Przegląd prasy i Aktualności
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
Nie zabija? No to poszukaj sobie w necie jakie skutki niosa slowa z ambon i trybun politykow, takze w Polsce.
Ty nie masz "tolerowac" masz ich kochac jak siostre czy brata, jak Bog ich i ciebie kocha. Sklonnosci homoseksualne to jest odmiennosc, ktora jest. Czy to sie komus podoba, czy nie. Zadne kazania czy przepisy tego nie zmienia, a ludzie, ktorzy musza sie z tym ukrywac, zeby po prostu zyc w spokoju, to nie jest stan normalny w swieckim panstwie.
Kurskie, Kaczynskie i inne, zyja sobie bez samosadow gawiedzi z kolejnymi partnerami, w nagrode za porzucenie zony i dzieci maja chrzty kolejnych w swietych miejscach, ale to wspolzycie homoseksualne wymaga "szczegolnego pochylenia sie" nad kazdym homoseksualista. Zadne inne "wykroczenie poza dekalog" nie wymaga pietnowania?
To ja powiem, ze nikt nie powinien byc pietnowany z ambon. Bo ambona nie jest od niszczenia i straszenia pieklem.
|
Pn lip 12, 2021 9:23 |
|
|
|
 |
Saqura
|
Kael napisał(a): Ty nie masz "tolerowac" masz ich kochac jak siostre czy brata, jak Bog ich i ciebie kocha. Tak, właśnie dlatego należy upominać. Miłość ślepa to miłość chwilowa, która patrzy tu i teraz, miłość prawdziwa patrzy w wieczność. Jeśli komuś zależy, wtedy upomni i tysiąc razy. Kael napisał(a): Bo ambona nie jest od niszczenia i straszenia pieklem. Nie zapominaj o kazaniach Pana, jak i listach Jego apostołów. "Gniew Boży" służył napominaniu. Mamy usunąć całą Biblię? To człowiek zapragnął świata różności nie Bóg, On chciał by świat pozostał dobry.
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Pn lip 12, 2021 9:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Naprawde upominasz ty, badz ktokolwiek piblicznie Kurskiego, Kaczynska, czy innych (jawno)grzesznikow? Albo oszustow podatkowych? Albo kumpla, ktory po kieliszku siada za kierownice? Albo swojego proboszcza, ktory bez rozliczen wydaje pieniadze pobrane wedlug swojego cennika jak jemu pasuje? Chodzisz i upominasz i przyjmujesz z pokora kazde upomnienie od kazdego na ulicy?
Tylko homoseksualizm ciebie kluje w oczy i tylko oni nie moga zyc normalnie, bo katolikom to nie pasuje?
Chcialabys, zeby ci ktos mowil, ze grzeszysz, bo bez chusty na glowie chodzisz po ulicy albo nawet w kosciele bez nakrycia wlosow sie modlisz?
Pouczasz cale swoje otoczenie? A ciebie kto poucza? Zmienilo to cos w twoim zyciu, takie wypominanie "grzechow"? Nie sadze.
|
Pn lip 12, 2021 9:45 |
|
|
|
 |
Saqura
|
Pouczała mnie babcia, katoliczka. Upomina mnie Słowo i jestem im za to wdzięczna. Tak, potrafię głośno, bez obaw o to co ktoś pomyśli, nazwać grzech grzechem. Zresztą piszę na forum, nie znasz mnie osobiście, więc czy te pytania skierowane do mnie mają sens. Jesteś katoliczką, znasz Słowo to i znasz drogę. Co mi to daje? Chciałabym zamiany, z drogi wąskiej na szerszą, tylko tyle.
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Pn lip 12, 2021 10:13 |
|
 |
atheist
|
Saqura napisał(a): Tak, właśnie dlatego należy upominać. Miłość ślepa to miłość chwilowa, która patrzy tu i teraz, miłość prawdziwa patrzy w wieczność. Jeśli komuś zależy, wtedy upomni i tysiąc razy.
Saqura napisał(a): Pouczała mnie babcia, katoliczka. Upomina mnie Słowo i jestem im za to wdzięczna. Tak, potrafię głośno, bez obaw o to co ktoś pomyśli, nazwać grzech grzechem. Rozumiem, że jakbyś miała za sąsiada muzułmanina, który za każdym razem kiedy by Cię spotkał chodziłby za Tobą i Cię upominał, jak piszesz, "i tysiąc razy", wytykając Ci, że jesteś jawnogrzesznicą, która pokazuje się mężczyznom z odkrytą głową, sieje zgorszenie, jest przyczyną grzechu, zasługuje na piekło a nawet na ukamieniowanie, to byś to odebrała jako dowód jego "prawdziwej miłości która patrzy w wieczność"? Nie potrafisz zrozumieć, że Twoje narzucanie komuś swoich wyobrażeń na temat seksu i "upominanie" tych, którzy Twoich wyobrażeń nie podzielają, jest po prostu prześladowaniem?
|
Pn lip 12, 2021 10:58 |
|
|
|
 |
Saqura
|
Rozumiem znaczenie słowa"prześladowanie", liczę na to że Ty również rozumiesz znaczenie słowa "manipulacja", a jednak wciąż czynisz to samo wybierając z całości rozmowy jedynie te wypowiedzi, które dają możliwość bezpodstawnego ataku.
|
Pn lip 12, 2021 11:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Saqura napisał(a): Pouczała mnie babcia, katoliczka. Upomina mnie Słowo i jestem im za to wdzięczna. Tak, potrafię głośno, bez obaw o to co ktoś pomyśli, nazwać grzech grzechem. Zresztą piszę na forum, nie znasz mnie osobiście, więc czy te pytania skierowane do mnie mają sens. Jesteś katoliczką, znasz Słowo to i znasz drogę. Co mi to daje? Chciałabym zamiany, z drogi wąskiej na szerszą, tylko tyle. To pozwol, zeby wierzacych dalej Slowo i rodzina pouczali, a nawet byle kto, kto homoseksualnosc uwaza za "ideologie" i najciezszy grzech, wedlug wlasnego widzimisie, a rozwodnikow, cudzoloznikow, przestepcow ukrywajacych pedofilow publicznie stawia za wzor poboznosci. Twoj wybor. Innym daj te sama wolnosc, ktora masz ty. Moze nie zauwazylas, ale Polska to nie jest kraj tylko dla katolikow i to tych uznanych przez jakas samozwancza instancje. Chyba, ze zgadzasz sie na pouczanie, o ktorym pisze atheist?
|
Pn lip 12, 2021 11:28 |
|
 |
atheist
|
Saqura napisał(a): Rozumiem znaczenie słowa"prześladowanie", liczę na to że Ty również rozumiesz znaczenie słowa "manipulacja", a jednak wciąż czynisz to samo wybierając z całości rozmowy jedynie te wypowiedzi, które dają możliwość bezpodstawnego ataku. O czym Ty piszesz? Wybieram te wypowiedzi, do których chcę się odnieść. Nie widzę w "całości rozmowy" niczego co powiedziałaś, a co zmieniałoby sens zacytowanych wypowiedzi.
|
Pn lip 12, 2021 11:43 |
|
 |
Saqura
|
Kael;Nie jestem katoliczką, nie raz to zaznaczyłam. Tolerancja tak, akceptacja nie i nie zawsze obie muszą iść w parze, tym samym zgadzam się co do wolności. Jedynie zastanawia mnie nie zrozumienie dla tych którzy winni nazywać grzech grzechem, oraz brak akceptacji dla słów że grzech równa się śmierć.
|
Pn lip 12, 2021 11:50 |
|
 |
atheist
|
Małgosiaa napisał(a): atheist napisał(a): czytelnik pomyśli: masowe groby to kłamstwo i manipulacja ateisty a nie? Cytujesz wypowiedź Cadmus Delorme: atheist napisał(a): "Kościół katolicki nadzorował te miejsca. (…) Zaczęliśmy przeszukiwania radarem [tego miejsca] 2 czerwca 2021. Do wczoraj natrafiliśmy na 751 nieoznaczonych grobów. To nie jest masowy grobowiec, to są nieoznaczone groby. Przez minione lata ocaleni i ich przyjaciele opowiadali, że wiedzą o tych miejscach pochówku. W 1960 roku oznaczyli te groby. Przedstawiciele Kościoła katolickiego usunęli te nagrobki. I dzisiaj są to nieoznaczone groby. (…) Usunięcie nagrobków jest zbrodnią tym kraju. Traktujemy to [miejsce] jako miejsce zbrodni.” Albo masz nas za głupków, ktorym można wszystko wcisnąć i łatwo zmanipulować, albo nie rozumiesz tego co piszesz. @bramin zarzucił mi "manipulację", bo zacytowałem media, które pisały gremialnie o "masowych grobach". A sam skomentował wypowiedź Delorme, którą znał (!) w taki sposób, aby uniknąć istoty tego, co powiedział Delorme i skupiając się na tym, że nazwał on groby "nieoznakowanymi", jakby w całej tej historii to było najważniejsze. Nie to, co działo się tam z dziećmi, nie to, że groby są nieoznakowane, bo przedstawiciele Kościoła katolickiego je zbezcześcili usuwając nagrobki postawione przez krewnych czy przyjaciół. Małgosiaa napisał(a): Uważam, że to pierwsze i dlatego zastanowimy się w grupie moderatorów nad konsekwencjami. Proszę, nie! Teraz zrozumiałem, że błądziłem! Ujrzałem światłość! Odpuśćcie mi, błagam o łaskę!
|
Pn lip 12, 2021 11:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Saqura napisał(a): Kael;Nie jestem katoliczką, nie raz to zaznaczyłam. Tolerancja tak, akceptacja nie i nie zawsze obie muszą iść w parze, tym samym zgadzam się co do wolności. Jedynie zastanawia mnie nie zrozumienie dla tych którzy winni nazywać grzech grzechem, oraz brak akceptacji dla słów że grzech równa się śmierć. Nie zauwazylam twoich wypowiedzi, ze nie jestes katoliczka/chrzescijanka(?) Tym niemniej, nie uwazam, ze rola, grzesznych w koncu, katolikow, jest pouczanie swiata, ze akurat homoseksualizm jest grzechem. Szczegolnie, ze rozwody wlasne i w rodzinie, powtorne sluby, zycie bez slubu, pijani za kierownica, oszustwa podatkowe i inne sprawy to dla nich nie tylko tylko "grzeszki" ale czasem nawet powod do chluby (biskup na Jasnej Gorze, powtorny slub przed kamerami). Katolicy maja swiecic swiatu przykladem wlasnego zycia zgodnego z Ewangelia, zeby swiat sam uznal, ze to lepsza alternatywa. Pouczac kogos, a robic swoje, jest w Ewangelii skomentowane zdecydowanie negatywnie.
|
Pn lip 12, 2021 12:23 |
|
 |
katon
|
atheist napisał(a): To, że ten biskup sieje zgorszenie, pokazując się w świetle kamer w wielkich uroczystościach na Jasnej Górze (!), nie mówiąc o tym co robi w psychice ofiar pedofilów, których krył, to nie ma znaczenia. Ważne, że wszystko się zgadza z literą kościelnego prawa.
Mozliwe ze ma podobne zdanie jak najbardziej znany ateista Richard Dawkins ze mowienie o skandalach pedofilskich jest przesada i ze nie jest wstanie potepic lagodnej pedofilii. Inny znany ceniony europedofil Bendit jest pod szczegolna ochrona mimo ze sam otwarcie mowil o swoich doswiadczenaich z dzieciaczkami i nawet to opisal. Czasami gosci on w Polsce na zaproszenie pewnych znamienitych osob bo to ceniony polityk. Widocznie podobne mechanizmy rzadza wsrod biskupow jak i tez wsrod politykow.
|
Pn lip 12, 2021 14:48 |
|
 |
Wybawiony
|
Kael napisał(a): Tym niemniej, nie uwazam, ze rola, grzesznych w koncu, katolikow, jest pouczanie swiata, ze akurat homoseksualizm jest grzechem.
Katolicy maja swiecic swiatu przykladem wlasnego zycia zgodnego z Ewangelia, zeby swiat sam uznal, ze to lepsza alternatywa.
Rolą chrześcijan jest zarówno świecić własnym przykładem życia zgodnego z Ewangelią, jak i nazywać każdy grzech po imieniu. Nie zauważyłem aby @ Saqura napiętnowała czyny homoseksualne i jednocześnie usprawiedliwiała inne grzechy.
_________________ Wiem, komu zaufałem.
|
Pn lip 12, 2021 15:04 |
|
 |
katon
|
Alus napisał(a): Wielokrotnie pisałam, że poza czasem gdy w kościele mogło być 5 osób, przez cały okres pandemii nie opuściłam Mszy św w niedzielę, ani w święta.
No nie musisz az tak sie tlumaczyc.
Ostatnio edytowano Pn lip 12, 2021 15:21 przez katon, łącznie edytowano 1 raz
|
Pn lip 12, 2021 15:11 |
|
 |
katon
|
Alus napisał(a): Alus napisał(a): katon napisał(a): Ale przeciez subadam odniosl sie do wypowiedzi katolikow na tym forum, stalych bywalcow a rowniez i oni mieliby nieznac tresci Pisma Sw? Ciekawe ze wystarcza jakies skandale aby wierzacy przestali chodzic do Kosciola, a prawda jest taka ze tak naprawde jakies wartosci chrzescijanskie az tak wazne dla nich nie byly. Moze ci wierni lubia plawic sie w grzeszkach swoich duchownych a nie chca zauwazyc swoich? Co chyba latwo gdyz przekaz jest taki jednostronny a uprzedzeniami zyc trzeba. Krytyka czesto wchodzi w obszary skrajnosci i wymyka z sie z jakims obiektywnym spojrzeniem. W sposob nagly zostaly odkryte wady duchowienstwa tak jakby wczesniej ich nie bylo. Wczesniej duchownych krytykowac nie wypadalo a jak sie to zrobilo to od innych wiernych sie obrywalo. Teraz po naglym odkryciu tej smutnej prawdy sytuacja sie odwrocila i ci sami co tak zazarcie bronili to teraz zazarcie krytykuja. Inni, podobnie jak Ty, lubią się pławić w wyimaginowanych grzechach zwykłych katolików. Wielokrotnie pisałam, że poza czasem gdy w kościele mogło być 5 osób, przez cały okres pandemii nie opuściłam Mszy św w niedzielę, ani w święta. Krytyka nagannych postepowań duchownych ma także moc prewencji - każdy następny ksiądz, czy hierarcha niech ma świadomość, że jego nie ominie ani krytyka, ani kara. Bo nie chodzi o nich samych, ale chodzi o niewinne ich ofiary.Choć ukarani idą swoimi ścieżkami i podobnie jak kiedyś abp Peatz, postępują wedle własnego uznania. Aktualnie ukarany biskup diecezji zielonogórsko - gorzowskiej uczestniczy w ceremonii z o. Rydzykiem i słuchaczami RM Matka Boska w tęczowej aureoli niczym sie nie różni od Matki Boskiej w bokserskich rękawicach. Tęcza nie zabija, boks niszczy życie i zdarzają się przypadki śmierci. Alus czy Ty w ogole starasz sie czytac cos ze zrozumieniem? Opisalem rzeczywistosc jaka niestety ma miejsce i nie jest to cos myimaginowanego. Przeciwko samej krytyce nagannych zachowan nie jestem ale czesto krytyce towarzyszy jakis fantayzm, skrajnosc i uprzedzenia.
|
Pn lip 12, 2021 15:18 |
|
|
|