Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 27, 2025 19:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14814 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92 ... 988  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość
Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
Helenka napisał(a):
gita napisał(a):
W związku z dzisiejszą rezolucją przeciw Polsce, zgłoszoną przez PO w PE; na portalu salonu24 blogerzy piszą między innymi:"13 kwietnia...Dzień Kapusia", "Komuniści poparli Schetynę i Petru", "Donos na Polskę" oraz moja notka:"Targowica wygrała....co dalej?"
No własnie co dalej? Ile punktów procentowych Platforma straci, a ile Prawo i Sprawiedliwość zyska?

Dzień kapusia już był w 2011 r.

Czyżby??? Śniła ci się jakaś rezolucja przeciw Polsce?
A jak myślisz, ile straci PO, a ile zyska PiS po dzisiejszym donosie Platformy do PE?

Śr kwi 13, 2016 14:59
Kael napisał(a):
@Koziol, ja sprawe pamietam i mnie przekonywac nie musisz. To byly czasy, kiedy zalozyciel Legionow Chrystusa, Maciel byl holubiony w Watykanie. Kardynal Groër dopiero pod koniec lat dziewiecdziesiatych zostal uznany za winnego pedofilii.
Wtedy ciagle takie sprawy sie ukrywalo, zeby “Kosciolowi (czyli hierarchii) nie zaszkodzic“.
Dlaczego sprawa Paetza nigdy sie oficjalnie do Jana Pawla II nie przebila, tez nigdy nie zostalo wyjasnione.
To sa sytuacje, kiedy wolalabym w Kosciele calkowita jasnosc i przejrzystosc, niz takie plotki i ploteczki.
Podobno prawda wyzwala.
Sprawa mogła zostać wyjasniona, gdy juz JP2 sie dowiedział. Ale on także wolał zamiatanie pod dywan i gdyby sprawa się nie upubliczniła, to najpewniej zamiótłby to jeszcze sprawniej.

Śr kwi 13, 2016 15:02
gita napisał(a):

Twoja buta dorównuje już bucie prezesa.
gita napisał(a):
A jak myślisz, ile straci PO, a ile zyska PiS po dzisiejszym donosie Platformy do PE?

Czyli jednak rozgrywki międzypartyjne? To jest celem PiS? Mnie nie interesuje ile straci/zyska którakolwiek z partii, ale ile straci/zyska Polska.

Śr kwi 13, 2016 15:30
No wlasnie mam wrazenie, ze niekoniecznie Jan Pawel II cos zamiotl, kiedy sie dowiedzial PRYWATNIE.
Zawiodla kompletnie oficjalna droga sluzbowa i chce wierzyc naiwnie, ze ks Dziwisz, jako sekretarz papieza, chcial mu oszczedzic “przykrosci“, niz zakladac cos znacznie gorszego. Nie wiem tez, czy blokada byla dopiero w sekretariacie papieza, czy moze juz w kurii.

Potem byly sankcje. A ze nie bylo procesu swieckiego, to juz raczej nie jest sprawa Watykanu? Wyobrazasz sobie ten skandal i to niszczenie mlodych ksiezy i klerykow? Arcybiskupa by to raczej malo obeszlo. I tak uwaza sie za ofiare.

A jakies szczegoly musialy byc w Watykanie znane, nie tylko z listu Poltawskiej, bo ot tak takich sankcji, szczegolnie jeszcze wtedy (choc kard Groer juz byl znany) na arcybiskupa by nie nalozono.

Mysle, ze wtedy dopiero zaczynaly te brudy wychodzic i ich skala wydawala sie wtedy duza. Potem tama pekla i dopiero kiedy wszystkie brudy sie wylaly, otowrzyly sie oczy w Watykanie, ze tego juz nie da sie ukryc i wybielic. Trzeba temu stawic czola.

Typowe, niestety, myslenie korporacyjne.

Dopiero papiez Franciszek probuje pokazac rzeczywiste priorytety Kosciola i o co naprawde chodzi. No i nie boi sie “pobrudzic“ kontaktem z niepokornymi owcami. Czy to nas jednak wszystkich nawroci?

Ostatnio edytowano Śr kwi 13, 2016 15:41 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr kwi 13, 2016 15:37
Helenka napisał(a):
gita napisał(a):

Helenka napisała:
Twoja buta dorównuje już bucie prezesa.

Dziękuję Helenko! :brawo: Jestem zaszczycona porównaniem do JK.

Śr kwi 13, 2016 15:39
Wiesz, Helenko, tak sie ujawnil prawdziwy zyjacy autorytet gity : Jaroslaw Kaczynski.
Mozna tylko pogratulowac.

Śr kwi 13, 2016 15:41
Kael napisał(a):
Zawiodla kompletnie oficjalna droga sluzbowa i chce wierzyc naiwnie, ze ks Dziwisz, jako sekretarz papieza, chcial mu oszczedzic “przykrosci“, niz zakladac cos znacznie gorszego. Nie wiem tez, czy blokada byla dopiero w sekretariacie papieza, czy moze juz w kurii.

Jeżeli "zawiodła", to było na to przyzwolenie z góry. O różnych skandalach w całym swiecie Watykan był doskonale informowany, włącznie z JP2 i Ratzingerem.
Kael napisał(a):
Mysle, ze wtedy dopiero zaczynaly te brudy wychodzic i ich skala wydawala sie wtedy duza. Potem tama pekla i dopiero kiedy wszystkie brudy sie wylaly, otowrzyly sie oczy w Watykanie, ze tego juz nie da sie ukryc i wybielic. Trzeba temu stawic czola.
Wszelkie brudy były znane co najmniej jedno dziesięciolecie wcześniej. Tylko ktoś naiwny albo bardzo chcący byc takim mógł uważać, że Polska jest czymś wyjątkowym.
Kael napisał(a):
Dopiero papiez Franciszek probuje pokazac rzeczywiste priorytety Kosciola i o co naprawde chodzi. No i nie boi sie “pobrudzic“ kontaktem z niepokornymi owcami. Czy to nas jednak wszystkich nawroci?
Franciszek mówi rzeczy proste i oczywiste ... i to stosuje. Sprząta po pontyfikacie JP2 zarówno w sprawach obyczajowych/moralnych, jak i administracyjnych/bankowych. Gdyby JP2 nie był polakiem, to nie byłby w Polsce kochany, byłby również uznany za papieża kontrowersyjnego.

Śr kwi 13, 2016 17:18
Johnny99 napisał(a):
Alus napisał(a):
Bo ci "zamknięci" nie uzurpują sobie nieomylności

Cytuj:
Uzurpują. Ale ktoś naiwny mógłby pomyśleć, że "otwarci" powinni być mądrzejsi.

W czym winni być mądrzejsi?

Kael napisał(a):
Wiesz, Helenko, tak sie ujawnil prawdziwy zyjacy autorytet gity : Jaroslaw Kaczynski.
Mozna tylko pogratulowac.

A miałeś w tej kwestii jakieś wątpliwości? :)

Śr kwi 13, 2016 17:54
Kozioł napisał(a):
Kael napisał(a):

Jeżeli "zawiodła", to było na to przyzwolenie z góry. O różnych skandalach w całym swiecie Watykan był doskonale informowany, włącznie z JP2 i Ratzingerem.

Jakis dowod na to? Parafka papieza na listach o o.Macielu? O Paetzu?
Dlaczego zareagowal zaraz po liscie od Poltawskiej?
Niestety, Kuria Rzymska to machina, gdzie dykasterie pilnie ze soba sie ... nie komunikuja.
Moze jakis zarzadca z zewnatrz by to mogl usprawnic, ale to towarzystwo od lat tam zasiedziale w swietym spokoju ruszyc...
Chyba papiez Franciszek mial pomysl, zeby ksieza pracowali tam.tylko kilka lat. Ja jestem za otwarciem takze dla swieckich.

Kozioł napisał(a):
Kael napisał(a):
Wszelkie brudy były znane co najmniej jedno dziesięciolecie wcześniej. Tylko ktoś naiwny albo bardzo chcący byc takim mógł uważać, że Polska jest czymś wyjątkowym.

Wiesz, wielu, takze zwyklych katolikow tak dalej uwaza.
Z tego co pamietam, zaczeto glosno mowic i robic procesy na swiecie (Irlandia, USA) w polowie lat dziewiecdziesiatych a mury runely w latach po roku 2000.

Jedna sprawa bylo korporacyjne ignorowanie zglaszanych przypadkow, inna, dla mnie niepojeta, nieinformowanie o tym prokuratury. Na calym swiecie.
Chyba, ze np w Irlandii prokurature informowano, a ta zamiatala pod dywan?

Mozliwe ze w ogole o wielu przypadkach wykorzystania dzieci rodzice nie informuja, bo sie boja, ze to dzieciom zaszkodzi bardziej? Po kazaniach bpa Michalika - na pewno.

Śr kwi 13, 2016 17:57
Kael napisał(a):
Kozioł napisał(a):
Jakis dowod na to? Parafka papieza na listach o o.Macielu? O Paetzu?
Wiem, że jest teza o nie(do)informowaniu JP2.
Irlandia
ks. Carney skazany w 1983r. (i po chwili znów pracował z dziećmi)
ks. Cleary, bp Casey w Irlandii to lata 80-te.
k. Smyth skazany w 1994
bp Hans Hermann Groër dymisja w 1995r.
bp Symons w 1998r.
Sinéad O’Connor podarła na wizji w proteście zdjęcie JP2 w roku 1992

USA
procesy za zamkniętymi drzwiami już w latach 80-tych.

Gdy JP2 w 2004 błogosławił Marcela toczyło sie postepowanie prowadzone przez Ratzingera.

Mamy o tym cały wątek. Uważasz, ze JP2 nigdy o niczym nie wiedział?

Śr kwi 13, 2016 18:35
Nie wiem.
Mam wrazenie, ze mogl bardziej wierzyc swoim ksiezom czy zalozycielom zakonow niz zwyklym szaraczkom. W koncu znane mu byly ubeckie metody wykanczania ksiezy.
Koniec offtopu.

No chyba, ze jutro- pojutrze abp Paetz chylkiem pojawi sie przy oltarzu na uroczystosciach...

Śr kwi 13, 2016 18:46
Domniemany cud w Legnicy.
Prof.dr hab. Mirosław Parafiniuk cierpliwie tłumaczy:
"...Z punktu widzenia badania materiału dowodowego jest to kiepski materiał. Prawdopodobnie, gdyby chodziło o wartość kryminalną, jego wartość byłaby raczej niewielka. Zdegradowany, zniszczony procesami pośmiertnymi. Wielkość mikroskopijna ...
Na jego podstawie nie da się określić, ani wieku tkanki, ani czy należała do mężczyzny, a nawet, czy w ogóle była to tkanka ludzka. Taka tkanka może pochodzić od każdego ssaka na Ziemi. Może być ludzka, ale nie musi...."
Więcej na natemat.pl

Śr kwi 13, 2016 21:51

Kozioł napisał(a):
"...Z punktu widzenia badania materiału dowodowego jest to kiepski materiał. Prawdopodobnie, gdyby chodziło o wartość kryminalną, jego wartość byłaby raczej niewielka. Zdegradowany, zniszczony procesami pośmiertnymi. Wielkość mikroskopijna ...
Na jego podstawie nie da się określić, ani wieku tkanki, ani czy należała do mężczyzny, a nawet, czy w ogóle była to tkanka ludzka. Taka tkanka może pochodzić od każdego ssaka na Ziemi. Może być ludzka, ale nie musi...."
Więcej na natemat.pl

Cytuj:
Ale na konferencji prasowej głos w sprawie zabrała kardiolog dr Barbara Engel, która od dwóch lat zajmowała się hostią. I powiedziała, że badania DNA potwierdzają, że mamy do czynienia z ludzką tkanką mięśnia sercowego. Choć trudno to wytłumaczyć, to tak jest. W materiale TVN24 również czytamy: "Pewność lekarze i księża mają co do jednego: w dostarczonej do przebadania próbce hostii, która ponad 2 lata temu upadła na posadzkę, pojawił się fragment tkanki ludzkiej. I potwierdziły to badania. - Badany preparat to tkanka mięśnia sercowego pochodzenia ludzkiego - przyznaje dr Engel"

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju, ... 35165.html

Śr kwi 13, 2016 22:14
proteom napisał(a):
Kozioł napisał(a):
Więcej na natemat.pl

Cytuj:
Ale na konferencji prasowej głos w sprawie zabrała kardiolog dr Barbara Engel, która od dwóch lat zajmowała się hostią. I powiedziała, że badania DNA potwierdzają, że mamy do czynienia z ludzką tkanką mięśnia sercowego. Choć trudno to wytłumaczyć, to tak jest. W materiale TVN24 również czytamy: "Pewność lekarze i księża mają co do jednego: w dostarczonej do przebadania próbce hostii, która ponad 2 lata temu upadła na posadzkę, pojawił się fragment tkanki ludzkiej. I potwierdziły to badania. - Badany preparat to tkanka mięśnia sercowego pochodzenia ludzkiego - przyznaje dr Engel"

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju, ... 35165.html

"Profesor odsyła do Kościoła, bo to on zlecił badanie i to on interpretuje jego ocenę dowodu rzeczowego."
źródło j.w.

Śr kwi 13, 2016 23:35
Znaczy, niech mi ktoś wytłumaczy, co tutaj jest cudem. Mnie na razie wychodzi na to, że normalnie zjadacie, drodzy katolicy, zwykłe wypieczone ciasto chlebowe i tylko przybieracie do sobie głów, że to Bóg; natomiast Pan Jezus przeistacza się w to ciasto łaskawie, no właśnie, raz na pięćset lat...

Abstrahuję tutaj od fizyki. Po prostu zastanawia mnie, dlaczego takie rzeczy nie odbywają się regularnie. I proszę mi nie ściemniać, że wystawiam Boga na próbę. Albo On traktuje poważnie Was i Wasze rytuały, albo, no cóż, Wy nie traktujecie poważnie nieprzekonanych.

Abstrahuję też od faktu, że pani doktor, nazwisko przemilczę, co od dwóch lat zajmuje się Hostią, sięga tym samym poziomu parodii tej reklamy środka odkamieniającego: nazywam-się-henryk-zając-od-dziesięciu-lat-naprawiam-pralkę.

Cz kwi 14, 2016 5:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14814 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92 ... 988  Następna strona