Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 11, 2025 9:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 311 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 21  Następna strona
 Solidarni z nienarodzonymi - "Zmuś posła" 
Autor Wiadomość

Ludzie, toż to temat zastępczy jest. Do tych, którzy najbardziej gardłują: pamiętajcie, że w przypadkach wymienionych ( zagrożenie zdrowia matki, ciężkie i nieodwracalne uszkodzenie płodu, ciąża będąca wynikiem czynu zabronionego ) ustawa jedynie zezwala na usunięcie ciąży (ocena tego, jak działa w praktyce, to już inna sprawa. A wy zachowujecie się tak, jakby to prawo nakazywało kobiecie spełniającej jedną z ww. przesłanek dokonać aborcji. Zatem - zamiast wyskakiwać z takimi absurdalnymi akcjami, jak ta w artykule - lepiej uświadamiać kobietom, których problem dotyczy i nieraz także tym, którzy "zrobili" im to dziecko ( Tak, tak! Kobiety nie są przecież wiatropylne! Zapomina się, że dzieci mają też ojców, a także o tym, że kobieta nieraz poddaje się aborcji pod naciskiem faceta, rodziny itp.! ) o ewentualnych innych możliwościach, takich jak adopcja na przykład.

A jak czytam o próbach majstrowania przy konstytucji, to mi się nóż w kieszeni otwiera. Czy art. 38 w obecnym kształcie nie wystarczy?

Zastanawiam się, czy posłowie, którzy wpadli na ten pomysł, nie dostrzegają konfliktu dwojakiego rodzaju:

Po pierwsze: jak "ochrona życia od poczęcia do naturalnej śmierci" ma się do planów przywrócenia kary śmierci? Błagam, tylko nie wciskajcie tu kitu, że śmierć przez powieszenie, na krześle elektrycznym czy też w wyniku trafienia kulą w łeb jest śmiercią naturalną, bo sama się zastrzelę.

A po drugie: zmiana Konstytucji w tym zakresie pociągałaby za sobą konieczność całkowitego zakazu aborcji, bo przecież w porządku prawnym nie mogą istnieć akty normatywne niezgodne z ustawą zasadniczą. Do czego zmierzam?
Ano weźmy przykład skrajny. Kobieta zachodzi w ciążę i okazuje się, że ciąża zagraża jej życiu ( zdarza się to przecież, mimo postępów medycyny ). Mamy zmieniony art. 38, mamy całkowity zakaz aborcji. Obecnie kobieta mogłaby usunąć ciążę, by ratować siebie. A gdyby marzenia pomysłodawców tego całego absurdu się ziściły? Doszłoby do tego, że życie kobiety w wieku rozrodczym byłoby mniej warte niż życie płodu, który przecież i tak by nie przeżył poza łonem matki. No ludzie, do czego to podobne?! Taka kobieta, u której np. wystąpiłaby ciąża pozamaciczna, byłaby załatwiona na cacy.

Jak ma się to do rzeczywistej ochrony życia?!

Gdyby proponowany tekst nowelizacji brzmiał: "Życie mężczyzny jest chronione od poczęcia do naturalnej śmierci, a życie kobiety - od poczęcia do momentu zajścia w ciążę", to przynajmniej byłoby wiadomo, o co chodzi. :x :x :x

Żeby nie było: jestem przeciwniczką aborcji, nie uznaję tzw. aborcji na życzenie, ale jestem w stanie wyobrazić sobie sytuacje, w których byłaby ona mniejszym złem. Jeżeli kobieta woli umrzeć niż usunąć i dobrowolnie podejmie taki wybór - jej decyzja. Ale nie wolno ZMUSZAĆ ich do tego, by poświęcały swoje życie bądź zdrowie.

N mar 04, 2007 11:20

gdyby zrobic badania wśród kobiet które były zgwałcone

Myśle ze o wynik bedzie łatwo - przeciw jakiejkolwiek ingerencji państwa
czyli po ludzku mówic

Za aborcja było by ~95%

To, że Ty tak myślisz to nie znaczy, że tak jest. Konkretne wyniki badań podaj!

N mar 04, 2007 13:46

Dla wolności kobiet i mężczyzn.
Dla zdrowia społeczeństwa.
Dla swobodnej integracji z Unią.
Dla spokoju politycznego.
Dla woli ONZ.
Dla nowych inwestycji.
Dla rozwoju mauki.
Dla spokoju sumienia.

MUSI UMRZEĆ !!!

Po dwóch tysiącach lat, teatr piłatowego sądu rozgrywa się na naszych
oczach.
A my?

My,motłoch i tłuszcza, spoglądamy na zakrwawione strzępy ludzkie.
Oto człowiek, ktoś zawoła.
I co z tego, zawoła inny.
To nie człowiek, więc nie będzie cierpiał, woła inny.

Musi zginąć, powtarzamy w obłędzie.

W kieszeni brzęczą srebrniki.
Za naszymi plecami "ktoś" jadowicie się uśmiecha, sącząc do uszu
słodki jad kłamstwa.

N mar 04, 2007 15:23

MUSI UMRZEĆ !!!

Dla wolności kobiet i mężczyzn.
Dla zdrowia społeczeństwa.
Dla swobodnej integracji z Unią.
Dla spokoju politycznego.
Dla woli ONZ.
Dla nowych inwestycji.
Dla rozwoju mauki.
Dla spokoju sumienia.

MUSI UMRZEĆ !!!

Po dwóch tysiącach lat, teatr piłatowego sądu rozgrywa się na naszych
oczach.
A my?

Musi zginąć, powtarzamy w obłędzie.

W kieszeni brzęczą srebrniki.
słodki jad kłamstwa.

Marku... bredzisz jak potłuczony.

Zrozumiałabym Twoją histerię, gdyby był nakaz aborcji. Tymczasem, co do zasady, w Polsce aborcja jest zakazana, poza ustawowymi wyjątkami.

Jeżeli nie wierzysz, zajrzyj do kodeksu karnego. Polecam artykuły 152, 153, 154. Nie będę ich tu przytaczać - zajrzyj sobie na http://www.sejm.gov.pl/prawo/prawo.html.

Tam nie ma sankcji karnych za niedokonywanie aborcji, a zapewniam Cię, że czytałam k.k. na trzeźwo. Gdyby - hipotetycznie, bo w praktyce jest to absolutnie wykluczone - była próba ich wprowadzenia, to wtedy możesz sobie wypisywać takie teksty jak w ten przeze mnie zacytowany do woli.

N mar 04, 2007 16:17

Tylko że ja nie pisałem o aborcji.

[/list]

N mar 04, 2007 17:04

Hm, a o czym? Tekst wydaje się raczej jednoznaczny, a w szczególności ten fragment.

Cytuj:

N mar 04, 2007 17:12

O NAS

N mar 04, 2007 18:39

puchowy napisał(a):
gdyby zrobic badania wśród kobiet które były zgwałcone

Myśle ze o wynik bedzie łatwo - przeciw jakiejkolwiek ingerencji państwa
czyli po ludzku mówic

Za aborcja było by ~95%

To, że Ty tak myślisz to nie znaczy, że tak jest. Konkretne wyniki badań podaj!

W takim razie czy prowadzono badania ile osób chciało miec w sobie raka ???

N mar 04, 2007 18:42

...nie uznaję tzw. aborcji na życzenie, ale jestem w stanie wyobrazić sobie sytuacje, w których byłaby ona mniejszym złem.

tak samo nie uznaję aborcji jako kaprysu , ale jestem w stanie wyobrazić sobie iz wiele kobiet dokonuje takiego wyboru - mniejszego zła

N mar 04, 2007 18:45

cytat[quote[ W kieszeni brzęczą srebrniki.
słodki jad kłamstwa.[/quote]
I 150 tysięcy do 200 tysięcy usunie rocznie za Euro i złotówki nielegalnie w Polsce legalnie w krajach sąsiednich.. .
A t a ustawa co zmieni.. (zapis) ????
To chyba rzecz nie w ustawach!!

N mar 04, 2007 20:37

Bo nie jest to ustawa antyaborcyjna, nie jest to ustawa antyhomoseksualna, antylewicowa, antyfeministyczna, antyGRZESZNA.

Nie ma służyć zwalczaniu kogokolwiek i czegokolwiek.

Pn mar 05, 2007 1:53

godunow;

Bo nie jest to ustawa antyaborcyjna, nie jest to ustawa antyhomoseksualna, antylewicowa, antyfeministyczna, antyGRZESZNA.

Nie ma służyć zwalczaniu kogokolwiek i czegokolwiek.

To wiec po co zmieniac ???

Po drugie o ile wiem to kobiety w wieku rozrodczym powinny sie wpowiedzic w tej sprawie to ich dotyczy

Pn mar 05, 2007 7:55

Po drugie o ile wiem to kobiety w wieku rozrodczym powinny sie wpowiedzic w tej sprawie to ich dotyczy

Rozumiem, że prawo o ruchu drogowym powinni uchwalać kierowcy a o systemie oświaty uczniowie :)

Pn mar 05, 2007 8:31

puchowy napisał(a):

Rozumiem, że prawo o ruchu drogowym powinni uchwalać kierowcy a o systemie oświaty uczniowie :)

a o wyborze papierza decyduje kto ???

Pn mar 05, 2007 10:39

Po pierwsze kobiety mają swój rozum i w większości przypadków nikt ich nie zmuszał do zajścia w ciąże- jest ona konsekwencją ich postępowania.

Tak długo jak będą pojawiały się tak bezdennie durne opinie, w któych zupełnie nie ma miejsca na sprawcę owych niechcianych ciąż, jak powyższa - tak długo nie będzie miejsca na żadne zmiany w ustawach.

Idioci nie powinni stanowić prawa - nawet jeśli wydaje im się że mają wyobraźnię.

Pn mar 05, 2007 10:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 311 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 21  Następna strona