzieje no to ja uważam za słuszny głos sprzeciwu i to głos publiczny . Nie wiem na ile przemiana J.K jest prawdziwa- ale pożyjemy- zobaczymy. Zresztą, moim zdaniem to gdyby PO schowało swój interes do kieszeni, nie blokowało non stop PiSu to byłoby inaczej. Natomiast PO najpierw oskarżało PiS o warcholstwo a tymczasem zaczęli robić to samo, a PiS jak na razie wyciągnął z tego wnioski i odcina się od tego,już od dawna. Zresztą ja w ogóle jak tak sobie myślę o zjednoczeniu to sobie tego nie wyobrażam w ogóle. Nie z braku wiary,ale dlatego,że tak było od zawsze, począwszy od " wojny na górze" na dzisiejszych czasach skończywszy. No ,chyba,że przestanie istnieć PO ,ale to niemożliwe:) Polska jest podzielona i to jest fakt. Natomiast nie mogę już sluchać dłużej tekstów P. Napieralskiego ,który to za każdym razem podkreśla młodym,jak to on szanuje pamięć narodowa ( z chęcią zlikwidowania IPN włącznie). To niby te moje obelgi pod adresem J. Kaczyńskiego? Mnie nie pasuje J. Kaczyński i PiS, Tobie D. Tusk i PO....i na tym polega demokracja i wolnośc - mamy prawo wyboru. Ty postrzagasz PO jako zawadę, ja tą postawę upatruję w PiS. Ale nie stanowi to asumptu to obrażania, odrzucania wzajemnego, dzielenia na prawych Polaków i polskojęzycznych obywateli. Polska jest wspólna, wizja jej przyszłości pod rządami PO czy PiS, nie zmienia tego. W PRLu były "wrogie elementy" których we wszelaki sposób najlepiej było się pozbywać. Chyba nikt z nas nie chce powielać tamtego systemu.
|
Pn maja 17, 2010 13:01 |
|
 |
SweetChild
|
Gita2 napisał(a): http://www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20100517&typ=po&id=po01.txt Jeszcze jeden fragment z powyższego linku: Cytuj: Miliard w górę czy w dół nie zmienia jednak obrazu sytuacji: mimo totalnej wyprzedaży majątku rząd nie zdoła ograniczyć dziury budżetowej do zaplanowanych rozmiarów, czyli 52 mld złotych. - Szacujemy, że już dziś rzeczywisty deficyt budżetu wynosi 90 mld złotych. Pod koniec roku dług publiczny sięgnie 780-800 mld zł - ocenia główny ekonomista SKOK Janusz Szewczak. Tymczasem najnowsze dane o deficycie budżetu to: Cytuj: Deficyt budżetowy po kwietniu br. wyniósł 27 mld 42 mln zł, czyli 51,8 proc. planu. To ok. 5,6 mld zł mniej niż zakładano. Wiceminister finansów Elżbieta Suchocka-Roguska ocenia, że na koniec br. deficyt może być do 7 mld zł niższy niż dopuszczono w budżecie. Nie wiem, czy pan Szewczyk rzeczywiście stale i grubo się myli, czy też np. obkupił się w waluty i ma swój interes w szerzeniu czarnych wizji. Wprawdzie mylić się jest rzeczą ludzką, ale już tak uporczywe mijanie się z prawdą podchodzi pod rzecz diabelską 
|
Pn maja 17, 2010 17:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jesli ktos ma ochote poczytac.. http://wyborcza.pl/1,75968,7890125,Milc ... _pana.htmlI to mniej wiecej oddaje moje poglady na "gleboka przemiane" milczacego J.Kaczynskiego.
|
Pn maja 17, 2010 18:17 |
|
 |
mazli
|
Śmieszy mnie sytuacja, kiedy interesujemy się 1 kandydatem. Może lepiej zajmijmy się pozostałymi. Niech oni zaprezentują siebie, a nie filozoficznie rozprawiają, jak np. Komorowski, o przemianach Jarosława.
|
Pn maja 17, 2010 19:04 |
|
|
|
 |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
Alus napisał(a): Ale nie stanowi to asumptu do obrażania, odrzucania wzajemnego, dzielenia no, a Twoje PO to ,co robi aktualnie?? Cytuj: Polska jest wspólna, wizja jej przyszłości pod rządami PO czy PiS, nie zmienia tego. Szkoda tylko,że podzielona. Zwłaszcza w mediach i prasie. Cytuj: W PRLu były "wrogie elementy" których we wszelaki sposób najlepiej było się pozbywać. Chyba nikt z nas nie chce powielać tamtego systemu. te elementy istnieją nadal. Liberalizm jest następstwem socjalizmu tylko w innej otoczce . Co gorsza, Ci emerytalni żyją sobie w najlepsze,lepiej niż nie jeden internowany w tamtych czasach.
|
Pn maja 17, 2010 20:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: no, a Twoje PO to ,co robi aktualnie?? To samo co Twój PiS z racji kampanii na 40 dni zaprzestał Cytuj: te elementy istnieją nadal. Liberalizm jest następstwem socjalizmu tylko w innej otoczce . Co gorsza, Ci emerytalni żyją sobie w najlepsze,lepiej niż nie jeden internowany w tamtych czasach. Nawet IVRP ze swoim prezydentem nic nie zmieniła w kwestii uposażeń tych emerytów, musiała PO to zrobić. Liberalizm nigdy nie miał nic wspólnego z socjalizmem 
|
Pn maja 17, 2010 22:14 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Liberalizm jest następstwem socjalizmu tylko w innej otoczce . Cooooo!? 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn maja 17, 2010 22:32 |
|
 |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
Alus napisał(a): [ To samo co Twój PiS z racji kampanii na 40 dni zaprzestał wybacz ,ale PiS nigdy nie był aż tak bezczelny jak aktualnie jest PO. no,ale przecież nasza dyskusja nie będzie wyglądała tak ,by każdy teraz przekonywał kto jest większym draniem w tej kwestii. Cytuj: te elementy istnieją nadal. Liberalizm jest następstwem socjalizmu tylko w innej otoczce . Co gorsza, Ci emerytalni żyją sobie w najlepsze,lepiej niż nie jeden internowany w tamtych czasach. Nawet IVRP ze swoim prezydentem nic nie zmieniła w kwestii uposażeń tych emerytów, musiała PO to zrobić. Liberalizm nigdy nie miał nic wspólnego z socjalizmem  [/quote] liberalizm chce zgubić Polskę, a przynajmniej ten ,który propaguje PO. A stoją za nim "byli" socjaliści. myślicie ,że oni naprawdę chcą nowoczesnej Polski? i to w dodatku bez wartości . nie można budować nic nowego bez fundamentu tradycji.
|
Pn maja 17, 2010 22:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: wybacz ,ale PiS nigdy nie był aż tak bezczelny jak aktualnie jest PO. no,ale przecież nasza dyskusja nie będzie wyglądała tak ,by każdy teraz przekonywał kto jest większym draniem w tej kwestii. Na krótką pamięc polecany jest bilobil Cytuj: liberalizm chce zgubić Polskę, a przynajmniej ten ,który propaguje PO. A stoją za nim "byli" socjaliści. myślicie ,że oni naprawdę chcą nowoczesnej Polski? i to w dodatku bez wartości . nie można budować nic nowego bez fundamentu tradycji. Truizmy serwowane przez prawdziwych socjalistów "nawróconych" z PZPR, SD - wystarczy poczytać trochę biografii tych "wieszczów" 
|
Pn maja 17, 2010 23:10 |
|
 |
Elbrus
|
*Julka* napisał(a): liberalizm chce zgubić Polskę, a przynajmniej ten ,który propaguje PO. Bo to są tak NAPRAWDĘ socjaliści (oni propagują pseudoliberalizm czyli półśrodki). *Julka* napisał(a): A stoją za nim "byli" socjaliści. Oni są SOCJAL-liberałami (tak jak mówił o sobie Lepper  ). *Julka* napisał(a): myślicie ,że oni naprawdę chcą nowoczesnej Polski? i to w dodatku bez wartości . nie można budować nic nowego bez fundamentu tradycji. To socjalizm wiąże się bezpośrednio z tradycją? A może z definicji?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt maja 18, 2010 7:18 |
|
 |
SweetChild
|
Elbrus napisał(a): Bo to są tak NAPRAWDĘ socjaliści (oni propagują pseudoliberalizm czyli półśrodki). Obawiam się, że liberalizm w czystej formie w przyrodzie praktycznie nie występuje (podobnie jak np. ciało doskonale czarne). Nawet ulubionym (przynajmniej w ubiegłym wieku) przykładom JKM, czyli USA i GB, daleko do liberalizmu. A akcje ratowania banków, firm ubezpieczeniowych czy samochodowych (z hasłami typu "za duży aby upaść") to już nawet nie półśrodki, to parodia liberalizmu. Dlaczego więc ewolucja do tej pory nie wykształciła państwa doskonale liberalnego? Może to utopia? W mojej ocenie ryzyko takiego eksperymentu jest duże, bo uważam liberalizm za system z tzw. dodatnim sprzężeniem zwrotnym, czyli strukturalnie niestabilny. Zgodnie z zasadą "pieniądz robi pieniądz", ludzie bogaci (a do tego statystycznie lepiej wykształceni, bardziej pracowici i inteligentniejsi) będą bogacić się szybciej niż ludzie biedniejsi (do tego statystycznie słabiej wykształceni i mniej pracowici) i różnice między obywatelami będą się pogłębiać. Można powiedzieć, że sprawiedliwie, ale co z tego, jeśli 90% będzie niezadowolonych z takiego obrotu sprawy? W demokracji to większość ma rację, więc trzeba by pójść dalej i wprowadzić jakąś formę monarchii, z silną policją potrafiącą utrzymać w ryzach buntujące się masy. A to już przerabialiśmy, wcześniej czy później taki stan rzeczy prowadzi do rewolucji.
|
Wt maja 18, 2010 9:05 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Dlaczego więc ewolucja do tej pory nie wykształciła państwa doskonale liberalnego? A dlaczego nie wykształciła ciała doskonale czarnego ? Co to za pytanie ?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt maja 18, 2010 9:10 |
|
 |
SweetChild
|
Doskonale czarne wykształciła, tzw. czarne dziury. Tyle, że można podejrzewać, iż życie tam nie występuje  A poważniej, jeśli ktoś przedstawia jakiś projekt i dodatkowo działającą według niego konstrukcję, to ma zdecydowaną przewagę nad osobą, która przedstawia projekt może i teoretycznie lepszy, ale bez żadnego praktycznego przykładu jego działania. Wrodzona podejrzliwość każe mi się zastanowić nad następującym pytaniem: skoro projekt jest tak dobry, to dlaczego jeszcze nikt nie zbudował na jego postawie chociażby prototypu? Być może dlatego, że taki prototyp nie zadziałał albo był na tyle niestabilny, że szybko się rozpadł?
|
Wt maja 18, 2010 10:06 |
|
 |
mazli
|
Alus napisał(a): Cytuj: wybacz ,ale PiS nigdy nie był aż tak bezczelny jak aktualnie jest PO. no,ale przecież nasza dyskusja nie będzie wyglądała tak ,by każdy teraz przekonywał kto jest większym draniem w tej kwestii. Na krótką pamięc polecany jest bilobil  To ja jednak poproszę o przypomnienie kiedy to PIS zajmował się czyjąś orientacją seksualną/ewentualnie pedofilią/homoseksualizmem, stanem psychicznym, stosunkiem do alkoholu, watahami, stosunkiem do matki czy rodzeństwa, wzrostem, ginącymi dinozaurami, chamami, przyrównywaniem oponentów do części ciała (słynne "Idźcie na wybory, bo wygrają pisiory" Drzewieckiego w TVP3), nazywaniem ćwokiem, hołotą, hipokrytą, nikczemnym durniem, karłem moralnym, obłudnymi, załganymi hipokrytami (o SLD), obrzydliwym, załganym hipokrytą który kłamie nawet podczas snu, (o Napierallskim).
|
Wt maja 18, 2010 10:08 |
|
|
|