Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 5:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 127  Następna strona
 Idziemy na wybory 
Autor Wiadomość
Post Re: Idziemy na wybory
Cytuj:
I chwała im za to. Tylko bieda w tym, że prawicowych polityków ze świecą by szukać. Nie zauważyłem, aby lider prawicy pokazywał się na jakichkolwiek uroczystościach religijnych. A tym bardziej przyjmował jakieś sakramenty. Zresztą wpisz sobie w wyszukiwarce: Korwin i religia

Chwała za to cyniczne i instrumentalne wykorzystywanie Kościoła dla swych osobistych korzyści?? :o
Czemu ograniczasz prawicę jedynie do JKM????.....czyżbyś PiS zaliczał do lewicy?
Pisząc "prawica" nie miałam na myśli nacjonalistycznej prawicy, dzięki Bogu maleńkiego marginesu.

Na marginesie PiS i PO nie zaliczasz do prawicy, zatem do jakiej kategorii?

Cytuj:
Twoje oskarżenia są słuszne. Ale czy masz przekonanie, że spowiednik mógł jednoznacznie rozpoznać intencje penitenta?
A na myśli miałem przyjmowanie Komunii świętej. I chyba to nawet napisałem.
Ale skoro przywołujesz ślub (na fali ślubu Kwaśniewskiego), to od tamtego czasu zacząłem baczniej przyglądać się Tuskowi. I systematycznie tracił on moją życzliwość. Mój błąd, ale początkowo bardzo go ceniłem.
[/quote]
Życzliwość może tracić, co nie zmienia faktu, ze nikt z ludzi nie zna sumienia drugiego człowieka.
Tą wiedzę Bóg zarezerwował jedynie sobie.

So paź 17, 2015 9:09
Fundacja Pro-Prawo do Życia zorganizowała pikietę przed biurem posłanki Krystyny Kłosin, kandydatki do sejmu z listy skompromitowanej Platformy.
Wybrałam się na pikietę, aby wesprzeć przeciwników aborcji i posłów głosujących za aborcją.
Gdy zobaczę chociaż 10 sprawiedliwych robiących coś dobrego; myślę, nie jest tak źle, tylu było przed biurem posłanki Kłosin. Miejsce w centrum miasta, ale organizatorzy z trudem rozwinęli swoje banery, gdyż biuro znajduje się pomiędzy dwiema bramami prowadzącymi do sklepów.
Podczas pikiety miałam możliwość porozmawiać z 4 osobami. Dwie z nich będą głosować na listę PiS, jedna na listę Kukiza oraz jedna na listę KORWiN.To byli ludzie młodzi.
Czy ta pikieta zniechęci mieszkańców Rumi do głosowania na ZL, lub skompromitowaną Platformę?
Trudno powiedzieć, z wynikami głosownia zapoznam się najwcześniej 26 października.

So paź 17, 2015 10:36

Alus napisał(a):
strumentalne wykorzystywanie Kościoła dla swych osobistych korzyści?? :o

Oj nieładnie wykręcać tak kota ogonem.
Przypomnij sobie temat. Była mowa o WIERNOŚCI PRZEKONANIOM. A to nie ma nic wspólnego z wykorzystywaniem Kościoła.

Alus napisał(a):
Pisząc "prawica" nie miałam na myśli nacjonalistycznej prawicy, dzięki Bogu maleńkiego marginesu.
Na marginesie PiS i PO nie zaliczasz do prawicy, zatem do jakiej kategorii?

Już raz wyjaśniałem, że nacjonalizm jest zjawiskiem pozytywnym i podawałem definicję. Nacjonalista rzeczywiście stawia swój naród na czele, ale RÓWNOCZEŚNIE SZANUJE INNE NARODY. Mam wrażenie, że opierasz się na socjalistycznych definicjach lub na wykładni Bild am Sonntag wzgl. GW.

Jeśli partia ma lewicowy program, to zaliczam ją do lewicy. Jeśli ma lewicowy rodowód, to też się skłaniam ku temu.
PiS to centrum, pół na pół lewica i prawica. PO czysta lewica. Niemal tożsama z SLD.

Jakąkolwiek polską partię prawicową za nacjonalistyczna w sensie skrajnym może tylko uznawać narodowo-socjalistyczna (choć wystrzegają się tego określenia, to jedna niemal całą prasa niemiecka jest narodowa i jest socjalistyczna, co nie znaczy, że nazistowska) prasa niemiecka. A Ty powtarzasz ich retorykę. I stosunek do Polski i Polaków.
[/quote]

N paź 18, 2015 8:54
Trzeba bezwzględnie unikać pewnego ryzyka: tego, aby ta niezbywalna funkcja narodu (patriotyzm) nie wyrodziła się w nacjonalizm.
XX stulecie dostarczyło nam pod względem doświadczeń skrajnie wymownych, również w świetle ich dramatycznych konsekwencji.
W jaki sposób można wyzwolić sie od tego zagrożenia?
Myślę, ze sposobem właściwym jest patriotyzm.
Charakterystyczne bowiem dla nacjonalizmu jest bowiem to, że uznaje tylko dobro własnego narodu i tylko do niego dąży, nie licząc sie z prawami innych.
Patriotyzm natomiast, jako miłość ojczyzny, przyznaje wszystkim innym narodom takie samo prawo jak własnemu, a zatem jest drogą do uporządkowanej miłości społecznej
, św. Jan Paweł II.
Żadne definicje nacjonalizmu nie przekreślają prawdy zawartej w wypowiedzi papieża, i na tej definicji papieża opieram swoje zdanie o nacjonaliźmie.

WIERNOŚĆ PRZEKONANIOM prezentuje w polskim parlamencie 2-5% parlamentarzystów.

N paź 18, 2015 9:09

Alus napisał(a):

Charakterystyczne bowiem dla nacjonalizmu jest bowiem to, że uznaje tylko dobro własnego narodu i tylko do niego dąży, nie licząc sie z prawami innych.

Tłumaczyłem, podawałem definicję, a Ty furt wykładnię socjalistyczną forsujesz.

Nacjonalizm SZANUJE INNE NARODY i ich prawa. Różnica między nacjonalizmem a patriotyzmem polega jedynie na tym, że nacjonalista przede wszystkim dba o własny naród, a los innych narodów pozostawia w rękach tychże. Nie ingeruje w nie i odnosi się z ich starań z szacunkiem. Takim samym, jakiego oczekuje dla własnego narodu.

Dlatego zależy mi na dokonaniu wyboru takiej opcji politycznej, która dba o interes Polski. Najpierw o interes Polski. A nie o interesy Niemiec czy innego kraju. Najpierw Polska. Potem inni.

N paź 18, 2015 9:23

oto podsumowanie hasel wyborczych PO ostatnich 8 lat .

1. irlandzki cud gospodarczy 2. zielona wyspa 3. Polska w budowie 4. nowe gospodarcze otwarcie 5. blizej ludzi 6. slucham , rozumiem , pomagam .

zgadza sie Alicjo ?

wnioski zostawiam wyborcom . . . . . .

N paź 18, 2015 10:17
andej napisał(a):
Alus napisał(a):

Nacjonalizm SZANUJE INNE NARODY i ich prawa. Różnica między nacjonalizmem a patriotyzmem polega jedynie na tym, że nacjonalista przede wszystkim dba o własny naród, a los innych narodów pozostawia w rękach tychże. Nie ingeruje w nie i odnosi się z ich starań z szacunkiem. Takim samym, jakiego oczekuje dla własnego narodu.

Dlatego zależy mi na dokonaniu wyboru takiej opcji politycznej, która dba o interes Polski. Najpierw o interes Polski. A nie o interesy Niemiec czy innego kraju. Najpierw Polska. Potem inni.

Czyli konkluzja - święty papież Jan Paweł II był czołowym socjalistą :brawo:

N paź 18, 2015 10:43

jutro wielkie starcie Kopacz - Szydlo , albo innymi slowy pojedynek " slucham , rozumiem , pomagam " kontra " damy rade " .

N paź 18, 2015 10:59
Alus napisał(a):
andej napisał(a):
Alus napisał(a):

Czyli konkluzja - święty papież Jan Paweł II był czołowym socjalistą :brawo:

Kto ponad skalę wartości ziemskie rasę, albo naród, albo państwo, albo ustrój państwa, przedstawiciel władzy państwowej, albo inne podstawowe wartości ludzkiej społeczności, które w porządku doczesnym zajmują istotne i czcigodne miejsce; i czyni z nich najwyższa formę wszelkich wartości, także religijnych, i oddaje się im bałwochwalczo, ten przewraca i fałszuje porządek rzeczy stworzony i ustanowiony przez Boga- Człowieka i daleki jest od prawdziwej wiary w Boga i od światopoglądu odpowiadającego takiej wierze, Encyklika "Z paląca troską" Pius XI.
Kolejna definicja socjalisty papieża.

N paź 18, 2015 11:30
Alus! W przytaczaniu cytatów jesteś mistrzynią, gdybyś potrafiła w/g nich postępować, to byłoby wspaniale.
Niestety tak nie jest Twoje bezwarunkowe popieranie skompromitowanej Platformy zaprzecza temu.
Nie da się obronić tego co przez osiem lat zrobiła niewiarygodna, skompromitowana Platforma.
Jest powiedzenie:kto z kim przystaje takim się staje, nieprawdaż?

N paź 18, 2015 11:43
andej napisał(a):

To ciekawe. A czym w takim razie jest patriotyzm?

@gita, masz calkowita racje. Od razu mozna na tym forum rozpoznac wyznawcow PiSu i sluchaczy mediow o Rydzyka.

N paź 18, 2015 11:46
gita napisał(a):
Alus! W przytaczaniu cytatów jesteś mistrzynią, gdybyś potrafiła w/g nich postępować, to byłoby wspaniale.
Niestety tak nie jest Twoje bezwarunkowe popieranie skompromitowanej Platformy zaprzecza temu.
Nie da się obronić tego co przez osiem lat zrobiła niewiarygodna, skompromitowana Platforma.
Jest powiedzenie:kto z kim przystaje takim się staje, nieprawdaż?

Postępuje, to Ty masz problem.....i wątpię czy kiedykolwiek zdołasz zrozumieć :(
KU WOLNOŚCI STWORZYŁ NAS CHRYSTUSA.....a Ty niepomna tej nauki, usiłujesz zmuszać kogoś do wyborów zgodnych w twoją optyką.
A cytuję, bo stale poszerzam wiedzę i nie bazują na jednym źródle, jak w twoim przypadku mediach toruńskich, dzielących papieży na mądrych i głupszych.

N paź 18, 2015 11:47
Za tydzień wybory, a jutro debata kandydatek na urząd premiera.
Dzisiaj w programie:"Woronicza 17" redaktor Ziemiec pokazał czym się kierują wyborcy. Wyniki tego sondażu są dosyć optymistyczne. Tylko 10% wskazało na debatę, a jeszcze mniej 2,lub 3% plakatami i bilbordami.
Skompromitowana Platforma wydała sporo na plakaty i bilbordy, co na głównej ulicy w Rumi widać dobitnie.
Na jednym słupie wisi przeciętnie trzech Platformersów, a wiszą na wszystkich latarniach.

N paź 18, 2015 11:51
Alus cytuje:"..a Ty niepomna tej nauki, usiłujesz zmuszać kogoś do wyborów zgodnych w twoją optykę"
Nie ośmieszaj się kłamstwami, którymi sypiesz jak z rękawa.

N paź 18, 2015 11:54
gita napisał(a):
Alus cytuje:"..a Ty niepomna tej nauki, usiłujesz zmuszać kogoś do wyborów zgodnych w twoją optykę"
Nie ośmieszaj się kłamstwami, którymi sypiesz jak z rękawa.

No tak twoja natarczywa agitacja za PiS, obrzucanie innych inwektywami za niechęć do PiS, to przecież jedynie pokorne służenie dobru bliźniego.
A im bardziej sie pieklisz, tym mocniej utwierdzasz mnie w przekonaniu.....od PiS broń nas.....

N paź 18, 2015 12:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 127  Następna strona