Zamach na chrześcijan. 21 osób nie żyje
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Zamach na chrześcijan. 21 osób nie żyje
Cytuj: Kościół powinien - chociażby - wystąpić z inicjatywą podpisywania petycji (przez wiernych) do poszczególnych krajów jak robi to Amnesty International. Z tego co wiem Amnesty International organizuje maraton pisania listów i petycji w sprawach konkretnych osób – dysydentów więzionych w różnych krajach na świecie. Działacze AI chwalą się co roku, że po takiej akcji kilka z tych osób zostaje uwolnionych lub otrzymują łagodniejsze wyroki. Być może tak jest, być może na zmianę położenia tych osób mają wpływ jakieś inne wewnętrzne czynniki (starania rodziny, łapówki itd.). Nie wiem, trudno wyrokować. W każdym razie skuteczność takich petycji nadal pozostaje mocno wątpliwa, nie można jednak wykluczyć, że coś one dają. Pisanie petycji w tej konkretnej sprawie -zamachu w Egipcie uważam, za zupełnie nieskuteczne. W jaki sposób taki apel może realnie pomóc chrześcijanom w Egipcie i kto miałby być adresatem takiego apelu? Władze Egiptu? Przecież to nie one stoją za tym zamachem, co więcej dla fundamentalistów islamskich prezydent Hosni Mubarak jest takim samym wrogiem jak koptyjscy chrześcijanie. Walka z terroryzmem islamskim jest więc dla rządzących Egiptem sprawą priorytetową, bo jest on wymierzony głównie w nich. O skuteczności apelowania do społeczeństwa muzułmańskiego nie muszę chyba pisać. Jaki jest więc sens takiej petycji? Chyba jedynie dobre samopoczucie jej twórców i duma, że uniknęli grzechu zaniechania aktywnie walcząc z prześladowaniami chrześcijan, mimo że ich działania ani w ułamku procenta nie poprawią sytuacji cierpiących i prześladowanych, w przeciwieństwie do paczek i wsparcia duchowego (jeśli ktoś wierzy w jego skuteczność). Ale przecież wysyłanie paczek i modlitwa to takie śmieszne w porównaniu w górnolotnymi petycjami…
|
N sty 02, 2011 16:22 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ty chociaz przeczytales ten watek? Bo juz z osirisem (projektodawca pomyslu petcji) doszlismy do porozumienia (tak mi sie wydaje), ze owa petycja mialaby byc do ... Episkopatu Polski, zeby za przykladem papieza takze glosno wystepowal publicznie potepiajac takie akty terroru wobec braci w Chrystusie. Przeciez jasne jest, ze nie wyslesz jej do terrorystow. Co najwyzej do lokalnych gazet na terenie kraju, ale po polsku i tak nikt tego nie zrozumie I co? Dales juz jakis datek na paczke dla braci-Koptow dotknietych nieszczesciem? A komu, jesli moge wiedziec?
|
N sty 02, 2011 16:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re:
liam napisał(a): No tak, ale to chyba do parafii katolickich? Bo my tu przecież mówimy o Kościele Koptyjskim? W sumie to nawet chyba nie podano nigdzie o jaki obrządek chodzi... Kosciół koptyjski nalezy do kościołów katolickich działających w łacznosci z Vatykanem, z własnym odrębnym obrzędem, kosciół patriarchalny. Diecezjalni dychowni z Polski organizują na terenie byłego ZSRR pariafie katolickie, remontują/ budują kościoły. Cytuj: Ja nie oczekuję przecież działań odwetowych ale wystarczyło by nazwać po imieniu to co się wyprawia na świecie. I uzyskamy "otwartą" odpowiedź w stylu jakiej udzielił rząd Egiptu.....to nie obywatele Egiptu dokonali zamachu...jednym słowem "szukaj wiatru w polu"....
|
N sty 02, 2011 17:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kościół koptyski obrządku katolickiego, ale nie ortodoksyjny. Ten ostatni ma nawet własnego papieża.  Właśnie nie wiem o który chodziło. Ale to niekoniecznie najważniejsze.
|
N sty 02, 2011 18:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z tego, co moge przeczytac w niemieckich mediach, chodzi raczej o ortodoksyjny kosciol koptyjski (monofizyci). Ale w gruncie rzeczy chodzi po prostu o chrzescijan.
|
N sty 02, 2011 19:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamala napisał(a): Z tego, co moge przeczytac w niemieckich mediach, chodzi raczej o ortodoksyjny kosciol koptyjski (monofizyci). Ale w gruncie rzeczy chodzi po prostu o chrzescijan. Tylko czy to jest najważniejsze. Ważne jest że zabija się i prześladuje za wyznawaną wiarę. Tak samo nie godziłbym się gdyby za to mordowano muzułmanów, ale jakoś dziwnie się składa że akurat - chyba - najwięcej to daje się we znaki wyznawcom naszej wiary.
|
N sty 02, 2011 19:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przepraszam że pisze post pod postem ale to naprawdę ważne w tej dyskusji. Można by rzec że chłop z cojones: "Nietolerancja wobec chrześcijan przybrała niepokojące rozmiary" APEL MINISTRA SPRAW ZAGRANICZNYCH WŁOCHCytuj: Za interwencją Unii Europejskiej w sprawie przemocy i dyskryminacji chrześcijan na świecie opowiedział się minister spraw zagranicznych Włoch Franco Frattini. Z wnioskiem tym wystąpił po sobotnim zamachu bombowym w Egipcie, w którym zginęło 21 osób. A MY tu o tym że osiris ma coś tam skrobać do kogoś. Tu chodzi o takie działania i to jest to na co ja oczekiwałem tylko wstyd że w Polsce mówi się o tym i szepce pokątnie a nie z grubej rury. Szczegóły tutaj: http://www.tvn24.pl/0,1688117,0,1,nietolerancja-wobec-chrzescijan-przybrala-niepokojace-rozmiary,wiadomosc.html
|
N sty 02, 2011 21:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamala napisał(a): Bo juz z osirisem (projektodawca pomyslu petcji) doszlismy do porozumienia (tak mi sie wydaje), ze owa petycja mialaby byc do ... Episkopatu Polski, zeby za przykladem papieza takze glosno wystepowal publicznie potepiajac takie akty terroru wobec braci w Chrystusie. AHA, z pewnością jak wyślecie petycję to Episkopatu Polski to poprawi sytuację chrześcijan w Egipcie. Rzeczywiście, to może się udać! Biorąc pod uwagę, że polscy biskupi mają podobny wpływ na społeczne problemu Egiptu jak rada muftich Kairu na rząd Rzeczpospolitej. Cytuj: I co? Dales juz jakis datek na paczke dla braci-Koptow dotknietych nieszczesciem? A komu, jesli moge wiedziec? Daj namiary jak do tej pory wspierałaś swoich braci Koptów, a i ja nie omieszkam wspomóc ludzi w potrzebie.
|
Pn sty 03, 2011 0:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Daj namiary jak do tej pory wspierałaś swoich braci Koptów, a i ja nie omieszkam wspomóc ludzi w potrzebie. Proszę bardzo http://www.pkwp.org/
|
Pn sty 03, 2011 8:57 |
|
|
|