Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 7:01

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1509 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 101  Następna strona
 Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 5 
Autor Wiadomość

Post Re: Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 5
*Julka* napisał(a):
Cytuj:
To ja siepytamsie: skąd te pieniądze mają się brać, jak nie z wysokich podatków nakładanych na bogatego,
którego jedyną winą jest to, że więcej zarabia?
przecież wszyscy płacą podatki ! może trzeba po prostu znieść prawo ,które sprawia,że bogaci bogacą się kosztem biednych.
Zadaję to pytanie już któryś raz: który bogacz okrada biednego?
Bo jak SweetChild napisał - bogaci i tak płacą teraz wyższe podatki.
Bóg dał ludziom różne talenty i nie należy go poprawiać, zmuszając innych do dzielenia się.
//niejednolity podatek i różne haracze są zmuszaniem a nie zachętą
*Julka* napisał(a):
Cytuj:
Chodzi o biurokratyzację i nadmiar przepisów regulujących najdrobniejszą nawet sprawę.
również jestem za tym by to prawo było dla człowieka, a nie człowiek dla prawa.
nie mniej Ty mówisz o sytuacjach skrajnych, tak ,aby zapanowało bezprawie totalne,
gdzie ani nie będzie obostrzeń,ani nie będzie prawa,które będzie egzekwowane.
Chaos i wszechobecna anarchia
nie jest wskazana.
1.Piszę drugi raz: liberalizm to nie anarchia.
//ograniczenie przepisów (jak sama nazwa wskazuje) ma je OGRANICZYĆ, a nie znieść
//ma to usprawnić system, a nie go rozpieprzyć...
2.Prawo musi być respektowane w każdym ustroju - po to jest (m.in.) konstytucja.
*Julka* napisał(a):
Cytuj:
Anarchia to nie liberalizm.
przepraszam,ale jakby każdy w państwie robił,co chciał to nie byłoby liberalizmu,ale " róbta ,co chceta"
co mogloby mieć w swoim wymiarze tragiczne skutki,totalna samowola i wybacz,ale niestety anarchia.
W państwie liberalnym gospodarczo ludzie nie robią WSZYSTKIEGO co chcą - są ograniczeni PRAWEM.
//czy masz jakieś nieprzyjemne zatargi ze słownikami?
*Julka* napisał(a):
Cytuj:
A czy wysokie podatki są winą bogatego, ze akurat tyle zarabia ile zarabia?
o czym Ty mówisz? ja mówię o wyzysku biednych publicznych spółek,oraz
bogaceniu się prywatnych przedsiębiorstw na ludzkiej krzywdzie i nieuczciwości
No to też pisałem - osoby nieuczciwe powinny zostać osądzone według prawa.
*Julka* napisał(a):
Cytuj:
"Solidarne" traktowanie nie jest traktowaniem sprawiedliwym (najwyżej jednostronnie)
rozumiem ,że skoro już w ten sposób ze mną rozmawiasz to w ten sam sposób Ci odpowiem: uczciwość jest dla Ciebie niesprawiedliwa.
Przecież umieściłem wyraz "solidarność' w cudzysłowie.
Owa solidarność społeczna jest właśnie niesprawiedliwością:
jesteś bogaty?=> płacisz 60% podatku i się ciesz, że nie więcej!
Nasza partia jest sprawiedliwa, bo wie, że tobie do życia potrzeba znacznie mniej niż masz.
Zaufaj nam i oddaj większość swoich ZAGRABIONYCH pieniędzy, szujo!

Bogaty ma PRAWO, a nie obowiązek dzielić się z innymi.
Jeśli uważasz, że musi się dzielić, to ("mimochodem"?)
chcesz likwidować różnice klasowe i propagować socjalizm - taka jest nieubłagana definicja.
*Julka* napisał(a):
Trudno,dla mnie niesprawiedliwy jest wyzysk,a uciskanie wdów i sierot jest grzechem wołającym o pomstę do nieba
Absencja na niedzielnej mszy też jest grzechem.
Czy wg polskiego prawa z urzędu powinni być ścigani zdeklarowani katolicy, którzy grzeszą?

Czy takie czyny powinny być pomstowane do nieba czy do komornika?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt maja 21, 2010 6:31
SweetChild napisał(a):
A moim zdaniem KRUS nie jest taki zły co do zasady, czyli jednakowej składki dla wszystkich, niezależnej od wielkości gospodarstwa. Niedawno Pawlak zaproponował podobne rozwiązanie dla ZUS: niska, jednakowa dla wszystkich ("pogłówna") składka i niska, jednakowa dla wszystkich emerytura. Podawał też przykłady państw, w których funkcjonuje taki system (o ile mnie pamięć nie myli m. in. Szwecja). Ja właśnie pod takim rozwiązaniem podpisałbym się wszystkimi kończynami (zresztą już kilka razy zgłaszałem podobny pomysł na Forum).

SweetChild, ja bym tak bardzo Szwecja nie szafowala. Skandynawia jest "dobrym wujkiem", bo zabiera gdzie indziej:
Tabela najwyzszych stop podatkowych w Europie
http://www.wko.at/statistik/eu/europa-steuersaetze.pdf
albo tu;
http://abcbank.pl/info/stawki-podatkowe ... -swiat.htm

Nie ma cudow. Pieniadze nie biora sie z powietrza, u zeby komus dodac, trzeba komus zabrac.

Nie mowiac o tym, ze kto malo wplaca, moze tylko malo oczekiwac. O ile skladka na cokolwiek moze byc rowna (tak jest np w Szwajcarii jesli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne - podstawowe jest takie samo, no powiedzmy zalezne od miejsca zamieszkania, ale masz za to podstawowa opieke zdrowotna, dodatki placisz sam), to juz rowne emerytury by niektorym koscia w gardle stanely. Tu moglby pomoc sensowny system prywatnych ubezpieczen.

Pt maja 21, 2010 7:21
zbanowany na stałe

Ile to juz razy nasluchal sie czlowiek; "Bogaty to zlodziej", "Zabrac bogatym", a nikt nie pomysli, ze wlasnie bogaci napedzaja swiat. Wymyslilby duren Microsoft, bylby Gatesem. Ale nie, bo do tego trzeba miec olej w glowie! Bogaty powinien ryzykowac kapital, budowac fabryki itd. , a biedny jezdzic na pielgrzymki do Rzymu, za jego podatki.
Pieniadze mozna inwestowac, mozna tez wyprawiac huczne chrzciny i wesela, a potem narzekac, ze sie barszcz na okraglo je. :(

Pt maja 21, 2010 8:35

Kamala napisał(a):
SweetChild, ja bym tak bardzo Szwecja nie szafowala. Skandynawia jest "dobrym wujkiem", bo zabiera gdzie indziej:

Zgadza się, dlatego ja wcale tak bardzo Szwecją nie szafuję i nie proponuję przenoszenia wszystkich szwedzkich pomysłów podatkowych. Po prostu uważam pomysł niskiej, obowiązkowej i jednakowej dla wszystkich składki do ZUS za dobry. Przykład, że taki system sprawdza się w Szwecji (i jak można przeczytać w linku, także w Kanadzie), podałem jako dodatkowy argument za.

Kamala napisał(a):
Nie ma cudow. Pieniadze nie biora sie z powietrza, u zeby komus dodac, trzeba komus zabrac.

Zgadza się, dlatego ciekawe byłoby, czy Szwecja dopłaca do swojego systemu emerytalnego np. z wysokich podatków zabieranych gdzie indziej. System jednakowej składki i jednakowej emerytury ma jednak spore szanse być bardziej oszczędnym, bo znacznie upraszcza biurokrację i ogranicza możliwości nadużyć.

Kamala napisał(a):
Nie mowiac o tym, ze kto malo wplaca, moze tylko malo oczekiwac. O ile skladka na cokolwiek moze byc rowna (tak jest np w Szwajcarii jesli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne - podstawowe jest takie samo, no powiedzmy zalezne od miejsca zamieszkania, ale masz za to podstawowa opieke zdrowotna, dodatki placisz sam), to juz rowne emerytury by niektorym koscia w gardle stanely. Tu moglby pomoc sensowny system prywatnych ubezpieczen.

Przecież nikt nikomu nie zabrania dodatkowo oszczędzać na emeryturę, już obecnie mamy całą gamę ofert na rynku. Obowiązkowe byłoby minimum, ale to nie znaczy, że tylko takie minimum byłoby dozwolone.

Przy okazji, w przypadku ubezpieczenia zdrowotnego też uważam, że prosty system obowiązkowej, równej składki minimalnej za podstawowe świadczenia byłby wskazany. Jeśli tak to działa w Szwajcarii, to tym lepiej.

Elbrus napisał(a):
Zadaję to pytanie już któryś raz: który bogacz okrada biednego?

Niektórzy uważają, że jeśli pan X zatrudnia pana Y za 1000 zł, chociaż mógłby zapłacić mu 3000 zł, to znaczy że okradł go na 2000 zł. I nieważne, że X z Y umówili się na 1000 zł, "niektóry" wie lepiej, że godziwą czy godną płacą za pracę wykonaną przez Y są 3000, a nie 1000. Chociażby dlatego, że zysk firmy pana Y z tytułu pracy pana X wyniósł np. 4000 zł.

Pt maja 21, 2010 10:34
Cytuj:
Komorowskiemu do Boga i nieba niestety daleko,zwłaszcza,że opowiadając się za życiem, okazał się być przy podpisywaniu ustawy przeciwko niemu.

Śp. M. i L. Kaczyńskim też zamkniesz drogę do nieba?
http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/1 ... romis.html

Pt maja 21, 2010 23:36
zbanowana na stałe

Elbrus w odpowiedzi odsyłam do mojego poprzedniego postu:)

tymczasem apeluję do Pana Tuska i Pana Komorowskiego:

Cytuj:
niech Pan wreszcie przestanie prowadzić wojnę przeciw Polsce

So maja 22, 2010 13:30
zbanowany na stałe

*Julka*, dzieki tobie saxon kiedys zmieni "forum.wiara" na "forum.wiara.z humorem". Zobaczysz! :D

So maja 22, 2010 13:39
zbanowana na stałe

albo usunie Twój post,niezgodny z tematem.

So maja 22, 2010 13:51

*Julka* napisał(a):
tymczasem apeluję do Pana Tuska i Pana Komorowskiego:
Cytuj:
niech Pan wreszcie przestanie prowadzić wojnę przeciw Polsce
Albo tak jak pewna radiosłuchaczka:
Nie szkodźcie Naszemu krajowi; oddajcie Polskę do rządzenia Polakom!

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

So maja 22, 2010 14:04

Jednak PO stacza sie na moralne dno. Przypuszczałam, że po 10 kwietnia nastąpi jekieś oczyszczenie i Palikot nie będzie juz brylował na salonach. Niestety pomyliłam się, co prawdopodobnie wynika z tego, że często ludzi mierzę swoja miarą.
Palikot ponownie został wybrany w regionie lubelskim, co całkowicie przekresla moralne wartości
członków PO, którzy go ponownie wybrali.
Dla mnie jest to zadziwiające, że partia, która często reprezentuje przez swych prominentnych przedstawicieli takie moralne dno, ma takie duze poparcie. Czyzby społeczeństwo polskie tak nisko upadło???

http://www.tvn24.pl/12690,1657439,0,1,p ... omosc.html

N maja 23, 2010 9:55
Gita2 napisał(a):
Jednak PO stacza sie na moralne dno. Przypuszczałam, że po 10 kwietnia nastąpi jekieś oczyszczenie i Palikot nie będzie juz brylował na salonach. Niestety pomyliłam się, co prawdopodobnie wynika z tego, że często ludzi mierzę swoja miarą.
Palikot ponownie został wybrany w regionie lubelskim, co całkowicie przekresla moralne wartości
Dla mnie jest to zadziwiające, że partia, która często reprezentuje przez swych prominentnych przedstawicieli takie moralne dno, ma takie duze poparcie. Czyzby społeczeństwo polskie tak nisko upadło???

Masz zupełną rację - poza prawymi Polakami, reszta to totalne dno.
Nabardziej prawi to ci, którzy wygwizdali wybuczeli ks M. Brzezińskiego dyr. Caritas za organizowanie pomocy powodzianom wespół z TVN.

Ostatnio edytowano N maja 23, 2010 10:14 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

N maja 23, 2010 10:07

Królowa Pokoju rzecze: "Więcej głosów, niż delegatów na wyborach w Platformie".

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

N maja 23, 2010 10:13
Elbrus napisał(a):
Królowa Pokoju rzecze: "Więcej głosów, niż delegatów na wyborach w Platformie".

Przeskoczyli sukces nawet PRL w którym głosowało 99,9% obywateli :D
Dosłownie potraktowalo hasło "wszystkie ręce na pokład".

N maja 23, 2010 10:16

Alus napisał(a):
Gita2 napisał(a):

Masz zupełną rację - poza prawymi Polakami, reszta to totalne dno.
Nabardziej prawi to ci, którzy wygwizdali wybuczeli ks M. Brzezińskiego dyr. Caritas za organizowanie pomocy powodzianom wespół z TVN.

Alus! Nie zmieniaj tematu! Nie wiem kto i dlaczego gwizdał, wiem natomiast, że Palikot został ponownie wybrany, co śwaidczy o moralnym upadku PO.

N maja 23, 2010 10:24

Gita2 napisał(a):
Alus! Nie zmieniaj tematu! Nie wiem kto i dlaczego gwizdał,
wiem natomiast, że Palikot został ponownie wybrany,
co śwaidczy o moralnym upadku PO.
Zapomniałaś wspomnieć o Zdzichu, Krzychu i Zbychu.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

N maja 23, 2010 10:28
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1509 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 101  Następna strona