Przegląd prasy i Aktualności
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
Poblem polega na tym, ze niektorzy katolicy uwazaja, ze kary koscielne sa ot tak, dla picu i dopiero wyrok sadu swieckiego usprawiedliialby koscielne sankcje.
Poniewaz tak samo traktuje ten problem arcybiskup Kosciola, wiec co sie dziwic swieckim? Gdyby traktowal sprawe powaznie a Kosciol nie jako wlasna posiadlosc z ktorej doi co mu sie uda, bo kto mu, ARCYBISKUPOWI, podskoczy, to by staral sie o oczyszczenie z zarzutow. Wlasnie zeby nie gorszyc. Bo mu na Kosciele jako wspolnocie zalezy i bo sie Boga boi. Ale jemu to ....
|
| Śr kwi 13, 2016 10:36 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): To, że teraz świrują na temat abp Paetza nie jest jeszcze niczym istotnym, bo akurat tematy dotyczące Kościoła i duchownych są jednymi z tych, które doskonalne podnoszą oglądalność i sprzedaż. I właśnie dlatego jest to istotne. Nie widzisz braku logiki w swoim rozumowaniu? Cytuj: Miały i mają określony cel A jaki to jest cel? Cytuj: Pytanie do Stolicy Apostolskiej, a nie do mnie. Najwyraźniej ten cel nadal jest aktualny, bo gdyby przestał być aktualny, to by je zdjęto. Zgadzasz się z tym? Cytuj: Czyli konkretnie kogo, bo jak pisałem, w otaczającej mnie części społeczeństwa jakoś nie słychać głosów oburzenia. Np. konkretnie Terlikowskiego, a ten z kolei jest popularnym dziennikarzem, którego opinie są dla wielu ludzi istotne. Rozumiesz to?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Śr kwi 13, 2016 10:38 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
@Johnny99 @Kael Nie ma sensu. Odpuście. Nie karmcie trolla. Informacji jest dość. Kto ma rozum, ten z niego skorzysta. Jak ktoś nie chce z niego skorzystać, to już jego sprawa.
|
| Śr kwi 13, 2016 10:39 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): To, że teraz świrują na temat abp Paetza nie jest jeszcze niczym istotnym, bo akurat tematy dotyczące Kościoła i duchownych są jednymi z tych, które doskonalne podnoszą oglądalność i sprzedaż. I właśnie dlatego jest to istotne. Nie widzisz braku logiki w swoim rozumowaniu? Właśnie dlatego to jest nieistotne, bo jest to sztuczny szum wokół czegoś, na co większość ludzi nie zwraca uwagi. Cytuj: Cytuj: Miały i mają określony cel A jaki to jest cel? Pisałem o tym, nie będę się powtarzał. Cytuj: Cytuj: Czyli konkretnie kogo, bo jak pisałem, w otaczającej mnie części społeczeństwa jakoś nie słychać głosów oburzenia. Np. konkretnie Terlikowskiego, a ten z kolei jest popularnym dziennikarzem, którego opinie są dla wielu ludzi istotne. Rozumiesz to? Dla mnie nie są istotne. Rozumiesz to? To, że Terlikowski coś pisze, nie oznacza, że wyraża opinię większości społeczeństwa, nie mówiąc już o większości katolików.
|
| Śr kwi 13, 2016 10:46 |
|
 |
|
Johnny99
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Właśnie dlatego to jest nieistotne, bo jest to sztuczny szum wokół czegoś, na co większość ludzi nie zwraca uwagi. Skoro tak, to dlaczego jednocześnie doskonale to podnosi oglądalność i sprzedaż? Cytuj: Pisałem o tym, nie będę się powtarzał. Tak, pisałeś, że chodzi o "uspokojenie sytuacji". Skoro sankcji nie zdjęto, to znaczy, że sytuacja cały czas wymaga uspokajania. Dopuszczenie Paetza do tych uroczystości spowoduje tym czasem (już spowodowało) skutek przeciwny, tj. zaognienie sytuacji. Więc pytam, czemu ma to służyć? Możesz odpowiedzieć? Cytuj: Dla mnie nie są istotne. Rozumiesz to? A dla wielu innych ludzi są istotne. Rozumiesz to? Cytuj: To, że Terlikowski coś pisze, nie oznacza, że wyraża opinię większości społeczeństwa, nie mówiąc już o większości katolików. Nie, ale - jak napisałeś - sama Stolica Apostolska uznała, że sytuacja wymaga "uspokojenia", więc najwyraźniej traktowanie Paetza jak każdego innego duchownego powodowałoby "niepokój" u wystarczająco dużej liczby Polaków i katolików, żeby Stolica Apostolska doszła do takiego wniosku. I cały czas jest to wniosek aktualny, skoro sankcji nie zdjęto. Tymczasem dopuszczenie Paetza do czynnego udziału w tak ważnej uroczystości, jaką jest okrągła rocznica Chrztu Polski, sytuację może jedynie zaognić, co już nastąpiło. Pytam więc, czemu ma to służyć? Możesz odpowiedzieć?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Śr kwi 13, 2016 10:52 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Mozesz miec racje. Po tylu latach wielu zapomnialo szczegoly, przyaypane czasem i .... wiekszymi koscielnymi skandalami.
To, ze jeszcze paru zauwazy, ze nic sie w Kosciele (polskim) nie zmienilo i sobie pojdzie? Johnny juz i tak uwazal, ze ludzie uprawiajacy churching sa sami sobie winni, ze nie potrafia tolerowac odchylek probozcza od idealu. Logiczne jest, ze ci "slabi" ktorzy sie zgorsza i uznaja, ze oni tez moga olac Kosciol i jego wymagania, bo arcybiskup tez moze, beda sami sobie winni, ze odejda. Pasterze sa od dojenia nie od opieki.
Pan Jezus cos moqil o tych, ktorzy gorsza. Ale to tam po smierci. My, wierni i niezlomni jeszcze drzwi za tymi zatrzasniemy, ktorzy dbaja mniej o pozory i szukaja Prawdy i uczciwosci dla kazdego.
Ostatnio edytowano Śr kwi 13, 2016 11:09 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
| Śr kwi 13, 2016 10:59 |
|
 |
|
Johnny99
|
Kael napisał(a): Johnny juz i tak uwazal, ze ludzie uprawiajacy churching sa sami sobie winni, ze nie potrafia tolerowac odchylek probozcza od idealu. Jacy winni? Czego winni? Ja nic nie mówiłem o winie; mówiłem, że to droga w złą stronę.
|
| Śr kwi 13, 2016 11:04 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Bo na razie uroczystości się nie odbyły. Ale jeśli do tego dojdzie, będzie tak, jak napisał Terlikowski: Yarpen_Zirgin napisał(a): Czyżby Terlikowski miał jakiś wehikuł czasu? Pożyjemy, zobaczymy co będzie. Na razie jest histeria medialna.
Terlikowski to prorok  Johnny99 napisał(a): Skoro jest histeria medialna, to będzie i zgorszenie. Przy czym wiadomo było, że będzie histeria medialna i wiadomo jest, że wywoła ona zgorszenie. Na razie nie widać żadnej histerii oprócz Twojej i Kozioła nakręconej przez Terlikowskiego. EDIT. I po sprawie: 13 kwietnia 2016 r. Nuncjusz Apostolski w Polsce zwrócił się do abp. Stanisława Gądeckiego z prośbą o przekazanie abp. seniorowi Juliuszowi Paetzowi listu, w którym czytamy:
"Wiadomości ukazujące się w mediach, dotyczące uczestnictwa Księdza Arcybiskupa w oficjalnych uroczystościach 1050. rocznicy Chrztu Polski, tworzą dla Kościoła w Polsce i dla Stolicy Apostolskiej nową sytuację niepotrzebnego i szkodliwego zamieszania, która stoi w jawnej sprzeczności z instrukcjami przekazanymi przez Sekretarza Stanu w 2013 r.".
Stolica Apostolska nie widzi możliwości uczestnictwa abp. Juliusza Paetza w jubileuszowych uroczystościach kościelnych z udziałem Legata Papieskiego. Zdaniem nuncjatury decyzję tę należy traktować jako normę także na przyszłość, zwłaszcza w perspektywie Światowych Dni Młodzieży. "Ojciec Święty zdecydowanie ponawia zaproszenie do życia w odosobnieniu, w postawie skruchy i modlitwy" - czytamy w liście abp. Celestino Migliore.
ks. Maciej Szczepaniak Rzecznik Kurii Metropolitalnej w Poznaniuhttp://www.deon.pl/religia/kosciol-i-sw ... aetza.html
Ostatnio edytowano Śr kwi 13, 2016 11:15 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
| Śr kwi 13, 2016 11:13 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
@Johnny: No ale to oni maja sami z siebie zmienic myslenie. "Wierchuszka" (jak wlasnie widzimy w argumentacji Yarpena) moze co sama uzna za sluszne.
A wierni, wedlug ciebie zreszta tez, maja to znosic pokornie i cierpliwie, czyli tolerowac zgorszenie i samowolki.
Ze ty sie gorszysz gdzie indziej niz ci od churchingu? Yarpen ma jeszcze inne granice. I kto powie, ktore sa "sluszne"?
Nikt! Bo wierny w Kosciele dla wiekszosci hierarchow ( i nawet innych wiernych) jest nieistotny i nikt za JEDNA owca latac nie bedzie. Trzeba jej bylo siedziec w stajni a nie klopoty robic!
|
| Śr kwi 13, 2016 11:14 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Nikt! Bo wierny w Kosciele dla wiekszosci hierarchow ( i nawet innych wiernych) jest nieistotny i nikt za JEDNA owca latac nie bedzie. Trzeba jej bylo siedziec w stajni a nie klopoty robic! Najwyraźniej nie przeczytałaś/eś tego, co wkleiłam w edycji.
|
| Śr kwi 13, 2016 11:29 |
|
 |
|
Johnny99
|
Helenka napisał(a): I po sprawie: I dobrze. Szkoda tylko, że potrzebna była aż interwencja nuncjusza, by stwierdzić oczywistość. I szkoda, że abp Paetz nieustannie musi być zmuszany do tego, by się nie "wychylać". Kael napisał(a): No ale to oni maja sami z siebie zmienic myslenie. "Wierchuszka" (jak wlasnie widzimy w argumentacji Yarpena) moze co sama uzna za sluszne.
Wszyscy mamy zmienić myślenie. Cytuj: A wierni, wedlug ciebie zreszta tez, maja to znosic pokornie i cierpliwie, czyli tolerowac zgorszenie i samowolki. Wierni mają pracować nad sobą i nad Kościołem. Cytuj: Ze ty sie gorszysz gdzie indziej niz ci od churchingu? Nic nie pisałem o tym, że się gorszę.
|
| Śr kwi 13, 2016 11:31 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czyje zgorszenie, Johnny? Mojego nie budzi. Żona też się nie bulwersuje, a i w rodzinie jakichś głosów sprzeciwu nie słyszałem. Chwała Bogu u mądrzejszych w Watykanie budzi.
|
| Śr kwi 13, 2016 11:38 |
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Takie pouczenie to wstyd dla polskich władz kościelnych. Widocznie Watykan uznał, że nie mają własnej dostatecznej rozwagi.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Śr kwi 13, 2016 12:10 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Takie pouczenie to wstyd dla polskich władz kościelnych. Widocznie Watykan uznał, że nie mają własnej dostatecznej rozwagi. Może tak, a nadto może mają świadomość arogancji abp Peatza, który lekceważy swojego ordynariusza abp Gądeckiego. Na rocznicę poznańskiego czerwca też wparował za ołtarz, co skutkowało wyjściem wielu uczestników Mszy.
|
| Śr kwi 13, 2016 12:20 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Takie pouczenie to wstyd dla polskich władz kościelnych. Widocznie Watykan uznał, że nie mają własnej dostatecznej rozwagi. Jeśli rzeczywiście abp Gądecki lub prymas wydał zgodę na koncelebrę, to i owszem, ale póki co, nie widzę tego po ich stronie Wszystkie artykuły piszą o tym, że to abp Peatz mówi o takiej możliwości będącej pewnością z jego strony.
|
| Śr kwi 13, 2016 12:21 |
|
|
|