Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 31, 2025 19:09

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1995 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91 ... 133  Następna strona
 Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce 
Autor Wiadomość
(...)
Co myślicie o LPR (LPR + UPR + PR)? W sondażach mają niskie poparcie, ale nie należy się tym sugerować.

W Lublinie twarzatej zmowy jest Giertych.
Lokalne sondaże wskazuja,że nie zdóbędzie w Lublinie mandatu, nawet jeżeli jakimś cudem ta sitwa złapałaby się do Sejmu :razz:

N paź 14, 2007 10:00
PO to nie tylko Donek - który owszem po kilku latach pożycia wziął ślub kościelny.
A przypatrzcie się czołówce działaczy PiS - co trzeci to w związku małżeńskim z 2 lub 3 żoną - jakież to katolickie :o :D
PO - B. Komorowski, współinicjator Stowarzyszenia Przymierze Rodzin (żona i 5 dzieci, działa i uczy w szkołach Stowarzyszenia),
- J. Gowin - całe zycie związany z Kościołem (Znak, Rektor WSE im. J. Tischnera, inicjator obchodów dni Tischnera).
- H. Gronkiewicz-Waltz od lat w ruchu Odnowa w Duchu Św.
Można wymieniać jeszcze wielu, np J. M. Rokita - ale po co?
Różnica jest taka, że panowie z PiS-u non stop pogrywają Kościołem, ostentacyjnym przywiązaniem do "wartości chrześcijańskich", a PO raz zagrał - pielgrzymka do Łagiewnik.
Instrumentalne traktowanie Kościoła wg mnie jest zdecydowanie bardziej naganne.

N paź 14, 2007 10:17

Jarosłąw Gowin - "całe życie związany z Kościołem" - zapytany przez Gościa Niedzielnego o to, czy jest za całkwoitą (bez wyjątków) ochroną życia od poczęcia do naturalnej śmierci - odpowiada
NIE

Co do koalicji LPR-u... do Sejmu raczej wejdną, gdyż mają kilka atutuów:

1. W sprawach moralnych, fundamentalnych dla katolika są jednoznaczni (PiS np w sprawie art 38 konstytucji był bardziej liberalny od PSL-u i Samoobrony)
2. Mają żelazny elektorat (UPR - 2-3%, do tego LPR-u trochę (też ze 3 %) i do tego Jurek i w sumie będzie z 7-8%)
3. Są jedyną prawicową alternatywą dla PiS
4. Mają na listach osoby, które mają autorytet w aktywnym środkowisku Radia Maryja (prof. Anna Raźny, Gertruda Szumska, Hanna Wujkowska, Arkadiusz Robaczewski)

N paź 14, 2007 12:11
J. Kaczyńskie mówi, że liberałowie "chcą wrócić do koryta i do rabunku" ....po 2 letniej praktyce wie o czym mówi :D :lol: ...wszystkim tak ciężko opuścić to koryto :(

N paź 14, 2007 12:14
Zacytuj łaskawie jak odpowiedział na te pytania p. premier :D ...brak jednoznacznej odpowiedzi na "tak" jest odpowiedzią na "nie".
W konfrontacji PiS - LPR, bardziej wiarygodny jest LPR...masz rację :)

N paź 14, 2007 12:18

Ludzie, czy Wy tylko życie poczęte widzicie? Czy dla Was polityka sprowadza się do zycia poczętego? "Mierny, bierny ale popiera życie poczęte od narodzin blabla", "może i niezły ale nie popiera życia poczętego blabla".Życie poczęte tu, zycie poczęte tam, boję sie otworzyc lodówke. :lol: Doszło do tego, że moja babcia w twarzy źle namalowanego dziecka (ewidentnie miało byc niemowlę, wyszedł potworek, artysta - malarz może cos pił?), spoczywającego w ramionach JP2 na obrazie w kościele dostrzegła "trupka nienarodzonego". O.o
Nie ma ekonomii, przemysłu, rolnictwa, edukacji - jest tylko życie poczęte. Będziemy biedni, głupi, rozmodleni, ale życie poczęte ochronimy, ustawę wprowadzimy, eutanazji zabronimy. \o/
(ale jesli mamy ochraniac zycie od poczęcia do naturalnej śmierci, to w takim razie gdzie tu miejsce na karę smierci? :P)

Żeby było jasne. To co wielu z Was przedstawia jako wady, ja widzę zaletami.
- rozdział Kościoła od państwa
- zakaz aborcji - a i owszem, ale co za tym idzie musi byc dobre wychowanie seksualne, ptraca z młodzieżą, łatwo dostepne środki antkoncepcyjne, a w sytuacjach zagrożenia zdrowia lub życia matki - dozwolona, jeśli przeprowadzi się ją we wczesnych tygodniach ciąży
- 4 letnie liceum kosztem 3 letniego bezsensownego ogłupiacza zwanego gimnazjum, bądź nauka od 6-go roku zycia

I weźcie jakiś inny już argument znajdźcie, bo "zycie poczęte" nudne się już staje. Z całym szacunkiem dla spraw aborcji.
Czy to ma być dyskusja polityczna? Jest za ustawą - dobry, przeciw - zły. Innych kryteriów oceny nie ma?

N paź 14, 2007 12:29

A z tą ochroną od poczęcia do naturalnej śmierci tez jest kruczek, a nawet dwa. Jesli życie kobiety jest zagrozone przez ciążę we wczesnym jej stadium to co zrobić? Ona to też "życie poczęte" i też trzebaby ją ratować :D
A co z "naturalną śmiercią"? Drodzy zwolennicy kary śmierci? :o

N paź 14, 2007 12:35

Jarosław Kaczyński i jego weseli przyjaciele nie opowiedzieli się za zyciem poczętym - czyli nie poparli ustawy. Natomiast LPR nic ciekawego poza życiem poczętym nie ma do powiedzenia. Aha, mogą jeszcze modlić sie o deszcz :D (to ja snieg poproszę, na Święta będzie).

N paź 14, 2007 12:37

PO to nie tylko Donek - który owszem po kilku latach pożycia wziął ślub kościelny.

Nie po kilku latach tylko po dwudziestu latach i tuż przed wyborami prezydenckimi, a to jest różnica. Ewidentna hipokryzja.
Alus napisał(a):
- H. Gronkiewicz-Waltz od lat w ruchu Odnowa w Duchu Św.

Masz bardzo stare informacje. Ona kiedyś działała w tym ruchu, ale od dawna już nie jest z nim związana. Widocznie praca w Platformie wyklucza się wzajemnie z ruchem Odnowy w Duchu

N paź 14, 2007 13:14

Moniko001, nie zaglądaj ludziom w metryki i do sypialni.

Polityk ma dobrze i sprawnie rządzic państwem, od duchowego kierowania wiernymi są księża.

N paź 14, 2007 13:22
Alus napisał(a):

Nie po kilku latach tylko po dwudziestu latach i tuż przed wyborami prezydenckimi, a to jest różnica. Ewidentna hipokryzja.

Śmieszne są takie argumenty. Ja o tym wydarzeniu dowiedziałam się od przeciwników Donalda Tudka. To oni roztrąbili, że D.T. wziął ślub kościelny po kilkunastu latach małżeństwa. Jakoś Tusk nie wychwalał się na prawo i lewo jaki to z niego super katolik. Za to ciągle podkreślanie swojej "wiary" słychać od innych polityków, których czyny niestety zaprzeczają tym słowom. Oni oczywiście nie są hipokrytami. Ehhh....

N paź 14, 2007 13:28

Ukyo: zapoznałeś się z programem? http://kwlpr.pl Radzę zapoznać się z tą stroną, zanim będziesz oceniał. :)

W programie LiD piszą o 4-letnim liceum (dodatkowy stracony rok, bo na poważnie na wybrany kierunek do zawodu przygotowują dopiero na studiach), ale nie ma mowy o likwidacji gimnazjum. Trzeba umieć czytać ze zrozumieniem. Chcą zmniejszyć limit uczniów w klasach do 20-25 - jakie konsekwencje? Trudniej będzie dostać się do szkół wyższych, nauczyciele podwyżki nie dostaną, a na edukację pójdzie znacznie więcej kasy. 30 jest lepszym limitem.

PS. Gdyby nie zachowania uczniów, obecny system (6SP, 3Gim, 3LO) nie byłby zły.

Ich program jest obszerny - nie chce mi się go czytać. :-D

N paź 14, 2007 13:32

A co do tej szkoły, to widzisz, jestem prawie juz absolwentką polonistyki :) i miałam przyjemność uczyć w szkole (na razie w ramach praktyk, ale myśle o uczeniu dzieciaków na poważnie). I nasłuchałam sie metodyków nauczania, profesorw, doktorów, ludzi, którzy praktykują przed tablicą a nie za biurkiem w Ministerstwie.
Piszę o języku polskim, bowiem znam sprawę z samego źródła. Na korepetycje przychodzą uczniowie, którzy skarżą się na strasznie szybkie tempo w szkole. Masz wybór - albo zrobisz wszystko "po łebkach", albo pominiesz niektóre tytuły. Tak źle i tak niedobrze. Nie mówię że trzeba to zmienic zaraz, już, ale trzeba to robić stopniowo. Nie zamykać szkół z powodu niżu a dzieciom urządzać klasy w byłych skłądzikach gdzies w suterenie (bardzo dobra warszawska podstawówka, gdzie nawet w szatni dla dziewczynek jest teraz klasa - tuz przy sali gimnastycznej, z umywalkami w scianach). Jesli tak jest w Wawie, to co dopiero w innych szkołach? Rosnie przestępczość w szkołach - molochach, bowiem nauczyciele często nie są w stanie kontrolować tłumów na przerwach. nie mówię, raz jeszcze powtarzam, ze trzeba zrobic to już, teraz, ale chyba warto pomysleć o tym i uwzględnic w ewentualnych planach! Jaka młodzież, takie społeczeństwo. Zamiast dawać na nienarodzone zadbać o edukację tych, ktre już są i zyją. Mądrzejsze społeczeństwo - bogatsze społeczeństwo.

I mylisz się, ze dopiero studia daja zawód. Dają, ale nie ślusarzowi, murarzowi, mechanikowi, malarzowi pokojowemu, piekarzowi. Nie wszystkie dzieci moga, chcą, a nawet muszą iść na studia. Niechże te, które szybciej skończą edukację, wyniosa coś ze szkoły, niech słowo pisanie nie kojarzy mu się z Faktem, ewentualnie z grubymi, dziwacznymi i archaicznymi Chłopami, z których podśmiewali się na filmie z kumplami.

N paź 14, 2007 14:08
http://wiadomosci.onet.pl/wybory2007/1623318,news.html

Nieudolność, brak koncepcji na rządzenie krajem, mierność polityczna Kaczyńskiego zostaje pokryta chamstwem jego gwardzistów PiSuarowych.
Tak PiS określa swoich przeciwników - hołota, bydło, kibole. Do tego dochodzi komentarz największej żyjącej "hieny politycznej" Kurskiego - dyszące nienawiścią osiłki.

N paź 14, 2007 14:08
http://wiadomosci.onet.pl/wybory2007/1623333,news.html

Cytuj:
– Stan kawalerski jest zacny i Bogu miły....

...rzekł Premier.
Święta racja Panie Premierze!!! W Pana przypadku należy tylko dziękować Bogu za stan kawalerski, bo dzięki niemu nie spłodzisz żadnego potomka, a to by już była nadmierna kara boska dla Narodu.

N paź 14, 2007 14:12
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1995 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91 ... 133  Następna strona