Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 06, 2025 15:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2281 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 153  Następna strona
 Platforma Nieobywatelska 
Autor Wiadomość
Post Re: Platforma Nieobywatelska
proteom napisał(a):
Mam praktyczne pytanie dla zwolennika KNP. Mam 3 dzieci, żona zajmuje się ich wychowaniem i nie pracuje. Dzisiaj osobiście nie ponoszę żadnych kosztów związanych z edukacją dzieci. Jedno z dzieci choruje na cukrzyce , zaś drugie na atmę, ale państwo refunduje w dużym stopniu koszt leków. http://blog.naszacukrzyca.pl/?p=5572 http://www.sluzbazdrowia.com.pl/leki.php?lek=symbicort Mam ulgi na dzieci i rozliczam się z żoną w PIT. Moje ubezpieczenie zdrowotne gwarantuje bezpłatne leczenie moich dzieci w państwowej służbie zdrowia.
Jakie wydatki czekają mnie, przy realizacji programu KNP? Kogo np. ma dot. tzw. podatek pogłówny i ile wyniesie?
Przede wszystkim, to płacisz dzisiaj "podatek" na NFZ. Chyba nie sądzisz, że oni w jakiś magiczny sposób rozmnażają te pieniądze? W kraju, w którym jest możliwy wybór, opłacasz sam pakiet usług i ubezpieczenie od nadzwyczajnych przypadków. Sądzisz, że to będzie kosztować więcej, niż obecnie? Mylisz się. Obecnie urzędnikom NFZ nie zależy. Państwo i tak zmusi swoich obywateli. Jeżeli jednak istniałby wybór, udzielający odpowiednich usług, staraliby się o klientów.

Dzisiaj ponosisz koszty związane z edukacją dzieci. Tylko ich nie widzisz. Wydaje ci się że "Państwo" zarabia? Utrzymuje się z podatków obywateli. Gdybyś płacił mniejsze podatki, stać by cię było na taką szkołę i z takim programem, jaki sobie będziesz życzył. Dzisiaj, chcąc np. zabronić nauczania gender w szkole, trzeba protestować. I nie ma się pewności. W wolnym państwie wystarczy wola rodziców.

N paź 12, 2014 14:15

Obawiam się, że przy programie KNP najlepiej wyjdą rodziny bezdzietne lub mające 1 dziecko. Z prostego powodu - odpadają dodatkowe wydatki z leczeniem i edukacją, a więcej kasy na przyjemności.

N paź 12, 2014 14:23
I programiści maszyn cyfrowych. Cawillianie, ja Ciebie bardzo proszę: przestań uprawiać demagogię, a przedstaw rzetelne wyliczenia, że jak mi się dziecko rozchoruje np. na białaczkę, to mi prywatna ubezpieczalnia odżałuje ze swojego kapitału na chemię i przeszczep szpiku, i zrobi to odpowiednio szybko, a nie po długoletnich prawnych korowodach, kiedy za te pieniądze będę mógł zamówić co najwyżej mszę za spokój duszy.

N paź 12, 2014 14:46

Cawilian napisał(a):
Przede wszystkim, to płacisz dzisiaj "podatek" na NFZ. Chyba nie sądzisz, że oni w jakiś magiczny sposób rozmnażają te pieniądze? W kraju, w którym jest możliwy wybór, opłacasz sam pakiet usług i ubezpieczenie od nadzwyczajnych przypadków. Sądzisz, że to będzie kosztować więcej, niż obecnie? Mylisz się.

Płacę tą samą składkę, czy mam 1 dziecko czy 3. Czy jest zdrowe, czy cierpi na przewlekłe choroby. W przypadku prywatnych ubezpieczeń, musiałbym pokryć składki aż za 4 osoby ( żona plus 3 dzieci). To oczywiście musi kosztować więcej, zwłaszcza ,że dot. osób przewlekle chorych. Firma ubez. musi to uwzględnić o kosztach ubezpieczenia, choćby pokrywając cenę leków. Chyba, że uzna, że ref. tylko 10%, a reszte sam opłacam. Dzięki, ale mnie nie stać. Wolę składkę na NFZ. Dam Ci przykład USA. W USA obowiązuje rynkowy model opieki zdrowotnej, w ktorym tylko 40 proc. wydatkow finansowana jest przez wladze (federalne lub stanowe), a 60 proc. przez sektor prywatny - towarzystwa ubezpieczeniowe i bezposrednie wplaty od pacjentów. Koszty opieki medycznej w Stanach są bardzo wysokie w porównaniu do innych krajów (przykladowo: średnie koszty jednego dnia pobytu pacjenta w szpitalu - ponad 2 tys. dol, badanie typu PET/CT - 6 tys. dol.) Jesli pracodawca nie oferuje ubezpieczenia zdrowotnego, mozna je wykupic samemu bezposrednio w firmie ubezpieczeniowej, nalezy jednak pamietac o nastepujacych rzeczach:

w wiekszosci stanow firma ubezpieczeniowa moze odmowic sprzedazy ubezpieczenia ze wzgledu na historie medyczna oraz przebyte wczesniej choroby - jest to calkowicie legalne i nawet lekko podwyższony poziom cholesterolu może stać się podstawą do odmowy
wystrzegac sie nalezy firmy oferujacych tzw. plany zdrowotne (health plans), nie zas ubezpieczenie zdrowotne (health insurance). Plany zdrowotne oferuja co najwyzej znizki w niektorych placowkach medycznych, natomiast w przypadku powaznych chorob male sa szanse, aby taki plan pokryl wydatki zwiazane z leczeniem.
http://www.polonia.net/niezbednik-imigr ... -zdrowotna
Cawilian napisał(a):

Cytuj:
Obecnie urzędnikom NFZ nie zależy. Państwo i tak zmusi swoich obywateli. Jeżeli jednak istniałby wybór, udzielający odpowiednich usług, staraliby się o klientów.

Teraz też się można prywatnie ubezpieczyć. KNP nie wyjaśnia, kto i ile będzie płacił za procedury wysokospecjalistyczne. Do procedur wysokospecjalistycznych należą m.in. transplantacja serca, płuc i wątroby, (ok. 400 operacji rocznie), kardiochirurgia dziecięca (ok. 2,7 tys. operacji), część zabiegów kardiochirurgii dorosłych, w tym operacje pilne tętniaków aorty (6,2 tys. operacji), dziecięca kardiologia interwencyjna (ok. 1,5 tys. zabiegów), nowoczesne techniki wspomagania krążenia (sztuczne komory serca i ECMO, ok. 100 zabiegów), przeszczepienie komórek przytarczyc, wysp trzustkowych, wideotorakoskopowa ablacja w migotaniu przedsionków, przezskórne wszczepianie zastawek serca. Całkowity budżet procedur wysokospecjalistycznych wynosi niespełna 320 mln zł.. http://portalemedyczne.pl/1706/1879/pro ... -platnika/ Czy państwo to pokryje czy obywatele z własnej kieszeni. Ile musi kosztować ubezpieczenie, aby pokryć ich koszt, bo przecież są one drogie.

N paź 12, 2014 15:16

Cawilian napisał(a):

Cytuj:
Dzisiaj ponosisz koszty związane z edukacją dzieci. Tylko ich nie widzisz. Wydaje ci się że "Państwo" zarabia? Utrzymuje się z podatków obywateli. Gdybyś płacił mniejsze podatki, stać by cię było na taką szkołę i z takim programem, jaki sobie będziesz życzył.

Dzisiaj też istnieje prywatna edukacja, ale mnie na nią nie stać. Dzisiaj z własnej kieszeni nie płacę za edukację moich dzieci, w tym jedno studiuje. W państwie KNP musiałbym za każde płacić.

N paź 12, 2014 15:17
Przypuszczam, że nawet by mi się udało zrobić takie wyliczenia, ale tego się nie podejmę. Dlaczego:
1. Nie jestem fachowcem i moje starania mogłyby zostać zakwestionowane.
2. Nie płacą mi za to. A wiem, że to sporo kosztuje.

N paź 12, 2014 15:23

Cawilian napisał(a):
Przypuszczam, że nawet by mi się udało zrobić takie wyliczenia, ale tego się nie podejmę. Dlaczego:
1. Nie jestem fachowcem i moje starania mogłyby zostać zakwestionowane.
2. Nie płacą mi za to. A wiem, że to sporo kosztuje.

Nie chodzi mi o szczegółowe wyliczenia, ale o racjonalne uzasadnienie, dlaczego opłacałoby mi się i mojej rodzinie państwo KNP w kwestii np. opłat za edukację/służbę zdrowia, po za Twoją wiarą, że by tak było. Obietnice mnie nie interesują. Dla mnie jest oczywiste, że dla rodziny wielodzietnej z dziećmi chorymi przewlekle,koszty by były większe, niż jest teraz. Prywatny ubezpieczyciel nie ma żadnego interesu ponosić wieloletnie koszta pokrywania np. leków takich osób, nie mówiąc już o ewentualnych kosztach hospitalizacji.

N paź 12, 2014 16:13

Cytuj:
Prywatny ubezpieczyciel nie ma żadnego interesu ponosić wieloletnie koszta pokrywania np. leków takich osób, nie mówiąc już o ewentualnych kosztach hospitalizacji.

Twoim zdaniem panstwowy ma? Jakie?

N paź 12, 2014 21:54
proteom napisał(a):
Nie chodzi mi o szczegółowe wyliczenia, ale o racjonalne uzasadnienie, dlaczego opłacałoby mi się i mojej rodzinie państwo KNP w kwestii np. opłat za edukację/służbę zdrowia, po za Twoją wiarą, że by tak było. Obietnice mnie nie interesują. Dla mnie jest oczywiste, że dla rodziny wielodzietnej z dziećmi chorymi przewlekle,koszty by były większe, niż jest teraz.
Nie wiem i nie chcę wiedzieć, jakie są twoje obecne podatki (łącznie z tym co płacisz przy zakupach) i inne obciążenia. Ty to wiesz. W podanym przeze mnie linku jest cały program UPR. Jest to stary program, zgoda, ale jedyny, w którym są jakieś konkrety. Możesz sobie policzyć. Wystarczy, że potem napiszesz, co ci wyszło i co o tym myślisz.

N paź 12, 2014 22:30

proteom napisał(a):
Prywatny ubezpieczyciel nie ma żadnego interesu ponosić wieloletnie koszta pokrywania np. leków takich osób, nie mówiąc już o ewentualnych kosztach hospitalizacji.

Obecny system ubezpieczeń zdrowotnych ( i społecznych, np. emerytalnych) opiera się na zasadzie solidarności : wszyscy, zdrowi i chorzy płacimy jakiś procent swoich dochodów.
Korwinizm oparty jest na skrajnej indywidualizacji wszystkiego : co jest świetne dla młodych, zdrowych, dobrze zarabiających...

Wt paź 14, 2014 6:11

Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej w Luksemburgu podtrzymał decyzję sądu pierwszej instancji ws. dopłat dla rolników. Polska straciła około 400 mln zł z unijnej kasy – podaje radio RMF. http://wiadomosci.onet.pl/swiat/polska- ... i-ue/y1479
Ta afera miała miejsce za rządów PO-PSL! Kto mianował urzędników, którzy dopuścili się takiej niekompetencji - czy za to odpowiedzą? A może to wcale nie przypadek, tylko świadomie działanie kasty urzędniczej?

Cz paź 16, 2014 14:29

@Cawilian
Jeśli za wszystko trzeba będzie płacić z własnej kieszeni ( szkolnictwo, służba zdrowia) http://www.upr.org.pl/wiki/Program_Gosp ... ywatyzacja, to dla rodziny wielodzietnej program KNP jest szkodliwy ergo sprzyja bezdzietności. Dotychczas za moją składkę zdrowotną, mogłem leczyć 3 dzieci i nie pracującą żonę. W nowym systemie muszę ubezpieczyć każdą z osób, a do tego 1 przewlekle chorą. Za jej leczenie będę ekstra płacił z kosztownego ubezpieczenia lub kupując nie refundowane leki, jak chce KNP: Ustają wszelkie dopłaty do leków, a opłaty za usługi szpitalne ustalane będą przez same szpitale. To samo dotyczy lekarzy. Podobnie jest z kształceniem.
Lepiej mieć 1 dziecko, bo stać wtedy na jej ewentualne kosztowne leczenie np. przewlekłe choroby, przeszczepy itp. oraz porządną edukację np. w dobrych, prywatnych szkołach z wysokim czesnym, może nawet studia za granicą?
Nie widzę w programie KNP żadnych zachęt finansowych dla rodzin wielodzietnych np. ulg. Dla mojej rodziny realizacja programu KNP jest szkodliwa i kosztowna.

Cz paź 16, 2014 14:53
Chcesz powiedzieć, że KNP po przejęciu władzy zabroni ubezpieczycielom ubezpieczeń grupowych i rodzinnych?

Cz paź 16, 2014 15:11

Cawilian napisał(a):
Chcesz powiedzieć, że KNP po przejęciu władzy zabroni ubezpieczycielom ubezpieczeń grupowych i rodzinnych?

Nie o to pytałem - przeczytaj dokładnie cały mój post - dzisiaj też się można prywatnie ubezpieczyć. Kwestia fundamentalna: czy w państwie knp płaciłbym więcej niż teraz za usługi służby zdrowia czy oświaty? Moim zdaniem tak, bo posiadam rodzinę wielodzietną z 1 osobą przewlekle chorą.
Interesuje mnie też, ile wyniosą i kto je będzie płacił:

1 powszechny, równy podatek gruntowy
2 promilowy podatek od wartości nieruchomości
3 podatek pogłówny

To są konkrety, bo dot. mojej rodziny, a nie akademickie dyskusje. DZiwne, że KNP nie stać na opracowanie profesjonalne programu gospodarczego zawierającego konkretne wyliczenia opracowanego przez zespół ekonomistów o uznanym dorobku naukowym. Bez tego, są to tylko hasła wyborcze.

Cz paź 16, 2014 16:59
proteom napisał(a):
Cawilian napisał(a):
Kwestia fundamentalna: czy w państwie knp płaciłbym więcej niż teraz za usługi służby zdrowia czy oświaty? Moim zdaniem tak, bo posiadam rodzinę wielodzietną z 1 osobą przewlekle chorą.
A moim zdaniem nie. No i co? Potrzebne są wyliczenia. Niech zgadnę: zabrałeś się do nich i zarzuciłeś. Dlaczego? Bo są potrzebne konkrety i symulacje. To zaś przekracza możliwości pojedynczego człowieka.
Cytuj:
Interesuje mnie też, ile wyniosą i kto je będzie płacił:

1 powszechny, równy podatek gruntowy
2 promilowy podatek od wartości nieruchomości
3 podatek pogłówny

To są konkrety, bo dot. mojej rodziny, a nie akademickie dyskusje.
Właśnie że to są akademickie wyliczenia. Gdyby to były konkrety, to potrafiłbyś sam je podać.
Cytuj:
DZiwne, że KNP nie stać na opracowanie profesjonalne programu gospodarczego zawierającego konkretne wyliczenia opracowanego przez zespół ekonomistów o uznanym dorobku naukowym. Bez tego, są to tylko hasła wyborcze.
O! Widziałeś gdzieś taki program wyborczy? Z wyliczeniami, które nie mają podstaw w istniejących już podatkach i innych opłatach? Dla wszystkich możliwych grup społecznych?
Zaskocz mnie.

Cz paź 16, 2014 17:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2281 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 153  Następna strona