Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 19:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 182  Następna strona
 Uchodzcy, Kosciół, imigranci, zagrożenia 
Autor Wiadomość
Post Re: Uchodzcy a Kosciół
Alus napisał(a):
Ten w Niemczech...czy ten w Polsce?

Nie ubliżając niektórym, tak się składa, że najwięcej do powiedzenia mają ci, co wyemigrowali zamiast przyczyniać się do rozwoju kraju tu, na miejscu. To jest tak, jakby zaglądało się sąsiadowi w garnki. Może nie sąsiadowi, ale wyniósłszy się z rodzinnego domu, pouczali rodziców co maja gotować na obiad.

Wt cze 07, 2016 12:50
Cytuj:
Zdaniem hierarchy trzeba wyraźnie rozróżnić pomiędzy emigrantami ekonomicznymi i uchodźcami uciekającymi przed wojną. - Według mnie uciekającym przed wojną ludziom trzeba pomagać! Dla mnie nie jest to kwestia pytania czy pomagać, czy też nie. Trzeba im pomagać! Można dyskutować tylko nad tym, gdzie i jak robić to dobrze i skutecznie - powiedział kardynał.

Przypomniał również, że w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych kraje Europy zachodniej nie były zamknięte na ekonomicznych emigrantów z Polski, którzy nie uciekali przed wojną tylko chcieli poprawić poziom swojego życia: "Wtedy Włosi, Niemcy, Austriacy nas przyjmowali! I tak też dzieje się dzisiaj, bo przecież dwa miliony Polaków pracuje wciąż poza granicami kraju".[...]
Według kardynała, przyjmowanie uchodźców i imigrantów nie wiąże się z zagrożeniem islamizacji. Jako przykład podał trwający od 15 lat proces przyjmowania przez Polskę uchodźców muzułmańskich z Kaukazu, skąd przyjechało ponad 90 tys. osób: "Nie widzę, by integracja tych ludzi w Polsce stworzyła jakiekolwiek większe problemy społeczne czy religijne. Można powiedzieć więc, że w jakiś sposób jesteśmy przygotowani".
http://www.deon.pl/religia/kosciol-i-sw ... magac.html

Wt cze 07, 2016 19:23
equuleuss napisał(a):
A w jaki sposób można rozpoznać prawdziwego uchodźcę wśród tłumu ''uchodźców''?

W jaki sposób rozpoznać "prawdziwych" uchodźców, nie wiem, ale wiem w jaki sposób rozpoznać w nich Jezusa. To jest bardzo proste:
Ewangelia wg świętego Mateusza 25, 31-46
Gdy Syn Człowieczy przyjdzie w swej chwale i wszyscy aniołowie z Nim, wtedy zasiądzie na swoim tronie pełnym chwały. I zgromadzą się przed Nim wszystkie narody, a On oddzieli jednych [ludzi] od drugich, jak pasterz oddziela owce od kozłów. Owce postawi po prawej, a kozły po swojej lewej stronie. Wtedy odezwie się Król do tych po prawej stronie: "Pójdźcie, błogosławieni Ojca mojego, weźcie w posiadanie królestwo, przygotowane wam od założenia świata! Bo byłem głodny,a daliście Mi jeść; byłem spragniony, a daliście Mi pić; byłem przybyszem, a przyjęliście Mnie; byłem nagi, a przyodzialiście Mnie; byłem chory, a odwiedziliście Mnie; byłem w więzieniu, a przyszliście do Mnie". Wówczas zapytają sprawiedliwi: "Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym i nakarmiliśmy Ciebie? spragnionym i daliśmy Ci pić? Kiedy widzieliśmy Cię przybyszem i przyjęliśmy Cię? lub nagim i przyodzialiśmy Cię?Kiedy widzieliśmy Cię chorym lub w więzieniu i przyszliśmy do Ciebie?" A Król im odpowie: "Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili". Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom! Bo byłem głodny, a nie daliście Mi jeść; byłem spragniony, a nie daliście Mi pić; byłem przybyszem, a nie przyjęliście Mnie; byłem nagi, a nie przyodzialiście Mnie; byłem chory i w więzieniu, a nie odwiedziliście Mnie." Wówczas zapytają i ci: "Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym albo spragnionym, albo przybyszem, albo nagim, kiedy chorym albo w więzieniu, a nie usłużyliśmy Tobie?" Wtedy odpowie im: "Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, czego nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, tegoście i Mnie nie uczynili". I pójdą ci na mękę wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego".

A tu wypowiedź kard. Nycza:
http://www.deon.pl/religia/kosciol-i-sw ... magac.html

Śr cze 08, 2016 7:32
Helenka napisał(a):
Hominibus napisał(a):
Przed tobą też.
Zacytowałbym ci co z Pisma Świętego ale byś dostała szału wraz ze zwolennikami muzułmanów.

Sęk w tym, że cytujesz Pismo Święte tak jak Ci wygodnie, wybiórczo, więc zapewne zgodzisz się z tym: "Judasz poszedł i się powiesił", "idź i ty czyń podobnie".

Sęk a w sęku dziura. Ty to nie wybiórczo cytujesz Pismo Święte.
Chciałaby żeby muzułmanów sprowadzać do Polski i potem znosić ich bo ,,krzywdy cierpliwie znosić" . A jak idzie coś nie po jej myśli to idzie na skargę i ,,krzywd" cierpliwie nie znosi.
Nie na darmo Pan Jezus mówił o pobielanych grobach oraz o zgorszeniach.

Śr cze 08, 2016 8:05
Taak. I taką miłością się wykazują do muzułmanów a wszystkich przeciwników ich imigracji nienawidzą do sześcianu. Mówią o miłości a pełno w nich nienawiści i jadu. Obłuda. Obłuda i jeszcze raz obłuda.
Przecedzają komara a połykają wielbłąda. Pobielane groby z wierzchu piękne a w środku pełne jadu i trupich kości.

Śr cze 08, 2016 8:29
Hominibus napisał(a):
Taak. I taką miłością się wykazują do muzułmanów a wszystkich przeciwników ich imigracji nienawidzą do sześcianu. Mówią o miłości a pełno w nich nienawiści i jadu. Obłuda. Obłuda i jeszcze raz obłuda.
Przecedzają komara a połykają wielbłąda. Pobielane groby z wierzchu piękne a w środku pełne jadu i trupich kości.

Taka głeboka samokrytyka :o :o

Śr cze 08, 2016 8:39
Wreszcie:
Cytuj:
Zdaniem biskupów, trzeba wzmocnić działania pomocy najbardziej poszkodowanym, a najlepszym rozwiązaniem jest stworzenie tzw. korytarza humanitarnego. Polega on na bezpiecznym przywożeniu niewielkich grup uchodźców, którzy dzięki specjalnym wizom przylecą samolotem, unikając tym samym narażania życia w czasie przeprawy przez morze.

- Tych, którzy przebywają w obozach dla uchodźców, a chcieliby być w Polsce, będziemy sprowadzać do kraju - mówi KAI ks. Marian Subocz. Dyrektor Caritas Polska zauważa, że Kościół, zachowując odpowiednie przepisy, ma prawo pomagać tym, którzy pomocy potrzebują. - Osoby, które zechcą przyjechać do Polski będą musiały przejść odpowiednie kontrole i otrzymać od władz państwowych wizę humanitarną - podkreśla.
http://www.deon.pl/religia/kosciol-i-sw ... dzcow.html

Śr cze 08, 2016 15:53

To, co możemy zrobić teraz i już (i powinniśmy) to objęcie opieką uchodźców (TYLKO uchodźców) chrześcijańskich z Syrii.
Jak ich zabraknie, możemy pomyśleć o innych, ewidentnie prześladowanych (może ateiści? ostatecznie szyici. Sunnici w Syrii NIE są prześladowani, więc nie ma powodu ich przyjmować!).
Ale przede wszystkim powinniśmy na arenie międzynarodowej lobbować, by odbyła się interwencja w tym kraju, w ceku zniszczenia zbrodniczego tzw. "Państwa Islamskiego".

Oczywiście nie ma powodu, byśmy w sposób niekontrolowany przyjmowali w tej chwili imigrantów ekonomicznych - tym bardziej na zasadach określanych przez UE (czyt. Niemcy).

Wyraźnie w tej chwili jest w Europie realizowany szaleńczy projekt społeczny zmierzający do zmiany charakteru kulturowego Europy (powiedzmy wprost - do zniszczenia dotychczasowego oblicza). Wpuszczenie Islamu jest tylko jednym z elementów - innym jest nacisk na zniszczenie tradycyjnej rodziny (promocja gender i "idei" homoseksualnych)
Nie przykładajmy ręki do tego typu projektów.

Dodam, że biskupi syryjscy prosili o pomoc polegajacą na przywróceniu normalności w Syrii - a nie w przyjmowaniu tych, których stamtąd wyrzucono. Chodzi o to, by mogli wrócić!

Śr cze 08, 2016 18:59
Zobacz profil WWW
Marek_Piotrowski napisał(a):
Oczywiście nie ma powodu, byśmy w sposób niekontrolowany przyjmowali w tej chwili imigrantów ekonomicznych - tym bardziej na zasadach określanych przez UE (czyt. Niemcy)

Ależ ja nigdy o tym nie mówiłam. Pokazywałam nawet przykłady już przyjętych w ten sposób, w jaki proponuje Kościół (Poznań - uchodźcy z Syrii ściągnięci przez Fundacje Estera).
Dodam, że biskupi syryjscy prosili o pomoc polegajacą na przywróceniu normalności w Syrii - a nie w przyjmowaniu tych, których stamtąd wyrzucono. Chodzi o to, by mogli wrócić!

To chyba jasne.

Śr cze 08, 2016 19:05
Ale przede wszystkim powinniśmy na arenie międzynarodowej lobbować, by odbyła się interwencja w tym kraju, w ceku zniszczenia zbrodniczego tzw. "Państwa Islamskiego".

No wrecz genialne rozwiazanie!
Bo jak na razie to nikt, ale to nikt w Syrii nie interweniuje.

I dopiero Polacy (czyli kto? Waszczykowski? czy prezes?) podsuna moznym tego swiata szybkie rozwiazanie tego konfliktu w Syrii i doprowadzenie w pare miesiecy do takiego stanu polityki w tym kraju, ze nastanie pokoj i bezpieczenstwo plus stabilne rzady i juz wszyscy uchodzcy beda radosnie wracac do kompletnych ruin. Moze jeszcze sfinansujemy im odbudowe zamiast wod geotermalnych?
Oczywiscie bez angazowania (i tak juz powszechnie znanej, dzieki Macierewiczowi z kompletnej bezbronnosci) polskiej armii.

A ze tam te pare(set) tysiecy umrze na skutek niejasnych sojuszy, rebeliantow, islamistow, regularnej armii, Rosjan i kto tam jeszcze sie miesza? No coz. Szkody kolateralne. Kto by tam sie o pojedyncze dziecko martwil.
My bedziemy caly kraj ratowac dobrymi radami.

My, ktorzy w Polsce nie potrafimy sie dogadac mamy kogos pouczac?
A kto nas ma niby posluchac? Assad? Czy Putin? A moze Trump?

Śr cze 08, 2016 19:44

Wybacz, ale to co napisałeś to kwintesencja pewnej postawy typu "co ja mogę?" będącej pretekstem do nie robienia tego, co mogę.
Nie kupuję takiej postawy.

Śr cze 08, 2016 20:16
Zobacz profil WWW
Przecież bezsensem jest ginąć za Gdańsk......

Cz cze 09, 2016 7:43
Alus napisał(a):
Hominibus napisał(a):

Taka głeboka samokrytyka :o :o

Nie. To się tyczyło zwolenniczek muzułmanów na tym forum. :idea:
A swoją drogą. Jest powiedzenie nic na siłę. To dlaczego mniejszość promuzułmańska chce na siłę narzucać większości swoje idee fixe? Czyżby za tym krył się ,,wpis kontrolowany'"?
Większość nie chce muzułmanów w Polsce? Zdecydowana większość.

Pt cze 10, 2016 12:04
Hominibus napisał(a):
Nie. To się tyczyło zwolenniczek muzułmanów na tym forum.

Najwyraźniej masz obsesję, bo nawet nie raczyłeś przeczytać (jesli przeczytałeś, to bez zrozumienia) http://www.deon.pl/religia/kosciol-i-sw ... dzcow.html

Pt cze 10, 2016 12:14
Jeżdżą misjonarki na misje. Wolontariusze pomagają w różnych organizacjach charytatywnych. Każdy/każda może jechać i pomagać jak taka ta większość antymuzułmańska niedobra w Polsce.
Co tak na siłę uszczęśliwiać innych a przy okazji sobie wytwarzać dyskomfort psychiczny.

Pt cze 10, 2016 12:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 182  Następna strona