Nergal wzorem do naśladowania?
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Nergal wzorem do naśladowania?
Pozostaje definicja słowa "publiczne". Czy zamknięty koncert dla grupy oddanych fanów to "publiczne"? Czy jak ktoś upubliczni, bez zgody "obrażającego", niepubliczny akt znieważenia obiektu kultu, to odpowiedzialność powinien ponosić "obrażający", skoro nie robił tego publicznie??? A może raczej ten, kto to upublicznił?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt lip 03, 2012 12:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Moim zdaniem nawet wcześniejsze zdjęcia Biblii z wypisanym na okładce LIES, oraz wiele tekstów zespołu Behemoth wskazują na to, że Nergal traktuje Biblią jako -jak wcześniej pisałem - tekst, zbiór komunikatów, które ocenia jako fałszywe i szkodliwe. to zdjęcie ? Załącznik:
behemoth.png [ 131.96 KiB | Przeglądane 2343 razy ]
|
Wt lip 03, 2012 12:21 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): Czy zamknięty koncert dla grupy oddanych fanów to "publiczne"? To nie był zamknięty koncert. Każdy mógł kupić na niego bilet i wejść. A więc było to wystąpienie publiczne. Cytuj: Czy jak ktoś upubliczni, bez zgody "obrażającego", niepubliczny akt znieważenia obiektu kultu, to odpowiedzialność powinien ponosić "obrażający", skoro nie robił tego publicznie??? A może raczej ten, kto to upublicznił? Ten, kto upublicznił, jeżeli czynił to z intencją znieważenia.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lip 03, 2012 12:24 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
A kto oceni (udowodni) intencję? Cytuj: A więc było to wystąpienie publiczne. Dla osób zainteresowanych, zorientowanych w tematyce, estetyce i przekazie. Jak widać takie ograniczenie wystarczyło - na koncercie obrażonych nie było. Wynika z tego przy okazji, że gdyby nie działalność Ryszarda Nowaka nikt by nie został obrażony. @achad chyba tak, między innymi.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt lip 03, 2012 12:28 |
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): A kto oceni (udowodni) intencję? Dowodzić będzie prokurator, oceniać będzie sąd. Cytuj: Wynika z tego przy okazji, że gdyby nie działalność Ryszarda Nowaka nikt by nie został obrażony. No chyba jednak nie, skoro to Ryszard Nowak zgłosił przestępstwo.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lip 03, 2012 12:32 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Sąd oczywiście ma obowiązek uwzględnić, że mógł on zostać obrażony dowiadując się o zaszłej sytuacji, ja w to ani trochę nie wierzę. Trudno mi sobie wyobrazić faktycznie wierzącego i wrażliwego pod tym kątem człowieka, który usilnie, od paru lat, aktywnie poszukuje sytuacji, które go obrażą.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt lip 03, 2012 12:38 |
|
 |
Johnny99
|
Z tego co wiem, Nergal został uniewinniony, więc pewnie zachowanie p. Nowaka sąd też wziął pod uwagę.
|
Wt lip 03, 2012 13:01 |
|
 |
JedenPost
|
Nie został uniewinniony (tj. został, ale w sprawie z innego powództwa) - śledztwo (dwukrotnie) umorzono, natomiast skazany został Nowak, za nazywanie Nergala przestępcą, choć potem, zdaje się, wyrok został uchylony... jakoś tak.
|
Wt lip 03, 2012 13:24 |
|
 |
Johnny99
|
A, no to tym bardziej.
|
Wt lip 03, 2012 13:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Aziucel_Dahak napisał(a): _alpert_ napisał(a): Jednak, nie tylko w mojej opini, Nergalowi raczej blizej do Thelemy i twórczości A.O. Spare'a Nie bez powodu byl na konferencji lashtal press  Oczywiscie ktorego zalozycielem jest Krzysztof Azarewicz, guru Nergala z O.T.O.  No i wstep Azarewicza do książki o Behemocie. Ciekawa moze byc książka zapowiedziana na pażdziernik "Spowiedź Heretyka" - efekt współpracy Azarewicza z Nergalem. http://www.facebook.com/LashtalPresshttp://www.behemoth-store.com/Spowiedz_ ... edsprzedaz
|
Wt lip 03, 2012 21:52 |
|
 |
Aziucel_Dahak
|
achad napisał(a): Ciekawa moze byc książka zapowiedziana na pażdziernik "Spowiedź Heretyka" - efekt współpracy Azarewicza z Nergalem. Mam nadzieje ze bedzie ciekawa bo zamierzam zamowic.
|
Śr lip 11, 2012 9:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dał pieniądze na coś co mu pomogło. O ile dobrze pamiętam sataniści też wyznają zasadę aby być dobrym da tcyh którzy są dla nich dobrzy. Ale odwrotnie już chyba nie ma zmiłuj.
Jezus mówił o tym że nie jest wielką sztuką kochać tych którzy nas kochają ani nie jest wielką sztuką być dobrym dla tych którzy są dobrzy dla nas. Bo to jest łatwe. O wiele trudniej być dobrym dla kogoś kto nami pogardza albo nas nienawidzi.
Nie wiem czy pan Nergal dałby pieniądze na przykład dla bezdomnych. Bo może oni akurat go nie obchodzą zbytnio.
Ale to już on sam wie co i jak.
|
Pt lip 18, 2014 20:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ciekawe czy pan Darski potargałby publicznie Koran. Ale wizja własnej głowy toczącej się wesoło po ziemi jest chyba zbyt przykra. 
|
Pt lip 18, 2014 20:50 |
|
 |
jano57
|
Johnny99 Bardzo dziękuję za szerzenie kultury prawnej, która dla wielu (niekoniecznie tylko na tym forum) nie jest stroną najmocniejszą. Co do Negrala, wydaje mi się, że dużą rolę odgrywa tu marketing. Za młodu w coś się wierzy albo z czymś walczy a po latach zostaje, niestety, tylko zarabianie pieniędzy dla siebie i kolegów. Jeżeli nawet chciał okazać gest, pewnie przemyślał to od strony PR jako swego rodzaju inwestycję. Taki lajf. To, co mnie zasmuciło w tej dyskusji, to oświadczenie jednego z panów, że brak szacunku dla polskiej flagi jedynie by go "zdegustował/zasmucił". Nie mam siły tego komentować, zwłaszcza przed rocznicą Powstania Warszawskiego. Rozleciały nam się wartości, rozsypały zasady. Kiedyś ubiór coś oznaczał, dziewczyna na wydaniu rozpuszczała włosy i zakładała wianek, po ślubie chowała włosy pod czepek, wszystko było jasne. Dzisiaj może chodzić choćby nago bo prawa obywatelskie czy coś. No jednak ubiór to też jest jakiś komunikat, jakiś język. Ktoś ubiera się jak wilkołak, targa na oczach wszystkich świętą księgę i po tym żąda dla siebie praw i szacunku. Niektórzy już tu zwrócili uwagę, że jakoś dużo "odważnych" artystów za temat swoich działań bierze różne elementy wiary chrześcijańskiej. Dlaczego? Czy naprawdę obchodzi ich to, co pokazują? Czy nie chodzi przypadkiem o tanią i bezpieczną reklamę? Czy nie chodzi o to, że prawdopodobnie ktoś zaprotestuje ale na pewno kary nie będzie bo tolerancja, wolność artystyczna i prawa człowieka. A niezależnie od tego będzie się chodzić w aureoli męczennika i ofiary prześladowań religijnych. Ci artyści dobrze wiedzą, że obraziwszy Żydów byliby od razu spaleni we wszystkich galeriach i kręgach artystycznych Zachodu, obraziwszy Muzułmanów ryzykowaliby życie swoje i swoich rodzin i to niezależnie od ustawodawstwa kraju w którym byliby zabici. Nawet Rosjanie, niby niereligijni, pouczyli p. Darskiego o potrzebie szacunku dla religii. A u nas co? No właśnie - wywiady, artykuły, radio, telewizja... Nie mówmy więc o ideach. Mówmy o pieniądzach.
_________________ ... lecz ludzi dobrej woli jest więcej ...
|
N lip 20, 2014 23:39 |
|
 |
JedenPost
|
jano57 napisał(a): Niektórzy już tu zwrócili uwagę, że jakoś dużo "odważnych" artystów za temat swoich działań bierze różne elementy wiary chrześcijańskiej. Dlaczego?
Zapewne dlatego, że ta ich czemuś denerwuje. jano57 napisał(a): Czy naprawdę obchodzi ich to, co pokazują? Czy nie chodzi przypadkiem o tanią i bezpieczną reklamę? Czy nie chodzi o to, że prawdopodobnie ktoś zaprotestuje ale na pewno kary nie będzie bo tolerancja, wolność artystyczna i prawa człowieka. Wątpliwe by o to chodziło, bo w 99% przypadków nikt nie protestuje. Zespół Negrala bez większych problemów grał od dwudziestu lat i dopiero gdy protestowanie stało się opłacalne pod względem medialnym, znalazł się pieniacz, chcący dzięki protestom zaistnieć. jano57 napisał(a): Ci artyści dobrze wiedzą, że obraziwszy Żydów byliby od razu spaleni we wszystkich galeriach i kręgach artystycznych Zachodu, Bzdura. Spora część twórców sceny, z której wywodzi się Nergal, obraża Żydów i na ogół nic się z tego powodu nie dzieje.
|
Pn lip 21, 2014 4:16 |
|
|
|